PRAVILNIK

O USLOVIMA I NAČINU VRŠENJA PREGLEDA I UZORKOVANJA POŠILJKE PRI UVOZU, NAČINU NAJAVLJIVANJA PRISPEĆA POŠILJKE, OBRASCU I SADRŽINI ZAHTEVA ZA PREGLED POŠILJKE I USLOVIMA KOJE UVOZNIK MORA DA OBEZBEDI RADI OBAVLJANJA FITOSANITARNOG PREGLEDA, KAO I NAČINU DOSTAVLJANJA UZORAKA, BROJU I VELIČINI UZORAKA RADI ISPITIVANJA I NAČINU POSTUPANJA SA ODUZETOM POŠILJKOM

("Sl. glasnik RS", br. 86/2010)

1. Uvodne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi i način vršenja pregleda i uzorkovanja pošiljke pri uvozu, način najavljivanja prispeća pošiljke, obrazac i sadržina zahteva za pregled pošiljke i uslovi koje uvoznik mora da obezbedi radi obavljanja fitosanitarnog pregleda, kao i način dostavljanja uzoraka, broj i veličina uzoraka radi ispitivanja i način postupanja sa oduzetom pošiljkom.

Pošiljka, u smislu ovog pravilnika, jeste količina jedne iste vrste sredstava za ishranu bilja, oplemenjivača zemljišta ili sirovine za njihovu proizvodnju koja je pristigla na granični prelaz.

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) alati za uzorkovanje jesu alati koji se koriste za uzimanje pojedinačnih uzoraka, odnosno koji se koriste za pripremu laboratorijskog uzorka iz zbirnog uzorka ili pripremu analitičkog uzorka;

2) zbirni uzorak jeste kombinovana i dobro izmešana grupa pojedinačnih uzoraka uzeta iz iste jedinice uzorkovanja;

3) jedinica uzorkovanja jeste količina proizvoda koji formira jedinicu i koja poseduje uniformna (ujednačena) svojstva;

4) kontejner jeste kontejner zatvorenog tipa tovarne zapremine 3 m³, namenjen za prevoz robe i koji odgovara međunarodnim standardima za prevoz robe pod carinskim nadzorom;

5) laboratorijski uzorak (konačni uzorak) jeste reprezentativni deo umanjenog uzorka koji predstavlja količinu proizvoda koja je uzeta iz zbirnog uzorka;

6) partija jeste količina sredstava za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta koja je proizvedena istim tehnološkim postupkom, utvrđenog propisanog kvaliteta (partija u proizvodnji), odnosno količina za koju je proizvođač u vreme otpremanja utvrdio isti kvalitet (partija u prometu), odnosno količina određene vrste sredstava za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta, istog određenog kvaliteta i porekla, koja se uvozi (partija pri uvozu);

7) pojedinačni uzorak jeste količina proizvoda uzeta sa jednog mesta iz iste jedinice uzorkovanja;

8) smanjeni uzorak jeste reprezentativni deo zbirnog uzorka dobijen iz jedinice uzorkovanja postupkom smanjivanja;

9) tranzit sredstava za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta ili sirovine za njihovu proizvodnju (u daljem tekstu: tranzit) jeste svaki transport pošiljke preko teritorije Republike Srbije;

10) uzorak za ispitivanje jeste uzorak pripremljen iz laboratorijskog uzorka koji formira pravno lice koje obavlja poslove laboratorijskog ispitivanja uzoraka sredstava za ishranu bilja uzetih u postupku inspekcijske kontrole radi provere fizičkih i hemijskih osobina, u skladu sa zakonom kojim se uređuju sredstva za ishranu bilja i oplemenjivači zemljišta (u daljem tekstu: Pravno lice koje obavlja poslove od javnog interesa).

2. Način najavljivanja prispeća pošiljke, obrazac i sadržina zahteva za pregled pošiljke i uslovi koje uvoznik mora da obezbedi radi obavljanja fitosanitarnog pregleda

a) Način najavljivanja prispeća pošiljke i obrazac i sadržina zahteva za pregled pošiljke

Član 3

Ako se uvoz pošiljke ili tranzit sa skladištenjem, deljenjem ili sjedinjavanjem sa drugim pošiljkama (u daljem tekstu: tranzit sa pretovarom) vrši preko graničnog prelaza na kome fitosanitarna inspekcija nije stalno prisutna, već se fitosanitarni pregled obavlja na poziv, prispeće pošiljke najavljuje se najkasnije jedan radni dan pre prispeća, i to neposredno ili putem telefona.

Posle najave prispeća pošiljke iz stava 1. ovog člana podnosi se zahtev za pregled pošiljke.

Ako se uvoz pošiljke ili tranzit sa pretovarom vrši preko graničnog prelaza na kome je fitosanitarna inspekcija stalno prisutna, prispeće pošiljke se ne najavljuje, već se za tu pošiljku podnosi zahtev za pregled pošiljke odmah po njenom prispeću, a najkasnije u roku od 24 časa od trenutka prispeća pošiljke, u radno vreme fitosanitarne inspekcije.

Član 4

Zahtev za pregled pošiljke iz člana 3. st. 2. i 3. ovog pravilnika sadrži podatke o:

1) carinskom deklarantu (naziv, adresa, telefon, ime referenta, PIB broj);

2) vrsti pošiljke;

3) poreklu pošiljke;

4) uvozniku pošiljke (naziv, sedište, PIB broj, redni broj upisa u Registar distributera i uvoznika);

5) proizvođaču;

6) inostranom dobavljaču;

7) korisniku;

8) ukupnoj težini pošiljke;

9) mestu pregleda pošiljke;

10) dokumentaciji koja prati pošiljku.

Zahtev iz stava 1. ovog člana podnosi se na Obrascu - Zahtev za pregled pošiljke sredstava za ishranu bilja ili sirovina, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

b) Uslovi koje uvoznik mora da obezbedi radi obavljanja fitosanitarnog pregleda

Član 5

Radi obavljanja fitosanitarnog pregleda pošiljke uvoznik, odnosno carinski deklarant ili prevoznik treba da obezbedi:

1) potrebno osoblje za otvaranje i pregled prevoznog sredstva i pošiljke;

2) potrebno osoblje za uzorkovanje pošiljke;

3) dostavljanje uzoraka na ispitivanje;

4) preuzimanje uzorka označenog brojem: "2" od fitosanitarne inspekcije u roku od 15 dana posle završenih ispitivanja.

3. Uslovi i način vršenja pregleda i uzorkovanja pošiljke pri uvozu, način dostavljanja uzoraka, broj i veličina uzoraka radi ispitivanja i način postupanja sa oduzetom pošiljkom

a) Uslovi i način vršenja pregleda pošiljke

Član 6

Pregled pošiljke obuhvata identifikaciju pošiljke, pregled dokumentacije, pakovanja i prevoznog sredstva, u skladu sa zakonom kojim se uređuju sredstva za ishranu bilja i oplemenjivači zemljišta.

Identifikacija pošiljke vrši se tako što se podaci iz zahteva za pregled pošiljke upoređuju sa:

1) dokumentacijom koja prati pošiljku;

2) podacima na pakovanju, ako je pošiljka upakovana;

3) rešenjem o upisu u Registar sredstava za ishranu bilja, u slučaju kada se radi o pošiljkama sredstava za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta.

Pregled dokumentacije koja prati pošiljku podrazumeva proveru da li pošiljku prati potrebna dokumentacija.

Pregled pakovanja vrši se za pošiljke koje su upakovane i obuhvata:

1) pregled sadržaja deklaracije;

2) pregled sadržaja uputstva za primenu koje mora biti u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuje deklarisanje sredstava za ishranu bilja, u slučaju kada se radi o pošiljkama sredstava za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta.

Pregled prevoznog sredstva podrazumeva proveru prevoznog sredstva i vrši se za sve pošiljke, osim za avionske, poštanske i denčane pošiljke.

Član 7

O izvršenom pregledu pošiljke sačinjava se zapisnik, koji naročito sadrži podatke o datumu i mestu pregleda, poreklu, proizvođaču i uvozniku pošiljke, uzorkovanju i odstupanju od metoda uzorkovanja, broju i veličini uzetih uzoraka, kao i podatke o tome da li je pošiljka u čvrstom i rasutom stanju bila zaštićena od atmosferskih uticaja.

Podaci o uzorkovanju iz stava 1. ovog člana naročito se odnose na:

1) oznaku uzorka;

2) naziv i tip sredstava za ishranu bilja, u slučaju kada se radi o pošiljkama sredstava za ishranu bilja i oplemenjivača zemljišta;

3) datum uzimanja uzorka;

4) način pakovanja i broj pakovanja pošiljke, ako je pošiljka upakovana;

5) veličinu jedinice uzorkovanja pošiljke;

6) broj uzetih pojedinačnih uzoraka;

7) okolnosti prilikom uzimanja uzorka (uslovi prevoza, uslovi skladištenja i slično), ako su postojale.

Primerak potpisanog zapisnika iz stava 1. ovog člana dostavlja se uz laboratorijski uzorak.

b) Uslovi i način uzorkovanja pošiljke i broj i veličina uzoraka radi ispitivanja

Član 8

Uzimanje i pripremanje uzoraka za slanje na ispitivanje vrši se u što kraćem roku, bez odlaganja, imajući u vidu mere koje je potrebno preduzeti da bi se obezbedila reprezentativnost uzoraka, pri čemu alati za uzorkovanje, površine koje se koriste pri uzorkovanju i ambalaža namenjena pakovanju uzoraka treba da budu čisti i suvi.

Član 9

Uzorkovanje se vrši tako što se:

1) u slučaju pošiljki koje su u čvrstom i rasutom stanju, pojedinačni uzorci uzimaju sondom sa površine, odnosno 10 cm ispod površine, iz sredine po dubini i sa dna, pri čemu sonda treba da bude uronjena najviše 10 cm od dna;

2) u slučaju upakovanih sredstava za ishranu bilja koja su u čvrstom stanju, uzimaju pakovanja kao pojedinačni uzorci, a u slučaju da se sadržaj u pakovanju zgrudvao, pakovanje izdvojeno kao pojedinačni uzorak baca se jedanput ili dva puta sa male visine (40 do 50 cm) na pod radi usitnjavanja;

3) u slučaju upakovanih sredstava za ishranu bilja koja su u tečnom stanju, uzimaju pakovanja kao pojedinačni uzorci koji se pre uzorkovanja homogenizuju.

Pri uzorkovanju upakovanih sredstava za ishranu bilja u čvrstom ili tečnom stanju pojedinačni uzorci treba da budu neotvorena i neoštećena pakovanja.

Član 10

Uzorkovanje pošiljke vrši se alatima za uzorkovanje koji su izrađeni od materijala koji ne utiču na karakteristike pošiljaka koje se uzorkuju.

Alati za uzorkovanje i šematski prikaz načina uzorkovanja dati su u Prilogu 1 - Alati za uzorkovanje i šematski prikaz uzorkovanja, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Uzorkovanje pošiljaka u čvrstom stanju vrši se:

1) lopatom ravnog dna i vertikalnih stranica ili

2) sondom za uzorkovanje sa dugačkim otvorom i odeljcima.

Dimenzije sonde za uzorkovanje treba da odgovaraju veličini čestica, granula u pošiljci i karakteristikama dela iz koga se vrši uzorkovanje (dubina kontejnera, veličina vreća i drugo).

Razdelnik (rotacioni, sa žlebovima i slično) se upotrebljava za podelu uzetih uzoraka na jednake delove, a može se koristiti i za pripremu zbirnih, smanjenih uzoraka i laboratorijskih uzoraka. Smanjivanje uzorka može se vršiti i metodom četvrtanja.

Uzorkovanje pošiljaka u tečnom stanju vrši se cevima, sondama, bocama ili drugim odgovarajućim alatom kojim se može uzeti slučajni uzorak iz jedinice uzorkovanja.

Član 11

Prilikom uzorkovanja treba voditi računa o tome da pošiljka može da se sastoji od jedne ili više partija.

Ako se pošiljka sastoji od partija za koje se utvrdi da potiču od različitih proizvođača, svaka partija razmatra se posebno, pri čemu treba voditi računa da partija ne može biti mešavina različitih kvaliteta ili različitih procesa proizvodnje.

Član 12

Prilikom uzorkovanja treba voditi računa da veličina jedinice uzorkovanja bude prilagođena, tako da se može uzorkovati svaki njen sastavni deo.

Veličina jedinice uzorkovanja iz stava 1. ovog člana data je u Prilogu 2 - Veličina i broj uzoraka za kontrolu pošiljaka, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo (u daljem tekstu: Prilog 2).

Član 13

Svaki pojedinačni uzorak uzima se sa slučajno izabranog mesta u jedinici uzorkovanja, a ako je to fizički nemoguće, pojedinačni uzorak uzima se sa slučajnog položaja u pristupačnom delu jedinice uzorkovanja.

Pojedinačni uzorak, odnosno uzorci treba da sadrže dovoljnu količinu proizvoda kako bi se obezbedio zahtevani laboratorijski uzorak, odnosno uzorci iz jedinice uzorkovanja.

Pojedinačni uzorci treba da budu približno jednake veličine.

Kada su u pitanju pošiljke koje su u rasutom i čvrstom ili tečnom stanju koje se dopremaju u kontejnerima većim od 100 kg, jedinicu uzorkovanja treba prividno podeliti na određen broj jednakih delova. Broj delova treba da odgovara broju pojedinačnih uzoraka, pri čemu treba da bude izdvojen najmanje jedan, nasumice izabran uzorak sa svakog tako podeljenog dela.

Kada je to moguće, uzimanje pojedinačnih uzoraka vrši se prilikom pomeranja jedinice uzorkovanja (utovar ili istovar). U tom slučaju, uzorci se uzimaju sa slučajno izabranih, zamišljenih delova prilikom pomeranja jedinice uzorkovanja.

Kada su u pitanju pošiljke u čvrstom ili tečnom stanju koje su upakovane u pakovanja manja od 100 kg, posle izbora odgovarajućeg broja pakovanja za uzorkovanje, deo sadržaja svakog pakovanja se odstranjuje. Ako je potrebno, pojedinačni uzorci se uzimaju posle svakog posebnog pražnjenja pakovanja.

Minimalni broj pojedinačnih uzoraka koji se uzima iz jedinice uzorkovanja, u zavisnosti od njene veličine, dat je u Prilogu 2.

Član 14

Zbirni uzorak formira se od uzetih pojedinačnih uzoraka, tako što se svi pojedinačni uzorci uzeti iz pošiljke koja je u čvrstom stanju stavljaju na čistu i suvu podlogu (papir, plastična folija, čista podloga od dasaka i slično) i dobro izmešaju radi homogenizacije.

Pojedinačni uzorci treba da sadrže dovoljnu količinu proizvoda, kako bi se obezbedilo da svi laboratorijski uzorci budu uzeti iz zbirnog uzorka.

Po jedinici uzorkovanja potreban je jedan zbirni uzorak.

Ukupna masa pojedinačnih uzoraka koji čine zbirni uzorak data je u Prilogu 2.

Član 15

Radi formiranja laboratorijskog uzorka koji se dostavlja na ispitivanje, sadržaj zbirnog uzorka pažljivo se izmeša. Ako je neophodno, zbirni uzorak smanjuje se do najmanje 4 kg (smanjeni uzorak), korišćenjem mehaničkog razdeljivača ili metodom četvrtanja.

Metoda četvrtanja sprovodi se tako što se zbirni uzorak stavi na podlogu u sloj debljine 5 cm u obliku kvadrata i podeli se dijagonalnim crtama na četiri jednaka dela, od čega se dva suprotna dela zbirnog uzorka odbace, a preostala dva dela zbirnog uzorka ponovo se izmešaju i razastru po podlozi u sloj debljine 5 cm u obliku kvadrata i četvrtaju dok se ne dobije uzorak mase najmanje 4 kg.

Član 16

Od smanjenog zbirnog uzorka pripremaju se najmanje tri laboratorijska uzorka u približno istoj količini (najmanje 1 kg), koji se označavaju brojem: "1", "2" i "3".

Laboratorijski uzorci pakuju se u odgovarajuće nepropusne, čiste, suve i neupotrebljavane vrećice ili posude, takve da se njima ne mogu promeniti svojstva uzorkovanih pošiljaka, i hermetički se zatvaraju i pečate službenom plombom.

Na jednoj strani službene plombe utiskuje se skraćenica: "FI", a na drugoj strani određeni serijski broj.

Na uzorak se stavlja etiketa, koja se ne može skinuti bez povrede plombe i koja naročito sadrži sledeće podatke:

1) oznaku uzorka;

2) naziv i tip sredstava za ishranu bilja;

3) potpis i pečat fitosanitarnog inspektora koji je uzeo uzorak.

Podaci koji su navedeni na etiketi treba da budu napisani jasno i čitljivo, na način da se ne mogu izbrisati, menjati ili odstraniti.

Član 17

Uzorak za ispitivanje formira se od laboratorijskog uzorka koji se, po potrebi, smanjuje ili deli.

Formiranje uzorka za ispitivanje vrši Pravno lice koje obavlja poslove od javnog interesa.

Masa uzorka za ispitivanje ne može biti manja od 500 gr.

Od uzorka za ispitivanje uzima se deo za ispitivanje.

v) Način dostavljanja uzoraka i način postupanja sa oduzetom pošiljkom

Član 18

Uvoznik, carinski deklarant ili prevoznik, odmah, bez odlaganja, i uz preduzimanje odgovarajućih mera u cilju obezbeđivanja reprezentativnosti, uzorak označen brojem: "1" dostavlja Pravnom licu koje obavlja poslove od javnog interesa.

Uzorak označen brojem: "1" dostavlja se zajedno sa nalogom za ispitivanje koji je izdat od strane nadležnog fitosanitarnog inspektora, u skladu sa zakonom kojim se uređuju sredstva za ishranu bilja i oplemenjivači zemljišta.

Uzorak označen brojem: "2" čuva granična fitosanitarna inspekcija radi eventualnog ponovnog ispitivanja.

Uzorak označen brojem: "3" ustupa se uvozniku, carinskom deklarantu ili prevozniku.

Član 19

U slučaju privremenog oduzimanja pošiljke, ta pošiljka stavlja se pod carinski nadzor do okončanja postupka.

4. Završne odredbe

Član 20

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaju da važe odredbe Pravilnika o prometu, uvozu i uzorkovanju đubriva ("Službeni list SRJ", broj 59/01 i "Službeni glasnik RS", broj 78/09 - dr. pravilnik), koje se odnose na promet đubriva preko državne granice.

Član 21

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac

 

Carinski deklarant: _____________________

REPUBLIKA SRBIJA
Ministarstvo poljoprivrede,
šumarstva i vodoprivrede

Adresa: ______________________________

Telefon: ______________________________

Referent: _____________________________

PIB: _________________________________

Na osnovu člana 34. stav 4. Zakona o sredstvima za ishranu bilja i oplemenjivačima zemljišta ("Službeni glasnik RS", broj 41/09) podnosim

Zahtev za pregled pošiljke sredstava za ishranu bilja ili sirovina

Obaveštavamo vas da je prispela pošiljka(1):
1) sredstva za ishranu bilja;
2) sirovine za proizvodnju sredstava za ishranu bilja.

Pošiljka je poreklom iz __________________________________________, prispela iz ___________________________________________.
Uvoznik pošiljke je ___________________ iz ____________________, PIB ______________, broj iz registra MPŠV(2) ___________________.
Proizvođač: _______________________________________________________________________________________________________
Inostrani dobavljač: _________________________________________________________________________________________________
Korisnik: __________________________________________________________________________________________________________
Ukupna težina pošiljke: ____________________________________________ bruto, _________________________________________ neto
Mesto pregleda pošiljke: ______________________________________________________________________________________________

Uz zahtev prilažemo dokumentaciju potrebnu za pregled i overu pošiljke(1):
1) originalni certifikat proizvođača sa oznakom partije;
2) tovarni list;
3) faktura;
4) dokaz da je uvoznik upisan u odgovarajući registar koji vodi MPŠV(2);
5) dokaz da je sredstvo za ishranu bilja, odnosno oplemenjivač zemljišta upisano u odgovarajući registar MPŠV(2);
6) fitosertifikat, samo za pošiljke supstrata.

Red. br.

Vrsta i broj prevoznog sredstva

Vrsta robe

Jedinica mere

Količina

1

 

 

 

 

2

 

 

 

 

3

 

 

 

 

4

 

 

 

 

5

 

 

 

 

Za pregled pošiljke obezbeđeni su svi propisani uslovi.

Dana ____________________ godine, u ____________________, u____________________ časova.

_____________
(1)Zaokružiti potrebno, odnosno priloženo
(2)Broj iz Registra distributera i uvoznika sredstava za ishranu bilja koje vodi Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

 

Prilog 1.

Alati za uzorkovanje i šematski prikaz uzorkovanja

1. Alati za uzorkovanje

Slika 1. Sonda za uzorkovanje

1 - telo sonde; 2 - šiljak (vođica); 3 - potisna šipka

2. Šematski prikaz uzorkovanja

Prilog 2.

Veličina i broj uzoraka za kontrolu pošiljaka

1. Veličina jedinice uzorkovanja i minimalni broj pojedinačnih uzoraka

1.1. Pošiljke u rasutom, čvrstom ili tečnom stanju koje se dopremaju u kontejnerima većim od 100 kg

Veličina jedinice uzorkovanja u tonama

Minimalni broj pojedinačnih uzoraka

<2.5

7

2,5 - 80

>80

40

1.2. Upakovane pošiljke u čvrstom ili tečnom stanju koje se dopremaju u kontejnerima manjim od 100 kg

Veličina jedinice uzorkovanja

Minimalni broj pojedinačnih uzoraka

Pakovanja > 1 kg

Pakovanja do 1 kg

< 5 pakovanja

Sva pakovanja(2)

4

5-16
pakovanja

4(2)

17-400
pakovanja

> 400
pakovanja

20

_____________
(1) Ako dobijeni broj nije ceo broj, decimalan broj se mora zaokružiti na sledeći ceo broj.
(2) Za pakovanja čiji sadržaj ne prelazi 1 kg, pojedinačni uzorak će biti sadržaj jednog originalnog pakovanja.

2. Zbirni uzorak

Ukupna masa pojedinačnih uzoraka koji čine zbirni uzorak ne može biti manja od:

Ukupna masa pojedinačnih uzoraka

 

Pošiljke u rasutom, čvrstom ili tečnom stanju koje se dopremaju u kontejnerima većim od 100 kg

4 kg

Upakovane pošiljke u čvrstom ili tečnom stanju koje se dopremaju u kontejnerima manjim od 100 kg

Pakovanja> 1 kg

4 kg

Pakovanja do 1 kg

Masa sadržaja najmanje 4 originalna pakovanja, odnosno do ukupne mase pojedinačnih uzoraka najmanje 4 kg

Amonijum nitratno đubrivo sa visokim sadržajem azota

75 kg