PRAVILNIK
O NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA DODELU SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA SUBOTICE ZA PROGRAME I PROJEKTE UDRUŽENJA U OBLASTI DRUŠTVENOG I HUMANITARNOG RADA

("Sl. list grada Subotice", br. 35/2010)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom određuju se bliži kriterijumi, uslovi, obim, način, postupak dodele sredstava za programe i projekte u oblasti društvenog i humanitarnog rada koji su od javnog interesa i koji se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta Grada Subotice (u daljem tekstu: Grad).

Član 2

Pod programima i projektima u oblasti društvenog i humanitarnog rada koji su od javnog interesa iz člana 1. ovog pravilnika naročito se smatraju programi i projekti u oblasti: socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite, zaštite lica sa invaliditetom, društvene brige o deci, podsticanja nataliteta, pomoći starima, zdravstvene zaštite, zaštite i promovisanja ljudskih i manjinskih prava, zaštite interno raseljenih i izbeglih lica, obrazovanja, nauke, održivog razvoja, zaštite potrošača, borbe protiv korupcije, kao i humanitarni i drugi programi u kojima udruženje isključivo i neposredno sledi javne potrebe.

Član 3

Visina sredstava za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata iz člana 2. ovog pravilnika utvrđuje se svake godine odlukom o budžetu Grada.

Sredstva utvrđena budžetom Grada raspoređuju se u okviru funkcije - Društvene i humanitarne organizacije.

Član 4

Sredstva za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata iz člana 2. ovog pravilnika dodeljuju se na osnovu javnog konkursa.

II MERILA I KRITERIJUMI ZA IZBOR PROGRAMA I PROJEKATA U OBLASTI DRUŠTVENOG I HUMANITARNOG RADA

Član 5

Merila i kriterijumi za izbor programa i projekata u oblasti društvenog i humanitarnog rada koji se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta Grada su:

- usklađenost sa javnim potrebama i interesima građana;

- podsticanje solidarnosti, zaštite, samopomoći i pomoći licama u specifičnim životnim situacijama;

- promovisanje i zaštita ljudskih i manjinskih prava i prava deteta;

- podsticanje i promovisanje nauke i obrazovanja.

III KORISNICI SREDSTAVA

Član 6

Pravo podnošenja prijave za finansiranje ili sufinansiranje programa odnosno projekata u oblasti društvenog i humanitarnog rada imaju sledeći subjekti:

- udruženja građana osoba sa invaliditetom;

- udruženja građana koja se bave zaštitom i pružanjem pomoći građanima koji se zbog socijalnih ili zdravstvenih okolnosti nalaze u stanju socijalne potrebe;

- udruženja građana koje se bave zaštitom i promovisanjem ljudskih, manjinskih prava i prava deteta, kao i položaja i prava marginalizovanih grupa;

- drugi subjekti u oblasti društvenog i humanitarnog rada kao što su: zadužbine, fondacije, neprofitne ustanove i organizacije registrovane za obavljanje delatnosti društvenog i humanitarnog karaktera.

Subjekti u oblasti društvenog i humanitarnog rada iz stava 1. ovog člana imaju pravo da podnesu prijavu za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata u oblasti društvenog i humanitarnog rada pod uslovom da im je registrovano sedište na teritoriji Grada.

IV POSTUPAK DODELE SREDSTAVA

Član 7

Javni konkurs za finansiranje ili sufinansiranje programa i projekata u oblasti društvenog i humanitarnog rada raspisuje Gradonačelnik najmanje jednom godišnje.

Konkurs se raspisuje početkom godine za tekuću godinu.

Član 8

Konkursni postupak sprovodi Komisija za dodelu sredstava u oblasti društvenog i humanitarnog rada.

Komisija za dodelu sredstava u oblasti društvenog i humanitarnog rada (u daljem tekstu: Komisija) ima predsednika, zamenika predsednika i tri člana.

Predsednika, zamenika predsednika i članove Komisije imenuje Gradonačelnik na mandatni period od četiri godine.

Komisija ima sledeće nadležnosti:

- razmatra prijave na konkurs;

- vrši izbor programa i projekata u oblasti društvenog i humanitarnog rada koji se predlažu za finansiranje ili sufinansiranje;

- predlaže Gradonačelniku donošenje rešenja o raspodeli sredstava.

Član 9

Tekst konkursa sadrži:

- namenu sredstava za koji se raspisuje konkurs;

- određenje subjekata u oblasti društvenog i humanitarnog rada koji su ovlašćeni za podnošenje prijave na konkurs;

- oznaku priloga koji se obavezno prilažu uz prijavu;

- rok za podnošenje prijave;

- adresu na koju se prijave upućuju odnosno predaju;

- napomenu da se nepotpune i neblagovremene prijave neće uzeti u razmatranje;

- druge elemente konkursa.

Konkurs se objavljuje u "Službenom listu Grada Subotice" i na zvaničnoj internet stranici Grada (veb-sajt Grada).

Obaveštenje sredstvima javnog informisanja o raspisanom i objavljenom konkursu prosleđuje se putem službe Gradske uprave nadležne za odnose sa medijima.

Član 10

Prijava na konkurs podnosi se Komisiji na obrascu "Prijava na Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje programa odnosno projekta u oblasti društvenog i humanitarnog rada" (Obrazac broj 1.) koji je u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Za svaki program odnosno projekat podnosi se posebna prijava.

Uz prijavu, podnosilac prijave dužan je da obavezno priloži:

- dokaz o podnosiocu prijave: izvod iz registra u kojem je subjekat registrovan;

- pregled osnovnih podataka o podnosiocu prijave (istorijat, opis delatnosti, dosadašnji projekti i sl.), sačinjen od strane podnosioca prijave;

- detaljan opis programa odnosno projekta za čije finansiranje ili sufinansiranje se podnosi prijava.

Detaljan opis programa odnosno projekta u oblasti društvenog i humanitarnog rada treba da sadrži podatke: o korisnicima programa odnosno projekta, značaju, mestu i vremenu realizacije programa odnosno projekta i detaljan finansijski plan.

Sastavni deo prijave je izjava o prihvatanju obaveze podnosioca prijave u slučaju da Grad finansira ili sufinansira prijavljeni program odnosno projekat u oblasti društvenog i humanitarnog rada, prema kojoj odgovorno lice podnosioca prijave, pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, izjavljuje:

- da su svi podaci navedeni u Prijavi istiniti i tačni;

- da će dodeljena sredstva biti namenski utrošena;

- da će u zakonskom roku biti dostavljen izveštaj o realizaciji programa odnosno projekta u oblasti društvenog i humanitarnog rada na propisanom obrascu sa finansijskom dokumentacijom;

- da će tokom realizacije programa odnosno projekta u publikacijama i drugim medijima biti naznačeno da je realizaciju podržao Grad.

Podnosiocima prijave obrazac "Prijava na Konkurs za finansiranje ili sufinansiranje programa odnosno projekta u oblasti društvenog i humanitarnog rada" dostupan je i na zvaničnoj internet stranici Grada (veb-sajt Grada).

Prijave se podnose u štampanom obliku predajom u Gradskom uslužnom centru Grada ili poštom.

Član 11

Komisija je dužna da u roku od 30 dana od dana zaključenja konkursa razmotri sve prispele prijave.

Nepotpune i neblagovremene prijave Komisija neće uzeti u razmatranje.

Nakon utvrđivanja blagovremenih i potpunih prijava, Komisija vrši izbor programa i projekata i sačinjava predlog rešenja o raspodeli sredstava.

Na osnovu predloga Komisije Gradonačelnik donosi rešenje o raspodeli sredstava.

Rešenje Gradonačelnika je konačno.

Rešenje se objavljuje na zvaničnoj internet stranici Grada (veb-sajt Grada).

Član 12

Nakon konačnosti rešenja o raspodeli sredstava, sa izabranim podnosiocima prijave zaključuju se ugovori o finansiranju ili sufinansiranju programa odnosno projekta.

Ugovor u ime Grada potpisuje Gradonačelnik.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana ureduju se međusobna prava i obaveze ugovornih strana, način i rok za prenos odobrenih sredstava, rok za realizaciju programa odnosno projekta u oblasti društveno-humanitarnog rada, obaveza podnošenja izveštaja o realizaciji programa odnosno projekta u oblasti društveno-humanitarnog rada, kao i druga prava i obaveze ugovornih strana.

Član 13

Stručne, administrativne i tehničke poslove za potrebe Komisije obavlja sekretarijat Gradske uprave nadležan za poslove društvenih delatnosti.

Član 14

Izabrani podnosioci prijave, kojima su dodeljena sredstva za finansiranje ili sufinansiranje programa odnosno projekta u oblasti društvenog i humanitarnog rada, dužni su da u roku od 15 dana po završetku programa odnosno projekta za koji su dodeljena budžetska sredstva, a najkasnije do kraja tekuće godine, podnesu izveštaj o realizaciji tih programa odnosno projekata i dostave dokaze o namenskom korišćenju finansijskih sredstava Gradonačelniku.

Izveštaj o realizaciji programa odnosno projekta u oblasti društvenog i humanitarnog rada podnosi se Gradonačelniku na obrascu "Izveštaj o realizaciji programa odnosno projekta u oblasti društvenog i humanitarnog rada" (Obrazac broj 2.) koji je u prilogu ovog Pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Izveštaji se podnose u štampanom obliku, predajom u Gradskom uslužnom centru Grada Subotice ili poštom.

V POSTUPAK VRAĆANJA NENAMENSKI UTROŠENIH SREDSTAVA

Član 15

Ukoliko se prilikom prenosa sredstava za realizaciju programa i projekata utvrdi da izabrani podnosioci prijava dobijena sredstva ne koriste za realizaciju odobrenih programa dužni su vratiti dobijena sredstva.

Uslovi i način vraćanja nenamenskih utrošenih sredstava utvrdiće se ugovorom koji se zaključuje u skladu sa članom 12. stav 1. ovog pravilnika.

VI ZAVRŠNA ODREDBA

Član 16

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Subotice".

Napomene

Obrasci br. 1 i 2, koji su sastavni deo ovog rešenja, objavljeni su u "Sl. listu grada Subotice", br. 35/2010, str. 110-113.