REŠENJE

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA ZA ZAŠTITU, UNAPREĐENJE I ODRŽIVO KORIŠĆENJE RIBLJEG FONDA ZA 2010. GODINU

("Sl. list AP Vojvodine", br. 20/2010)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program za zaštitu, unapređenje i održivo korišćenje ribljeg fonda za 2010. godinu (u daljem tekstu: Program), obim sredstava za sprovođenje ovog Programa, kao i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke I ovog rešenja, čini njegov sastavni deo.

III

Ovo rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM
ZA ZAŠTITU, UNAPREĐENJE I ODRŽIVO KORIŠĆENJE RIBLJEG FONDA ZA 2010. GODINU

I

Na osnovu člana 6. stav 1. i 5. Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda (u daljem tekstu Zakon), naknada za korišćenje ribarskog područja prihod je budžeta Republike Srbije i koristi se preko Fonda za zaštitu životne sredine, a naknada za korišćenje ribarskog područja na teritoriji Autonomne pokrajine, prihod je budžeta autonomne pokrajine i koristi se preko pokrajinskog budžetskog fonda za zaštitu životne sredine i koriste se namenski za zaštitu, unapređenje i održivo korišćenje ribljeg fonda. Vlada AP Vojvodine je obrazovala Pokrajinski budžetski fond za zaštitu životne sredine svojom odlukom koja je objavljena u "Sl. listu APV", br. 1/10, 8/10.

II

Sredstva od naknade za korišćenje ribarskog područja "Srbija-Vojvodina" koriste se namenski za sufinansiranje radova i aktivnosti u cilju očuvanja, zaštite i održivog korišćenja ribljeg fonda, za sufinansiranje nabavke sredstava i savremene opreme ribočuvarskih službi korisnika ribarskih područja u cilju bolje kontrole i zaštite ribolovnih voda u AP Vojvodini kao i za sufinansiranje nabavke riblje mlađi autohtonih vrsta za poribljavanje.

III

U toku 2010. godine, korisnici delova ribarskog područja "Srbija-Vojvodina" su ispunjavajući obavezu predviđenu Zakonom uplaćivali naknadu za korišćenje ribarskog područja u visini od 15% od novčanog iznosa troškova za izdavanje dozvole za privredni ribolov i 10% od novčanog iznosa troškova za izdavanje dozvole za rekreativni ribolov (godišnje, dnevne i višednevne) u korist pokrajinskog budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

Korisnici delova ribarskog područja "Srbija-Vojvodina" za period 2008-2012. godine po Rešenju o ustupanju na korišćenje dela ribarskog područja "Srbija-Vojvodina" dato od strane Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, ("Službeni list APV", br. 2/2008) su:

JP "Fruška gora", Sremska Kamenica

JP "Vojvodinašume", Petrovaradin

JP "Vode Vojvodine", Novi sad

"Panakva" DOO, Novi Sad

DOO "Familia coop", Bačko Petrovo selo

"Međeš" DOO , Šatrinci

DOO "Ribolovački savez Vojvodine" - Novi Sad

DOO "Krivaja", Krivaja

Na osnovu člana 3. stav 3. Zakona o zaštiti i održivom korišćenju ribljeg fonda, ("Sl. glasnik RS", br. 36/09), upravljači zaštićenih prirodnih dobara, odnosno preduzeća koja upravljaju nacionalnim parkom proglašavaju i koriste ribarsko područje po prethodno pribavljenom mišljenju Ministra za zaštitu životne sredine.

Korisnici delova ribarskog područja "Srbija-Vojvodina" u zaštićenim prirodnim dobrima na teritoriji AP Vojvodine koji su proglasili ribarsko područje po prethodno pribavljenom mišljenju Ministra za zaštitu životne sredine su:

JP Komunalac, Bečej,

JP Palić-Ludaš, Palić,

USR " Deliblatsko jezero" Deliblato,

JP SRC "Tikvara", Bačka Palanka,

DTD ribarstvo doo, Bački Jarak,

Ečka AD, Lukino selo i

Vojna ustanova "Karađorđevo".

Sredstva od naknade za korišćenje ribarskog područja dodeliće se korisnicima delova ribarskog područja koji ispune uslove propisane Zakonom.

IV

Programom korišćenja sredstava za zaštitu, unapređenje i održivo korišćenje ribljeg fonda za 2010. godinu planirano je sledeće:

Sufinansiranje radova po osnovu projekata revitalizacije ribljih plodišta i uređenja ribljih staništa u AP Vojvodini

Sufinansiranje nabavke opreme i sredstava za ribočuvarske službe i obuke ribočuvara korisnika delova ibarskog područja "Srbija-Vojvodina" na teritoriji AP Vojvodine

Sufinansiranje nabavke riblje mlađi autohtonih vrsta za poribljavanje ribolovnih voda u AP Vojvodini

Sufinansiranje uređenja i osposobljavanja po osnovu projekata revitalizacije ribljih plodišta na ribolovnim vodama u AP Vojvodini izvršiće se kod korisnika delova ribarskog područja "Srbija-Vojvodina" na teritoriji AP Vojvodine koji su predvideli revitalizaciju svojim Srednjoročnim programima unapređenja ribarstva za period 2008-2012. godine, Godišnjim programima upravljanja ribarskim područjem za 2010. godinu, Privremenim programima upravljanja ribarskim područjem, odnosno posebnim projektima, ili su već započeli radove na čišćenju i uređenju plodišta u 2010. godini, produbljivanju i odmuljivanju dovodnih i odvodnih kanala i uređenju oštećenih i ugroženih ribljih staništa. Direktna degradacija ribljih staništa, organska produkcija koja se javlja usled antropogenog delovanja, rezultira taloženjem mulja na dnu vodenih ekosistema čime se pogoršava kvalitet vode ne samo na riblje vrste nego i druge vodene organizme te predstavlja veoma izražen ugrožavajući faktor za riblji fond. Sufinansiranje radova po osnovu projekata revitalizacije ribljih plodišta i uređenja ribljih staništa u AP Vojvodini vršiće se u iznosu od 9.632.005,70 dinara.

Sufinansiranje nabavke opreme i sredstava za ribočuvarske službe korisnika delova ribarskog područja "Srbija-Vojvodina" na teritoriji AP Vojvodine. Kako je problem ribokrađe opšte prisutan na ribolovnim vodama što potvrđuje i broj zaplenjenog raznog nedozvoljenog ribolovnog alata tokom prethodnih godina, opredeljena su sredstva za sufinansiranje nabavke sredstava i opreme ribočuvarskih službi korisnika delova ribarskih područja, uz uvažavanje površina ustupljenih ribolovnih voda na korišćenje, broja ribočuvara koji su u stalnom radnom odnosu kod korisnika, broja prodatih ribolovnih dozvola za 2010. godinu i rezultata rada ovih službi. Najčešći ugrožavajući faktor ribljeg fonda predstavlja preveliko ribolovno opterećenje koje uključuje ne samo legalan ribolov, već na prvom mestu krivolov i to u vreme mresta. Sufinansiranje nabavke opreme i sredstava za ribočuvarske službe i obuke ribočuvara korisnika delova ribarskog područja "Srbija-Vojvodina" na teritoriji AP Vojvodine vršiće se u iznosu od 1.000.000,00 dinara.

Sufinansiranje nabavke riblje mlađi autohtonih vrsta za poribljavanje ribolovnih voda u AP Vojvodini. Snažan razvoj sportskog odnosno rekreativnog ribolova, izražen krivolov uz narušavanje prirodnih staništa ribljih populacija kao i poribljavanje komercijanim agresivnim vrstama u prethodnom periodu doveli su do značajnog smanjenja brojnosti autohtonih vrsta, dok su pojedine vrste postale ugrožene sa stanovišta opstanka. Poribljavanje materijalom iz veštačkih mrestilišta sve je češća praksa upravljanja ribolovnim vodama, te je Programom predviđeno i sufinansiranje nabavke riblje mlađi autohtonih vrsta kao mera za očuvanje i unapređenje ribljeg fonda. Sufinansiranje nabavke riblje mlađi autohtonih vrsta za poribljavanje ribolovnih voda u AP Vojvodini vršiće se u iznosu od 1.800.000,00 dinara. Sufinansiranje nabavke riblje mlađi autohtonih vrsta za poribljavanje ribolovnih voda u AP Vojvodini sufinansiraće se na osnovu ribolovnog opterećenja delova ribarskog područja, postojećeg kvantitativnog i kvalitativnog sastava ribljeg fonda prikazanog u Godišnjim programima upravljanja ribarskim područjem "Srbija-Vojvodina" za 2010. godinu.

V

Na osnovu Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2010. godinu ("Službeni list AP Vojvodine", br. 20/09, 18/10 - rebalans), sredstva od naknada za korišćenje ribarskih područja planirana su u okviru Pokrajinskog budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, GLAVA 01, FUNKCIJA 560 Zaštita životne sredine neklasifikovana na drugom mestu, izvor finansiranja 04 00 Sopstveni prihodi od budžetskih korisnika, 13 06 Neraspoređeni višak prihoda iz ranijih godina - dodatna sredstva i 01 00 Prihodi iz budžeta, u ukupnom iznosu od 12.432.005,70 dinara.

Raspored sredstava od naknada za korišćenje ribarskog područja utvrdiće Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine i održivi razvoj na osnovu predloga Komisije za raspored i korišćenje sredstava za zaštitu, unapređenje i održivo korišćenje ribljeg fonda za 2010. godinu, imenovane od strane Pokrajinskog sekretara za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Prava i obaveze u korišćenju sredstava utvrdiće se ugovorom između korisnika sredstava i Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

Primalac sredstava se obavezuje da sredstva dobijena po osnovu ugovora, namenski iskoristi i o njihovom utrošku dostavi izveštaj kojim pravda korišćenje sredstava Pokrajinskog budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

Sredstva Pokrajinskog budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, podležu kontroli primene zakona u oblasti materijalno - finansijskog poslovanja i namenskog i zakonitog korišćenja sredstava, koju obavlja budžetska inspekcija Autonomne Pokrajine Vojvodine.