UPUTSTVO

ZA SPROVOĐENJE POSTUPKA PREDLAGANJA KANDIDATA ZA IZBORNE ČLANOVE DRŽAVNOG VEĆA TUŽILACA IZ REDA JAVNIH TUŽILACA I ZAMENIKA JAVNIH TUŽILACA

("Sl. glasnik RS", br. 86/2010)

Član 1

Izborna komisija Državnog veća tužilaca (u daljem tekstu: Izborna komisija) obavlja poslove koji su određeni Zakonom o Državnom veću tužilaca, Pravilnikom o radu Izborne komisije Državnog veća tužilaca i ovim uputstvom.

Izborna komisija može da ovlasti jednog svog člana ili zamenika člana ili više njih da na područjima apelacionih javnih tužilaštava obavlja u ime Komisije pojedine radnje koje su vezane za organizaciju i pripremu izbora.

Član 2

Birački odbor obavlja poslove koji su određeni Zakonom o Državnom veću tužilaca, Pravilnikom o radu Izborne komisije Državnog veća tužilaca i ovim uputstvom.

Birački odbor čine tri zamenika javnog tužioca koji nisu kandidati za izbor.

Biračke odbore imenuje Izborna komisija najkasnije do 5. decembra 2010. godine.

BIRAČI I BIRAČKI SPISAK

Član 3

Pravo da biraju kandidate za Državno veće tužilaca imaju svi javni tužioci i zamenici javnih tužilaca (u daljem tekstu: birači).

Član 4

Birački spisak je jedinstven, čini ga spisak javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca i vodi se po sveskama za svako javno tužilaštvo.

Birački spisak se zaključuje najkasnije 15 dana pre dana održavanja izbora, odnosno najkasnije do 7. decembra 2010. godine.

Birački spisak se zaključuje rešenjem Komisije. Rešenje o zaključenju biračkog spiska sadrži: ukupan broj birača, broj birača u svakom javnom tužilaštvu, datum zaključenja biračkog spiska, potpis ovlašćenog lica i pečat Komisije.

Član 5

Izvod iz biračkog spiska sačinjava Izborna komisija za svako biračko mesto najkasnije do 7. decembra 2010. godine.

Izvod iz biračkog spiska mora biti overen.

Izvod iz biračkog spiska se overava tako što se na poslednjoj strani svakog biračkog spiska navode podaci iz rešenja o zaključenju biračkog spiska, a posebno broj strana izvoda iz biračkog spiska, broj birača, datum zaključenja izvoda, potpis ovlašćenog lica i pečat Komisije.

BIRAČKA MESTA

Član 6

Izborna komisija najkasnije do 5. decembra 2010. godine određuje broj i adrese biračkih mesta u javnim tužilaštvima.

Biračka mesta određuju se prema broju birača i prostornoj udaljenosti, tako da glasanje bez teškoća traje od 8,00 do 12,00 časova.

Za svako biračko mesto određuje se: broj biračkog mesta, naziv biračkog mesta, adresa biračkog mesta i područje sa kojeg glasaju birači na tom biračkom mestu.

Član 7

Javni tužioci u javnim tužilaštvima u kojima se nalaze biračka mesta dužni su da blagovremeno obezbede da prostor koji je određen kao biračko mesto bude pripremljen i otvoren za glasanje.

Prostorija za glasanje mora biti dovoljno prostrana da omogući uslove za nesmetan rad biračkog odbora, da birači imaju u svakom trenutku pristup glasačkoj kutiji i izbornom materijalu i da bi mogli da se postave paravani koji omogućavaju popunjavanje glasačkih listića i tajnost glasanja.

Na biračkom mestu vidno se ističu broj i naziv biračkog mesta, utvrđene liste kandidata, rešenje o određivanju biračkog mesta i rešenje o imenovanju biračkog odbora.

PODNOŠENJE KANDIDACIONE PRIJAVE

Ko može da podnese kandidacionu prijavu

Član 8

Kandidat za izbornog člana Državnog veća iz reda javnih tužilaca i zamenika može biti svaki javni tužilac i zamenik javnog tužioca u Republici Srbiji koji se nalazi na funkciji javnog tužioca, odnosno zamenika javnog tužioca najmanje sedam godina.

Kandidacionu prijavu mogu da podnesu Kolegijum jednog ili više javnih tužilaštava za kandidata iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Republičkog javnog tužilaštva, apelacionih javnih tužilaštava, Tužilaštva za organizovani kriminal, Tužilaštva za ratne zločine, viših javnih tužilaštava, osnovnih javnih tužilaštava, javnih tužilaštava sa teritorije autonomne pokrajine.

Kandidacionu prijavu u ime Kolegijuma jednog ili više javnih tužilaštava podnosi javni tužilac koga je Kolegijum jednog ili više javnih tužilaštava za to ovlastilo.

Status kandidata za izbornog člana Državnog veća iz reda zamenika Republičkog javnog tužioca, kao i iz javnog tužioca i zamenika javnog tužioca Tužilaštva za ratne zločine i Tužilaštva za organizovan kriminal nije potreban predlog kolegijuma, već se status kandidata stiče prijavom.

Rok za podnošenje

Član 9

Kandidacione prijave podnose se Komisiji u roku od 30 dana od dana objavljivanja Odluke o otpočinjanju postupka predlaganja kandidata za izborne članove Državnog veća tužilaca u "Službenom glasniku Republike Srbije", odnosno najkasnije do 28. novembra 2010. godine u 24,00 časa, na propisanim obrascima, u pisanoj i elektronskoj formi.

Sadržina kandidacione prijave u pisanoj formi i kandidacione prijave u elektronskoj formi mora biti istovetna.

Sadržina kandidacione prijave

Član 10

Kandidaciona prijava sadrži naziv javnog tužilaštva ili više javnih tužilaštava koji predlažu kandidata, ime i prezime kandidata, javnotužilačku funkciju koju obavlja, javno tužilaštvo u kome obavlja javnotužilačku funkciju, mesto i datum podnošenja kandidacione prijave i ime i prezime, kao i svojeručni potpis lica koje je ovlašćeno da podnese kandidacionu prijavu.

Kandidaciona prijava iz stava 1. ovog člana podnosi se na propisanom obrascu.

Član 11

Kandidacionu prijavu iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Republičkog javnog tužilaštva, apelacionih javnih tužilaštava, Tužilaštva za organizovani kriminal, Tužilaštva za ratne zločine, viših javnih tužilaštava, osnovnih javnih tužilaštava, javnih tužilaštva sa teritorije autonomne pokrajine podnosi sam kandidat.

Kandidaciona prijava iz stava 1. ovog člana sadrži ime i prezime kandidata, javno tužilaštvo u kome obavlja javnotužilačku funkciju, mesto i datum podnošenja kandidacione prijave, kao i svojeručni potpis kandidata. Kandidaciona prijava podnosi se na propisanom obrascu.

Dokumentacija koja se dostavlja uz kandidacionu prijavu

Član 12

Prilikom podnošenja kandidacione prijave Komisiji, uz prijavu se obavezno prilaže i sledeća dokumentacija:

1. Izjava kandidata o prihvatanju kandidature na propisanom obrascu.

2. Odluka Kolegijuma jednog ili više javnih tužilaštava (ako je kandidat predložen od strane Kolegijuma jednog ili više javnih tužilaštava) u originalu.

3. Lični podaci o kandidatu.

4. Profesionalni podaci o kandidatu.

5. Ovlašćenje lica da podnese kandidacionu prijavu (ako je kandidat predložen od strane Kolegijuma jednog ili više javnih tužilaštava).

6. Uverenje da vrši javnotužilačku funkciju izdato od strane javnog tužilaštva u kome vrši tu funkciju (ako se status kandidata stiče prijavom).

Član 13

Obrasci potrebni za podnošenje kandidacione prijave mogu se preuzeti u prostorijama Izborne komisije, počev od 1. novembra 2010. godine.

Zahtev za dostavljanje obrazaca može se podneti i elektronskim putem.

Član 14

Izborna komisija proglašava kandidaturu odmah po prijemu prijave, a najkasnije u roku od 24 časa od prijema prijave.

Rešenje o proglašenju kandidature iz stava 1. ovog člana Izborna komisija bez odlaganja dostavlja podnosiocu prijave.

Član 15

Ako Izborna komisija utvrdi da kandidaciona prijava nije podneta blagovremeno, doneće rešenje o njenom odbacivanju.

Ako Izborna komisija utvrdi da prijava nije potpuna, odnosno da sadrži nedostatke koji su smetnja za proglašenje kandidature u skladu sa Zakonom o Državnom veću tužilaca, doneće, u roku od 24 časa od prijema prijave zaključak kojim se podnosiocu prijave nalaže da prijavu dopuni ili uredi u roku od 48 časova od časa prijema. Istovremeno, zaključkom će se podnosiocu prijave ukazati na radnje koje treba da obavi radi otklanjanja nedostataka i upozoriti na posledice propuštanja dopune ili uređenja prijave.

Ako Izborna komisija utvrdi da prijava nije potpuna, odnosno ako utvrdi da nedostaci nisu otklonjeni, ili nisu otklonjeni u datom roku, doneće u roku od 24 časa rešenje o odbacivanju prijave.

KONAČNA LISTA KANDIDATA

Član 16

Konačne liste kandidata utvrđuje Izborna komisija i one sadrže sve proglašene kandidature, sa ličnim imenima svih kandidata i podacima o javnotužilačkoj funkciji i javnom tužilaštvu u kome kandidat obavlja funkciju.

Redosled kandidata na listama utvrđuje se prema redosledu predaje kandidacionih prijava Izbornoj komisiji.

Kao redosled predaje kandidacionih prijava računa se datum i čas predaje blagovremene i potpune prijave.

Član 17

Izborna komisija utvrđuje konačne liste kandidata najkasnije do 11. decembra 2010. godine u 24,00 časova.

Izborna komisija objavljuje konačnu listu kandidata najkasnije narednog dana od dana utvrđivanja te liste.

Po jedna konačna lista kandidata utvrđuje se za svaki stepen i vrstu javnog tužilaštva odnosno iz javnih tužilaštava sa teritorije autonomne pokrajine iz kojih se predlažu izborni članovi Državnog veća tužilaca iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

IZBORNI MATERIJAL

Član 18

Izborni materijal za sprovođenje izbora obezbeđuje Izborna komisija.

Izborna komisija blagovremeno obezbeđuje za svaki birački odbor:

- glasačku kutiju,

- paravane za glasanje,

- pribor za glasanje,

- pribor za pečaćenje (pečat i pečatni vosak) glasačkih kutija i drugog izbornog materijala,

- koverte za odlaganje glasačkih listića,

- overeni izvod iz biračkog spiska,

- utvrđenu listu kandidata,

- rešenje o određivanju biračkog mesta (izvod),

- rešenje o imenovanju biračkog odbora,

- potreban broj glasačkih listića,

- kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

- obrazac zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja na biračkom mestu,

- obrasce odgovarajućih zapisnika o primopredaji izbornog materijala pre i posle glasanja.

PREDAJA IZBORNOG MATERIJALA BIRAČKOM ODBORU

Predaja izbornog materijala pre glasanja

Član 19

Izborna komisija predaje propisani izborni materijal biračkim odborima u sedištu Komisije u Beogradu, Resavska ulica 42 od 7,30 do 15,30 časova.

Izborna komisija predaje izborni materijal biračkim odborima najkasnije 21. decembra 2010. godine u 8,00 časova.

O primopredaji izbornog materijala pre glasanja sačinjava se zapisnik na propisanom obrascu.

Predaja izbornog materijala posle glasanja

Član 20

Po zatvaranju biračkog mesta, birački odbor bez odlaganja a najkasnije u roku od 10 časova od zatvaranja biračkog mesta, predaje Izbornoj komisiji sav propisani izborni materijal (zapisnik o radu biračkog odbora, kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije, zapečaćeni koverat u koji su stavljeni neupotrebljeni glasački listići, zapečaćeni koverat u koji su stavljeni nevažeći glasački listići, zapečaćeni koverat u koji su stavljeni važeći glasački listići).

Izborni materijal koji se predaje Izbornoj komisiji mora biti upakovan u posebne koverte. Na kovertama se ispisuje šta sadrže, a na kovertama koje sadrže glasačke listiće ispisuje se i broj glasačkih listića. Koverte moraju biti zapečaćene.

O primopredaji izbornog materijala posle glasanja sačinjava se zapisnik na propisanom obrascu.

STANDARDI ZA IZBORNI MATERIJAL

Glasačka kutija

Član 21

Glasačka kutija ima oblik kvadra, dimenzija: širina 35, dužina 50, a visina 60 centimetara, sa mogućim odstupanjem do 50% zavisno od broja birača koji glasaju na biračkom mestu.

Glasačka kutija na svom gornjem delu celom dužinom i širinom ima pokretni poklopac koji se užlebljuje celom dužinom, u gornjem delu glasačke kutije.

Po dužini pokretnog dela poklopca, na srednjem delu nalazi se otvor dužine 10-20 centimetara i širine 1 centimetar koji služi za ubacivanje glasačkih listića.

Na levoj i desnoj strani pokretnog poklopca i osnovnog dela glasačke kutije, na udaljenosti 3-5 centimetara nalaze se po dva otvora kružnog oblika prečnika 0,5-1 centimetra.

Kroz kružne otvore na poklopcu i osnovnom delu provlači se kanap koji se vezuje i pečati od strane biračkog odbora.

Član 22

Glasačka kutija se izrađuje od providnog čvrstog materijala koji obezbeđuje sigurnost glasačkih listića i tajnost glasanja (pleksiglas, klirit, plastika ili drugi slični materijali).

Štampanje glasačkih listića

Član 23

Glasački listići za izbor kandidata za izborne članove Državnog veća tužilaca štampaju se se u štampariji u Beogradu, koju odredi Izborna komisija.

Broj glasačkih listića koji se štampaju, njihov oblik i njihov izgled određuje Izborna komisija. Broj glasačkih listića mora biti jednak broju javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca koji glasaju iz zaključenog biračkog spiska.

Pre početka štampanja glasačkih listića, Komisija rešenjem utvrđuje broj rezervnih glasačkih listića koji ne može biti veći od 5% od ukupnog broja javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca koji glasaju iz zaključenog biračkog spiska.

Član 24

Izborna komisija priprema jedan glasački listić koji overava pečatom. Na osnovu tako pripremljenog glasačkog listića štamparija izrađuje na kompjuteru (slaže) tekst glasačkog listića, čiju originalnost utvrđuje i konstatuje Izborna komisija i overava pečatom (originalni glasački listić), posle čega se tekst u kompjuteru uništava.

Na osnovu originalnog glasačkog listića, u štampariji se, u postupku repro-hemiografije izrađuje film, sa koga se tekst originalnog glasačkog listića prenosi na polimer ploču.

Posle izrade polimer ploče, film se odmah komisijski uništava.

Glasački listić koji je prenesen na polimer ploču upoređuje se sa originalom glasačkog listića, potom se konstatuje ispravnost polimer ploče, pa se polimer ploča stavlja na mašinu za štampanje.

Član 25

Štampanje glasačkih listića nadzire Izborna komisija preko svojih članova.

Član 26

Tekst glasačkog listića i preostalog materijala za sprovođenje postupka predlaganja kandidata štampa se na srpskom jeziku, ćiriličnim pismom, a u javnim tužilaštvima u kojima su u službenoj upotrebi jezici nacionalnih manjina glasački listići se štampaju i na tim jezicima.

STATISTIČKA OBRADA I LOGIČKO-RAČUNSKA KONTROLA ZAPISNIKA O RADU BIRAČKIH ODBORA

Statistička obrada

Član 27

Statističku obradu podataka pri sprovođenju postupka predlaganja kandidata obavlja Administrativna kancelarija Državnog veća tužilaca, na osnovu zapisnika o radu biračkih odbora koje joj dostavlja Izborna komisija.

Administrativna kancelarija će odrediti lica koja će po završetku glasanja izvršiti logičko-računsku kontrolu podataka u zapisnicima o radu biračkih odbora.

Logičko-računska kontrola zapisnika o radu biračkih odbora

Član 28

Logičko-računska kontrola zapisnika o radu biračkih odbora, vrši se na sledeći način:

1. Računsko slaganje podataka o biračima:

1.1. Broj birača koji su glasali jednak je broju birača koji su zaokruženi u izvodu iz biračkog spiska.

1.2. Ukupan broj birača koji su glasali može biti jednak ili manji od broja birača upisanih u izvod iz biračkog spiska.

2. Računsko slaganje podataka o biračima i glasačkim listićima:

2.1. Broj glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji jednak je ili manji od broja birača koji su glasali (napomena: manji broj je moguć zato što se može desiti da neki birači ne ubace glasački listić u glasačku kutiju).

2.2. Broj primljenih glasačkih listića jednak je zbiru:

- broja neupotrebljenih glasačkih listića i

- broja birača koji su glasali.

3. Računsko slaganje podataka o glasačkim listićima:

3.1 Broj glasačkih listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji:

- broja nevažećih glasačkih listića,

- broja važećih glasačkih listića.

4. Računsko slaganje podataka o glasačkim listićima i glasovima:

4.1. Broj važećih glasačkih listića jednak je zbiru broja glasova koji su dobili svi kandidati.

SREDSTVA ZA SPROVOĐENJE IZBORA

Član 29

Sredstva za sprovođenje postupka predlaganja kandidata obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije.

Zahtev za dodelu sredstava, sa specifikacijom ukupnih troškova, Izborna komisija podnosi Državnom veću tužilaca.

Sredstva za sprovođenje postupka predlaganja kandidata koriste se za:

- rad Komisije i biračkih odbora,

- štampanje izbornog materijala,

- nabavku glasačkih kutija i kancelarijskog i ostalog potrošnog materijala,

- naknade za dnevnice i putne troškove predsednika i članova Komisije i njihovih zamenika, kao i drugih lica koja su angažovana od strane Komisije u vezi sa sprovođenjem postupka predlaganja kandidata,

- prevozničke, PTT, ugostiteljske i druge usluge.

Nalogodavac za raspolaganje sredstvima je predsednik Komisije. On je dužan da Državnom veću tužilaca podnese izveštaj o utrošenim sredstvima nakon završenih izbora.

OBRASCI ZA SPROVOĐENJE POJEDINIH RADNJI U POSTUPKU PREDLAGANJA KANDIDATA

Član 30

Pojedine radnje pri sprovođenju postupka predlaganja kandidata vršiće se prema obrascima koji su sastavni deo ovog uputstva, i to:

- kandidaciona prijava za izbornog člana Državnog veća tužilaca;

- kandidaciona prijava za izbornog člana Državnog veća tužilaca (kada prijavu podnosi kandidat);

- izjava o prihvatanju kandidature za izbornog člana Državnog veća tužilaca;

- rešenje o proglašenju za kandidata za izbornog člana Državnog veća tužilaca;

- rešenje o odbacivanju prijave za kandidata za izbornog člana Državnog veća tužilaca;

- zaključak o dopuni prijave za kandidata za izbornog člana Državnog veća tužilaca;

- rešenje o utvrđivanju konačne liste kandidata za izborne članove Državnog veća tužilaca;

- kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije;

- glasački listić za izbor kandidata za izborne članove Državnog veća tužilaca;

- zapisnik o primopredaji izbornog materijala pre glasanja Izborne komisije i biračkog odbora;

- zapisnik o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja u postupku predlaganja kandidata za izborne članove Državnog veća tužilaca;

- zapisnik o primopredaji izbornog materijala posle glasanja;

- zapisnik o radu Izborne komisije na utvrđivanju rezultata glasanja u postupku predlaganja kandidata za izborne članove Državnog veća tužilaca iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca.

ČUVANJE IZBORNOG MATERIJALA

Član 31

Glasački listići i ostali izborni materijal čuvaju se pet godina.

Finansijski dokumenti čuvaju se u rokovima koji su utvrđeni propisima o čuvanju finansijskih dokumenata.

Po isteku roka za čuvanje izbornog materijala, s istim se postupa u skladu sa propisima o arhivskoj građi.

ZAVRŠNE ODREDBE

Član 32

Ovo uputstvo stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".