ODLUKA
O ODREĐIVANJU I OBELEŽAVANJU NAZIVA ULICA I TRGOVA I ODREĐIVANJU KUĆNIH BROJEVA I OBELEŽAVANJU ZGRADA BROJEVIMA

("Sl. list grada Pančeva", br. 19/2010 - prečišćen tekst)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se postupak određivanja naziva ulica i trgova, način njihovog obeležavanja, postupak određivanja kućnih brojeva i način obeležavanja zgrade brojevima, na teritoriji mesnih zajednica grada Pančeva, naselja gradskog karaktera i naseljenih mesta na teritoriji grada Pančeva (u daljem tekstu: naseljena mesta).

Član 2

Ulice i trgovi u naseljenim mestima na teritoriji grada Pančeva moraju imati određeni naziv, a zgrade moraju imati kućni broj.

Član 3

Pod ulicom, u smislu ove odluke, podrazumeva se javna površina koja je namenjena ili se koristi za saobraćaj ljudi ili vozila, ukoliko je izgrađena objektima najmanje sa jedne svoje strane, ili je ovakva izgradnja predviđena urbanističkim planom.

Član 4

Pod trgom, u smislu ove odluke, podrazumeva se veća javna površina, koja je namenjena ili se koristi pretežno za kretanje pešaka, ukoliko je oivičena saobraćajnicama i izgrađenim objektima najmanje sa tri strane, ili je ovakva izgradnja predviđena urbanističkim planom.

Član 5

Pod zgradom, u smislu ove odluke, podrazumeva se svaki građevinski objekat koji služi za stambene ili poslovne namene, kao i gradilište stambenih ili poslovnih objekata.

Pod stambenom zgradom se podrazumeva svaka zgrada sagrađena od trajnijeg materijala u kojoj se stanuje stalno ili privremeno.

Pod poslovnom zgradom podrazumevaju se objekti namenjeni za privredne, kulturne, socijalne, prosvetne, zdravstvene, rekreativne, administrativne i druge slične funkcije.

Gradilište je građevinska parcela na kojoj se podiže stambena ili poslovna zgrada, ili na kojoj je urbanističkim planom predviđena izgradnja ovakvih objekata.

II POSTUPAK ODREĐIVANJA NAZIVA ULICA, TRGOVA I NAČIN NJIHOVOG OBELEŽAVANJA

Član 6

Nazive ulica i trgova određuje Skupština grada Pančeva (u daljem tekstu: Skupština grada) na obrazloženi predlog Komisije za podizanje spomenika i određivanje naziva ulica i trgova (u daljem tekstu: Komisija), uz saglasnost ministarstva nadležnog za poslove lokalne samouprave.

Skupština grada, na predlog Komisije za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose Skupštine grada, imenuje Komisiju koja ima predsednika, zamenika predsednika i pet članova.

Predsednik i četiri člana imenuju se iz reda likovnih i primenjenih umetnika, književnika, istoričara, istoričara umetnosti, arhitekata, likovnih kritičara i drugih odgovarajućih stručnjaka.

Zamenik predsednika i jedan član imenuje se iz reda odbornika Skupštine grada.

Komisija se imenuje na period od četiri godine, odnosno do isteka mandata odbornicima Skupštine grada, a može biti razrešena i pre isteka perioda na koji je imenovana.

Komisija odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova.

Pored poslova utvrđenih ovom odlukom, Komisija obavlja i poslove utvrđene Odlukom o podizanju i održavanju spomenika i skulpturalnih dela na teritoriji grada Pančeva.

Član 7

Komisija utvrđuje predlog za određivanje, odnosno promenu naziva ulica i trgova.

Predlog iz prethodnog stava ovog člana Komisija dostavlja Skupštini grada sa detaljno datim objašnjenjem motiva i razloga zbog kojih se predlaže davanje, odnosno promena naziva ulica i trgova.

Ulicama i trgovima ne mogu se davati nazivi, odnosno imena lica kojima se vređaju moral građana, rodoljublje i slobodarske tradicije naroda i države.

Inicijativu za davanje, odnosno promenu naziva ulica i trgova mogu podneti, pored Komisije, organi i tela Skupštine grada, mesne zajednice, ustanove, udruženja građana i drugi organi, organizacije i zajednice.

Inicijativa se podnosi Komisiji u pismenoj formi i mora biti obrazložena.

Komisija u svom radu može, po potrebi, zatražiti mišljenje od stručnih, naučnih, kulturnih i drugih organa, organizacija i zajednica.

Član 8

Odluku o određivanju, odnosno promeni naziva ulica i trgova donosi Skupština grada, na predlog Komisije, po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog veća grada Pančeva.

Odluka iz prethodnog stava upućuje se na saglasnost ministarstvu nadležnom za poslove lokalne samouprave.

Član 9

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja organ Gradske uprave - Sekretarijat za urbanizam, građevinske, stambeno-komunalne poslove i saobraćaj. Ovaj organ vodi evidenciju o nazivima ulica i trgova, koji sadrži podatke o nazivima i objašnjenja o motivima koji su uslovili davanje određenih naziva, kao i druge podatke potrebne za rad Komisije.

Član 10

Ako se prema detaljnom urbanističkom planu određenog dela teritorije iz člana 1. stav 1, ove odluke predviđa izgradnja nove ulice, odnosno trga, gradski organ uprave nadležan za komunalne poslove dužan je da najdocnije u roku od 15 dana po usvajanju ili izmeni Detaljnog urbanističkog plana obavesti o tome Komisiju iz člana 6. ove odluke.

Organizacija kojoj su povereni poslovi prostornog planiranja je dužna da primerak urbanističko-tehničkih uslova za izgradnju ulice odnosno trga dostavi gradskom organu uprave nadležnom za komunalne poslove, i to istovremeno kada i investitoru, kako bi ovaj organ bio u mogućnosti da utvrdi postojanje eventualne potrebe za određivanje, odnosno promenu naziva ulice i trga.

Član 11

Nazivi ulica i trgova određivaće se po imenima istorijskih znamenitih ličnosti, važnijim događajima i datumima, geografskim nazivima kao i drugim prikladnim nazivima.

U istom naseljenom mestu dve ili više ulica ne mogu imati isti naziv.

Nazivi ulica odnosno trgova moraju biti prikladni u odnosu na njihov položaj u naselju, veličinu, značaj i tradiciju.

Član 12

Rešenje o određivanju odnosno promeni naziva ulica ili trga obavezno se dostavlja organu koji vodi zvanične registracije ulice i brojeva, mesnoj zajednici na čijoj teritoriji se ulica nalazi, stručnoj službi za informatiku i organu nadležnom za geodetske poslove.

Član 13

Nazivi ulica i trgova obeležavaju se na jedinstven tipiziran način i to tablicama od emajliranog lima po pravilu veličine 50x30 cm, s tim da je tekst naziva ispisan belim slovima na tamnoplavoj osnovi, a tip i oblik slova istovetan.

Nazivi ulica postavljaju se u svakoj ulici na oba kraja sa desne strane ulice od ulaza kao i na svakom ukrštanju sa drugom ulicom ili trgom.

Nazivi trgova postavljaju se sa desne strane od ulaza iz pravca glavnih ulica.

Tablice sa nazivima ulica i trgova postavljaju se na uličnim fasadama zgrada, a po potrebi na ogradi ili posebnim stubovima odnosno na drugom mestu koje je najpodesnije u pogledu brzog pronalaženja i lakog čitanja, na visini od 2,5 m.

Član 14

Kod promene naziva ulice, na početku svake ulice, pored tablice sa novim nazivom ulice postavlja se posebna tabla sa starim nazivima ulice, na kojoj će uz stari naziv ulice stajati i datum određivanja i promene naziva ulice, izuzimajući period Drugog svetskog rata.

Član 15

Tablica sa nazivom ulice ili trga, posebne table sa starim nazivima ulice ispisuje se ćiriličnim pismom u skladu sa Statutom grada Pančeva i Zakonom.

Član 16

Na ulazu u veće komplekse novopodignutih zgrada iz pravca glavnih saobraćajnica obavezno je postavljanje informativnih panoa sa prikaznom šemom naselja i nazivima ulica.

III POSTUPAK ODREĐIVANJA KUĆNIH BROJEVA I NAČIN OBELEŽAVANJA KUĆA BROJEVIMA

Član 17

Kućne brojeve određuje rešenjem organ uprave Skupštine grada Pančeva nadležan za komunalne poslove.

Član 18

Investitori novih zgrada dužni su da, pre dobijanja odobrenja za upotrebu zgrade, pribave rešenje o određivanju kućnog broja.

Nadležan organ za izdavanje odobrenja za upotrebu zgrade ne može izdati odobrenje za njenu upotrebu u koliko investitor nije pribavio rešenje o određivanju kućnog broja.

Investitor koji ruši postojeću zgradu već označenu kućnim brojem, dužan je, pre nego što započne sa rušenjem zgrade, da pismeno obavesti nadležni organ o tome, kao i da dostavi podatke da li će se nakon rušenja na istom mestu graditi nova zgrada ili ne.

Član 19

Po jedan primerak rešenja o određivanju kućnog broja dostavlja se organu nadležnom za geodetske poslove, JP "Direkciji za izgradnju i uređenje Pančeva" Pančevo, Sektoru za statistiku za Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu - Odeljenje statistike u Pančevu, Ministarstvu unutrašnjih poslova - Sekretarijat u Pančevu i nadležnim organima Gradske uprave grada Pančeva.

Član 20

U granicama izgrađenog dela naseljenog mesta određivanje kućnih brojeva vrši se na taj način da se sve zgrade sa leve strane pravca ulice odakle obeležavanje počinje, dobiju neparne brojeve počev od broja 1, a zgrade sa desne strane parne brojeve počev od broja 2.

Određivanje brojeva u svakoj ulici vrši se tako da brojevi počinju sa onog kraja ulice koji je bliži centru naseljenog mesta, a produžava se u pravcu periferije.

Član 21

U naseljenim mestima, odnosno delovima naseljenih mesta raštrkanog tipa, zgrade se obeležavaju onim redom koji je najpogodniji za najkraći i najprirodniji prilaz od zgrade do zgrade.

Član 22

Određivanje kućnih brojeva za zgrade koje se nalaze na trgovima počinje od ugla koji je najbliži centru naselja i od tog početka utvrđuje se leva i desna strana do tačke suprotnog početka s tim što leva strana dobija neparne a desna parne brojeve.

Pri određivanju kućnih brojeva na trgovima, kuće u sredini trga dobijaju sledeći broj iza redovne numeracije trga, s tim što će broj biti parni ili neparni u zavisnosti od toga prema kojoj strani trga su ove kuće bliže.

Član 23

Određivanje kućnih brojeva na kejovima vrši se neparnim brojevima od jedan pa na dalje.

Član 24

Ukoliko se deo naseljenog mesta nalazi van granica izgrađenog dela na javnom putu, onda se smer određivanja brojeva poklapa sa smerom obeležavanja kilometra na tom putu.

Ako se zgrada nalazi izvan izgrađenog dela naseljenih mesta na većoj udaljenosti od ostalih zgrada, uz tablicu sa kućnim brojem mora biti označen naziv naseljenog mesta i naziv ulice.

Član 25

Ako postoji mogućnost daljeg širenja jedne ulice u oba smera, određivanje kućnih brojeva počinje od sredine ulice ka oba kraja, tako da se ulica prethodno mora podeliti u dva dela sa posebnim nazivima ulica.

Član 26

Određivanje kućnih brojeva za zgrade koje imaju više glavnih ulaza vrši se tako da svaki ulaz dobija svoj poseban kućni broj.

Ako je nova zgrada podignuta na mesto prethodno porušenih zgrada, a ima više ulaza no što je bilo kućnih brojeva pre njenog podizanja, određivanje novih kućnih brojeva izvršiće se zaduživanjem ranijih kućnih brojeva i dodeljivanjem slovne oznake, abecednim redom, iza zadnjeg ranije postojećeg kućnog broja.

Član 27

Zgrada sagrađena između dve postojeće zgrade koje su već obeležene susednim brojevima, dobiće kućni broj prve susedne zgrade manjeg broja sa dodatnom slovnom oznakom abecednog reda.

Član 28

Ako u jednom dvorištu ima više zgrada za stanovanje svakoj od tih zgrada odrediće se kućni broj na taj način da će se pored osnovnog kućnog broja staviti dodatna slovna oznaka abecednim redom.

Član 29

Poljoprivredne i pomoćne zgrade, koje služe za ostavu hrane, poljoprivrednih mašina i alata ili za držanje stoke, ne dobijaju kućni broj ako u njima nema stana za sopstvenika ili čuvara, ili ako se u njima ne nalazi sedište Organizacije udruženog rada ili njene jedinice, organa ili druge organizacije odnosno zajednice.

Član 30

Određivanje kućnog broja za veće privredne ili društvene komplekse izvršiće se na taj način što će se posebnim brojem označiti samo oni objekti u kojima se nalazi sedište ovih organizacija, organa ili zajednica.

Član 31

Gradilišta sa licem na dve ili više ulica mogu imati samo jedan kućni broj, i to tamo gde je glavni ulaz u ova gradilišta.

Ako se gradilišta koja imaju jedan kućni broj parcelišu, prvi deo parcele do susedne kuće nižeg kućnog broja zadržaće ranije određeni kućni broj, a ostali delovi dobijaju isti kućni broj sa dodatnom slovnom oznakom, abecednim redom.

Član 32

Prilikom realizacije većeg broja kolektivnih ili individualnih stambenih zgrada u sklopu jednog kompleksa, mesna zajednica na čijoj se teritoriji ovaj kompleks nalazi može podneti nadležnom organu zahtev sa predlogom za određivanje kućnih brojeva ovih zgrada.

Član 33

Na svakoj zgradi mora biti postavljena tablica sa kućnim brojem.

Tablica sa kućnim brojem mora biti izgrađena na jedinstven, tipiziran način i to od emajliranog lima, veličine 20x15 cm, a kućni broj ispisan belom bojom na tamnoplavoj osnovi, s tim da su tip i oblik cifara dodatnih oznaka istovetni.

Tablice se postavljaju ispred ulaza u zgradu sa desne strane ulaza, i to tako da budu ako vidljive.

U istoj ulici dve ili više zgrade ne mogu biti označene istim kućnim brojem.

Član 34

Kućni brojevi na tablicama se ispisuju isključivo arapskim brojevima koji mogu biti najviše trocifreni i dodatnim oznakama abecede u slučajevima iz članova 23, 24, 25. i 28. ove odluke.

Rimskim ciframa mogu se označavati samo spratovi zgrade, ali ne i same zgrade odnosno pojedini ulazi tih zgrada.

IV POSTAVLJANJE I OBELEŽAVANJE TABLICA SA NAZIVIMA ULICA, TRGOVA I KUĆNIH BROJEVA I VOĐENJE SLUŽBENE EVIDENCIJE

Član 35

Obeležavanje naziva ulica i trgova, postavljanje posebne table sa starim nazivima ulica iz člana 14. kao i postavljanje informativnih panoa iz člana 16. ove odluke vrši organizacija udruženog rada kojoj ove poslove poveri organizacija odnosno zajednica nadležna za gazdovanje građevinskim zemljištem.

Organizacija odnosno zajednica iz stava 1. ovog člana dužna je:

- da tablice sa nazivima ulica i trgova koje su oštećene ili dotrajale zameni u roku od 30 dana;

- da u slučaju određivanja odnosno promene naziva ulice ili trga u roku od 30 dana od donošenja rešenja od strane nadležnog organa promeni ili zameni tablice sa nazivom ulice ili trga;

- tablice sa nazivima ulica i trgova postavlja tako da iste budu vidno i čitko istaknute prema odredbama ove odluke, kao i da budu redovno održavane i čišćene.

Troškovi postavljanja i održavanja tablica sa nazivima ulica postavljanja posebne table sa starim nazivima ulica iz člana 14. i trgova sa informativnih panoa iz člana 16. ove odluke padaju na teret grada.

Član 36

Vlasnici ili korisnici zgrada dužni su dozvoliti da se tablica sa nazivom ulice odnosno trga postavi na njihovoj zgradi.

Obeležavanje ulica i trgova od strane pravnih i fizičkih lica koja nisu za to ovlašćena odredbama ove odluke nije dozvoljeno.

Član 37

Obeležavanje zgrade i održavanje tablica sa kućnim brojevima pada na teret vlasnika tih zgrada, odnosno organizacija koje upravljaju zgradama ili organizacije koja se stara o održavanju zgrade.

Vlasnici zgrada odnosno investitori dužni su da izvrše obeležavanje kućnim brojevima u skladu sa odredbama ove odluke, kao i da u slučaju određivanja ili promena kućnog broja, oštećenja ili nestanka tablice sa kućnim brojem, najkasnije u roku od 30 dana od dana određivanja ili promene kućnog broja, nestanka odnosno, oštećenja tablice, postave novu tablicu sa kućnim brojem.

V REGISTAR ULICA, TRGOVA I ZGRADA

Član 38

Službena i javna evidencija o nazivima ulica i trgova i kućnim brojevima vode se putem registra naziva ulica i trgova i registra kućnih brojeva.

Registar ulica, trgova i zgrada vodi gradski organ nadležan za komunalne poslove.

Član 39

Registar iz člana 38. naročito sadrži:

- šifru naselja

- šifru ulica

- naziv ulice i trga

- kućne brojeve zgrada u ulici i trgu i nepostojeće kućne brojeve zgrada

- naziv naselja i mesne zajednice

- broj statističkog kruga

- broj biračkog mesta

- poštanski broj

- raniji naziv ulice, odnosno trga sa datumom nastale promene i raniji kućni broj zgrade

- oznaku za privremeni naziv ulice

- oznaku za bespravno podignuti objekat.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 40

Komunalno preduzeće i drugo pravno lice kazniće se novčanom kaznom od 3.000 do 20.000 dinara za prekršaj:

1. ako nadležnom organu ne podnese zahtev za obeležavanje nove izgrađene zgrade ili ne prijavi rušenje postojeće zgrade;

2. ako nestalu ili oštećenu tablicu ne zameni novom u rokovima propisanim ovom odlukom;

3. ako u rokovima propisanim ovom odlukom ne postavi tablice sa nazivom ulice ili trga ili tablice sa kućnim brojem;

4. ako ne omogući postavljanje tablice sa nazivom ulice odnosno trga i tablice sa kućnim brojem;

5. ako neovlašćeno postavlja tablice sa nazivom ulica ili trga ili tablicu sa kućnim brojem i

6. ako oštećenu ili nestalu tablicu sa kućnim brojem ne zameni sa novom u roku od 30 dana.

Za prekršaje iz stava 1. ovog člana kazniće se: odgovorno lice u komunalnom preduzeću i drugom pravnom licu novčanom kaznom od 500 do 1.200 dinara.

Član 41

Za prekršaje za koje je propisana novčana kazna koja se naplaćuje na lice mesta, mandatno, kazniće se:

- Komunalno preduzeće i drugo pravno lice novčanom kaznom od 2.000 dinara;

- odgovorno lice u Komunalnom preduzeću i drugom pravnom licu novčanom kaznom od 300 dinara;

- fizičko lice novčanom kaznom od 300 dinara.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 42

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vršiće organ uprave nadležan za poslove stambeno komunalne inspekcije.

Organ iz stava 1. ovog člana može svojim rešenjem narediti izvršenje pojedinih odredbi ove odluke, kao i vršiti i druge radnje u skladu sa zakonom i ostalim propisima u cilju njenog sprovođenja.

Član 43

Postojeće evidencije naziva ulica, trgova i kućnih brojeva, kao i postojeće oznake, moraju se usaglasiti sa odredbama ove odluke najkasnije u roku od godinu dana od njenog stupanja na snagu.

Ulice, trgovi i zgrade koji u momentu stupanja na snagu ove odluke nisu obeleženi, moraju se propisno obeležiti u skladu sa odredbama ove odluke u roku od 6 meseci od njenog stupanja na snagu.

Član 44

Odredbe ove odluke se primenjuju u delu u kojem nisu u suprotnosti sa odredbama Uredbe o utvrđivanju kućnih brojeva, označavanju naziva naseljenih mesta, ulica i trgova ("Službeni glasnik RS" br. 110/2003 i 137/2004).

Član 45

Ovaj prečišćen tekst Odluke o određivanju i obeležavanju naziva ulica i trgova i o određivanju kućnih brojeva i obeležavanju zgrada brojevima biće objavljen u "Službenom listu grada Pančeva".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o određivanju i obeležavanju naziva ulica i trgova i određivanju kućnih brojeva i obeležavanju zgrada brojevima obuhvata: Odluku o određivanju i obeležavanju naziva ulica i trgova i određivanju kućnih brojeva i obeležavanju zgrada brojevima ("Službeni list opština Pančevo, Alibunar, Kovačica, Kovin i Opovo", broj 37/79 i 2/80 - ispravka), Odluku o izmenama i dopunama Odluke o određivanju i obeležavanju naziva ulica i trgova i određivanju kućnih brojeva i obeležavanju zgrada brojevima ("Službeni list opština Pančevo, Kovin i Opovo", br. 14/90), Odluku o izmenama i dopunama Odluke o određivanju i obeležavanju naziva ulica i trgova i određivanju kućnih brojeva i obeležavanju zgrada brojevima ("Službeni list opština Pančevo, Kovin i Opovo", br. 24/92), Odluku o izmenama i dopunama Odluke o određivanju i obeležavanju naziva ulica i trgova i određivanju kućnih brojeva i obeležavanju zgrada brojevima ("Službeni list opština Pančevo, Kovin i Opovo", br. 9/93), Odluku o izmenama i dopunama Odluke o određivanju i obeležavanju naziva ulica i trgova i određivanju kućnih brojeva i obeležavanju zgrada brojevima ("Službeni list opštine Pančevo", br. 1/94), Odluku o izmenama i dopunama Odluke o određivanju i obeležavanju naziva ulica i trgova i određivanju kućnih brojeva i obeležavanju zgrada brojevima ("Službeni list opštine Pančevo", br. 4/94), Odluku o izmenama i dopunama Odluke o određivanju i obeležavanju naziva ulica i trgova i određivanju kućnih brojeva i obeležavanju zgrada brojevima ("Službeni list opštine Pančevo", br. 7/99), Odluku o izmenama i dopunama Odluke o određivanju i obeležavanju naziva ulica i trgova i određivanju kućnih brojeva i obeležavanju zgrada brojevima ("Službeni list opštine Pančevo", br. 6/01), Odluku o izmenama i dopunama Odluke o određivanju i obeležavanju naziva ulica i trgova i određivanju kućnih brojeva i obeležavanju zgrada brojevima ("Službeni list opštine Pančevo", br. 8/02), Odluku o izmenama i dopunama Odluke o određivanju i obeležavanju naziva ulica i trgova i određivanju kućnih brojeva i obeležavanju zgrada brojevima ("Službeni list opštine Pančevo", br. 7/03) i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o određivanju i obeležavanju naziva ulica i trgova i određivanju kućnih brojeva i obeležavanju zgrada brojevima ("Službeni list opštine Pančevo", br. 4/05), i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o određivanju i obeležavanju naziva ulica i trgova i određivanju kućnih brojeva i obeležavanju zgrada brojevima ("Službeni list grada Pančeva", br. 16/09), u kojima je utvrđen dan njihovog stupanja na snagu.