PRAVILNIK

O DOPING KONTROLI NA SPORTSKIM TAKMIČENJIMA I IZVAN TAKMIČENJA

("Sl. glasnik RS", br. 32/2007, 88/2008 i 86/2010)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se doping kontrola koja se sprovodi na sportskim takmičenjima i izvan sportskih takmičenja i utvrđuje izgled legitimacije doping kontrolora i službenih lica Antidoping agencije Republike Srbije.

Član 2

Doping kontrola je postupak koji uključuje planiranje testova, izbor sportista za testiranje i utvrđivanje registrovane test grupe sportista, proces uzimanja, prikupljanja i rukovanja uzorcima, postupak slanja uzoraka na laboratorijsku analizu, sprovođenje laboratorijske analize i vođenje rezultata.

Član 3

Doping kontrola sprovodi se u skladu sa Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu, Zakonom o ratifikaciji Evropske konvencije o sprečavanju dopinga u sportu, ovim pravilnikom, međunarodnim standardima za testiranje odobrenim od strane Svetske antidoping agencije, a u slučajevima kada se doping kontrola preduzima na međunarodnom takmičenju na teritoriji Republike Srbije - pod rukovodstvom međunarodnog sportskog saveza, i po pravilima tog saveza.

Doping kontrola životinja sprovodi se pored shodne primene akata iz stava 1. ovog člana i u skladu sa antidoping pravilima nadležne međunarodne i nacionalne sportske asocijacije.

Antidoping pravila nadležne nacionalne sportske asocijacije iz stava 2. ovog člana primenjuju se ukoliko su u saglasnosti sa zakonom, ovim pravilnikom, Svetskim antidoping kodeksom i antidoping pravilima nadležne međunarodne sportske asocijacije.

Antidoping agencija najmanje dva puta godišnje podnosi izveštaj o sprovedenoj doping kontroli ministarstvu nadležnom za poslove sporta i Svetskoj antidoping agenciji.

Svi termini i definicije iz ovog pravilnika imaju značenje utvrđeno Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu i Svetskim antidoping kodeksom.

Član 4

Olimpijski komitet Srbije, Sportski savez Srbije i druge nadležne nacionalne sportske asocijacije obavezne su da odrede odgovorno lice za nadzor nad sprovođenjem mera za sprečavanje dopinga u okviru asocijacije i za saradnju sa Antidoping agencijom republike Srbije (u daljem tekstu: ADAS) u sprovođenju doping kontrole i dostavljanju propisanih podataka.

Član 5

Doping kontrola se može organizovati kako na takmičenjima tako i izvan takmičenja, najavljeno i nenajavljeno.

Pod doping kontrolom izvan takmičenja podrazumeva se svaka doping kontrola koja nije doping kontrola na takmičenju.

Ukoliko nije drugačije utvrđeno pravilima nadležne međunarodne sportske asocijacije, doping kontrola na takmičenju je svaka kontrola kod koje se sportista bira za doping kontrolu u vezi sa učešćem na određenom sportskom takmičenju.

II LICA KOJA PODLEŽU DOPING KONTROLI

Član 6

Obaveze utvrđene Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu i ovim pravilnikom u vezi doping kontrole primenjuju se:

- na sve organizacije u oblasti sporta koje imaju sedište na teritoriji Republike Srbije ili obavljaju sportske aktivnosti i delatnosti na teritoriji Republike Srbije;

- na sve sportiste koji učestvuju u obavljanju sportskih aktivnosti na teritoriji Republike Srbije, nezavisno od njihovog državljanstva, ako Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu i ovim pravilnikom nije drugačije određeno;

- na sve ostale učesnike (posebno, pomoćno osoblje sportiste), u obavljanju sportskih aktivnosti i delatnosti na teritoriji Republike Srbije, nezavisno od njihovog državljanstva, ako Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu i ovim pravilnikom nije drugačije određeno.

Organizacije i lica iz stava 1. ovog člana dužni su da dozvole i omoguće obavljanje doping kontrole i sarađuju sa ADAS i službenim licima ADAS u sprovođenju doping kontrole.

Član 7

Sportisti i drugi učesnici u obavljanju sportskih aktivnosti i delatnosti dužni su da dozvole i omoguće obavljanje doping kontrole.

Sportisti koji odbije, ne pristupi, izbegne ili onemogući doping kontrolu, izreći će se mera zbog povrede antidoping pravila u skladu sa Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu.

Kao uslov za ponovno dobijanje prava učešća na sportskim takmičenjima posle isteka utvrđenog perioda zabrane, sportista mora, tokom bilo kog perioda privremene suspenzije ili zabrane, da bude na raspolaganju ADAS radi obavljanja testiranja izvan takmičenja, i mora, na zahtev, da dostavi najnovije i tačne informacije o svom boravištu u skladu sa članom 19. ovog pravilnika. Ako se sportista koji je pod kaznom zabrane povuče iz sporta i bude isključen iz grupe za testiranje izvan takmičenja, a kasnije zatraži da mu se ponovno odobri učešće na sportskim takmičenjima, neće se smatrati da sportista ispunjava uslove za ponovno dobijanje dozvole dok ne obavesti ADAS i nadležnu nacionalnu sportsku asocijaciju i bude podvrgnut testiranju izvan takmičenja u vremenskom periodu jednakom preostalom periodu zabrane računajući od datuma kada se sportista povukao.

Nakon što je period zabrane istekao i sportista se podvrgao testiranju shodno stavu 3. ovog člana, sportista automatski stiče pravo učešća na takmičenjima bez potrebe podnošenja posebnog zahteva ADAS ili nacionalnoj sportskoj asocijaciji.

III DOPING KONTROLORI I DRUGA SLUŽBENA LICA

Član 8

Doping kontrola na teritoriji Republike Srbije može se sprovoditi samo od strane ovlašćenih i kvalifikovanih doping kontrolora, odnosno lica koja poseduju legitimaciju koju je izdala Antidoping agencija Republike Srbije (u daljem tekstu: ADAS) ili koju je ADAS priznala kao ekvivalentnu.

Član 9

Doping kontroloru se, u cilju predstavljanja, izdaje službena legitimacija, neposredno pre vršenja doping kontrole i drugih službenih ovlašćenja koja imaju u skladu sa Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu i opštim aktima ADAS.

Doping kontrolor se predstavlja pre početka primene doping kontrole pokazivanjem službene legitimacije licu, prema kome se primenjuje doping kontrola.

Upravni odbor ADAS odlučuje o priznavanju legitimacija doping kontrolora koje nije izdala ADAS.

Legitimaciju izdaje doping kontroloru direktor ADAS.

Doping kontrolor prilikom sprovođenja doping kontrole nosi oko vrata i identifikacionu karticu, čiji izgled utvrđuje Upravni odbor ADAS, osim ako mu na takmičenju već nije dodeljena odgovarajuća identifikaciona kartica od strane organizatora takmičenja.

Član 10

Upravni odbor ADAS utvrđuje izgled legitimacije službenih lica ADAS.

Legitimaciju službenom licu ADAS izdaje direktor ADAS.

Lice koje poseduje službenu legitimaciju ADAS može da je koristi samo u svrhe praćenja sprovođenja doping kontrole i preduzimanja mera na sprečavanju dopinga u sportu pri obavljanju sportskih aktivnosti i delatnosti na teritoriji Republike Srbije.

Službenim licem ADAS u smislu ovog pravilnika smatraju se: direktor ADAS, predsednik i potpredsednici Upravnog odbora ADAS, predsednik Antidoping odbora ADAS, predsednik TUE Odbora ADAS.

Član 11

Službenu legitimaciju doping kontrolora čine obrazac službene legitimacije i službena značka, koji se nose u dvodelnim kožnim koricama na sklapanje crne boje, dimenzija 219 x 78 mm koja se jezičkom zatvara.

Službena značka je fiksirana na unutrašnju stranu kožnih korica, a u drugom delu korica nalazi se otvor od providne folije dimenzija 78 x 55 mm za obrazac službene legitimacije. Službena značka je izrađena u obliku stilizovanog štita zlatno žute boje, dimenzija 83 x 63 mm u čijem se centru nalazi grb Republike Srbije. Na gornjem delu štita piše "Antidoping agencija Republike Srbije", a u donjem delu na engleskom jeziku "Anti-Doping Agency of Serbia."

Naslovna strana legitimacije u gornjem delu na sredini sadrži znak ADAS, a ispod njega tekst koji glasi "SLUŽBENA LEGITIMACIJA DOPING KONTROLORA".

Na prvoj unutrašnjoj strani legitimacije nalazi se tekst koji glasi: "DOPING KONTROLOR", mesto za fotografiju kontrolora veličine 3,5 x 2,8 mm, mesto za pečat, a ispod toga ime i prezime kontrolora, broj njegove lične karte, registarski broj, mesto i datum izdavanja i potpis ovlašćenog lica.

Druga unutrašnja strana legitimacije sadrži tekst koji glasi: "Doping kontrolor ima prava i dužnosti utvrđene Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu ("Službeni glasnik RS", broj 101/2005), Statutom Antidoping agencije ("Službeni glasnik RS", broj 20/06) i Pravilnikom o doping kontroli na sportskim takmičenjima i izvan sportskih takmičenja ("Službeni glasnik RS", broj 32/07). Pokušaj ometanja doping kontrolora biće sankcionisan u skladu sa članom 50. stav 1. tačka 1. Zakona o sprečavanju dopinga u sportu".

Obrazac legitimacije doping kontrolora odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 12

Lice koje poseduje izdatu legitimaciju doping kontrolora dužno je da je koristi isključivo u svrhu zbog koje je izdata.

Doping kontrolor koji prestane da obavlja poslove zbog kojih mu je izdata legitimacija, dužan je da je vrati ADAS.

Ukoliko doping kontrolor izgubi legitimaciju ili na drugi način ostane bez legitimacije dužan je odmah, a najkasnije u roku od tri dana da pismeno obavesti direktora ADAS, koji će legitimaciju oglasiti nevažećom u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Član 13

Na osnovu potvrde o oglašavanju legitimacije nevažećom u "Službenom glasniku Republike Srbije", direktor ADAS izdaće doping kontroloru novu legitimaciju.

Član 14

O izdatim legitimacijama vodi se evidencija.

Evidenciju iz stava 1. ovog člana vodi sekretar ADAS.

Evidencija sadrži: ime i prezime lica kome je legitimacija izdata; registarski broj; datum izdavanja legitimacije; rubriku za napomene.

Član 15

Imenovani doping kontrolori obrazuju Odbor za doping kontrolu ADAS.

Odbor za doping kontrolu ADAS obavlja poslove u skladu sa Statutom ADAS.

Odbor za doping kontrolu usvaja poslovnik o svom radu.

Član 16

Za doping kontrolora se imenuje lice sa odgovarajućim medicinskim obrazovanjem, koje je prethodno završilo obuku za doping kontrolore koju je organizovala ADAS, Svetska antidoping agencija ili druga odgovarajuća antidoping organizacija.

Doping kontrolor se imenuje na period od dve godine i može biti ponovo imenovan.

Doping kontrolor je obavezan da učestvuje u stručnom usavršavanju koje organizuje ADAS ili na koje ga uputi ADAS. U slučaju neopravdanog neučestvovanja, direktor ADAS je obavezan da podnese predlog Upravnom odboru za razrešenje doping kontrolora.

Program obuke iz stava 1. ovog člana utvrđuje Upravni odbor ADAS, u skladu sa standardima i preporukama Svetske antidoping agencije.

IV PLANIRANJE TESTOVA I IZBOR SPORTISTA ZA TESTIRANJE

Član 17

Doping kontrola sprovodi se:

1) na osnovu godišnjeg programa sprovođenja doping kontrole, koji je doneo Upravni odbor ADAS;

2) na osnovu posebne odluke direktora ADAS, donete u saradnji sa predsednikom Upravnog odbora ADAS;

3) na zahtev sportskog inspektora;

4) na predlog nadležne nacionalne ili međunarodne sportske asocijacije;

5) na predlog sportiste;

6) na predlog sportske organizacije sportiste;

7) na predlog organizatora sportske priredbe.

U slučajevima iz stava 1. tač. 4)-7) ovog člana, ADAS zaključuje ugovor sa predlagačem o sprovođenju doping kontrole.

Godišnji program sprovođenja doping kontrole se utvrđuje na osnovu tri prioriteta: planiranje i sprovođenje delotvornog broja testova tokom takmičenja i izvan njega; davanje prioriteta testiranju bez ranijeg obaveštenja; sprovođenje ciljnog testiranja.

Pri određenju sportskih takmičenja na kojima će se sprovesti doping kontrola, prioritet imaju nacionalna sportska prvenstva, kvalifikaciona takmičenja koja direktno vode ka učešću u nacionalnim sportskim prvenstvima i takmičenja koja direktno utiču na učešće na međunarodnim sportskim takmičenjima.

Direktor ADAS obaveštava ministarstvo nadležno za poslove sporta i Svetsku antidoping agenciju o svakom slučaju planiranog sprovođenja doping kontrole, najmanje tri dana pre njenog održavanja.

ADAS obavezno preduzima ciljno testiranje sportiste koji želi da se ponovno uključi u sportska takmičenja po isteku sankcije zbog povrede antidoping pravila.

V NACIONALNA REGISTROVANA TEST GRUPA SPORTISTA

Član 18

ADAS ustanovljava, u saradnji sa nadležnim nacionalnim sportskim asocijacijama, nacionalnu registrovanu test grupu sportista.

U nacionalnu registrovanu test grupu ulaze:

1) sportisti koji su od strane Olimpijskog komiteta Srbije označeni kao olimpijski kandidati;

2) vrhunski sportisti, kategorisani u tu kategoriju u skladu sa zakonom;

3) sportisti međunarodnog razreda, kategorisani u tu kategoriju u skladu sa zakonom;

4) sportisti koji su proglašeni odgovornim za povredu antidoping pravila i sportisti koji žele da nastave sportsku karijeru nakon isteka mere zabrane učešća na takmičenjima zbog dopinga;

5) sportisti koji su u registrovanoj test grupi nadležne međunarodne sportske asocijacije;

6) sportisti koji su članovi nacionalnih sportskih reprezentacija;

7) sportisti čiji je rezultat u tri najbolja rezultata u Republici Srbiji, postignuta u prethodnoj/ tekućoj godini;

8) sportisti kod kojih je zabeleženo značajno i neočekivano poboljšanje rezultata u proteklih 12 meseci;

9) sportisti koji su ciljano odabrani od strane ADAS;

10) sportisti koji su u registrovanoj test grupi nacionalne sportske asocijacije obrazovane u skladu sa pravilima nadležne međunarodne sportske asocijacije.

Suspendovani ili zbog povrede antidoping pravila kažnjeni sportisti ostaju i za vreme suspenzije ili zabrane učešća na takmičenjima članovi registrovane test grupe.

Registrovana test grupa iz stava 1. ovog člana se redovno proverava i aktuelizuje i u tom cilju su Olimpijski komitet Srbije, Sportski savez Srbije i druge nadležne nacionalne sportske asocijacije obavezne da bez odlaganja obaveste ADAS o sportistima iz stava 2. ovog člana i o nastalim promenama.

Registrovana test grupa iz stava 1. ovog člana se ustanovljava radi planiranja i sprovođenja doping kontrole izvan takmičenja i preventivnog delovanja.

Član 19

Sportisti, članovi nacionalne registrovane test grupe, obavezni su da ADAS i ovlašćeno lice (odgovorno lice za nadzor nad sprovođenjem mera za sprečavanje dopinga) u njihovoj nacionalnoj sportskoj asocijaciji, redovno i tačno obaveštavaju o mestu boravka i dostupnosti.

Podaci iz stava 1. ovog člana čuvaju se kao poverljivi i mogu se koristiti isključivo u svrhe planiranja, koordiniranja i sprovođenja doping testiranja.

Obaveza iz stava 1. ovog člana sastoji se u pojedinosti u obavezi dostavljanja obaveštenja o:

- svakoj promeni mesta boravišta ( tačna adresa);

- vremenu i mestu ( tačna adresa) održavanja treninga (okvirni plan treninga);

- mesto ( tačna adresa) i vreme sportskih takmičenja (zvaničnih ili prijateljskih) i trening kampova, u kojima sportista učestvuje;

- telefonska dostupnost (kontakt telefon i, eventualno, lice za kontakt) u slučaju napuštanja uobičajenog mesta boravka;

- odsustvu iz mesta boravka duže od pet dana i vraćanju u mesto boravka posle odsustva;

- prestanku aktivnog bavljenja sportom i učešća na sportskim takmičenjima;

- osnovnim podacima o sportisti (ime i prezime; ime oca; pol; datum i mesto rođenja; adresa stanovanja; adresa za prijem pošte ako je drugačije od adrese stanovanja; broj telefona na poslu i kući; broj mobilnog telefona; broj faksa; mejl adresa; vrsta sporta i disciplina; ime i prezime i broj telefona druge osobe za kontakt; naziv nacionalne sportske asocijacije i sportske organizacije čiji je član).

Odgovorno lice nadležne nacionalne sportske asocijacije za nadzor nad sprovođenjem mera za sprečavanje dopinga dostavlja ADAS, bez odlaganja, podatke iz st. 1. i 3. ovog člana.

Podaci iz st. 1. i 3. ovog člana dostavljaju se na obrascima koje utvrđuje Upravni odbor ADAS. Obrasci se objavljuju i na internet sajtu ADAS, s tim da ADAS može omogućiti i direktno dostavljanje (popunjavanje) obrazaca preko internet sajta ADAS. U hitnim slučajevima podaci se mogu dostaviti i telefonom, i-mejlom i SMS porukom, s tim da bez odlaganja budu naknadno dostavljeni i na utvrđenom obrascu.

Član 20

Nadležna nacionalna sportska asocijacija dužna je:

- da najmanje sedam dana pre održavanja takmičenja koje organizuje, ili koje je pod njenom kontrolom, prijavi takmičenje ADAS;

- da najmanje jedanput u šest meseci obavesti ADAS o planovima treninga i priprema vrhunskih sportista i nacionalnih reprezentativnih selekcija.

Član 21

Ukoliko usled nedostatka ili manljivosti podataka iz čl. 19. i 20. ovog pravilnika doping kontrola nije mogla biti sprovedena, troškove pripreme doping kontrole snosi odgovorno lice (sportista, nacionalna sportska asocijacija).

Član 22

ADAS obaveštava sportistu i njegovu nacionalnu sportsku asocijaciju da ga je uvrstila u registrovanu test grupu, bez odlaganja.

ADAS obaveštava sportiste iz registrovane test grupe o pravima i obavezama vezanim za sprovođenje doping kontrole, a posebno o:

- načinu podnošenja zahteva za odobravanje izuzetaka (izuzeća) za terapeutsku upotrebu (TUE);

- popunjavanju formulara i prijavi podataka iz člana 19. ovog pravilnika;

- vremenskom roku za ispunjavanje propisanih obaveza i posledicama njihovog neispunjavanja.

Ukoliko sportista ne postupi u skladu sa obaveštenjem iz stava 2. ovog člana i ne dostavi podatke iz člana 19. ovog pravilnika blagovremeno, ili ih dostavi nepotpuno, ADAS će upozoriti sportistu da će, ukoliko ne dostavi potrebne podatke u daljem roku od 7 (sedam) dana, biti pokrenut postupak u skladu sa članom 84. ovog pravilnika.

Član 23

ADAS blagovremeno i redovno (po pravilu svaka tri meseca i pre početka takmičarske sezone), ažurira podatke o registrovanoj test grupi u zavisnosti od kalendara takmičenja.

Sportista se uključuje u registrovanu test grupu čim ispuni kriterijume za uključivanje predviđene ovim pravilnikom.

U slučaju da više ne ispunjava kriterijume za pripadnost nacionalnoj registrovanoj test grupi, sportista ostaje u grupi sve do sledećeg redovnog pregleda podataka, osim ukoliko se nije pismeno izjasnio da se povlači iz aktivnog bavljenja sportom.

VI IZBOR SPORTISTA ZA TESTIRANJE

Član 24

Sportisti se biraju za testiranje na takmičenjima, u skladu sa prethodno utvrđenim planom i odlukama ADAS:

- metodom slučajnog odabira,

- na osnovu postignutih rezultata,

- po sopstvenom izboru doping kontrolora ADAS,

- prema zahtevu sportskog inspektora,

- na predlog nadležne nacionalne sportske asocijacije,

- na predlog organizatora sportskog takmičenja.

Sportisti se na takmičenjima, po pravilu, biraju na sledeći način:

- na takmičenjima sportista pojedinaca: tri prvo plasirana sportista i još jedan sportista; sportisti koji obore ili izjednače nacionalni, evropski ili svetski rekord;

- na kolektivnim (timskim) sportskim takmičenjima - dva ili tri sportista iz svake ekipe, nasumičnim izvlačenjem (loz sistem);

- tačno određeni sportista - ako postoji sumnja da je dopingovan ili prema proceni doping kontrolora.

U slučaju dileme o načinu izbora sportista za testiranje, shodno se primenjuju odgovarajuća pravila nadležne međunarodne sportske asocijacije.

Na takmičenjima koja traju duže vreme (turniri), svaki tim je uključen u program doping kontrole i svaki tim, odnosno sportista može biti testiran više puta.

Izvlačenju sportista koji će se testirati obavezno prisustvuju ovlašćeni predstavnici nadležne sportske asocijacije, odnosno sportske organizacije, čiji su sportisti članovi, uključujući i predstavnike protivničke ekipe.

Član 25

Kontroli izvan takmičenja podležu sportisti koji se nalaze u nacionalnoj registrovanoj test grupi, sportisti kojima je izrečena mera zabrane učešća na takmičenjima zbog povrede antidoping pravila dok traje period zabrane i sportisti za koje je određeno ciljno testiranje.

Sportisti se biraju za testiranje izvan takmičenja:

- u skladu sa prethodno utvrđenim periodičnim planom kontrole;

- metodom slučajnog uzorka (loz sistem);

- na osnovu posebne odluke direktora ADAS, donete u saradnji sa predsednikom Upravnog odbora ADAS;

- na predlog nadležne nacionalne sportske asocijacije;

- na predlog nadležne međunarodne sportske asocijacije;

- na predlog Svetske antidoping agencije;

- na predlog sportiste;

- prema zahtevu sportskog inspektora.

Kao uslov za ponovno dobijanje prava učešća na sportskim manifestacijama posle isteka utvrđenog perioda zabrane učešća, sportista mora, tokom bilo kog perioda privremene suspenzije ili zabrane, da bude na raspolaganju antidoping organizaciji koja je nadležna za testiranje radi obavljanja testiranja izvan takmičenja, i mora, na zahtev nadležne organizacije, da dostavi informacije o svom boravištu. Ako se sportista kome teče period zabrane učešća na takmičenjima povuče iz sporta i bude isključen iz registrovane test grupe za testiranje izvan takmičenja, a kasnije zatraži da mu se ponovo odobri učešće na sportskim manifestacijama, neće se smatrati da sportista ispunjava uslove za ponovno dobijanje dozvole dok ne obavesti relevantne antidoping organizacije i bude podvrgnut testiranju izvan takmičenja u vremenskom periodu jednakom preostalom periodu zabrane računajući od datuma kada se sportista povukao.

VII MESTO I STANICA ZA DOPING KONTROLU

Član 26

Na doping kontroli izvan takmičenja, doping kontrola može da se sprovede na bilo kojoj pogodnoj lokaciji.

Određivanje mesta doping kontrole u nadležnosti je, načelno, doping kontrolora.

Doping kontrola mora da se sprovede na mestu koje osigurava potrebnu diskreciju i korektnost kontrole.

Kontrola izvan takmičenja može da se sprovede na mestu treninga (npr. stadion sportske organizacije), ali i u stanu sportiste ako je on sa time saglasan.

Ukoliko sportista ima primedbe na odabrano mesto za doping kontrolu, doping kontrola će se nastaviti ukoliko doping kontrolor smatra da primedbe nisu opravdane, s tim da će se primedbe na zahtev sportiste uneti u formular za doping kontrolu.

Član 27

Doping kontrola se, po pravilu, sprovodi na mestu gde se održava takmičenje.

Doping kontrola se obavlja u stanici za doping kontrolu (u daljem tekstu: DCS) koja treba, po pravilu, da ima najmanje dvadeset kvadratnih metara i sastoji se od: čekaonice, sobe za testiranje i toaleta. Poželjno je da u DCS postoji i tuš.

Na sportskom takmičenju DCS mora biti jasno obeležena.

Određivanje DCS u nadležnosti je, načelno, doping kontrolora, koji utvrđuje da li je prostor čist i adekvatan.

DCS treba da bude opremljena svim potrebnim materijalom koji je odobren od strane ADAS, uključujući i raznovrstan izbor fabrički zatvorenih pića za sportiste.

Ukoliko sportista ima primedbe na odabranu DCS, doping kontrola će se nastaviti ukoliko doping kontrolor smatra da primedbe nisu opravdane, s tim da će se primedbe na zahtev sportiste uneti u formular za doping kontrolu.

Član 28

Na doping kontroli na takmičenju u DCS mogu da budu samo: sportista odabran za doping kontrolu i njegov pratilac; doping kontrolor i njegovi asistenti (eskorti); svedok; predstavnik nacionalne ili međunarodne sportske asocijacije (na zahtev); predstavnik, službeno lice, ADAS; ovlašćeni prevodilac (na zahtev, ukoliko je to potrebno).

Ispred prostorija za doping kontrolu nalazi se na takmičenju, po pravilu, obezbeđenje koje prati kretanje ljudi koji ulaze i izlaze, i koje sprečava ulazak neovlašćenih lica.

Na doping kontroli izvan takmičenja, na mestu doping kontrole mogu da budu samo: sportista, njegov pratilac; doping kontrolor i njegovi asistenti (eskorti); predstavnik nacionalne ili međunarodne sportske asocijacije (na zahtev); službeno lice, predstavnik ADAS (na zahtev); klupski lekar (na zahtev); ovlašćeni prevodilac (na zahtev, ako je potrebno).

O zahtevu za prisustvo doping kontroli lica iz st. 1. i 3. ovog člana odlučuje ADAS, odnosno nadležni doping kontrolor.

VIII SPROVOĐENJE DOPING KONTROLE

1. Nadležnost

Član 29

Za određenje, organizovanje i sprovođenje doping kontrole na sportskim takmičenjima na teritoriji Republike Srbije nadležna je ADAS, osim one koju direktno sprovodi nadležni međunarodni sportski savez na međunarodnim takmičenjima koja se organizuju u Republici Srbiji.

ADAS može preuzeti u sporazumu sa nadležnim međunarodnim sportskim savezom i organizovanje i sprovođenje doping kontrole na međunarodnim takmičenjima iz stava 1. ovog člana.

Za određenje, organizovanje i sprovođenje doping kontrole izvan sportskih takmičenja nadležan je ADAS.

2. Dužnosti doping kontrolora

Član 30

Dužnosti doping kontrolora u vezi sa sprovođenjem doping kontrole su da:

- ne preduzimaju doping kontrolu ako postoji neki sukob interesa u odnosu na rezultat doping kontrole;

- saopšte, lično ili u izuzetnom slučaju telefonom, sportisti da je izabran za doping kontrolu, i da se mora podvrgnuti doping kontroli (ukoliko je sportista usmeno obavešten, naknadno mu se uručuje pismeno obaveštenje);

- proveri da li je potrebno obaveštenje trećeg lica o doping kontroli pre obaveštenja sportiste, što će postojati u slučaju maloletnog sportiste i ako invaliditet sportiste to zahteva;

- da saopšte sportisti mesto doping kontrole, odnosno gde se nalazi DCS;

- osiguraju da ne postoji nikakva mogućnost za manipulaciju pri davanju uzoraka;

- saopšte naziv institucije (ADAS) u čije ime sprovode doping kontrolu;

- upoznaju sportistu sa njegovim pravima i obavezama;

- saopšti sportistima da se od trenutka obaveštenja o doping kontroli pa do zaključenja doping kontrole ne smeju udaljavati iz vidnog polja doping kontrolora, odnosno ovlašćenog eskorta;

- imaju odgovarajuću legitimaciju izdatu od strane ADAS i/ili koju je ona priznala kao ekvivalentnu, i njom se legitimišu sportisti, a na zahtev sportiste ili njegovog zakonskog zastupnika i da svoj identitet dodatno dokumentuju ličnom kartom (pasošem);

- pre sportskog takmičenja posete sportski objekat, odnosno organizatora takmičenja i informišu odgovarajuće službeno lice (npr. tehničkog delegata) o potrebama doping kontrole i da se uvere da je DCS adekvatno opremljena;

- se uvere da je ADAS i/ili međunarodna sportska asocijacija poslala sve formulare i kitove za doping kontrolu i da vode računa o sigurnosti istih;

- obezbede, ukoliko je neophodno, sportistima pratioce (eskorte) do mesta za davanje uzorka, odnosno DCS, koji poseduju odgovarajuću identifikaciju (akreditaciju) i upoznati su sa planom takmičenja i rasporedom prostorija u sportskom objektu;

- se uvere da su sportisti i njihovi pratioci razumeli koja će se vrsta uzorka uzeti i kakva je procedura uzimanja uzorka;

- dozvole sportistima da se adekvatno rehidriraju pre davanja uzorka;

- omoguće sportisti da samostalno izabere posudu za uzimanje uzorka i kit;

- omoguće sportisti da sa sobom povede jednog pratioca i, ako je potrebno, prevodioca;

- omoguće na zahtev maloletnog sportiste prisustvo njegovog zakonskog zastupnika pri davanju uzorka, pri čemu zakonski zastupnik neće direktno nadzirati davanje uzorka urina, osim ako sportista to želi;

- nadgledaju uzimanje uzoraka u stanici za doping kontrolu;

- tačno i potpuno ispune svu dokumentaciju na odgovarajućim formularima (obrascima);

- prihvate i notiraju sve žalbe i prigovore na neregularnosti u vezi sa procedurom doping kontrole i o tome izveste ADAS i/ili međunarodnu sportsku asocijaciju;

- oduzme sve predmete koji su korišćeni ili za koje postoji sumnja da su korišćeni u povredi antidoping pravila i na drugi pogodan način osigura pribavljanje dokaza o povredi antidoping pravila.

Ako sportista odbije da primi ili potpiše obaveštenje o doping kontroli ili izjavi da neće doći na doping kontrolu, doping kontrolor obaveštava sportistu o njegovoj obavezi da se podvrgne doping testu, uključujući i objašnjenje sportisti da će ukoliko odbije da se podvrgne testiranju smatrati kao da je na testu bio pozitivan i da samim tim može snositi sankcije. Odbijanje sportiste se upisuje u odgovarajući formular.

3. Dužnosti sportista

Član 31

Dužnosti sportiste u vezi sa doping kontrolom su da:

- kada je obavešten da je izabran za doping kontrolu potpiše odgovarajući formular;

- dostavi doping kontroloru dokument za ličnu identifikaciju (lična karta; pasoš; važeća licenca sa fotografijom);

- sledi doping kontrolora i/ili svog pratioca (eskorta) do mesta za doping kontrolu odnosno DCS, u najkraćem roku, odnosno najkasnije u roku od 60 minuta od momenta obaveštenja da je izabran za doping kontrolu, ako doping kontrolor nije odredio drugo vreme;

- obavesti doping kontrolora ukoliko učestvuje u daljem takmičenju istog dana. U tom slučaju, doping kontrolor može naložiti da se testiranje obavi kasnije u toku dana, pod uslovom da je sportista pod stalnom pratnjom do povratka u stanicu za doping kontrolu radi davanja uzorka;

- da uzorak urina i/ili krvi;

- napusti mesto za doping kontrolu, odnosno DCS samo uz dopuštenje doping kontrolora, a pod uslovom da sve vreme bude u pratnji i nadgledan od strane doping kontrolora ili eskorta (vreme napuštanja i povratka se upisuje u odgovarajući formular);

- poštuje pravila za sprovođenje doping kontrole utvrđena ovim pravilnikom i uputstva doping kontrolora.

Doping kontrola se može sprovesti i kad sportista nema pri sebi dokument za ličnu indentifikaciju ukoliko je lično poznat doping kontroloru.

4. Dužnosti organizatora takmičenja

Član 32

Dužnosti organizatora sportskog takmičenja na kome je određeno da će se sprovesti doping kontrola su:

- da obezbede adekvatnu prostoriju i potrebnu opremu za doping kontrolu;

- da obezbedi finansijska sredstva za kompletno sprovođenje doping kontrole: nabavku doping kitova, dnevnice doping kontrolora (i eskorta, ukoliko to takmičenje zahteva), smeštaj i prevoz doping kontrolora (i eskorta, ukoliko to takmičenje zahteva), slanje uzoraka u laboratoriju, analizu poslatih uzoraka i druge troškove ADAS i/ili međunarodne sportske asocijacije;

- da sarađuje sa doping kontrolorima i ovlašćenim službenim licima ADAS;

- da izda potrebne akreditacije za učešće u doping kontroli i praćenje sportskog takmičenja doping kontrolorima i ovlašćenim službenim licima ADAS (direktor, predsednik i potpredsednici Upravnog odbora ADAS, predsednik TUE Odbora, predsednik Antidoping odbora) koje odredi ADAS.

5. Odlaganje doping kontrole

Član 33

Na doping kontroli izvan takmičenja, doping kontrolor može prema sopstvenoj proceni odložiti, odnosno pomeriti utvrđeni termin za davanje uzorka.

Doping kontrolor u slučaju iz stava 1. ovog člana pismeno dokumentuje razloge za odlaganje uzimanja uzorka, u slučaju da bude potrebno naknadno ispitivanje od strane ADAS.

Član 34

Na doping kontroli na takmičenju, doping kontrolor može na obrazloženi predlog sportiste odložiti, odnosno pomeriti termin za davanje uzorka. Predlog za odlaganje mora biti podnet u okviru roka od 60 minuta nakon obaveštenja o doping kontroli, a najkasnije do isteka roka koji je odredio doping kontrolor za davanje uzorka.

Predlog za odlaganje se odobrava ukoliko je sigurno da će sportista sve vreme biti pod nadzorom i ako postoji neka od sledećih aktivnosti: učešće u proglašenju pobednika; ispunjavanje obaveza prema medijima; učešće na sledećem takmičenju; iscrpljenost/odmor; potrebno lečenje (medicinske mere); pokušaj da se pronađe zakonski zastupnik i/ili prevodilac. U pogledu drugih okolnosti slučaja, odlaganje davanja uzorka je stvar procene doping kontrolora.

Doping kontrolor dokumentuje razloge za odlaganje davanja uzorka za slučaj da se pokaže potreba da ADAS sprovede dalja ispitivanja.

6. Zakašnjenje sportiste

Član 35

Na doping kontroli izvan takmičenja, ako obavešteni sportista ne dođe u DCS, najkasnije 60 minuta nakon obaveštenja ili u dogovoreno vreme, doping kontrola se obustavlja.

Ukoliko se sportista pojavi u DCS pre nego što je doping kontrolor napustio DCS, doping kontrolor odlučuje prema sopstvenoj proceni da li će izvršiti uzimanje uzorka. Doping kontrolor je dužan da dokumentuje sve pojedinosti zakasnelog pojavljivanja sportiste u DCS i razloge za svoju odluku.

Član 36

Na doping kontroli na takmičenju, ako se obavešteni sportista ne javi u DCS u utvrđenom terminu, doping kontrolor odlučuje o tome da li treba preduzeti uspostavljanje ponovnog kontakta sa sportistom.

Doping kontrolor treba da sačeka 30 minuta nakon isteka roka iz stava 1. ovog člana, pre nego što napusti DCS, odnosno prekine doping kontrolu.

Ukoliko se sportista pojavi u DCS pre nego što je doping kontrolor napustio DCS, doping kontrolor odlučuje prema sopstvenoj proceni da li će izvršiti uzimanje uzorka. Doping kontrolor je dužan da dokumentuje sve pojedinosti zakasnelog pojavljivanja sportiste u DCS i razloge za svoju odluku.

7. Vreme doping kontrole izvan takmičenja

Član 37

Doping kontrola izvan takmičenja se, po pravilu, sprovodi kao nenajavljena kontrola.

Doping kontrola izvan takmičenja može se na mestima za trening sprovesti samo između 6 sati i 24 sata, a u stanu sportiste samo između 7 sati i 23 sata.

IX UZIMANJE UZORAKA ZA ANALIZU

1. Opšte odredbe

Član 38

Doping kontrola se organizuje i sprovodi tako da je isključena svaka mogućnost zamene uzoraka ili manipulacije bilo kakve vrste.

Doping kontrola sprovodi se uzimanjem uzoraka urina ili krvi ili primenom druge autorizovane tehnike za detektovanje zabranjenih supstanci i metoda.

Član 39

Pri uzimanju uzoraka doping kontrolora upotrebljava samo takve materijale i posude koji su odobreni od ADAS.

Član 40

Doping kontrolor može zatražiti davanje novog uzorka i kada postoje konkretne okolnosti koje daju povoda za sumnju u regularnost davanja prvog uzorka.

Kad je drugi uzorak obezbeđen, svi uzorci se šalju u laboratoriju na analizu.

Laboratorija se obaveštava (bez otkrivanja identiteta sportiste) da su i prvi i drugi uzorak uzeti od istog sportiste.

Ukoliko sportista odbije da se podvrgne davanju novog uzorka, doping kontrolor to upisuje u odgovarajući formular.

2. Uzimanja uzorka urina

Član 41

Sportista koji je određen za doping kontrolu mora da da uzorak od minimalno 90 ml urina.

Da bi sportista mogao da da potrebnu količinu urina, obezbediće mu se mogućnost da konzumira odgovarajuću količinu tečnosti.

Član 42

Sportista koji je određen za doping kontrolu ima pravo da izabere posudu za davanje uzorka.

Ako sportista iz nekog razloga ne bude zadovoljan izabranom posudom, može odabrati drugu.

Ako sportista ne bude zadovoljan ni jednom ponuđenom posudom, nadležni doping kontrolor to unosi u formular.

Ako se kontrolor složi sa mišljenjem sportiste da sve posude koje su na raspolaganju nisu odgovarajuće, prekinuće proceduru uzimanja uzorka i to uneti u formular. Ako se kontrolor ne složi sa sportistom, zatražiće od sportiste da nastavi sa procedurom davanja uzorka.

Član 43

Sportista daje uzorak u pratnji doping kontrolora ili eskorta istog pola u toaletu, koji je sastavni deo stanice za doping kontrolu.

Doping kontrolor mora da ima mogućnost uvida u davanje uzorka. Najbolje je da postoji ogledalo u toaletu, tako da doping kontrolor bez problema bude siguran da je dat uzorak regularan.

Kako bi se sprečile manipulacije, sportista mora da bude razgolićen u meri koja je potrebna da se potvrdi da je urin zaista njegov.

Član 44

Nakon što je dao uzorak, sportista bira jedan od kitova za doping kontrolu koji se sastoji od fabrički zapečaćene bočice A i bočice B.

Ukoliko sportista ima pratnju, preporučuje se da pratilac bude prisutan sve vreme davanja uzorka.

Član 45

Urin se prvo sipa do minimalno potrebne količine u bocu B, pa zatim se boca A puni onoliko koliko je to moguće, a ako ostane još urina, dopunjuje se boca B, onoliko koliko je to moguće. Mali deo urina se ostavlja u posudi za davanje uzorka radi određivanja specifične težine urina.

Minimalna količina urina u boci A treba da bude 60 ml a u boci B 30 ml.

Sportista može da zamoli doping kontrolora da mu pomogne u presipanju potrebne količine urina u bočicu A i bočicu B, ili da to uradi samostalno.

Član 46

Nakon što čvrsto zatvori bočice i uveri se da je nemoguće otvoriti ih, potrebno je da sportista proveri brojeve na bočicama, sa onim na poklopcu i onim na kutiji. Ako je sve u redu, napunjene bočice se vraćaju u originalnu kutiju.

Član 47

Na uzorku preostalog urina, doping kontrolor će izmeriti specifičnu težinu i dobijenu vrednost upisati u formular za doping kontrolu.

Potrebno je da urin ima veću specifičnu težinu od 1,010 ili 1,005 ako se merenje vrši upotrebom refraktometra, odnosno specifičnu težinu koja se traži pravilima akreditovane laboratorije u kojoj će se izvršiti analiza uzorka.

Ukoliko uzeti urin ne ispunjava uslove iz prethodnog stava, postupak uzimanja urina se ponavlja.

Ukoliko laboratorija u koju je poslat uzorak urina na analizu odluči da poslati uzorak ne odgovara zahtevima laboratorije u pogledu specifične težine, i da to nije uslovljeno prirodnim okolnostima, ADAS će preduzeti što je pre moguće novu ciljanu doping kontrolu sportiste.

Član 48

Sportista treba da u formular za doping kontrolu upiše lekove i suplemente koje je uzeo u poslednjih sedam dana.

Sportista ima pravo da upiše u formular bilo koje neregularnosti koje je uočio tokom doping kontrole.

Prigovori koji nisu upisani u formular ne uzimaju se u obzir u postupku utvrđivanja odgovornosti za povredu antidoping pravila.

Član 49

Pre potpisivanja formulara za doping kontrolu, sportista mora da proveri da se broj sa kutije sa uzorcima poklapa sa onim upisanim na formularu.

Pored sportiste, formular potpisuje pratilac sportiste, doping kontrolor, zakonski zastupnik maloletnog sportiste kada je prisutan i akreditovana osoba od strane organizatora takmičenja, odnosno nadležne sportske asocijacije (ako je prisutna).

Član 50

Sportista dobija treću kopiju formulara za doping kontrolu, a četvrta kopija se zajedno sa odgovarajućim kitom pakuje za slanje u akreditovanu laboratoriju.

Član 51

Ukoliko sportista nije bio u stanju da da potrebnu količinu urina, pribegava se proceduri parcijalnog davanja urina, tako što se dobijeni urin sipa u bočicu A, zatim bočica vrati u kutiju i privremeno zapečati od tračica namenjenih za parcijalno uzorkovanje.

Član 52

Količina parcijalno dobijenog urina i broj tračice se upisuje u formular za doping kontrolu.

Član 53

Kada je sportista spreman da da preostalu količinu urina, identifikuje se kutija pomoću broja, otvara se, urin iz bočice A se sipa u posudu sa novim uzorkom urina da bi se promešao i nakon toga se postupak nastavlja.

3. Uzimanje uzoraka krvi

Član 54

Uzimanje uzoraka krvi se vrši tako da su obezbeđeni sledeći principi: zaštita zdravlja i sigurnosti sportiste i lica koja učestvuju u uzimanju uzorka; uzorak je kvaliteta i kvantiteta koji omogućava relevantnu analizu; uzorak je jasno i pouzdano identifikovan; uzorak je sigurno zapečaćen.

Uzimanje uzoraka krvi mora biti u saglasnosti sa relevantnim, međunarodno priznatim principima i standardima koji važe u oblasti zaštite zdravlja stanovništva.

Član 55

Uzimanje uzorka krvi obavlja isključivo doping kontrolor sa odgovarajućom medicinskom kvalifikacijom, odnosno kvalifikovano medicinsko osoblje koje odredi doping kontrolor.

Član 56

Doping kontrolor treba da osigura da sportista bude u komfornim uslovima u poslednjih 10 minuta pre uzimanja uzoraka, u relaksirajućem položaju.

Član 57

Uzorak krvi se ne uzima sve dok sportista nije upoznat sa celokupnom procedurom uzimanja uzorka krvi (posebno se obaveštava da pojedini lekovi ako su uzimani mogu da utiču na tok uzimanja krvi, i o neuobičajenim krvarenjima koja utiču na vreme uzimanja krvi).

Član 58

Uzimanju uzorka krvi pristupa se, po pravilu, pre uzimanja uzorka urina.

Pribor za prikupljanje uzoraka krvi treba da sadrži epruvetu A i epruvetu B, ili samo epruvetu A ukoliko se prilikom doping kontrole ne uzima samo uzorak krvi.

Na početku procedure uzimanja uzorka krvi, sportista može da izabere set (komplet, kit) za uzimanje uzorka krvi, s tim da mu se ostavlja izbor između najmanja dva zapečaćena (propisno zatvorena), nekorišćena seta.

Ako sportista iz nekog razloga ne bude zadovoljan izabranim setom za uzimanje krvi, može odabrati drugi.

Ako sportista ne bude zadovoljan ni jednim ponuđenim setom, nadležni doping kontrolor to unosi u formular.

Ako se kontrolor složi sa mišljenjem sportiste da svi setovi koji su na raspolaganju nisu odgovarajući, prekinuće proceduru uzimanja krvi i to uneti u formular. Ako se kontrolor ne složi sa sportistom, pozvaće sportistu da nastavi sa procedurom doping kontrole.

Član 59

Kada je sportista izabrao set (komplet, kit) za uzimanje uzorka krvi, doping kontrolor i sportista proveravaju da li su kodni brojevi podudarni, i da li je doping kontrolor korektno uneo kodni broj u odgovarajući formular, i ukoliko utvrde da nisu, doping kontrolor poziva sportistu da izabere drugi set.

Član 60

Doping kontrolor (lice kvalifikovano za uzimanje uzorka) čisti kožu sterilnom dezinfikujućom gazom na mestu koje neće škoditi sportisti u odnosu na njegove sportske sposobnosti, i upotrebljava ako je potrebno povesku za kompresiju.

Uzimanje uzorka se vrši tako što doping kontrolor (lice kvalifikovano za uzimanje uzorka) uzima uzorak krvi iz površinske vene, što je moguće bezbolnije, i to u posudu koja je određena za slanje uzorka. Ako je upotrebljena poveska za kompresiju, ona se odmah otpušta nakon uboda u venu.

Kontrolor mora za vreme uzimanja uzorka da nosi sterilne rukavice.

Sportista za vreme uzimanja uzorka sedi na stolici.

Član 61

Količina uzete krvi treba da odgovara potrebama odgovarajućih analiza.

Ukoliko je pri prvom pokušaju količina uzete krvi suviše mala, uzimanje uzorka krvi se ponavlja. Maksimalno su dopuštena tri pokušaja.

Ukoliko su svi pokušaji bili neuspešni, osoba ovlašćena za uzimanje uzorka krvi o tome obaveštava doping kontrolora, a doping kontrolor donosi odluku o okončanju uzimanje uzorka krvi i prijavljuje razloge za prevremeno okončanje uzimanja uzorka krvi.

Član 62

Sportista treba da u formular za doping kontrolu upiše lekove i suplemente koje je uzeo u poslednjih sedam dana i transfuzije krvi koje je primio u poslednjih šest meseci.

Član 63

Sportista zatvara set sa svojim uzorkom u skladu sa uputstvima dobijenim od doping kontrolora.

Doping kontrolor proverava u prisustvu sportiste da li je set sa uzorkom ispravno zatvoren i da li su brojevi na setu sa uzorcima identični sa brojevima unetim u formular.

Zatvoreni set sa uzorkom se do slanja u akreditovanu laboratoriju čuva na niskoj temperaturi, ali ne i na temperaturi ispod nule.

4. Doping kontrola sportiste sa invaliditetom

Član 64

Sportista sa invaliditetom može da bude podvrgnut doping kontroli.

Ukoliko je neophodno da se proces davanja urina modifikuje zbog specifičnosti invaliditeta, doping kontrolor ima obavezu da prilagodi proces uzimanja uzorka potrebama sportiste sa invaliditetom.

Član 65

Kod sportiste sa fizičkim ili senzornim invaliditetom, doping kontrolor može da dozvoli zastupniku, odnosno pratiocu sportiste ili pomoćnom osoblju koje učestvuje u uzimanju uzorka da asistiraju u davanju uzorka, ukoliko je sportista sa time saglasan.

Član 66

Kod sportiste sa intelektualnim nedostatkom, ADAS ili ovlašćeni doping kontrolor odlučuje o tome da li sportista mora da ima pomoć od strane zastupnika, odnosno pratioca.

Doping kontrolor može da dozvoli zastupniku, odnosno pratiocu sportiste iz stava 1. ovog člana ili pomoćnom osoblju koje učestvuje u uzimanju uzorka da asistiraju u davanju uzorka, ukoliko je sportista sa time saglasan.

Član 67

Od sportiste koji koristi sistem za skupljanje urina ili drenažni sistem, doping kontrolor će zatražiti da pre davanja uzorka urina odstrani urin iz tog sistema.

Član 68

Doping kontrolor je obavezan da dokumentuje sva odstupanja od standardnog postupka uzimanja uzorka.

X ISPITIVANJE MOGUĆEG NEDOPUŠTENOG UTICANJA NA DOPING KONTROLU

Član 69

Ispitivanje mogućeg nedopuštenog (pogrešnog) postupanja počinje čim ADAS ili ovlašćeni doping kontrolor dobije saznanja o potencijalnom nedopuštenom uticaju (škođenju) na doping kontrolu određenog sportiste i okončava se kada ADAS, na osnovu rezultata sprovedenog ispitivanja, preduzme odgovarajuće mere.

Član 70

Direktor ADAS, u saradnji sa predsednikom Odbora za doping kontrolu, preduzima mere:

- da se ispita svako potencijalno nedopušteno uticanje na doping kontrolu određenog sportiste;

- da se prikupe sve značajne informacije i obezbede svi potrebni dokazi u vezi nedopuštenog uticanja na doping kontrolu;

- da se obezbedi odgovarajuća dokumentacija (formulari) za prijavu mogućeg nedopuštenog uticanja na doping kontrolu.

Član 71

Sva lica koja učestvuju u doping kontroli i davanju uzoraka obavezna su da prijave doping kontroloru svako potencijalno nedopušteno uticanje na doping kontrolu određenog sportiste.

Doping kontrolor je obavezan da prijavu iz stava 1. ovog člana bez odlaganja dostavi direktoru ADAS.

Ukoliko je moguće, termin za uzimanje uzorka od određenog sportiste se u potpunosti otkazuje.

Član 72

ADAS informiše sportistu o: mogućim posledicama nedopuštenog uticanja na doping kontrolu; da će ADAS ispitati moguće nedopušteno uticanje na doping kontrolu i preduzeti odgovarajuće mere.

XI ČUVANJE I TRANSPORT UZORAKA U AKREDITOVANU LABORATORIJU I ANALIZA UZETIH UZORAKA

Član 73

Svi dati uzorci smatraju se vlasništvom ADAS.

ADAS može uzete uzorke upotrebiti samo u svrhe antidoping istraživanja, ako postoji saglasnost sportiste data na odgovarajućem formularu doping kontrole.

ADAS može uzete uzroke ponovo upotrebiti za analizu ukoliko postoje nova naučna saznanja koja su otkrivena nakon što je izvršena prva analiza uzorka. Isto važi i ako ADAS nakon prve analize dobije saznanja o novim zabranjenim supstancama ili zabranjenim metodama.

Član 74

Svi uzeti uzorci i dokumentacija se čuvaju na način koji osigurava njihov integritet, identitet i sigurnost.

Uzorci se šalju u akreditovanu laboratoriju što je prema okolnostima slučaja brže moguće.

Svi prikupljeni uzorci se transportuju u akreditovanu laboratoriju na analizu na način koji garantuje njihov integritet, identitet i sigurnost.

Predsednik Odbora za doping kontrolu je odgovoran za pakovanje i isporuku i popunjavanje formulara za lanac transporta.

Član 75

Laboratorija u kojoj se sprovodi doping analiza mora posedovati važeću akreditaciju izdatu od strane Svetske antidoping agencije.

Upravni odbor ADAS određuje laboratoriju u kojoj će se obaviti analiza uzetih doping uzoraka sportista.

Član 76

Laboratorije analiziraju uzorke doping kontrole i izveštavaju o rezultatu u skladu sa međunarodnim standardima za laboratorijske analize, odobrenim od strane Svetske antidoping agencije.

XII VOĐENJE REZULTATA (MENADŽMENT REZULTATA)

Član 77

Od trenutka prijema obaveštenja o pozitivnom rezultatu analize uzetog uzorka ili postojanja osnovane sumnje o postojanju nekog drugog prekršaja antidoping pravila pa do momenta početka postupka utvrđivanja odgovornosti za povredu antidoping pravila (disciplinski postupak), ispitivanje moguće povrede antidoping pravila (u daljem tekstu: vođenje rezultata) vrši se u skladu sa ovim pravilnikom.

Na vođenje rezultata kada je u pitanju doping životinje shodno se primenjuju odredbe ovog pravilnika, s tim da je stranka u postupku i vlasnik životinje.

Član 78

Za vođenje rezultata na doping kontrolama izvan takmičenja nadležna je ADAS.

Za vođenje rezultata na doping kontrolama na takmičenjima nadležna je ADAS i nacionalna sportska asocijacija, odnosno međunarodna sportska asocijacija.

Član 79

U slučaju da je uzorak A negativan, odnosno da nije utvrđeno prisustvo zabranjenih sredstava, ADAS primljeno obaveštenje prosleđuje sportisti i nadležnoj nacionalnoj sportskoj asocijaciji, odnosno međunarodnoj sportskoj asocijaciji, kao i Svetskoj antidoping agenciji.

Uzorak B se, načelno, uništava nakon 30 (trideset) dana od dana saopštavanja rezultata analize uzorka A, osim ako ADAS ne odredi drugačije.

Član 80

Po prijemu analitičkog nalaza uzorka A koji odstupa od dozvoljenog (pozitivan A nalaz), ADAS preduzima prvo (prethodno) ispitivanje radi utvrđenja:

1) da li je odobreno izuzeće u terapeutske svrhe (TUE)

2) da li postoji očigledno odstupanje od međunarodnih standarda za testiranje ili laboratorijsku analizu koje dovodi u pitanje ispravnost pozitivnog rezultata laboratorijske analize.

Prvo ispitivanje iz stava 1. ovog člana treba da bude završeno najkasnije sedam nakon prijema rezultata laboratorijskih analiza.

Član 81

Ukoliko su u pitanju drugi prekršaji antidoping pravila, osim onih iz člana 80. ovog pravilnika, ADAS može preduzeti istraživanja i provere koja su potrebna za razjašnjenje okolnosti konkretnog slučaja (stanja stvari), u meri i na način kako smatra za primereno.

Ispitivanje iz stava 1. ovog člana treba da se, po pravilu, završi u roku od sedam dana od saznanja za postojanje moguće povrede antidoping pravila.

Istraživanja i provere iz stava 1. ovog člana organizuje direktor ADAS u saradnji sa predsednikom Odbora za doping kontrolu.

Član 82

Nakon prvog ispitivanja, ADAS preduzima, pre davanja obaveštenja iz člana 83. ovog pravilnika, daljnja ispitivanja ukoliko je to potrebno shodno Listi zabranjenih doping sredstava.

Član 83

Ako se nakon prethodnog ispitivanja utvrdi da niti postoji odobreno izuzeće za terapeutske svrhe (TUE) niti postoje očigledna odstupanja koja dovode u pitanje pozitivan rezultat laboratorijske analize, ADAS bez odlaganja pismeno obaveštava sportistu (sa povratnicom), na poslednju adresu koja je saopštena ADAS ili nadležnoj nacionalnoj sportskoj asocijaciji, o:

- analitičkom nalazu koji odstupa od dozvoljenog (pozitivan rezultat analiza);

- antidoping pravilu koje je povređeno ili u pogledu kojeg će biti preduzeta dalja ispitivanja shodno članu 82. ovog pravilnika;

- pravu da bez odlaganja, a najkasnije u roku od sedam dana, zatraži analizu uzorka B, a ako to ne učini smatra se da se odrekao svog prava na analizu uzorka B;

- pravu da on i/ili njegov punomoćnik prisustvuju pri otvaranju i analizi B uzorka;

- pravu sportiste da zatraži kopije laboratorijskog izveštaja o analizi uzorka;

- pravu sportiste da podnese ADAS pismeno izjašnjenje;

- datumu i okolnostima testiranja i mogućim posledicama povrede antidoping pravila.

O povredi antidoping pravila iz stava 1. ovog člana obaveštava se pored sportiste i njegova nacionalna sportska asocijacija, odnosno međunarodna sportska asocijacija, kao i Svetska antidoping agencija.

Član 84

U slučaju sumnje u povredu nekog drugog antidoping pravila, ADAS nakon istraživanja iz člana 81. ovog pravilnika obaveštava sportistu ili drugo potencijalno odgovorno lice, pismenim putem (pismo sa povratnicom) na poslednju adresu koja je saopštena ADAS ili nadležnoj nacionalnoj sportskoj asocijaciji, o sumnji da je načinilo povredu antidoping pravila i na temelju kojih činjenica se temelji ta sumnja.

Od lica kome je poslato obaveštenje iz stava 1. ovog člana istovremeno se traži i da podnese pismeno izjašnjenje ADAS i nadležnoj nacionalnoj sportskoj asocijaciji (na međunarodnom takmičenju, međunarodnoj sportskoj asocijaciji).

Član 85

Sportista ili drugo lice kome je stavljena na teret povreda antidoping pravila, ima pravo da u roku od sedam dana od dana prijema obaveštenja o pozitivnom rezultatu analize uzetog uzorka, odnosno o povredi antidoping pravila, pismeno izjasni o primljenom obaveštenju i svim okolnostima konkretnog slučaja.

Član 86

Nakon isteka roka za izjašnjenje iz člana 85. ovog pravilnika, sportista, odnosno druga lica koja su učestvovala u povredi antidoping pravila, mogu biti pre donošenja konačne odluke o odgovornosti, privremeno suspendovani iz bilo kakvog učešća na sportskim takmičenjima i obavljanja funkcija, odnosno aktivnosti u oblasti sporta (suspenzija).

Pri odlučivanju o suspenziji u obzir se uzimaju: sankcije koje se mogu očekivati; koje antidoping pravilo je povređeno; mogući stepen krivice sportiste, odnosno drugog lica.

Ukoliko postoji pozitivan A nalaz, koji se ne može opravdati niti odobrenim TUE niti očiglednim odstupanjima od međunarodnih standarda za testiranje i laboratorijske analize, koji dovode u pitanje ispravnost dobijenih rezultata, sportista se obavezno suspenduje.

Od izricanja suspenzije u slučaju iz stava 3. ovog člana može se izuzetno odustati u slučaju kada organizacija nadležna za izricanje suspenzije nađe na osnovu izjašnjenja sportiste, da postoji osnovana sumnja u ispravnost pozitivnog A nalaza, ili da postoji potreba da se radi razjašnjenja stanja stvari sprovedu dodatna ispitivanja ili ako postoji osnovana sumnja u skrivljenu povredu antidoping pravila. Prilikom donošenja odluke vodiće se računa kako o interesima sportiste tako i interesima svih ostalih sportista na jednakost šansi i poštovanje fer pleja.

Član 87

Za izricanje privremene suspenzije nadležan je predsednik disciplinskog organa (za doping) nadležne nacionalne sportske asocijacije.

Odluka o suspenziji u slučaju iz člana 86. stav 3. ovog pravilnika donosi se bez odlaganja, a ukoliko ne bude doneta blagovremeno nju će doneti predsednik Antidoping odbora ADAS.

O suspenziji se donosi pismena odluka, koja se pored sportiste saopštava i ADAS.

U slučaju određenja privremene suspenzije, suspendovanom licu treba omogućiti brz konačan pretres (hitan postupak), ubrzo posle određivanja privremene suspenzije.

Suspendovano lice ima pravo žalbe ADAS na odluku o suspenziji, u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju odgovornosti lica koje je učinilo povredu antidoping pravila.

Član 88

Prekršaj antidoping pravila u vezi s testiranjem tokom takmičenja automatski rezultira diskvalifikacijom pojedinačnog rezultata postignutog na tom takmičenju, uz sve prateće posledice, uključujući i oduzimanje svih medalja, poena i nagrada.

Za izricanje diskvalifikacije nadležan je organizator sportskog takmičenja, odnosno nadležna nacionalna sportska asocijacija.

Sportista ima pravo žalbe ADAS na odluku o diskvalifikovanju.

Član 89

ADAS, bilo koja nacionalna sportska asocijacija, ili bilo koja druga osoba, koja je upućena u okolnosti slučaja ne sme da javno objavljuje ili izvesti javnost o identitetu sportiste čiji analitički nalaz odstupa od dozvoljenog, ili za koga se pretpostavlja da je učinio povredu antidoping pravila, sve dok traje prethodni postupak pred ADAS.

Najkasnije u roku od 20 dana od okončanja prethodnog postupka, ADAS će informisati javnost o identitetu sportiste, odnosno drugog lica i, vrsti povrede antidoping pravila koja mu se stavlja na teret.

Član 90

Svaki sportista ima pravo da zahteva i prisustvuje analizi uzorka "B", da bi se utvrdilo da li i taj uzorak pokazuje prisustvo iste zabranjene supstance koja je otkrivena u uzorku "A".

Sportista mora zahtev za analizu uzorka B podneti ADAS pismeno, najkasnije u roku od sedam dana od dana prijema obaveštenja iz člana 83. stav 1. ovog pravilnika. Ukoliko zahtev ne bude podnet u ovom roku, smatra se da se sportista odrekao prava na analizu B uzorka.

Uz zahtev za analizu uzorka B, sportista prilaže potvrdu o uplaćenoj ADAS taksi u visini utvrđenoj odlukom Upravnog odbora ADAS. Analizi B uzorka se pristupa tek po uplati takse.

Sportista može da se odrekne prava na analizu B uzorka, u kom slučaju ADAS nije obavezan da sprovodi analizu B uzorka. Uprkos tome, ADAS može naložiti da se izvrši analiza i B uzorka.

Ukoliko se sportista odrekne prava na analizu B uzorka to ne znači potvrdu postojanja povrede antidoping pravila već predstavlja samo neoborivu pretpostavku da bi analiza B uzorka potvrdila rezultate analize A uzorka.

Sportista snosi sve troškove analize B uzorka, osim ako analiza B uzorka ne potvrdi pozitivan rezultat analize A uzorka ili ako je analizu B uzorka naložila ADAS.

Član 91

Ukoliko sportista zahteva analizu B uzorka, ADAS će preduzeti mere da se analiza B uzorka obavi što je moguće pre, a u svakom slučaju u roku od tri nedelje nakon prijema zahteva. ADAS blagovremeno obaveštava sportistu o mestu, datumu i vremenu analize B uzorka.

Ukoliko sportista, odnosno njegov zastupnik ili punomoćnik ne dođu blagovremeno na analizu uzorka B, iako je blagovremeno obavešten i ne dokaže da je do zakašnjenja došlo bez njegove krivice odnosno njegovog zastupnika ili punomoćnika, zakašnjenje se smatra odricanjem prava na prisustvo analizi uzorka B.

Sportista može sa sobom povesti i eksperta, s tim na strani sportiste analizi uzorka B ne može prisustvovati više od tri lica (uključujući i njega). Analizi uzorka B na strani ADAS mogu prisustvovati tri lica.

Član 92

Analiza uzorka B se vrši u istoj laboratoriji u kojoj je izvršena i analiza uzorka A, shodno međunarodnim standardima za laboratorije odobrenim od Svetske antidoping agencije. Izuzetno, analiza B uzorka može se obaviti u nekoj drugoj akreditovanoj laboratoriji, ako sportista podnese značajne dokaze koji ozbiljno dovode u sumnju nezavisnost prvobitno određene laboratorije. O potrebi zamene laboratorije odlučuje ADAS, bez mogućnosti podnošenja žalbe na tu odluku.

Sportista i njegova nacionalna sportska asocijacija se pismeno obaveštava o rezultatima analize B uzorka.

Član 93

Nakon sprovedenih ispitivanja u skladu sa čl. 80-82. i 90-92. ovog pravilnika, ADAS bez odlaganja obaveštava nadležnu nacionalnu sportsku asocijaciju o rezultatima analize A i B uzorka, izjašnjenjima sportiste i rezultatima sopstvenih dodatnih istraživanja povrede antidoping pravila.

Član 94

Ukoliko analiza B uzorka ne potvrdi rezultate analize A uzorka, prema sportisti se ne preduzimaju nikakve dalje mere i postupci, a sve prethodno izrečene mere se ukidaju.

U slučaju u kome je sportista ili ekipa sportiste isključen iz takmičenja, sportista ili njegova ekipa mogu nastaviti takmičenje ukoliko je dalje takmičenje još moguće bez uticanja na regularnost daljih takmičenja.

Prema sportisti, odnosno drugom licu se obustavlja dalji postupak i kada je ADAS nakon prethodnih ispitivanja došao do zaključka, na osnovu okolnosti iz čl. 80. i 81. i obaveštenja iz člana 85. ovog pravilnika, da ne postoji povreda antidoping pravila.

Odluku iz stava 3. ovog člana donosi direktor ADAS, u saradnji sa odborima ADAS nadležnim za TUE i doping kontrolu.

Na odluku direktora iz prethodnog stava može se izjaviti žalba Antidoping odboru ADAS. Ukoliko žalba bude usvojena, protiv sportiste, odnosno drugog lica se nastavlja postupak utvrđivanja odgovornosti za povredu antidoping pravila, u skladu sa članom 95. ovog pravilnika.

Član 95

Ukoliko analiza B uzorka potvrdi analizu A uzorka, ili ako se sportista odrekao prava na analizu B uzorka ili je zahtev neblagovremeno podneo ili uz zahtev nije plaćena propisana taksa, odnosno ako istraživanja koja je preduzeo ADAS pokažu da postoji povreda antidoping pravila, prema sportisti i drugim odgovornim licima se preduzimaju disciplinske i druge mere i postupci u skladu sa Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu, Pravilnikom o utvrđivanju odgovornosti lica koje je učinilo povredu antidoping pravila ADAS i antidoping pravilima nadležne nacionalne i međunarodne sportske asocijacije.

Nadležna sportska asocijacija treba, po pravilu, najkasnije sedam dana nakon prijema obaveštenja ADAS da je određeno lice učinilo povredu antidoping pravila da pokrene pred svojim disciplinskim organom postupak za utvrđivanje odgovornosti za povredu antidoping pravila.

Usmena rasprava trebala bi, po pravilu, da se održi najkasnije četiri nedelje nakon isteka roka iz stava 2. ovog člana.

ADAS uvek ima pravo da se pojavi kao stranka u postupku utvrđivanja odgovornosti za povredu antidoping pravila, bilo da se postupak vodi pred nacionalnom sportskom asocijacijom ili Antidoping odborom ADAS, bilo da tužbu ili žalbu podnosi ADAS ili drugo lice.

Žalba na odluku nadležne nacionalne sportske asocijacije u vezi utvrđivanja odgovornosti lica zbog povrede antidoping pravila podnosi se ADAS, u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju odgovornosti lica koje je učinilo povredu antidoping pravila.

U slučaju da nadležna nacionalna sportska asocijacija ne donese blagovremeno prvostepenu odluku o utvrđivanju odgovornosti lica za povredu antidoping pravila, nadležnost za utvrđivanje odgovornosti prelazi na ADAS, u skladu sa Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu.

Nadležna sportska asocijacija obavezna je da prvostepenu odluku o utvrđivanju odgovornosti lica za povredu antidoping pravila dostavi bez odlaganja svim licima koja su ovlašćena da izjave žalbu na tu odluku u skladu sa Pravilnikom o utvrđivanju odgovornosti lica koje je učinilo povredu antidoping pravila.

Član 96

Direktor ADAS i lice koje zastupa nadležnu nacionalnu sportsku asocijaciju obavezni su da o slučajevima pravnosnažno utvrđene povrede antidoping pravila obaveste ministarstvo nadležno za poslove sporta i druge nadležne državne organe radi pokretanja prekršajnog ili krivičnog postupka u skladu sa Zakonom o sprečavanju dopinga u sportu.

ADAS obaveštava Svetsku antidoping agenciju o svakom slučaju povrede antidoping pravila.

XIII TROŠKOVI ORGANIZOVANJA I SPROVOĐENJA DOPING KONTROLE

Član 97

Troškove organizovanja i sprovođenja doping kontrole izvan takmičenja koja se preduzima na osnovu godišnjeg programa sprovođenja doping kontrole koji je doneo Upravni odbor ADAS ili na osnovu posebne odluke direktora ADAS, snosi ADAS, ako ovim pravilnikom nije drugačije određeno.

Troškove organizovanja i sprovođenja doping kontrole izvan takmičenja koja se preduzima na predlog ovlašćenog lica, snosi to lice, ako odlukom ADAS nije drugačije određeno.

Troškove organizovanja i sprovođenja doping kontrole na sportskom takmičenju koja se preduzima na osnovu godišnjeg programa sprovođenja doping kontrole koji je doneo Upravni odbor ADAS snosi organizator sportskog takmičenja, ako odlukom ADAS nije drugačije određeno.

Troškove organizovanja i sprovođenja doping kontrole na sportskom takmičenju koja se preduzima na osnovu posebne odluke direktora ADAS, snosi ADAS, ako ovim pravilnikom nije drugačije određeno.

Troškove organizovanja i sprovođenja doping kontrole na sportskom takmičenju koja se preduzima na predlog ovlašćenog lica, snosi to lice, ako odlukom ADAS nije drugačije određeno.

XIV ZAVRŠNE ODREDBE

Član 98

Postupak doping kontrole (uzimanja uzoraka) dokumentuje se na formularu koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 99

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Doping kontrola

 

ANTIDOPING
AGENCIJA
REPUBLIKE
SRBIJE

DOPING KONTROLA
POVERLJIVO

Antidoping agencija Republike Srbije - ADAS
Tel / fax: +381 11 30 58 376
e-mail: info@adas.org.yu
http://www.adas.org.yu

LIČNE INFORMACIJE SPORTISTE

Prezime

 

Ime

 

Pol

c Muški
c Ženski

Datum rođenja

 

Identifikacija

c Pasoš / lična karta
c Akreditacija br.

Adresa


 

 

 

Telefon

 

e-mail


 

Nacionalnost

 

OBAVEŠTENJE O DOPING KONTROLI

Izabrani ste za doping kontrolu, koju će sprovesti doping kontrolori ovlašćeni od strane Antidoping agencije Republike Srbije. Dužni ste da se javite u stanicu za doping kontrolu, kao što je dole navedeno, ponesete sa sobom dokaz o svom identitetu i date uzorak urina pod nadzorom. Možete biti u pratnji jedne osobe. Za svako odbijanje, nepristupanje, izbegavanje ili onemogućavanje doping kontrole po prijemu obaveštenja, izreći će se mera zbog povrede doping pravila, kao daje nalaz testa bio pozitivan.

Izvršilac testa

 

Vrsta kontrole

c Van takmičenja

c Takmičenje:

 

Sport

 

Disciplina /
Tim / br.

 

Kriterijum
odabira

 

Vreme obaveštenja

Datum

 

Vreme

 

Mesto
kontrole

 

Ovim potvrđujem da sam obavešten o doping kontroli i slažem se sa gore navedenim.

Ovim potvrđujem da sam obavestio sportistu o njegovom odabiru za doping kontrolu.

Potpis sportiste

Potpis i ime pratioca

c Sportista je odbio da potpiše obaveštenje / nije se pojavio na doping kontroli / nije pristao na doping kontrolu

    datum

vreme

potpis kontrolora/pratioca

ZVANIČNI IZVEŠTAJ DOPING KONTROLE

Vreme javljanja

 

Ukupna
zapremina

ml

Potpis i ime svedoka

c Bereg-Kit ADAS


Broj uzorka:

pH

 

Specifična gustina

 

c Versapak


A / B

Parcijalni uzorak

1. Kod parcijalnog uzorka

Zapremina         ml

Vreme

Potpis sportiste

2. Kod parcijalnog uzorka

Zapremina         ml

Vreme

Potpis sportiste

Medikamenti, prirodni proizvodi, suplementi uzeti u poslednjih 7 dana.

 

 

 

Komentari za laboratoriju

 

POTPISI

Izjavljujem da se slažem da je doping procedura obavljena u skladu sa pravilima. Sve eventualne komentare u vezi sa doping procedurom izneo sam u ovom formularu, u odeljku "Ostali komentari". Proverio sam da li su brojevi na bočicama sa mojim uzorcima i brojevi navedeni u ovom formularu identični. Ovim potvrđujem da su informacije u ovom formularu tačne.

Ostali komentari:

 

Datum

Vreme

Potpis i kod doping kontrolora

 

Potpis sportiste
 

Potpis i položaj pratioca sportiste
 

Potpis i ime internacionalnog posmatrača

 

Plavi original: ADAS

Zelena kopija: sportista

Crvena kopija: doping kontrolor

Žuta kopija: laboratorija

str. 23

 

 

Doping control

 

ANTIDOPING
AGENCIJA
REPUBLIKE
SRBIJE

DOPING CONTROL
CONFIDENTIAL

Antidoping agency of Serbia - ADAS
Tel / fax: +381 11 30 58 376
e-mail: info@adas.org.yu
http://www.adas.org.yu

ATHLETE'S PERSONAL DATA

Surname

 

First name

 

Gender

c Male
c Female

Date of birth

 

Identification

 

Address


 

 

 

Tel.

 

e-mail


 

Nationality

 

DOPING CONTROL NOTIFICATION

You have been selected for doping control. The control will be conducted by a control team authorised by the Antidoping Agency of Serbia. You must provide a urine sample under supervision. You are required to report to the Doping Control Station as indicated below - bring a valid proof of identity with you. You may be accompanied by one person. Failure to report for doping control in time and / or refusal to provide a sample will be considered equivalent to testing positive and may result in a sanction.

Test commissioned by

 

Control type

c Out of competition

c
Competition:

 

Sport

 

Discipline/Team/no

 

Selection
criteria

 

Notification time

Date

 

Time

 

Control venue

 

I hereby confirm that I have been notified for doping control and agree with information above

I hereby confirm that I have notified athlete of the selection for doping control

 

 

c Athlete refused to sign the notification / failed to appear for doping control / comply

    date

time

DCOs / Escorts signature

DOPING CONTROL OFFICIAL RECORD

Reporting time


 

Total volume

ml

 

c Bereg-Kit ADAS


Sample code No:

pH

 

Specific Gravity

 

c Versapak


A / B

Partial sample

       
       

Medications, natural products, nutritional supplements taken during the last 7 days.

 

 

 

Comments to laboratory

 

SIGNATURES

I declare I am satisfied that the sample collection procedure was carried in accordance with regulations. I have informed in this protocol under "Other comments" of any comments I have on the sample collection procedure. I have inspected that the codes on my sample bottles and this protocol are identical. I hearby confirm that the information in this protocol is correct.

 

 

Date

Time

Signature of Doping Control Officer (Code)

 

 

 


 

 

Blue Original: ADAS

Green copy: Athlete

Red copy: DCO/Sport Fed

Yellow copy: Laboratory

str. 24

 

 

Službena legitimacija doping kontrolora

 

 

 

SLUŽBENA LEGITIMACIJA
DOPING KONTROLORA

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

Doping kontrolor ima prava
i dužnosti utvrđene
Zakonom o sprečavanju
dopinga u sportu
("Službeni glasnik RS",
broj 101/2005) i Statutom
Antidoping agencije
("Službeni glasnik RS",
broj 20/06).
Pokušaj ometanja doping
kontrole biće sankcionisan
u skladu sa članom 50.
stav 1. tačka 1. Zakona
o sprečavanju dopinga
u sportu.

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(ime i prezime)
 

 

 

 

(broj lične karte)
 

 

 

 

Registarski broj

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mesto izdavanja
 

 

 

 

 

 

Datum izdavanja
 

 

 

 

 

 

(potpis ovlašćenog lica)