ODLUKA
O ZADRŽAVANJU PRAVA I OBAVEZA OSNIVAČA NAD JAVNIM KOMUNALNIM PREDUZEĆIMA KOJA SU NASTALA PODELOM JAVNOG KOMUNALNOG PREDUZEĆA "STANDARD" - PANČEVO

("Sl. list grada Pančeva", br. 19/2010 - prečišćen tekst)

Član 1

Opština Pančevo zadržava sva prava i obaveze nad Javnim komunalnim preduzećima nastalim podelom JKP "Standard" Pančevo i to: "Vodovod i kanalizacija" - Pančevo. "Higijena" - Pančevo, "Grejanje" - Pančevo, "Zelenilo" - Pančevo, koja je imala u odnosu na Javno komunalno preduzeće "Standard" - Pančevo, osnovano Odlukom o organizovanju Javnog komunalnog preduzeća "Standard" - Pančevo ("Sl. list opština Pančevo, Kovin i Opovo", br. 19/89, 6/90, 17/90 i 12/91).

Član 2

Skupština opštine Pančevo daje saglasnost na sledeća akta javnih komunalnih preduzeća:

1. Statut,

2. statusne promene,

3. promenu delatnosti, promenu firme i sedišta,

4. odluku o osnivanju novih preduzeća.

5. Plan razvoja i Godišnji program,

6. odluku o raspodeli dobiti,

7. ulaganje kapitala,

8. akt o proceni vrednosti državnog kapitala, Program i Odluku o svojinskoj transformaciji,

9. cene komunalnih usluga,

10. druga akta, u skladu sa odlukama Skupštine opštine i zakonom, kojim se uređuje obavljanje delatnosti od opšteg interesa.

Na akta iz prethodnog stava, za koja je to propisano zakonom, saglasnost daje Vlada Republike Srbije.

Član 3

Pojedine poslove iz okvira svoje delatnosti Javno komunalno preduzeće može poveriti drugom preduzeću ili preduzetniku, pod uslovom da nisu u funkciji ostvarivanja jedinstva tehničko-tehnološkog sistema.

Poveravanje poslova iz prethodnog stava vrši se ugovorom na koji saglasnost daje izvršni odbor Skupštine opštine Pančevo.

Član 4

Upravni odbor Javnog komunalnog preduzeća:

- donosi Statut,

- donosi opšta i pojedinačna akta za koja je to utvrđeno Statutom, u skladu sa zakonom,

- odlučuje o statusnim promenama i udruživanju u druge oblike organizovanja,

- odlučuje o promeni delatnosti, promeni firme i sedišta,

- odlučuje o osnivanju novih preduzeća,

- donosi Plan razvoja i Godišnji program poslovanja,

- odlučuje o raspodeli dobiti,

- donosi odluke o ulaganju kapitala (investicione odluke),

- odlučuje o cenama komunalnih usluga na način predviđen zakonom,

- utvrđuje visinu naknade za rad predsednika i članova Upravnog i Nadzornog odbora na osnovu kriterijuma sadržanih u Godišnjem programu poslovanja,

- rešava po prigovorima i molbama građana,

- vrši i druge poslove utvrđene Statutom, u skladu sa ovom odlukom i zakonom.

Na akta iz prethodnog stava, za koje je to propisano zakonom, saglasnost daje Vlada Republike Srbije.

Član 5

Upravni odbor javnih komunalnih preduzeća iz čl. 1. ove Odluke koja nastaju podelom Javnog komunalnog preduzeća "Standard" - Pančevo (u daljem tekstu: Javno preduzeće) ima predsednika i 4 (četiri) člana koje imenuje i razrešava Skupština opštine Pančevo.

Predsednik i 2 člana Upravnog odbora imenuju se iz reda stručnjaka afirmisanih u oblasti za koju je osnovano Javno preduzeće, a 2 člana od predstavnika zaposlenih.

Predsednik Upravnog odbora ima zamenika koga određuje Skupština opštine aktom o imenovanju Upravnog odbora.

Predstavnici zaposlenih predlažu se na način utvrđen Statutom.

Članovi Upravnog odbora imenuju se na period od 4 godine, s tim da mogu biti razrešeni pre isteka mandata.

Član 6

Nadzorni odbor Javnog komunalnog preduzeća:

- vrši nadzor nad poslovanjem Javnog komunalnog preduzeća,

- pregleda godišnji izveštaj, godišnji obračun i predlog za raspodelu dobiti,

- vrši i druge poslove nadzora od značaja za efikasno ostvarivanje opšteg interesa utvrđene Statutom, u skladu sa ovom odlukom i zakonom.

O rezultatima nadzora Nadzorni odbor u pisanom obliku obaveštava Upravni odbor i Skupštinu opštine Pančevo.

Član 7

Nadzorni odbor Javnog preduzeća ima 3 člana koje imenuje i razrešava Skupština opštine Pančevo, kao osnivač, od kojih se 1 član imenuje od predstavnika zaposlenih.

Predstavnik zaposlenih predlaže se na način utvrđen Statutom.

Članovi Nadzornog odbora imenuju se na period od 4 godine, s tim da mogu biti razrešeni pre isteka mandata.

Član 8

Skupština opštine Pančevo, na predlog Komisije za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose (u daljem tekstu: Komisija), postavlja i razrešava direktora Javnog preduzeća, na osnovu javnog konkursa (u daljem tekstu: Konkurs).

Direktor Javnog preduzeća se postavlja na 4 godine i može biti ponovo postavljen.

Član 9

Konkurs za postavljanje direktora Javnog preduzeća raspisuje se najkasnije 3 meseca pre isteka vremena na koje je postavljen direktor.

Konkurs se objavljuje u jednom od dnevnih listova.

Konkurs sadrži uslove za postavljanje direktora, kao i rok za podnošenje prijava koji ne može biti kraći od 15 dana.

Član 10

Komisija predlaže Skupštini opštine Pančevo kandidata za direktora u roku utvrđenom odlukom Komisije prilikom raspisivanja javnog konkursa.

Komisija utvrđuje kandidata za direktora Javnog preduzeća većinom glasova od ukupnog broja svih članova.

Ako Komisija ne može da utvrdi predlog kandidata za direktora Javnog preduzeća, raspisuje se novi konkurs.

Član 11

Skupština opštine Pančevo, na osnovu predloga Komisije iz prethodnog člana postavlja direktora Javnog preduzeća većinom glasova prisutnih odbornika Skupštine opštine Pančevo.

Ukoliko direktor Javnog preduzeća nije postavljen, raspisaće se novi konkurs.

Odlukom o postavljanju direktora Javnog preduzeća utvrđuje se dan stupanja na dužnost direktora.

Član 12

Direktor Javnog preduzeća zasniva radni odnos na osnovu odluke o postavljanju Ugovorom o radu koji zaključuju Izvršni odbor, u ime Skupštine opštine Pančevo, i direktor.

Član 13

Direktor Javnog preduzeća može biti razrešen i pre isteka vremena na koje je postavljen na lični zahtev, kada u svom radu postupa suprotno odredbama zakona, Statuta, odluka Skupštine opštine i Upravnog odbora Javnog preduzeća i u drugim opravdanim slučajevima na obrazložen predlog Izvršnog odbora Skupštine opštine ili Komisije.

Član 14

Ako direktor Javnog preduzeća nije mogao biti blagovremeno postavljen, Skupština opštine Pančevo može, bez konkursa, postaviti vršioca dužnosti direktora.

Vršilac dužnosti direktora mora ispunjavati uslove propisane Statutom Javnog preduzeća za postavljanje direktora.

Vršilac dužnosti direktora ima sva prava i dužnosti direktora Javnog preduzeća.

Vršilac dužnosti direktora može obavljati tu funkciju do postavljanja direktora Javnog preduzeća, a najkasnije jednu godinu.

Član 15

Danom stupanja na snagu Odluke o podeli Javnog komunalnog preduzeća "Standard" - Pančevo na četiri nova javna preduzeća prestaje Odluka o organizovanju Javnog komunalnog preduzeća "Standard" - Pančevo ("Sl. list opština Pančevo, Kovin i Opovo", broj 19/89, 6/90, 7/90, 17/90 i 12/91).

Član 16

Ovaj prečišćen tekst Odluke o zadržavanju prava i obaveza osnivača nad Javnim komunalnim preduzećima koja su nastala podelom Javnog komunalnog preduzeća "Standard" - Pančevo biće objavljen u "Službenom listu grada Pančeva".

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o zadržavanju prava i obaveza osnivača nad Javnim komunalnim preduzećima koja su nastala podelom Javnog komunalnog preduzeća "Standard" - Pančevo obuhvata: Odluku o zadržavanju prava i obaveza osnivača nad Javnim komunalnim preduzećima koja su nastala podelom Javnog komunalnog preduzeća "Standard" - Pančevo ("Službeni list opština Pančevo, Kovin i Opovo", br. 6/93), Odluku o izmenama i dopunama Odluke o zadržavanju prava i obaveza osnivača nad Javnim komunalnim preduzećima koja su nastala podelom JKP "Standard" - Pančevo ("Službeni list opštine Pančevo", br. 12/2000), i Odluku o izmenama i dopunama Odluke o zadržavanju prava i obaveza osnivača nad Javnim komunalnim preduzećima koja su nastala podelom Javnog komunalnog preduzeća "Standard" - Pančevo ("Službeni list opštine Pančevo", br. 3/2001) u kojima je utvrđen dan njihovog stupanja na snagu.