PROJEKAT

"LOKALNI REGISTAR - KATASTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA ŽIVOTNE SREDINE GRADA NIŠA"

("Sl. list grada Niša", br. 73/2010)

 

I OSNOVE PROGRAMA

Grad Niš kao jedinica lokalne samouprave je subjekt sistema zaštite životne sredine i u okviru svoje nadležnosti utvrđene zakonom u obavezi je da vodi lokalni registar izvora zagađivanja životne sredine.

Izrada i formiranje baze podataka o zagađivačima sa podacima o njihovoj lokaciji, proizvodnim procesima, karakteristikama, materijalnim bilansima na ulazima i izlazima sirovina proizvoda i poluproizvoda tj. o stalnim emisijama otpadnih gasova, ispustima otpadnih voda i odlagalištima otpada, kao i potencijalnim ispuštanjima koja mogu nastati pri udesu rizičnih postrojenja.

Na području Niša lociran je veliki broj postrojenja i objekata koji stalno ili povremeno proizvode, skladište ili transportuju opasne materije kroz urbano područje, a koje u slučaju udesa predstavljaju veliki rizik po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

II CILJ PROGRAMA

• Uspostavljanje baze podataka o zagađivačima vazduha, vode i tla na području Niša;

• Uspostavljanje baze podataka o zagađujućim materijama koje se emituju i/ili ispuštaju u životnu sredinu na području Niša;

• Identifikacija geografskih područja od interesa: zagađivača, područja zagađivanja, kao i proizvođača, skladišta i transportnih puteva opasnih materija;

• Utvrđivanje količina i trendova emisija zagađujućih materija na području Grada Niša;

• Unapređenje dostupnosti informacija javnosti, kao i njeno uključivanje u proces odlučivanja o pitanjima životne sredine;

• Uspostavljanje savremenog sistema za prepoznavanje opasnosti od rizičnih postrojenja i definisanje povredivosti teritorije u slučaju udesa postrojenja sa opasnim materijama na području Grada Niša;

• Uspostavljanje baze podataka o rizičnim i potencijalno rizičnim postrojenjima i objektima na području Niša;

• Uspostavljanje baze podataka o opasnim materijama koje se proizvode, skladište, transportuju ili odlažu na području Niša;

• Utvrđivanje vrste, količina i trendova opasnih materija na području grada Niša.

III Opis glavnih aktivnosti na projektu:

Projekat će se realizovati u tri godine kroz tri faze. Početak projektnih aktivnosti 2010. godina.

Prva faza:

Formiranje baze o zagađivačima i rizičnim postrojenjima na teritoriji Grada Niša

1. Izrada dokumentacije (elaborata) za formiranje (kreiranje) baze o stalnim zagađivačima životne sredine i rizičnim postrojenjima i opasnim materijama na teritoriji Grada Niša.

2. Izrada Plana i formiranje Upitnika za prikupljanje podataka o stalnim zagađivačima životne sredine i rizičnim postrojenjima - potencijalnim zagađivačima na teritoriji Grada Niša.

3. Distribuiranje Upitnika privrednim subjektima na teritoriji Grada Niša.

4. Prikupljanje podataka (upitnika).

5. Kreiranje baze podataka o stalnim zagađivačima životne sredine i rizičnim postrojenjima - potencijalnim zagađivačima na teritoriji grada Niša.

6. Uspostavljanje baze podataka o stalnim zagađivačima životne sredine i rizičnim postrojenjima - potencijalnim zagađivačima na teritoriji Grada Niša.

7. Testiranje aplikacije "baze podataka".

Druga faza: Izrada karti stalnih zagađivača za teritoriju Grada Niša

1. Definisanje odgovarajuće GIS aplikacije, za kreiranje karti o kontinuiranim zagađivačima životne sredine i rizičnim postrojenjima-potencijalnim zagađivačima, na teritoriji Grada Niša.

2. Definisanje odgovarajuće softverske aplikacije za podršku proceni uticaja kontinuiranih ispuštanja.

3. Kreiranje karte o zagađivačima na teritoriji Grada Niša.

Testiranje aplikacije "karte zagađivača"

Treća faza: Izrada karti rizičnih postrojenja na teritoriji Grada Niša

1. Definisanje odgovarajuće softverske aplikacije za podršku procene uticaja ispuštanja opasnih materija pri udesu rizičnih postrojenja, na teritoriji Grada Niša.

2. Kreiranje karte o rizičnim postrojenjima na teritoriji Grada Niša.

3. Testiranje aplikacije "karte rizičnih postrojenja ".

IV Očekivani rezultati projekta

• Softverska aplikacija "Katastar zagađivača Grada Niša",

• Uspostavljena baza podataka o stalnim zagađivačima na teritoriji Grada Niša,

• Uspostavljena baza podataka o rizičnim objektima - potencijalnim zagađivačima na teritoriji Grada Niša,

• Uputstvo o korišćenju softverske aplikacije "Katastar zagađivača Grada Niša",

• Omogućavanje nadležnim organima da utvrde emisije, prate napredak u prevenciji zagađenja i na osnovu toga, kreiraju politiku, identifikuju prioritete i sprovode potrebne aktivnosti u cilju integralne zaštite životne sredine,

• Bolje informisanje javnosti o zagađenosti životne sredine.

Nakon realizacije prve faze i analize dobijenih rezultata uradiće se predlog Programa za realizaciju druge i treće faze projekta.

III IZVORI FINANSIRANJA

Izrada projekata "Lokalni registar - katastar izvora zagađivanja životne sredine Grada Niša" (I faza) finansiraće se iz sredstava (deo), predviđenih Odlukom o budžetu Grada Niša za 2010. godinu iz sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine ("Službeni list Grada Niša", br. 90/09), razdeo 3; glava 3.8.; funkcija 560; pozicija 207, ekonomska klasifikacija 424 - specijalizovane usluge, u iznosu, 1.400.000,00 od ukupno namenjene aproprijacije u iznosu od 46.000.000,00 dinara.

Program objaviti u "Službenom listu Grada Niša".