ODLUKA

O PODIZANJU I ODRŽAVANJU SPOMENIKA I SKULPTURALNIH DELA NA TERITORIJI GRADA SOMBORA

("Sl. list Grada Sombora", br. 9/2010)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuje se podizanje i održavanje spomenika, postavljanje i održavanje skulpturalnih dela na javnim površinama na teritoriji grada Sombora, kao i uslovi i način obezbeđivanja sredstava za njihovo podizanje, odnosno postavljanje i održavanje.

Član 2

Spomenik u smislu ove Odluke je delo likovne i primenjene umetnosti (figura, poprsje, bista, reljef, spomenploča) i drugo spomen obeležje koje obeležava događaj ili ličnost značajnu za grad Sombor ili nacionalnu istoriju i kulturu.

Skulpturalno delo u smislu ove Odluke je delo koje se zbog svoje umetničke vrednosti postavlja na javnoj površini.

Član 3

Javna površina u smislu odredaba ove Odluke je: trg, ulica, park, rečna i kanalska obala, fasada zgrade, deo dvorišta ili parka u sklopu kompleksa javnog objekta koji nije ograđen i koji se javno koristi.

Član 4

Spomenik se podiže, odnosno skulpturalno delo se postavlja na osnovu odluke Skupštine grada Sombora, u skladu sa zakonom i odredbama ove Odluke.

II PODIZANJE SPOMENIKA I POSTAVLJANJE SKULPTURALNIH DELA

Član 5

Inicijativu za podizanje spomenika, odnosno postavljanje skulpturalnih dela može dati svako fizičko ili pravno lice.

Inicijativa se upućuje Komisiji za podizanje spomenika i postavljanje skulpturalnih dela (u daljem tekstu: Komisija), u pisanom obliku i ista inicijativa mora biti obrazložena. Inicijativa može da sadrži i predlog lokacije za podizanje spomenika, odnosno postavljanje skulpturalnog dela.

Komisija obaveštava podnosioca inicijative o ishodu inicijative.

Član 6

Komisiju iz člana 5. ove Odluke imenuje Skupština grada Sombora (u daljem tekstu: Skupština grada), na predlog Gradskog veća.

Komisija ima predsednika, zamenika predsednika i pet članova.

Predsednik i tri člana imenuju se iz reda likovnih i primenjenih umetnika, književnika, istoričara, istoričara umetnosti, arhitekata, likovnih kritičara i drugih odgovarajućih stručnjaka.

Zamenik predsednika i dva člana imenuju se iz reda odbornika Skupštine grada.

Komisija se imenuje na period od četiri godine, odnosno do isteka mandata odbornicima Skupštine grada, a može biti razrešena i pre isteka perioda na koji je imenovana, na predlog Gradskog veća.

Komisija odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova.

Stručne i administrativne poslove za potrebe Komisije obavlja Odeljenje za skupštinske i izvršne poslove Gradske uprave.

Član 7

Komisija na osnovu primljenih inicijativa, sopstvene procene i na osnovu procene mogućnosti realizacije za narednu kalendarsku godinu utvrđuje godišnji okvirni program podizanja spomenika i postavljanja skulpturalnih dela, na kraju tekuće kalendarske godine.

Komisija dostavlja godišnji okvirni program iz prethodnog stava Gradskom veću grada Sombora radi davanja saglasnosti.

Član 8

Skupština grada na predlog Komisije, a po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog veća, donosi odluku o podizanju spomenika, odnosno postavljanju skulpturalnog dela na teritoriji grada Sombora.

Član 9

Donetu odluku o podizanju spomenika, odnosno postavljanju skulpturalnog dela sprovodi Komisija.

Stručnu pomoć Komisiji prilikom sprovođenja odluke iz stava 1 ovog člana, pored Odeljenja za skupštinske i izvršne poslove Gradske uprave, pružaće i druga nadležna odeljenja Gradske uprave, te JP"Urbanizam" Sombor i JP "Direkcija za izgradnju grada Sombora".

Član 10

Komisija odlučuje da li da se sprovodi konkurs, angažuje autor po pozivu, ili će se koristiti već postojeće vajarsko delo.

Konkurs se objavljuje najmanje u jednom dnevnom listu i u lokalnom listu.

Konkurs iz prethodnog stava sprovodi Komisija, koja vrši i izbor idejnog rešenja.

Sa autorom idejnog rešenja zaključuje se ugovor o izradi spomenika, odnosno skulpturalnog dela.

Ukoliko konkurs ne uspe, izrada idejnog rešenja za podizanje spomenika, odnosno postavljanje skulpturalnog dela može se ugovorom poveriti autoru angažovanom po pozivu.

Izbor autora kome će se ugovorom poveriti izrada rešenja za podizanje spomenika, odnosno postavljanje skulpturalnog dela, vrši Komisija.

Ugovor sa autorom zaključuje gradonačelnik grada Sombora, na predlog Komisije.

Član 11

Pre raspisivanja konkursa, odnosno pre izbora autora po pozivu, Komisija pribavlja stručna mišljenja nadležnih organa(JP"Urbanizam"Sombor, Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture Novi Sad, i drugi) radi utvrđivanja lokacije, uslova njenog uređenja i bližih uslova konkursa.

Na osnovu pribavljenih mišljenja iz stava 1. ovog člana, Komisija utvrđuje lokaciju i bliže uslove konkursa.

Podizanje spomenika odnosno postavljanje skulpturalnog dela na teritoriji grada Sombora, odobrava se rešenjem Odeljenja za komunalne poslove Gradske uprave.

Član 12

Izuzetno od odredaba ove Odluke, na teritoriji grada Sombora može se podići replika spomenika značajne umetničke i kulturno-istorijske vrednosti, ili replika već postojećeg vajarskog dela.

O podizanju replike odlučuje Skupština grada, na predlog Komisije, a po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog veća.

Na postupak podizanja replike shodno se primenjuju odredbe ove Odluke, koje se odnose na podizanje spomenika, odnosno postavljanje skulpturalnog dela.

Član 13

Spomenik, odnosno skulpturalno delo može se premestiti, odnosno ukloniti, ako za to postoje opravdani razlozi.

Odluku o premeštanju, odnosno uklanjanju spomenika, odnosno skulpturalnog dela donosi Skupština grada, na predlog Komisije, a po prethodno pribavljenom mišljenju Gradskog veća.

Član 14

Komisija vodi evidenciju podignutih spomenika, odnosno postavljenih skulpturalnih dela, na teritoriji grada Sombora.

Podizanje spomenika i postavljanje skulpturalnog dela obavezno se prijavljuje Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Novi Sad, u roku od 30 dana od dana podizanja spomenika, odnosno postavljanja skulpturalnog dela.

III ODRŽAVANJE SPOMENIKA I SKULPTURALNIH DELA

Član 15

Spomenici koji su utvrđeni za kulturno dobro održavaju se u skladu sa Zakonom.

O održavanju spomenika koji nije utvrđen za kulturno dobro, odnosno o održavanju skulpturalnog dela stara se grad Sombor, preko JP "Urbanizam" Sombor.

JP "Urbanizam" Sombor će poslove iz prethodnog stava obavljati preko JP "Direkcija za izgradnju grada Sombora"i javnih komunalnih preduzeća kojima je osnivač Grad Sombor.

Član 16

Održavanje spomenika i skulpturalnih dela u smislu odredaba ove Odluke, podrazumeva redovno održavanje čistoće, negu zelenih površina, kontrolu rasvete, popravku prilazne staze ili puta i po potrebi sprovođenje mera konzervatorske zaštite spomenika, odnosno skulpturalnog dela.

Član 17

Spomenike i skulpturalna dela građani su dužni da čuvaju i da se prema njima odnose sa dužnom pažnjom.

Spomenici i skulpturalna dela ne smeju se prljati, skrnaviti, oštetiti, ili uništiti.

Član 18

Pravno ili fizičko lice koje neovlašćeno podigne, premesti, ukloni ili ošteti spomenik, ili skulpturalno delo, dužno je da uspostavi pređašnje stanje, odnosno nadoknadi nastalu štetu, u skladu sa Zakonom.

Član 19

Čuvanje i održavanje jednog ili nekoliko spomenika, odnosno skulpturalnih dela Gradsko veće može poveriti školi, preduzeću, ustanovi, ili drugom organu ili organizaciji, uz njihovu saglasnost.

IV FINANSIRANJE

Član 20

U budžetu grada Sombora obezbeđuju se sredstva za podizanje i održavanje spomenika, odnosno skulpturalnih dela.

Sredstva za podizanje i održavanje spomenika, odnosno skulpturalnog dela, mogu se obezbediti i iz priloga, poklona, donacija, ili na drugi primeren način, od strane pravnog ili fizičkog lica.

Član 21

Pravno ili fizičko lice koje obezbedi sva sredstva ili više od 50% potrebnih sredstava za podizanje spomenika, odnosno postavljanja skulpturalnog dela, ima pravo da mu se ime upiše na postament, ili pored spomenika odnosno skulpturalnog dela.

V NADZOR

Član 22

Nadzor nad održavanjem spomenika i skulpturalnih dela vrši Odeljenje inspekcije i komunalne policije Gradske uprave.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 23

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00-500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

- ako podigne spomenik, odnosno postavi skulpturalno delo suprotno odredbama ove Odluke (član 8);

- ako premesti ili ukloni spomenik odnosno skulpturalno delo suprotno odredbama ove Odluke (član 13).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00-50.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00-250.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00-25.000,00 dinara.

Član 24

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00-25.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice:

- ako namerno ili iz krajnje nepažnje uništi ili ošteti spomenik ili skulpturalno delo (član 17);

- ako spomenik ili skulpturalno delo prlja ili skrnavi (član 17).

Član 25

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Sombora".