GODIŠNJI IZVEŠTAJ

O REALIZACIJI SPOLJNOTRGOVINSKOG PROMETA KONTROLISANE ROBE ZA 2008. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 87/2010)

 

I UVOD

Osnov za izradu redovnog Godišnjeg izveštaja o realizaciji spoljnotrgovinskog prometa kontrolisane robe1 za 2008. godinu (u daljem tekstu: Izveštaj) sadržan je u članu 28. stav 3. Zakona o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene2 (u daljem tekstu: Zakon).

Ovaj Izveštaj daje pregled izvoza i uvoza kontrolisane robe, u periodu od 1. januara do 31. decembra 2008. godine. Prilikom izrade Izveštaja poštovane su preporuke Evropske unije3 po pitanju forme i sadržine nacionalnog izveštaja, kako bi bio usklađen sa sličnim izveštajima koji pripremaju zemlje članice Evropske unije4 i upotrebljiv u svrhu poređenja sa nacionalnim izveštajima zemalja u regionu i šire.

Republika Srbija je 2005. godine uspostavila efikasan sistem kontrole spoljnotrgovinskog prometa naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene i odnosnih tehnologija u skladu sa međunarodnim preporukama u trgovini oružjem i Rezolucijom SB UN 1540/2004 o neširenju oružja za masovno uništavanje, a njegovo unapređenje smatra jednim od svojih prioritetnih ciljeva. Ako se ima u vidu geografski položaj Republike Srbije, latentna opasnost od međunarodnog terorizma, kao i činjenica da je Republika Srbija značajan izvoznik oružja u regionu jugoistočne Evrope, poštovanje međunarodnih obaveza na planu kontrole izvoza ove robe predstavlja prioritetan zadatak. U tom smislu, Republika Srbija je nepokolebljiva u odluci da stalno unapređuje sistem kontrole izvoza naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene.

U skladu sa preporukama međunarodne zajednice, a radi ostvarivanja principa transparentnosti, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, priprema godišnje izveštaje u oblasti spoljne trgovine kontrolisanom robom. Izveštaj se, posle usvajanja od strane Vlade, upućuje Narodnoj skupštini, a objavljuje se i u službenom glasilu, kao i na internet stranici Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Imajući u vidu karakter podataka, u Izveštaju je precizno izbalansiran i ustanovljen nivo transparentnosti koji predstavlja kompromis između obaveze objavljivanja, s jedne strane, i zaštite poslovnih interesa preduzeća, s druge strane. Zbog toga su podaci u Izveštaju iskazani zbirno, kako se ne bi, ni na koji način, ugrozila njihova poverljivost.5

U II. delu, Izveštaj sadrži informacije o nacionalnom zakonodavstvu u oblasti spoljne trgovine kontrolisanom robom. Osnove sistema izvozne kontrole su prikazane u III. delu Izveštaja, dok je IV. deo posvećen međunarodnoj saradnji Republike Srbije i aktivnom učešću predstavnika nadležnih institucija na seminarima i daljem unapređenju sistema kontrole. Statistički pregled podataka o izvozu i uvozu kontrolisane robe je prikazan u V. delu. U VI. delu su data dva priloga radi uvida u vrstu kontrolisane robe. Prvi prilog čini izvod iz Nacionalne kontrolne liste naoružanja i vojne opreme (u daljem tekstu: NKL NVO), a drugi struktura liste robe dvostruke namene, na bazi koje je utvrđena Nacionalna kontrolna lista robe dvostruke namene (u daljem tekstu: NKL RDN). VII. deo sadrži 13 odeljaka (1/08 - 13/08), u kojima su prikazani podaci o licima koja su upisana u Registar lica koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom,6 o izdatim dozvolama i realizaciji izvoza odnosno uvoza, njihovoj finansijskoj vrednosti, količini i opisu kontrolisane robe, prema destinacijama i zemljama krajnjim korisnicima, kao i podaci o odbijenim zahtevima za izdavanje dozvola.7

Izveštaj je sačinjen na osnovu podataka iz baze spoljnotrgovinski promet kontrolisane robe, koja se vodi u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja i podataka o realizaciji po izdatim dozvolama dobijenih od lica registrovanih za obavljanje ovih poslova.8 Vrednosni podaci iskazani su u USD, a za preračunavanje iznosa iz jedne valute u drugu korišćen je zvanični srednji kurs NBS na dan 31. decembra 2008. godine.

_______________
1 U smislu člana 3. Zakona, pod kontrolisanom robom se smatra "naoružanje, vojna oprema i odnosne tehnologije, kao i roba dvostruke namene, uključujući softver i tehnologije, koja pored civilne može imati i vojnu namenu".
2 Zakon je donet 2005. godine i objavljen je u "Službenom listu SCG", br. 7/05 i 8/05 - ispravka. Zakonom o ministarstvima - "Službeni glasnik RS", br. 65/08 i 36/09 - dr. zakon, propisana je nadležnost Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja u oblasti kontrole spoljne trgovine naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene.
3 U februaru 2006. godine je u organizaciji Evropske unije, Centra za kontrolu malog i lakog naoružanja u Jugoistočnoj Evropi (SEESAC) i Ambasade SAD u Beogradu (Program kontrole izvoza i granične bezbednosti - EXBS) održan regionalni seminar pod nazivom "Godišnje izveštavanje zemalja Zapadnog Balkana u oblasti trgovine naoružanjem", sa ciljem uspostavljanja zajedničkog formata za izradu nacionalnog izveštaja i dalje podrške zemljama Zapadnog Balkana u izradi izveštaja.
4 Godišnji izveštaj EU se zasniva na doprinosima koje daju sve države članice. Podnosi se Savetu i objavljuje u "C" seriji Službenog lista Evropske unije. Države članice postavljaju kao jedan od prioriteta u bliskoj budućnosti neprekidno usklađivanje nacionalnih izveštaja, uključujući i statističke podatke, kako bi time dale svoj doprinos većoj homogenosti podataka koje treba uvrstiti u Godišnji izveštaj EU.
5 Dozvole za izvoz/uvoz naoružanja i vojne opreme se izdaju pod oznakom "poverljivo".
6 Registar se vodi u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja u skladu s čl. 11. i 12. Zakona.
7 Izveštaj ne sadrži informacije o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme u zemlji, s obzirom da je ta materija u nadležnosti Ministarstva odbrane.
8 Članom 27. Zakona propisana je obaveza preduzeća da dostavi podatke o izvršenom izvozu i uvozu kontrolisane robe, i to u roku od 15 dana od dana isteka roka važnosti dozvole. Ukoliko se u periodu važenja dozvole (najduže godinu dana) posao ne realizuje, original neiskorišćene dozvole mora se vratiti Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja. Razlike mogu nastati u izveštajima lica koja obavljaju poslove spoljne trgovine kontrolisanom robom i izveštaja Uprave carina. Razlog tome je što podatke o realizaciji izvoza i uvoza, privredna društva daju po brojevima iz nacionalnih kontrolnih listi, a Uprava carina prema tarifnim brojevima po Zakonu o Carinskoj tarifi, a između njih ne postoji jednoznačna usklađenost.

II NACIONALNO ZAKONODAVSTVO

U odnosu na prethodne godine, u 2008. godini nije bilo promena u nacionalnom zakonodavstvu u oblasti spoljne trgovine kontrolisanom robom. Od 2005. godine, na snazi je Zakon o spoljnoj trgovini naoružanjem, vojnom opremom i robom dvostruke namene ("Službeni list SCG", br. 7/05 i 8/05 - ispravka), sa podzakonskim aktima koja bliže uređuju određena pitanja iz materije Zakona. Podzakonska akta koja su se tokom 2008. godine primenjivala bila su: Odluka o utvrđivanju Nacionalne kontrolne liste naoružanja i vojne opreme ("Službeni list SCG", broj 11/05); Odluka o utvrđivanju Nacionalne kontrolne liste robe dvostruke namene ("Službeni list SCG", broj 11/05); Odluka o kriterijumima za izdavanje dozvola za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene ("Službeni list SCG", broj 11/05); i Pravilnik o načinu vođenja Registra lica koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom ("Službeni list SCG", broj 12/05 i "Službeni glasnik RS", br. 73/06 i 96/07).

Zakon predstavlja osnov za sveobuhvatnu kontrolu izvoza i uvoza naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene i odnosnih tehnologija, propisuje obavezu registracije privrednih subjekata za obavljanje ovih poslova i proceduru izdavanja dozvola, definiše zadatke i ulogu nadležnih organa u vezi sa propisanom administrativnom procedurom, izričito zabranjuje spoljnu trgovinu, transport, tranzit i posedovanje nuklearnog, hemijskog ili biološkog oružja i sistema za njihovo lansiranje u skladu sa Rezolucijom SB UN 1540 i predviđa sankcije za njegovo kršenje.

Zakon takođe definiše i pojam spoljne trgovine kontrolisanom robom, kao i način i uslove pod kojima se može vršiti, nadležnosti i proceduru izdavanja dozvola za izvoz i uvoz, transport i tranzit, posredovanje i vršenje usluga u spoljnotrgovinskom prometu. Pored toga, propisuje obavezu nadzora i kontrole nad realizacijom navedenih poslova. U praksi je ispunjen cilj Zakona, da se uspostavi državna kontrola u ovoj oblasti, radi ostvarivanja i zaštite bezbednosnih, spoljnopolitičkih i ekonomskih interesa, međunarodnog kredibiliteta i integriteta i poštovanja međunarodnih obaveza koje je preuzela Republika Srbija. Stvoren je pravni okvir za obezbeđenje civilne kontrole, sprečavanje neželjenog izvoza i trgovine kontrolisanom robom, sprovođenje obaveza, pravila i procedura, koje su utvrđene međunarodnim sporazumima, konvencijama i kontrolnim režimima i usklađeno domaće zakonodavstvo u ovoj oblasti sa zakonodavstvom EU.

Pored Zakona, u pozitivnom zakonodavstvu Republike Srbije, na oblast spoljnotrgovinskog prometa kontrolisanom robom, odnose se i drugi zakoni, koji preciznije regulišu pojedina pitanja, i čije se odredbe primenjuju u konkretnim slučajevima.9

Pored toga, Republika Srbija je potpisnik velikog broja međunarodnih sporazuma i konvencija o naoružanju, kontroli naoružanja i jačanju bezbednosnih mera. S obzirom da su svi ti sporazumi potvrđeni, deo su pozitivnog zakonodavstva i zaokružuju celinu sistema efikasne i transparentne izvozne kontrole.

_______________
9 Zakon o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme ("Službeni list SRJ", broj 41/96 i "Službeni glasnik RS", broj 85/05); Zakon o spoljnotrgovinskom poslovanju ("Službeni glasnik RS", broj 101/05); Carinski zakon ("Službeni glasnik RS", br. 73/03, 61/05, 85/05 i 62/06); Zakon o oružju i municiji ("Službeni glasnik RS", br. 9/92, 53/93, 67/93, 48/94, 44/98, 39/03, 85/05 i 101/05) i dr.

III OSNOVA SISTEMA IZVOZNO-UVOZNE KONTROLE

Spoljnu trgovinu kontrolisanom robom može da vrši fizičko i pravno lice, registrovano za obavljanje ove delatnosti kod Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, prema čl. 11. i 12. Zakona. Pravo za obavljanje spoljnotrgovinskog prometa se stiče, danom upisa lica u Registar, koji vodi Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, i koje izdaje Rešenje o upisu sa rokom važenja od pet godina.

Shodno odredbi člana 14. Zakona "dozvola za obavljanje spoljne trgovine kontrolisanom robom je pisani dokument Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, kojim se licu, na osnovu propisanih kriterijuma, odobrava da obavi pojedinačni posao spoljne trgovine poznatom količinom i vrstom kontrolisane robe, pod uslovima utvrđenim ugovorom sa stranim partnerom, a po prethodno sprovedenoj, zakonom propisanoj proceduri, i uz, dostavljanje svih propisanih dokumenata".10

Pre odlučivanja o konkretnom zahtevu Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja pribavlja saglasnost Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane, kao i mišljenje Ministarstva unutrašnjih poslova. Ministarstva nadležna za poslove odbrane i spoljne poslove u procesu odlučivanja u okviru njihove nadležnosti (davanje saglasnosti), imaju i pravo veta na izdavanje dozvole. U slučaju da oba ministarstva uskrate izdavanje dozvole, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja ne može izdati dozvolu, a, ako, svoju saglasnost uskrati samo jedno, konačnu odluku o izdavanju dozvole donosi Vlada.

Za transport i tranzit naoružanja i vojne opreme neophodne su dozvole koje izdaju nadležni organi. Za transport NVO kopnenim i vodenim putem dozvolu izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova, a dozvole za transport vazdušnim putem izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.11 Ukoliko se tranzit NVO obavlja kopnenim i/ili vodenim putem dozvole izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova, po prethodno pribavljenim saglasnostima Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane, a ukoliko se tranzit obavlja vazdušnim putem, dozvole izdaje Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, takođe uz saglasnost Ministarstva spoljnih poslova i Ministarstva odbrane.

_______________
10 Pravilnik o obrascu zahteva za izdavanje dozvole, obrascu dozvole i drugim obrascima dokumenata koji prate spoljnu trgovinu kontrolisanom robom ("Službeni glasnik RS", broj 96/07).
11 Na osnovu prethodno izdate dozvole Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja za odobrenje konkretnog izvoza/uvoza i pribavljenih saglasnosti Ministarstva odbrane i Ministarstva spoljnih poslova.

Kontrolisana roba

Podzakonskim propisima, donetim na osnovu člana 3. stav 2. Zakona su utvrđene dve nacionalne kontrolne liste i to:

Nacionalna kontrolna lista naoružanja i vojne opreme (NVO i odnosne tehnologije), NKL NVO, je usklađena sa EU Zajedničkom listom vojne opreme obuhvaćene Pravilima ponašanja Evropske unije o postupanju kod izvoza naoružanja.12

Nacionalna kontrolna lista robe dvostruke namene (uključujući softver i tehnologije), NKL RDN, koja pored civilne može imati i vojnu namenu je usklađena sa Listom roba i tehnologija dvostruke namene Evropske unije.13

Kontrolna Lista roba i tehnologija dvostruke namene EU integriše liste svih različitih međunarodnih kontrolnih režima uključujući Vasenarski sporazum (Wassenaar Arrangement - WA), Režim kontrole raketne tehnologije (Missile Technology Control Regime - MTCR), Grupu nuklearnih snabdevača (Nuclear Suppliers Group - NSG), Australijsku grupu (The Australia Group - AG) i Konvenciju o hemijskom oružju (Chemical Weapons Convention - CWC). Lista je fleksibilna i dozvoljava integraciju različitih novih međunarodnih kontrola.

Republika Srbija nije bila članica napred navedenih međunarodnih kontrolnih režima u 2008. godini.

Zakonom je propisano da Vlada može utvrditi i druge liste radi izvršavanja obaveza iz međunarodnih ugovora.

_______________
12 Videti Co mmon List of Military Equipment covered by the EU Code of Conduct on Arms Export - Objavljena u Službenom listu EU: Official Journal of the European Union C191, 8. jula 2000.
13 List of Dual-use Goods and Technologies of EU - Objavljena u Aneksima I i IV obavezujućeg propisa za sve zemlje članice EU, u originalu: EC Regulation No.1334/2000 - Official Journal of the European Union L159, 22. juna 2000.

Kriterijumi za izdavanje dozvole

U sistemu kontrole spoljne trgovine nadležni organi moraju uzeti u obzir osam kriterijuma za izdavanje dozvole za izvoz i uvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene.

Odluka o kriterijumima za izdavanje dozvola za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene14 je usklađena sa EU Pravilima ponašanja u izvozu oružja - EU Code of Conduct on Arms Export.

Kriterijumi na osnovu kojih se izdaju dozvole za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene su:

1. poštovanje međunarodnih obaveza, naročito sankcija koje je izglasao SB UN, međunarodnih sporazuma o neširenju naoružanja, kao i drugih međunarodnih obaveza,

2. poštovanje ljudskih prava u zemlji koja je konačno odredište,

3. unutrašnja situacija u zemlji koja je krajnje odredište izvoza, u funkciji postojanja zategnutosti ili oružanih sukoba,

4. održavanje regionalnog mira, bezbednosti i stabilnosti,

5. nacionalna bezbednost države, kao i bezbednost prijateljskih zemalja,

6. ponašanje zemlje - kupca u odnosu na međunarodnu zajednicu, posebno njen stav prema terorizmu, priroda njenih savezništava i poštovanje međunarodnog prava,

7. postojanje rizika da će predmet izvoza otići u druge ruke u zemlji - kupcu ili ponovo biti izvezen pod nepoželjnim uslovima i

8. kompatibilnost izvoza oružja sa tehničkom i ekonomskom sposobnošću zemlje primaoca, uzimajući u obzir poželjnost da zemlje realizuju svoje legitimne bezbednosne i odbrambene potrebe uz najmanju moguću upotrebu ljudskih i ekonomskih resursa za nabavku oružja.

_______________
14 Odluka je doneta na osnovu člana 3. stav 2. Zakona i objavljena u "Službenom listu SCG", broj 11/05.

IV UKLJUČIVANJE REPUBLIKE SRBIJE U MEĐUNARODNI SISTEM IZVOZNE KONTROLE

1. Međunarodna saradnja

U procesu podizanja kapaciteta institucija za što efikasnije sprovođenje sistema izvozne kontrole, donošenja i primenu propisa u ovoj oblasti, tokom prethodnih godina odvijala se izuzetno uspešna međunarodna saradnja. Izdvajamo učešće naših predstavnika na redovnim godišnjim Konferencijama o izvoznoj kontroli, na kojima je prisutno više od 100 zemalja, počev od 2002. godine.

U organizaciji i uz finansijsku podršku više ministarstava Vlade SAD (Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva odbrane, Ministarstva trgovine, Ministarstva energetike), Evropske unije (EU), Nemačke (BAFA), UNDP, instituta SIPRI u 2008. godini je organizovano učešće predstavnika nadležnih institucija Republike Srbije na brojnim seminarima i radionicama u zemlji i inostranstvu:

1. Seminar "Tracker Planning session and system admin. Training" za primenu TRACKER sistema u državnim institucijama, predviđenih korisnika sistema (MERR; MSP; MUP; MO; BIA i MZŽS), organizator: Vlada SAD - februar 2008. godine, Beograd.

2. VI Regionalna Konferencija Nacionalnih tela za primenu Konvencije za zabranu hemijskog oružja (CWC - Chemical Weapons Convention), organizator: Organizacija za zabranu hemijskog oružja, Hag, Holandija (OPCW - Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) - mart 2008. godine, Podgorica, Crna Gora.

3. Regionalni seminar pod pokroviteljstvom EU (COARM) o primeni Pravila ponašanja EU u izvozu oružja - "EU Code of Conduct on Arms Exports", u organizaciji Ministarstva spoljnih poslova Republike Slovenije, kao zemlje predsedavajuće EU - maj 2008. godine, Ljubljana, Slovenija.

4. Regionalni seminar o sertifikatima krajnjih korisnika "Krajnja upotreba/Analiza krajnjeg korisnika", pod originalnim nazivom "End Use/End User Analysis" u organizaciji američkog Ministarstva energetike, pod pokroviteljstvom Vlade SAD i programa EXBS (Export Control Border Security Program) pri američkoj ambasadi u Beogradu - maj 2008. godine, Miločer, Crna Gora.

5. VII Regionalna Konferencija Nacionalnih tela za implementaciju Konvencije o hemijskom oružju (CWC - Chemical Weapons Convention) država članica u istočnoj Evropi - juni 2008. godine, Beograd.

6. Seminar za carinike o hemijskom oružju u organizaciji OPCW i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja - juni 2008. godine, Beograd.

7. Napredni kurs pod nazivom "Istrage u kontroli izvoza" održan je pod pokroviteljstvom programa EXBS (Export Control Border Security Program) pri američkoj ambasadi u Beogradu - novembar 2008. godine, Miločer, Crna Gora.

8. Konferencija o Konvenciji o bezbednosti i neproliferaciji oružja za masovno uništavanje u balkanskim zemljama - novembar 2008. godine, Plovdiv, Bugarska.

9. Seminar za carinike i službenike za izdavanje dozvole u regionu jugoistočne Evrope: Srbija, Crna Gora, BIH i Makedonija pod nazivom "Klasifikacija i prepoznavanje hemikalija: osnovna obuka i teorijske vežbe o transferu hemikalija na zapadnom Balkanu" u organizaciji programa EXBS (Export Control Border Security Program) pri američkoj ambasadi u Beogradu i švedskog instituta SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) - novembar 2008. godine, Beograd.

10. 13. zasedanje Konferencije Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW - Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons) - decembar 2008. godine, Hag, Holandija.

2. Dalje aktivnosti

Radi ostvarenja prioriteta Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, između ostalog, radi unapređivanja izvozne kontrole u oblasti spoljne trgovine kontrolisanom robom je neophodna pomoć međunarodne zajednice i intenziviranje međuresorske saradnje svih institucija u primeni propisa iz ove osetljive oblasti, kao i edukacija predstavnika privrede.

Za dalje unapređenje sistema izvozno-uvozne kontrole potrebno je:

• stalno usaglašavanje propisa sa izmenama i dopunama propisa EU,

• intenziviranje aktivnosti za pristupanje međunarodnim sporazumima i kontrolnim režimima u cilju sticanja članstva - to su: Wassenaar Arrangement (WA), zatim Australia Group (AG), Missile Technology Control Regime (MTCR), Nuclear Suppliers Group (NSG), Zangger komiteta(ZC),

• konstantno ažuriranje Nacionalnih kontrolnih lista, odnosno usklađivanje sa najnovijim listama EU,

• izvršavanje svih preuzetih obaveza koje proističu iz članstva Republike Srbije u UN, kao i brojnih međunarodnih rezolucija, preporuka i drugih dokumenata na planu sprečavanja proliferacije oružja za masovno uništavanje i borbe protiv terorizma,

• jačanje regionalne saradnje na planu izvozne kontrole,

• nastavak učešća u projektima EU,

• održavanje seminara i edukacije domaće privrede i vladinog sektora o izvoznoj kontroli kontrolisane robe i

• unapređenje tehničke osnove i edukacija carinskih organa radi njihove bolje osposobljenosti u sprečavanju krijumčarenja kontrolisane robe.

V STATISTIČKI PREGLED

Odeljak 1/08

Spisak lica koja su registrovana za spoljnotrgovinski promet naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene u 2008. godini

U 2008. godini u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja u Registar su upisana 22 privredna subjekta koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom.

Iz razloga čuvanja poslovnih tajni lica koja se bave spoljnom trgovinom kontrolisanom robom, nisu navedene destinacije i proizvodi, koje su lica izvozila odnosno uvozila, niti vrednosti njihovih transakcija sa inostranstvom.

Posmatrajući registrovane privredne subjekte prema obliku vlasništva kapitala, na dan 31. decembra 2008. godine, preovlađuje privatna vlasnička struktura sa 77,3%, mešovita sa 13,6%, društvena sa 4,5% i preduzeća u državnom vlasništvu sa 4,5%.

Prema poreklu osnivačkog kapitala lica upisanih u Registar, na dan 31. decembra 2008. godine preovlađuje domaći kapital sa 81,8%, a učešće mešovitog i stranog kapitala je po 9,9%.

Prema veličini lica u 2008. godini u Registar su upisana dva velika, pet srednjih i 15 malih privrednih subjekata po kriterijumu utvrđenom Zakonom o računovodstvu i reviziji ("Službeni glasnik RS", br. 46/06 i 111/09). Njihovi procentualni udeli u ukupnom broju upisanih subjekata registracije iznose: 9,1% velikih, 22,7% srednjih i 68,2% malih.

Izdata rešenja o upisu u Registar prema vrsti kontrolisane robe za koju su lica registrovana prikazuju se sledećom tabelom:

Tabela br. 1: Rešenja o upisu prema vrsti kontrolisane robe

Vrsta kontrolisane robe

Broj izdatih rešenja

U %

2008

2008

2

9

Naoružanje i vojna oprema

Roba dvostruke namene

9

41

Naoružanje, vojna oprema i roba dvostruke namene

11

50

Ukupno:

22

100

Izvor: Registar lica koja mogu da obavljaju spoljnu trgovinu kontrolisanom robom

Odeljak 2/08

Podaci o izdatim izvoznim dozvolama za NVO, prema destinaciji izvoza, razvrstano prema NKL NVO

Za izvoz naoružanja i vojne opreme u 2008. godini je izdato 343 dozvole, u ukupnoj vrednosti od 580,69 mil. USD.

Prema broju izdatih dozvola, najatraktivnije su sledeće destinacije: SAD (32), Crna Gora (23), Bugarska (22), Indonezija (16), Makedonija (16), Pakistan (16), Bosna i Hercegovina (15), Sveti Kits i Nevis (15), Belgija (11), Egipat (11) i Tajland (10). Za ovih 11 destinacija je izdato 187 dozvola što čini više od polovine ukupno izdatih dozvola za izvoz NVO (54,5%). NVO su izvezeni kupcima u 56 zemalja, gde su posrednici u trgovini učestvovali kod izvoza oružja i vojne opreme u 11 zemalja (odnosno svaka peta destinacija nije predstavljala i zemlju krajnjeg korisnika).

Vrednosno gledano, najznačajnije izvozne destinacije su bile: Irak (223,16 mil. USD), SAD (220,46 mil. USD), Crna Gora (23,75 mil. USD), Bugarska (15,94 mil. USD), Nemačka (13,78 mil. USD), Belgija (9,55 mil. USD), Urugvaj (9,37 mil. USD), Kanada (6,25 mil. USD), Italija (5,40 mil. USD), Rumunija (5,18 mil. USD), Egipat (4,99 mil. USD) i Ujedinjeno Kraljevstvo (4,82 mil. USD). Ukupna vrednost zaključenih spoljnotrgovinskih poslova izvoza, prema izdatim dozvolama za prvih 12 destinacija iznosi 542,65 mil. USD što čini 93,5% vrednosti izdatih dozvola NVO u 2008. godini.

Odeljak 3/08

Podaci o izdatim uvoznim dozvolama za NVO, prema destinaciji uvoza, razvrstano prema NKL NVO

Za uvoz naoružanja i vojne opreme u 2008. godini je izdato 176 dozvola, u ukupnoj vrednosti od 129,18 mil. USD.

Najveći broj izdatih dozvola se odnosio na uvoz iz: Bosne i Hercegovine (31), Austrije (19), Nemačke (19), Italije (15), Ruske Federacije (11), Bugarske (11), SAD (9) i Belgije (8), od ukupno 25 zemalja iz kojih je vršen uvoz. Broj uvoznih dozvola, izdatih za gore navedenih 8 zemalja, iznosi 123, što čini 69,9% od ukupno izdatih uvoznih dozvola i ukazuje na veliku koncentraciju uvoza iz malog broja zemalja.

Vrednosno gledano, najvažnije uvozne destinacije su: Francuska (39,83 mil. USD), Izrael (31,41 mil. USD), Ruska Federacija (31,10 mil. USD), Bosna i Hercegovina (15,07 mil. USD), Nemačka (2,75 mil. USD) i Bugarska (2,04 mil. USD), što čini 94,6% vrednosti svih izdatih dozvola i pokazuje još veću koncentraciju uvoza (iz tri zemlje). Uvoz naoružanja iz Francuske čini 30,8%, iz Izraela i Ruske Federacije 24,3% odnosno 24,1% respektivno, posmatrajući ukupnu vrednost izdatih uvoznih dozvola. Uvoz je ostvaren iz 25 zemalja u 2008. godini, a posrednici su učestvovali pri uvozu sa 13 destinacija.

Odeljak 4/08

Podaci o izdatim izvoznim dozvolama za RDN, prema destinaciji izvoza, razvrstano prema NKL RDN

Nije bilo izdatih izvoznih dozvola za robu dvostruke namene u 2008. godini.

Odeljak 5/08

Podaci o izdatim uvoznim dozvolama za RDN, prema destinaciji uvoza, razvrstano prema NKL RDN

Za uvoz robe dvostruke namene u 2008. godini je izdato ukupno 27 dozvola, u vrednosti od ukupno 3,68 mil. USD.

Najveći broj izdatih dozvola se odnosio na uvoz iz: Nemačke (6), Holandije (4), BIH (3), Bugarske (3) i Izraela (2).

Vrednosno gledano, najvažnije uvozne destinacije su: Izrael (2,07 mil. USD), Francuska (0,43 mil. USD) i Bosna i Hercegovina (0,41 mil. USD), što čini 79,1% vrednosti izdatih dozvola i pokazuje veliku koncentraciju uvoza (iz tri zemlje). Najveći uvoz robe dvostruke namene u Srbiju je bio iz Izraela i odnosi se na elektronsku opremu i računare u vrednosti od oko 2,07 mil. USD.

Odeljak 6/08

Podaci o realizaciji izvoza po izdatim izvoznim dozvolama za NVO, prema destinaciji izvoza, razvrstano prema NKL NVO

Realizacija izvoza po izdatim dozvolama za izvoz NVO, u 2008. godini je iznosila 224,35 mil. USD, što iznosi oko 38,64% odobrenog izvoza u iznosu od 580,69 mil. USD.

Najveća vrednost u realizaciji izvoza je ostvarena izvozom u: Irak (139,95 mil. USD), SAD (32,93 mil. USD), Ujedinjeno Kraljevstvo (4,70 mil. USD), Rumuniju (4,32 mil. USD), Crnu Goru (4,22 mil. USD), Bugarsku (4,07 mil. USD), Belgiju (2,52 mil. USD), Urugvaj (2,39 mil. USD), Bangladeš (2,16 mil. USD) i Italiju (2,08 mil. USD).

Odeljak 7/08

Podaci o realizaciji uvoza po izdatim uvoznim dozvolama za NVO, prema destinaciji uvoza, razvrstano prema NKL NVO

Realizacija uvoza po izdatim dozvolama za uvoz NVO, u 2008. godini je iznosila 36,25 mil. USD, što iznosi oko 28,06% odobrenog uvoza u iznosu od 129,18 mil. USD.

Najveća vrednost u realizaciji uvoza NVO u 2008. godini je ostvarena uvozom iz: Izraela (13,55 mil. USD), Ruske Federacije (12,58 mil. USD), Bosne i Hercegovine (5,49 mil. USD) i Bugarske (1,29 mil. USD).

Odeljak 8/08

Podaci o realizaciji izvoza po izdatim izvoznim dozvolama za RDN, prema destinaciji izvoza, razvrstano prema NKL RDN

Nije bilo zahteva za izdavanje dozvola, niti izdatih izvoznih dozvola za robu dvostruke namene u 2008. godini.

Odeljak 9/08

Podaci o realizaciji uvoza po izdatim uvoznim dozvolama za RDN, prema destinaciji uvoza, razvrstano prema NKL RDN

Realizacija uvoza po izdatim dozvolama za uvoz RDN, u 2008. godini je iznosila 3,12 mil. USD, što iznosi oko 84,78% odobrenog uvoza u iznosu od 3,68 mil. USD.

Odeljak 10/08

Podaci o odbijenim zahtevima za izvoz NVO, prema destinaciji izvoza, razvrstano prema NKL NVO

Prema kriterijumima koji su propisani Odlukom o kriterijumima za izdavanje dozvola za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene15 i koja je u potpunosti usklađena sa Pravilima ponašanja u izvozu oružja EU - EU Code of Conduct on Arms Export, nije bilo odbijenih zahteva za izvoz NVO.

Odbijeno je 19 zahteva za izvoz naoružanja i vojne opreme u 2008. godini, u ukupnoj vrednosti od 172,14 mil. USD, zbog nepotpune dokumentacije podnosioca zahteva.

_______________
15 Odluka je doneta na osnovu člana 3. stav 2. Zakona i objavljena u "Službenom listu SCG", broj 11/05.

Odeljak 11/08

Podaci o odbijenim zahtevima za uvoz NVO, prema destinaciji uvoza, razvrstano prema NKL NVO

Odbijeno je četiri zahteva za uvoz naoružanja i vojne opreme u 2008. godini, u ukupnoj vrednosti od 0,23 mil. USD, zbog nepotpune dokumentacije podnosioca zahteva.

Odeljak 12/08

Podaci o odbijenim zahtevima za izvoz RDN, prema destinaciji izvoza, razvrstano prema NKL RDN

Nije bilo odbijenih zahteva za izvoz robe dvostruke namene u 2008. godini.

Odeljak 13/08

Podaci o odbijenim zahtevima za uvoz RDN, prema destinaciji uvoza, razvrstano prema NKL RDN

Nije bilo odbijenih zahteva za uvoz robe dvostruke namene u 2008. godini.

Grafikon br. 1: Broj izdatih dozvola za NVO

 

godina

uvoz

izvoz

2005*

59

274

2006

100

300

2007

135

372

2008

176

343

 

Grafikon br. 2: Vrednost izdatih dozvola za NVO [mil. USD]

 

godina

uvoz

izvoz

2005*

4,93

176,45

2006

12,52

346,33

2007

57,60

300,00

2008

129,18

580,69

 

* Za 2005. godinu pregledom je obuhvaćen samo deo dozvola izdatih od 31. marta (od kada je Ministarstvo za međunarodne ekonomske odnose Srbije i Crne Gore preuzelo nadležnost od Ministarstva odbrane) do kraja godine.

Grafikon br. 3: Najveće uvozne destinacije NVO

Grafikon br. 4: Najveće izvozne destinacije NVO

Grafikon br. 5: Broj izdatih dozvola za RDN

 

godina

uvoz

izvoz

2005*

10

0

2006

9

1

2007

13

1

2008

27

0

 

Grafikon br. 6: Vrednost izdatih dozvola za RDN [mil. USD]

 

godina

uvoz

izvoz

2005*

0,223

0

2006

0,288

0,092

2007

0,81

0,061

2008

3,68

0

 

* Za 2005. godinu pregledom je obuhvaćen samo deo dozvola izdatih od 31. marta (od kada je Ministarstvo za međunarodne ekonomske odnose Srbije i Crne Gore preuzelo nadležnost od Ministarstva odbrane) do kraja godine.

Prilog 1

IZVOD IZ NACIONALNE KONTROLNE LISTE NAORUŽANJA I VOJNE OPREME

1. Oružje i automatsko naoružanje kalibra 12,7 mm (kalibar 0,5 inča) ili manjeg, dodatna oprema i posebno konstruisane komponente za njih

2. Naoružanje ili oružja kalibra većeg od 12,7 mm (kalibar 0,50 inča), lanseri, oprema i specijalno konstruisani delovi za njih

3. Municija i specijalno konstruisane komponente za oružja regulisana tač. 1., 2. ili 12.

4. Bombe, torpeda, rakete, projektili i odgovarajuća oprema i dodaci posebno konstruisani za vojnu upotrebu i posebno konstruisane komponente za njih

5. Oprema za upravljanje vatrom i odgovarajuća oprema za davanje uzbune i upozorenje, kao i odgovarajući sistemi i oprema za mere protivelektronskog dejstva, specijalno projektovani za vojnu upotrebu sa specijalno projektovanim odgovarajućim delovima i priborom

6. Kopnena vozila i njihovi delovi posebno konstruisani ili modifikovani za vojnu upotrebu

7. Visokotoksične materije, suzavci, odgovarajuća oprema, delovi, materijali i tehnologija

8. Vojni eksplozivi i goriva, uključujući pogonska goriva i slične materije

9. Ratni brodovi, specijalna mornarička oprema i pribor i komponente specijalno projektovane za vojnu upotrebu

10. Avioni, bespilotne letelice, vazduhoplovni motori i avionska oprema, oprema i komponente specijalno projektovani ili modifikovani za vojnu upotrebu

11. Elektronska oprema i njene komponente posebno projektovani za vojne primene, koji nisu navedeni u listi na nekom drugom mestu

12. Oružani sistemi koji ispaljuju projektile velike brzine i kinetičke energije i odgovarajuća oprema i specijalno konstruisane komponente za njih

13. Oklopna ili zaštitna oprema i sastavne komponente

14. Specijalizovana oprema za vojnu obuku ili simulaciju vojnih scenarija kao i komponente i dodaci posebno projektovani za nju

15. Oprema za formiranje slike ili oprema za protivmere i za nju namenski projektovane komponente i dodaci

16. Otkivci, livovi i ostali poluproizvodi čije korišćenje u proizvodima koji podležu kontroli može da se identifikuje pomoću sastava materijala, geometrije ili funkcije, i koji su specijalno projektovani za bilo koji proizvod obuhvaćen tač. 1. - 4. i tač. 6, 9, 10, 12. ili 19.

17. Raznovrsna oprema, materijali i dokumentacija, kao i odgovarajuće specijalno projektovane komponente

18. Oprema i tehnologija za proizvodnju proizvoda datih u ovoj listi

19. Sistemi oružja sa usmerenom energijom (DEW - directed energy weapon systems), modeli za njihovo ispitivanje, oprema za njih ili za borbu protiv njih, kao i specijalno projektovane komponente za njih

20. Kriogenična i superprovodljiva oprema, kao i specijalno projektovane komponente i prateći dodaci za nju

21. Softver

22. Tehnologija u skladu sa opštom tehnološkom napomenom o tehnologiji liste za razvoj, proizvodnju ili korišćenje kontrolisane robe navedene u ovoj listi, osim tehnologije obuhvaćene tač. 7. i 18.

23. Bezbednosna i paravojna oprema

Prilog 2

STRUKTURA LISTE ROBE DVOSTRUKE NAMENE

Lista roba i tehnologija dvostruke namene podeljena je u 10 tehničkih kategorija koje su dalje podeljene u pet grupa.

Svaka roba sa liste se obeležava oznakom koju čine: broj tehničke kategorije (0-9), grupa (A-E) i broj međunarodnog kontrolnog režima koji kontroliše predmetnu robu.

Tehničke kategorije:

0 - Nuklearni materijali, proizvodni kapaciteti i oprema

1 - Materijali, hemikalije, "mikro-organizmi" i "toksini"

2 - Obrada materijala

3 - Elektronika

4 - Kompjuteri

5 - Bezbednost telekomunikacija i sredstava informacija

6 - Senzori i laseri

7 - Navigacija i vazduhoplovna elektronika

8 - Pomorstvo

9 - Pogonski sistemi, svemirske letelice i odgovarajuća oprema

Grupe:

A - Oprema, sklopovi i komponente

B - Proizvodnja i oprema za testiranje

C - Materijali

D - Softver

E - Tehnologija

Multilateralne i unilateralne kontrole:

000-099 - Vasenarski sporazum

100-199 - Režim kontrole tehnologije projektila

200-299 - Grupa nuklearnih snabdevača

300-399 - Australijska grupa

400-499 - Konvencija o hemijskom oružju

500-599 - Rezervisano

600-699 - Rezervisano

700-799 - Rezervisano

800-899 - Rezervisano

900-999 - Unilateralne kontrole

Odeljak 1/08

Spisak lica koja su registrovana za spoljnotrgovinski promet naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene u 2008. godini

 

Red. br.

Naziv lica

Sedište lica

Oblik vlasništva

Poreklo kapitala

1.

AC - OPREMA DOO

Beograd

Privatno

Strani

2.

EI - OPEK AD

Niš

Privatno

Domaći

3.

DOO BEL SYSTEMS

Beograd

Privatno

Domaći

4.

BMA TRADING DOO

Beograd

Privatno

Domaći

5.

VEMUS AUTOKOMERC DOO

Beograd

Privatno

Domaći

6.

NETSET GLOBAL SOLUTIONS DOO

Beograd

Privatno

Domaći

7.

MITEC DOO

Beograd

Privatno

Domaći

8.

SARTING, DRUŠTVO ZA INŽENJERING, PROMET I USLUGE, DOO

Beograd

Privatno

Domaći

9.

IBIS - INSTRUMENTS DOO

Beograd

Privatno

Domaći

10.

AVIO GAMA - PLUS DOO

Beograd

Privatno

Domaći

11.

GRAND MOTORS DOO

Beograd

Privatna

Strani

12.

INEKS - LORIS AD

Beograd

Mešovito

Domaći

13.

MTT INFIZ DOO

Beograd

Mešovito

Mešoviti

14.

MILOVIĆ - UNIVERZAL DOO

Vrbas

Privatno

Domaći

15.

DEMAX EXPORT IMPORT DOO

Beograd

Privatno

Domaći

16.

DIPEKS DOO

Beograd

Privatno

Domaći

17.

HARDER DIGITAL DOO

Beograd

Mešovito

Mešoviti

18.

PARTIZAN ARMS DOO

Beograd

Društveno

Domaći

19.

VALMEKS DOO

Beograd

Privatno

Domaći

20.

AGROPROGRES AD

Beograd

Privatno

Domaći

21.

INSTITUT ZA NUKLEARNE NAUKE VINČA

Beograd

Državno

Domaći

22.

KORPORACIJA INDUSTRIJA POLIESTER AD

Priboj

Privatno

Domaći

 

Odeljak 2/08

Izdate izvozne dozvole naoružanja i vojne opreme1

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL NVO

VREDNOST (USD)2

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)4

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA3

Alžir

1

3

1.201.700,00

metak OT 30 mm

50.000 KD

Alžir

v

Australija

3

3

707.572,18

karabinska, pištoljska i revolverska municija

2.391.000 KD

Australija

c

Austrija

5

1

193.345,18

pištolj; automatska puška M70; automat 7,65 mm; mitraljez; top bestrzajni; puškomitraljez; automati; mehanizam za lovački karabin; magacin za lovački karabin; lovački karabini

2.422 KD

Austrija

c

Bangladeš

8

4; 17; 3; 16

2.381.400,60

komplet komponenata za vežbovnu minobacačku minu; ručna bomba; uputstvo za rad; dijagram modela preseka minobacačke mine; balistički metak; tehnički priručnik; model

5.077 GN;
109.635 KD

Bangladeš

v

Belgija

11

3

9.547.566,98

manevarska i puščana municija; traserni metak

25.268.484 KD

Belgija

c; v

Bosna i Hercegovina

15

1; 3; 8

1.984.663,75

revolveri; pištolji; lovački karabini; cevi za pištolje; rezervni delovi za puške i pištolje; usluga nalivanja projektila 122 mm belim fosforom; barutno punjenje; komplet dopunskih punjenja za 60 mm - M67 i 120 mm - M87; osnovno punjenje za osvetljavajuće mine 60 mm - M67 i 120 mm - M87; dvodelno telo osvetljavajuće mine 60 mm - M67 i 120 mm - M87; karabinska municija; pojačnik trzaja za puškomitraljez M84; nekapislirana čaura; automatska puška 5,56; manevarska municija; metak 5,56x45 mm; pištoljska municija; snajperski metak 7,62 mm; barutno smanjeno promenljivo punjenje; neremontovane mesingane čaure 105 mm; barutno punjenje 105 mm za haubicu; barutno punjenje 152 mm

2.991.878 KD

Bosna i Hercegovina

v; c

Bugarska

22

3; 4; 8; 13; 1; 12

15.940.567,12

puščana i revolverska municija; protivtenkovska mina; minobačka mina 82 mm osvetljavajuća M67; punjenje za avionsku raketu; osnovno barutno punjenje sa sagorljivom čaurom za metak 125 mm; inertni metak; pogonsko punjenje

6.863.103 KD;
256.560 KG

Bugarska;
Egipat

c; v

Češka Republika

3

1; 3

868.105,91

puškomitraljez; pištolji; mitraljez 7,9 mm; kapislirane čaure; automat

21.845 KD

Češka Republika

c; v

Čile

1

18

2.199.630,73

mašine i oprema; dokumentacija inženjeringa; tehnička pomoć i obuka

 

Čile

v

Crna Gora

23

3; 1; 4; 8

23.749.055,05

uređaj za nizanje redenika za 30 mm, 12,7x108 mm; metak 5.56; redenici za 30 mm; mitraljez 7,62; lovački karabini; automatski bacač granata sa tronošcem i priborom

7.250.038 KD;
4.750 KG

Avganistan; Ekvatorijalna Gvineja; Crna Gora; Čad; Turkmenistan; Filipini; Irak; Ruska Federacija

v; c

Egipat

11

6; 7; 8; 1; 23; 3; 4

4.989.314,36

rezervni delovi za RUBEŽ; obrazina maske M2E; pirotehnika za strela 2M; automatska puška; kraft papirni tuljak za minu 120 mm; pogonsko punjenje glavnog motora 2M i 3M; celuloidna čašica komplet; celuloidna cašica komplet; rezervni delovi za PVO sisteme; kapisla; municija 7,62 i 30 mm; PA filter

30.666 GN;
236.845 KD

Egipat

v; c

Estonija

1

1

19.509,11

lovački karabini

45 KD

Estonija

c

Filipini

1

3

162.194,50

karabinska, pištoljska i revolverska municija

746.000 KD

Filipini

c

Finska

3

1

41.074,68

lovački karabini; puška M76

115 KD

Finska

c

Francuska

3

1

234.015,23

lovački karabini; rezervni delovi za lovačke karabine

974

Francuska

c

Grčka

1

1

8.598,09

pištolji; lovački karabini; magacini za pištolj

75 KD

Grčka

c

Gvatemala

3

3

644.389,00

pištoljska, karabinska i revolverska municija

3.714.500 KD

Gvatemala

c

Holandija

2

13; 3

575.201,81

zaštitni prsluk-meka balistika; zrna

2.151.000 KD

Holandija

c

Hrvatska

4

3; 1

263.262,72

pištoljska municija; rezervni delovi za mitraljez M86; puščana municija; lovački karabini, pištolji i revolveri

1.025.081 KD

Hrvatska; Indija

c; v

Indonezija

16

3

2.724.049,48

municija 20 mm, 30 mm, 40 mm, 105 mm za avionski top; članak za municiju 30 mm; školska municija 40 mm, razorno zapaljiva sa traserom

87.810 KD

Indonezija

v

Irak

7

2; 1; 4; 23; 7; 13

223.154.811,29

set rezervnih delova za minobacače; pištolji; mine; minobacač 60 mm; gumeni pendrek; zaštitna maska; avion lasta 95 sa rezervnim delovima; pokretni balistički vizir; ručni bacač granata; ručna bomba

659.874 KD

Irak

v

Italija

4

1; 3

5.396.797,35

lovački karabini; pištoljska, revolverska i karabinska municija; nekapislirane čaure; zrna; čaure za metke kal. 40/60 i 40/70; kapislirane čaure

43.859.814 KD

Italija

c

Izrael

9

3; 2; 16

2.078.560,93

municija 30 mm, 40 mm i 122 mm; automatski bacač granata; precizni odlivci od legure na bazi kobalta; mina 120 mm i 82 mm osvetljavajuća

845.810 KD

Nigerija; Čad; Izrael; Niger; Uganda

v; c

Jordan

9

1; 3; 4

1.269.054,99

rezervni delovi za pištolj; pištolj CZ 99; puškomitraljez M84 sa priborom; magacini za automatsku pušku; pištoljska i puščana municija; automat M92; automatska puška M21S i M70 AB2; granata 40 mm

1.314.441 KD

Jordan; Irak; Liban

v

Južna Afrika

2

3; 1

245.966,45

karabinska municija; ocevljeni mehanizam M70

520.100 KD

Južna Afrika

c

Kanada

5

1; 3

6.253.482,28

magacin za AP; automatska puška; metak 40 mm, 7,9 mm, 7,62 mm; okvir za metak za automatsku pušku M70; mitraljez

55.933.166 KD

Kanada

c; v

Kipar

1

17; 3

1.637.670,00

metak 30 mm; projektil za top; 30 mm članak M90

80.506 KD

Kipar

v

Kirgistan

1

1

315.000,00

helikopteri

7 KD

Kirginstan

c

Kostarika

1

1

23.192,60

pištolji

65 KD

Kostarika

c

Kuvajt

4

6

1.652.102,64

oplemenjivanje rezervnih delova za tenk M84; oplemenjivanje motora; rezervni delovi za tenk M84; pokretni balistički vizir

2 KD;
785 KD

Kuvajt

v

Libija

3

23; 1

3.270.460,00

sistemi za vešanje vežbovnih sredstava; Automatska puška; sredstva za obuku aviona Galeb; automat M92

12 GN;
36.661 KD

Libija

v

Mađarska

3

8

1.327.628,50

barut; hexatol 90/10

96.000 KG

BiH; Mađarska

v; c

Makedonija

16

3; 8; 1; 4

879.188,29

manevarska, pištoljska, revolverska, karabinska i mitraljeska municija; gorivo za protivgradne rakete, traka za multin. tablete; metak 30 mm, okvir; udarna igla; ručna bomba

2.955.045 KD;
1.015 KG

Makedonija

v; c

Namibija

1

3

349.246,88

nekapislirane čaure; karabinska municija; pištoljska i revolverska municija; zrna

914.000 KD

Namibija

c

Nemačka

4

3

13.779.814,03

manevarska municija; nekapislirane čaure; pištoljska, revolverska i karabinska municija; zrno

45.680.000 KD

Nemačka

c

Norveška

2

3

306.128,22

zrna; nekapislirane čaure; pištoljska, revolverska i karabinska municija

1.006.000 KD

Norveška

c; v

Novi Zeland

1

3

182.360,17

revolerska i karabinska municija

502.000 KD

Novi Zeland

c

Pakistan

16

1; 3; 4

956.718,23

raketa 122 mm; pištolji; komplet generatora gasa za granatu 155 mm; karabinska i pištoljska municija

1.715.184 KD

Pakistan

c; v

Panama

4

2; 4; 3

442.006,15

puška specijalne namene 38 mm; izbačna poluga 84; patroni

125.025 KD

Izrael

c, v

Poljska

1

2

2.026,80

rezervni delovi za haubicu 122 mm M30

224 KD

Egipat

v

Portugalija

1

1

5.493,54

pištolj M70

30 KD

Mozambik

c

Rumunija

8

3; 8

5.179.460,00

mina 82 mm osvetljavajuća; barut

11.500 KD;
257.500 KG

SAD; Rumunija

v; c

SAD

32

17; 3; 1; 18; 23

220.460.671,89

tehnička pomoć; tehnička dokumentacija; komponente za minu 60 mm osvetljavajuću; pribor za A.P AK 47; alati i dodatni materijal za sklapanje mine 60 mm osvetljavajuće; mina tromblonska; mina tromblonska dimna

60.192 GN;
1.314.286.136 KD

Turska; SAD; Čile; Senegal; Kanada; Meksiko; Izrael

v; c

Senegal

1

3

67.086,00

karabinska, pištoljska i revolverska municija

335.500 KD

Senegal

c

Singapur

6

3

976.296,50

RBR M80 64 mm; poprečni presek rakete; municija 76 mm za brdski top; metak 105 mm

4.485 KD

Indonezija

v

Slovačka

7

3; 1

685.614,81

pištoljska, revolverska i karabinska municija; projektil 30 mm; zrna; kapislirana čaura; lovački karabini

2.881.009 KD

Slovačka

v; c

Slovenija

5

1; 3

182.286,08

automat; automatska puška; puškomitraljez; mitraljez; cevi; lovački karabini; ocevljeni mehanizmi; pištolj; pištoljska i revolverska municija; karabinska municija

259.105 KD

Slovenija

c

Sv. Kits i Nevis

15

8; 3

3.662.809,10

pogonsko punjenje za top 155 mm; artiljerijski upaljač; barutno punjenje; pištoljska municija; puščana municija; 120 mm dopunsko minobacačka punjenja; barut (trinitrotoluen sa heksanitrostilbenom)

1.804.500 KD;
209.160 KG

Izrael; Španija; Austrija; Belgija

c, v

Španija

3

3; 1

223.338,71

pištoljska, karabinska i revolverska municija; zrna; nekapislirane čaure; lovački karabini; puška M76

1.344.150 KD

Španija

c

Šri Lanka

2

4; 1

90.100,00

ručna bomba M84; snajperska puška M93

2.020 KD

Šri Lanka

v

Tajland

10

3

1.823.402,70

municija 40 mm

58.023 KD

Tajland

v

Turska

3

18; 4

930.098,00

testiranje modela protivtenkovskog projektila; statički i dinamički model rakete; dokumentacija; model protivavionskog projektila

3 GN;
1 KD

Turska

v

UAE

1

4

132.774,64

kompozitni kontejner; gabaritno težinska raketa (školska raketa 107 mm)

54 KD

UAE

v

Ukrajina

3

3; 1

121.277,64

pištoljska i karabinska municija; ocevljeni mehanizam M70; manevarska municija

733.511 KD

Ukrajina

c

Urugvaj

7

3; 8

9.371.968,51

puščana i pištoljska municija; granate 40 mm; manevarska municija, zrno, nekapislirana čaura; barut Balistit i SB

32.579.795 KD;
25.845 KG

Ekvador; Čile; Urugvaj

v

Ujedinjeno Kraljevstvo

8

1; 3; 2

4.820.172,33

lansirna puška; dimni metak; čaure; gumeni metak; delovi avio motora VIPER; pištoljska, revolverska, karabinska i puščana municija; zrna; revolveri; lovački karabini; automatske puške; pištolj; nekapislirane čaure; puškomitraljez

25.069.215 KD

Libija; Ujedinjeno Kraljevstvo; Irak; Kamerun

v; c

UKUPNO:

343

 

580.690.282,72

 

 

_______________
1 U periodu od 1. januara 2008. godine do 31. decembra 2008. godine (privremeni izvoz nije prikazan).
2 Vrednost iskazana u USD (preračunata po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2008. godine).
3 Tip krajnjeg korisnika: v - vojni; c - civilni/.
4 Jedinice mere su date prema Kodeksu šifara za popunjavanje isprava u carinskom postupku Pravilnika o obliku, sadržini, načinu podnošenja i popunjavanja deklaracije i drugih obrazaca u carinskom postupku ("Službeni glasnik RS", br. 129/03, 53/04, 137/04, 11/05, 23/05, 65/05, 117/05, 114/06, 74/07, 2/08, 33/08, 50/08, 8/09, 25/09 i 107/09).

Odeljak 3/08

Izdate uvozne dozvole naoružanja i vojne opreme1

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL NVO

VREDNOST (USD)2

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)4

ZEMLJA POREKLA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA3

Austrija

19

1; 3; 7

566.702,01

Poluautomatski pištolj; lovački karabini

9.322 KD

Nemačka; Austrija; Češka; Belgija, Nemačka; Finska; SAD; Belgija

c; v

Belgija

8

1; 22; 2; 8

2.943.999,58

puškomitraljez; rezervni okvir za lovački karabin; univerzalni alat; magacin za metkove; bacač granata; osnovno oružje 5,56; PS 90 puška; sklop cevi; lovački karabin; magacin za PS 90 pušku; barut

117 KD;
166.002 KG

Belgija

v; c

Belorusija

1

1

341.086,00

avion i tehničko održavanje

1 KD

Ruska Federacija

v

Bosna i Hercegovina

31

6; 2; 5; 11; 3; 1; 16

15.070.740,03

oplemenjivanje rezervnih delova za tenk M84; oplemenjivanje motora; rezervni delovi za tenk M84; rezervni delovi za raketne sisteme, ploče elektronike za podsklopove ORKAN i OGANJ; optomehaničke komponente

636 GN;
229.508.849 KD

Bosna i Hercegovina

v; c

Bugarska

11

4; 3; 16

2.042.772,19

kapisle GUV-7; kratak kabl; rešetka; mlaznica; metak sa čeličnim jezgrom; klingerit prsten; membrana; projektil 125 mm; metalni prsten; metak 12,7 mm; pripala; članci za municiju 30 mm za top, redenici; metalne čaure; kapisle; linkovi za municiju

1.296.149 KD;
70.000 MD

Bugarska; Ruska Federacija; Kina

v; c

Češka Republika

6

1; 3

379.077,50

pištolji; lovački karabini; rezervni delovi za lovačke karabine; pištoljska, revolverska i karabinska municija; rezervni delovi za pištolje; pištolji

258.048 KD

Češka Republika

c; v

Čile

1

1

900,00

puška

3 KD

Čile

v

Crna Gora

6

6; 1; 3; 4; 2; 8

604.758,44

rezervni delovi za RUBEŽ; pištolj 7,62 mm M57; automatska puška; municija 7,62 mm; municija 30 mm; lanser dubinskih bombi; cev topa; ručna bomba šok; top; amonijum perhlorat

1 GN;
29.331 KD;
5.000 KG

Crna Gora; Ruska Federacija

v; c

Egipat

1

4; 2

23.510,00

mine za minobacač F853, minobacač 160 mm

151 KD

Egipat

v

Francuska

6

11; 22; 21; 3

39.825.676,29

obuka operatera; kabl za taktički terminal; dokumentacija; softverska licenca i softver za upravljanje; osnovni kripto modul; softver za višenamenski taktički terminal; komplet za programiranje; punjači baterija za TRC; radio uređaji sa priborom

939 GN;
20.000.701 KD

Francuska

v; c

Grčka

1

1

12.856,29

pištolji

17 KD

Italija, SAD

c

Hong Kong Kina

1

1

2.812,50

optički nišan i lampa

75 KD

Hong Kong Kina

v

Italija

15

1

515.479,42

lovački karabini; pištolj; lovačke puške; rezervni okvir za lovački karabin; rezervni magacin za lovačke karabine

626 KD

Italija; Finska; Nemačka

c; v

Izrael

7

11; 1

31.406.856,88

podsistem za obradu RF signala; sistem za izviđanje i praćenje mikrotalasnih veza; rezervni delovi za održavanja radio relejnih uređaja; oprema mobilnog sistema radio relejnih veza; mini bespilotne letilice ORBITER; uvećavač; monokular pasivni; nišan

8 GN;
181 KD

Francuska;
Izrael

v

Kina

1

8

82.628,48

amonijum perhlorat

20.000 KG

Kina

c

Kipar

2

1

158.349,78

lovački karabini

394 KD

Ruska Federacija

c

Makedonija

1

6

142.120,06

rezervni delovi za tenk M84

1 GN

Makedonija

v

Nemačka

19

1; 3

2.754.012,74

pištolji; zatvarač za lovački karabin; magacin; udarna glava; rezervni kundak; automatska puška; lovački karabini; karabinska municija; rezervna cev za lovački karabin; metak; sportsko lovačka puška; kompenzator; ukrasne pločice; revolver; širokopojasni VF radio goniometar; delovi za karabine; automat; rezervni kundak za lovački karabin; kit za čišćenje

12.851 KD

Nemačka; Austrija; SAD; Belgija; Ruska Federacija; Finska; Italija; Češka Republika

c; v

Portugalija

6

1

213.043,71

lovački karabini

215 KD

Belgija

c

Ruska Federacija

11

1; 6; 4

31.097.235,38

oplemenjivanje i dorada; kutije avionskog agregata; agregati sa ograničenim resursima i rokovima; automatski pištolj; puška

2 GN;
27.386 KD

Ruska Federacija

v; c

SAD

9

1; 12; 2; 3

309.635,64

ocevljeni mehanizmi; kertridž za električni šok pištolj; električni šok pištolj; holografski nišan; pištolj i magacin; snajperska puška sa optikom i pripadajućim priborom; rezervni okvir

68.643 KD

SAD

v

Slovenija

5

1; 16; 18; 8

355.343,10

revolver; staklena cev; mašina za linkovanje municije 5,56 mm i 7,62 mm; crni barut

21.003 KD;
1.500 KG

SAD; Slovenija

v; c

Sv. Kits i Nevis

1

8

140,86

barut za 155 mm

10 KG

Španija

v

Švajcarska

1

11

218.980,96

obuka; kabl za transfer podataka; centralna konzola za nadzor i upravljanje kripto parametrima na mreži SMC-1100; kripto zaštićeni mob. telefoni; uređaj za zaštitu mreže

16 KD

Švajcarska

v; c

Španija

1

1

7.304,44

pištolji; rezervni okvir za pištolj; optički prednji nišan; rezervna promenljiva cev za pištolj

27 KD

Španija

c

Ujedinjeno Kraljevstvo

5

3; 15; 1

108.340,39

manevarska municija; termovizijska kamera; puška, revolver; karabini; malokalibarska municija

7.800.070 KD

Ujedinjeno Kraljevstvo; SAD

c; v

UKUPNO:

176

 

129.184.362,67

 

________________
1 U periodu od 1. januara 2008. godine do 31. decembra 2008. godine (privremeni uvoz nije prikazan).
2 Vrednost iskazana u USD (preračunata po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2008. godine).
3 Tip krajnjeg korisnika: v - vojni; c - civilni.
4 Jedinice mere su date prema Kodeksu šifara za popunjavanje isprava u carinskom postupku Pravilnika o obliku, sadržini, načinu podnošenja i popunjavanja deklaracije i drugih obrazaca u carinskom postupku ("Službeni glasnik RS", br. 129/03, 53/04, 137/04, 11/05, 23/05, 65/05, 117/05, 114/06, 74/07, 2/08, 33/08, 50/08, 8/09, 25/09 i 107/09).

Odeljak 4/08

Izdate izvozne dozvole robe dvostruke namene

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL RDN

VREDNOST (USD)

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA

-

-

-

-

-

-

-

-

UKUPNO:

-

 

-

 

 

 

 

 

Odeljak 5/08

Izdate uvozne dozvole robe dvostruke namene1

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL RDN

VREDNOST (USD)2

OPIS ROBE

KOLIČINA (U JEDINICI MERE)4

ZEMLJA POREKLA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA3

Austrija

1

1C 350.43

9.824,99

Natrijum fluorid CAS 7681-49-4

150 KG

Austrija

c

Bosna i Hercegovina

3

3A 232

409.179,14

Popravka vojnih sredstava; Električni detonatori; popravka enkodera

usluga

Bosna i Hercegovina

v; c

Bugarska

3

1C 350.45;
1C 111

81.055,00

Natrijum cijanid CAS 143-33-9;
Cirkonijum prah CAS 7440-67-7

17.050 KG

Bugarska

v; c

Češka Republika

1

1C 350.46

26.763,40

Trietanolamin CAS 102-71-6

10 TN

Češka Republika

c; v

Crna Gora

1

6A 008

2.535,48

Antena radara MP-302 i MP-104

3 KD

Crna Gora

v; c

Francuska

1

7A 103a

434.553,10

Simulator letenja - uređaj za obuku pilota

1 GN

Francuska

v; c

Holandija

4

1C 350.45;
1C 350.43

113,67

Kalijum cijanid CAS 151-50-8;
Natrijum fluorid CAS 7681-49-4

200 GR;
4 KG

Holandija

c

Hrvatska

1

1C 002b4a

132.408,40

Aluminijumski profili

20.000 KG

Hrvatska

v

Italija

1

1C 350.46

1.781,88

Trietanolamin CAS 102-71-6

230 KG

Italija

c

Izrael

2

4A 003;

2.074.141,60

Taktički terminal TACTER-31M i ojačan PDA RPDA-90; Komputer based 32-channel GSM Traffic Recording System GTReS-32; Computer peripheral, A 5/1 Basic Deciphering Unit BDU51

57 KD

Izrael

v

Nemačka

6

1C 350.46;
1C 350.45;
1C 111;
1C 202a

138.748,68

Natrijum-sulfid nonahidrat; Trietanolamin CAS 102-71-6; Natrijum cijanid CAS 143-33-9; Cirkonijum prah ZM suv; Aluminijumska cev, Amonijum hidrogen fluorid

750 GR;
32.216 KG

Nemačka

c; v

SAD

1

6A 008

61.200,00

Elektronske komponente

39 KD

SAD

v

Slovenija

1

1C 002b4a

29.728,50

Aluminijumska šipka 80 mm

4.500 KG

Slovenija

v

Švajcarska

1

7A 103a

282.325,70

Simulator letenja - uređaj za obuku pilota

1 GN

Švajcarska

c

UKUPNO:

27

 

3.684.359,54

 

________________
1 U periodu od 1. januara 2008. godine do 31. decembra 2008. godine (privremeni uvoz nije prikazan).
2 Vrednost iskazana u USD (preračunata po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2008. godine).
3 Tip krajnjeg korisnika: v - vojni; c - civilni.
4 Jedinice mere su date prema Kodeksu šifara za popunjavanje isprava u carinskom postupku Pravilnika o obliku, sadržini, načinu podnošenja i popunjavanja deklaracije i drugih obrazaca u carinskom postupku ("Službeni glasnik RS", br. 129/03, 53/04, 137/04, 11/05, 23/05, 65/05, 117/05, 114/06, 74/07, 2/08, 33/08, 50/08, 8/09, 25/09 i 107/09).

 

Odeljak 6/08

Izvoz naoružanja i vojne opreme1

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL NVO

VREDNOST (USD)2

VREDNOST IZVOZA4
(USD)2

OPIS ROBE

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA3

Alžir

1

3

1.201.700,00

0,00

-

-

-

Australija

3

3

707.572,18

707.572,18

karabinska, pištoljska i revolverska municija

Australija

c

Austrija

5

1

193.345,18

137.945,18

pištolj; automatska puška M70; automat 7,65 mm; mitraljez; top bestrzajni; puškomitraljez; automati; mehanizam za lovački karabin; magacin za lovački karabin; lovački karabini

Austrija

c

Bangladeš

8

4; 17; 3; 16

2.381.400,60

2.162.123,10

komplet komponenata za vežbovnu minobacačku minu; ručna bomba; uputstvo za rad; dijagram modela preseka minobacačke mine; balistički metak; tehnički priručnik; model

Bangladeš

v

Belgija

11

3

9.547.566,98

2.524.712,11

manevarska municija; puščana municija; traserni metak

Belgija

c; v

Bosna i Hercegovina

15

1; 3; 8

1.984.663,75

1.511.911,71

revolveri; pištolji; lovački karabini; cevi za pištolje; usluga nalivanja projektila 122 mm belim fosforom; barutno punjenje; komplet dopunskih punjenja za 60 mm - M67 i 120 mm - M87; osnovno punjenje za osvetljavajuće mine 60 mm - M67 i 120 mm - M87; dvodelno telo osvetljavajuće mine 60 mm - M67 i 120 mm - M87; pojačnik trzaja za puškomitraljez M84; nekapislirana čaura; rezervni delovi za puške i pištolje; automatska puška 5,56; manevarska, pištoljska i karabinska municija; metak 5,56x45 mm; snajperski metak 7,62 mm; barutno smanjeno promenljivo punjenje; neremontovane mesingane čaure 105 mm; barutno punjenje 105 mm za haubicu; barutno punjenje 152 mm

Bosna i Hercegovina

v; c

Bugarska

22

3; 4; 8; 13; 1; 12

15.940.567,12

4.070.437,73

puščana i revolverska municija; protivtenkovska mina; minobacačka mina 82 mm osvetljavajuća M67; punjenje za avionsku raketu; osnovno barutno punjenje sa sagorljivom čaurom za metak 125 mm; inertni metak; pogonsko punjenje

Bugarska; Egipat

c; v

Češka Republika

3

1; 3

868.105,91

50.775,69

puškomitraljez; pištolji; mitraljez 7,9 mm; kapislirane čaure; automat

Češka Republika

c; v

Čile

1

18

2.199.630,73

0,00

-

-

-

Crna Gora

23

3; 1; 4; 8

23.749.055,05

4.218.925,09

uređaj za nizanje redenika za 30 mm, 12,7x108 mm; metak 5.56; redenici za 30 mm; mitraljez 7,62; lovački karabini; automatski bacač granata sa tronošcem i priborom

Avganistan; Ekvatorijalna Gvineja; Crna Gora; Čad; Turkmenistan; Filipini; Irak; Ruska Federacija

v; c

Egipat

11

6; 7; 8; 1; 23; 3; 4

4.989.314,36

1.769.750,07

rezervni delovi za RUBEŽ; obrazina maske M2E; pirotehnika za strela 2M; automatska puška; kraft papirni tuljak za minu 120 mm; pogonsko punjenje glavnog motora 2M i 3M; celuloidna čašica komplet; rezervni delovi za PVO sisteme; kapisla; municija 7,62 i 30 mm; PA filter

Egipat

v; c

Estonija

1

1

19.509,11

19.509,11

lovački karabini

Estonija

c

Filipini

1

3

162.194,50

162.194,50

karabinska, pištoljska i revolverska municija

Filipini

c

Finska

3

1

41.074,68

32.569,55

lovački karabini; puška M76

Finska

c

Francuska

3

1

234.015,23

155.298,92

lovački karabini; rezervni delovi za lov. karabine

Francuska

c

Grčka

1

1

8.598,09

8.598,09

pištolji; lovački karabini; magacini za pištolj

Grčka

c

Gvatemala

3

3

644.389,00

644.389,00

pištoljska, karabinska i revolverska municija

Gvatemala

c

Holandija

2

13; 3

575.201,81

240.373,51

zaštitni prsluk-meka balistika; zrna

Holandija

c

Hrvatska

4

3; 1

263.262,72

13.003,91

pištoljska i puščana municija; rezervni delovi za mitraljez M86; lovački karabini, pištolji i revolveri

Hrvatska; Indija

c; v

Indonezija

16

3

2.724.049,48

382.965,42

municija 20 mm, 30 mm, 40 mm, 105 mm za avionski top; članak za municiju 30 mm; školska municija 40 mm, razorno zapaljiva sa traserom

Indonezija

v

Irak

7

2; 1; 4; 23; 7; 13

223.154.811,29

139.953.976,62

set rezervnih delova za minobacače; pištolji; mine; minobacač 60 mm; gumeni pendrek; zaštitna maska; avion lasta 95 sa rezervnim delovima; pokretni balistički vizir; ručni bacač granata; ručna bomba

Irak

v

Italija

4

1; 3

5.396.797,35

2.080.124,70

lovački karabini; pištoljska, revolverska i karabinska municija; nekapislirane čaure; zrna; čaure za metke kal. 40/60 i 40/70; kapislirane čaure

Italija

v

Izrael

9

3; 2; 16

2.078.560,93

1.690.401,66

municija 30 mm, 40 mm i 122 mm; automatski bacač granata; precizni odlivci od legure na bazi kobalta; mina 120 mm i 82 mm osvetljavajuća

Nigerija; Čad; Izrael; Niger; Uganda

v; c

Jordan

9

1; 3; 4

1.269.054,99

1.128.657,49

rezervni delovi za pištolj; pištolj CZ 99; puškomitraljez M84 sa priborom; magacini za automatsku pušku; pištoljska i puščana municija; automat M92; automatska puška M21S i M70 AB2; granata 40 mm

Jordan; Irak; Liban

v

Južna Afrika

2

3; 1

245.966,45

31.000,00

karabinska municija; ocevljeni mehanizam M70

Južna Afrika

c

Kanada

5

1; 3

6.253.482,28

305.623,18

magacin za AP; automatska puška; metak 40 mm, 7,9 mm, 7,62 mm; okvir za metak za automatsku pušku M70; mitraljez

Kanada

c; v

Kipar

1

17; 3

1.637.670,00

1.637.670,00

metak 30 mm; projektil za top; 30 mm članak M90

Kipar

v

Kirgistan

1

1

315.000,00

90.000,00

helikopteri

Kirgistan

c

Kostarika

1

1

23.192,60

0,00

-

-

c

Kuvajt

4

6

1.652.102,64

1.577.436,38

oplemenjivanje rezervnih delova za tenk M84; oplemenjivanje motora; rezervni delovi za tenk M84; pokretni balistički vizir

Kuvajt

v

Libija

3

23; 1

3.270.460,00

1.613.280,00

sistemi za vešanje vežbovnih sredstava; automatska puška; sredstva za obuku aviona Galeb; automat M93

Libija

v

Mađarska

3

8

1.327.628,50

893.779,70

barut; heksatol 90/10

Bosna i Hercegovina; Mađarska

v; c

Makedonija

16

3; 8; 1; 4

879.188,29

725.876,26

manevarska, pištoljska, revolverska, karabinska i mitraljeska municija; gorivo za protivgradne rakete, traka za multin. tablete; metak 30 mm, okvir; udarna igla; ručna bomba

Makedonija

v; c

Namibija

1

3

349.246,88

296.817,37

nekapislirane čaure; karabinska, pištoljska i revolverska municija; zrna

Namibija

c

Nemačka

4

3

13.779.814,03

1.794.783,24

Manevarska, pištoljska, revolverska i karabinska municija; nekapislirane čaure; zrno

Nemačka

c

Norveška

2

3

306.128,22

306.128,22

zrna; nekapislirane čaure; pištoljska, revolverska i karabinska municija

Norveška

c; v

Novi Zeland

1

3

182.360,17

182.360,17

revolerska i karabinska municija

Novi Zeland

c

Pakistan

16

1; 3; 4

956.718,23

659.245,99

raketa 122 mm; pištolji; komplet generatora gasa za granatu 155 mm; karabinska i pištoljska municija

Pakistan

c; v

Panama

4

2; 4; 3

442.006,15

179.056,82

puška specijalne namene 38 mm; izbačna poluga 84; patroni

Izrael

c; v

Poljska

1

2

2.026,80

0,00

-

-

-

Portugalija

1

1

5.493,54

5.493,54

pištolj M70

Mozambik

c

Rumunija

8

3; 8

5.179.460,00

4.321.160,00

mina 82 mm osvetljavajuća; barut

SAD; Rumunija

v; c

SAD

32

17; 3; 1; 18; 23

220.460.671,89

32.933.860,50

tehnička pomoć; tehnička dokumentacija; komponente za minu 60 mm osvetljavajuću; pribor za A.P AK 47; alati i dodatni materijal za sklapanje mine 60 mm osvetljavajuće; mina tromblonska; mina tromblonska dimna

Turska; SAD; Čile; Senegal; Kanada; Meksiko; Izrael

v; c

Senegal

1

3

67.086,00

0,00

-

-

-

Singapur

6

3

976.296,50

976.296,50

RBR M80 64 mm; poprečni presek rakete; municija 76 mm za brdski top; metak 105 mm

Indonezija

v

Slovačka

7

3; 1

685.614,81

676.204,73

pištoljska, revolverska i karabinska municija; projektil 30 mm; zrna; kapislirana čaura; lovački karabini

Slovačka

v; c

Slovenija

5

1; 3

182.286,08

132.294,87

automat; automatska puška; puškomitraljez; mitraljez; cevi; lovački karabini; ocevljeni mehanizmi; pištolj; pištoljska, revolverska i karabinska municija

Slovenija

c

Sv. Kits i Nevis

15

8; 3

3.662.809,10

1.579.410,25

pogonsko punjenje za top 155 mm; artiljerijski upaljač; barutno punjenje; pištoljska i puščana municija; 120 mm dopunsko minobacačka punjenja; barut (trinitrotoluen sa heksanitrostilbenom)

Izrael; Španija; Austrija; Belgija

c; v

Španija

3

3; 1

223.338,71

223.338,71

pištoljska, karabinska i revolverska municija; zrna; nekapislirane čaure; lovački karabini; puška M76

Španija

c

Šri Lanka

2

4; 1

90.100,00

29.600,00

ručna bomba M84; snajperska puška M93

Šri Lanka

v

Tajland

10

3

1.823.402,70

1.821.847,50

municija 40 mm

Tajland

v

Turska

3

18; 4

930.098,00

380.860,00

testiranje modela protivtenkovskog projektila; statički i dinamički model rakete; dokumentacija; model protivavionskog projektila

Turska

v

UAE

1

4

132.774,64

132.774,64

kompozitni kontejner; gabaritno težinska raketa (školska raketa 107 mm)

UAE

v

Ukrajina

3

3; 1

121.277,64

85.538,64

pištoljska, karabinska i manevarska municija; ocevljeni mehanizam M70

Ukrajina

c

Urugvaj

7

3; 8

9.371.968,51

2.392.660,00

puščana, pištoljska i manevarska municija; granate 40 mm; zrno, nekapislirana čaura; barut Balistit i SB

Ekvador; Čile; Urugvaj

v

Ujedinjeno Kraljevstvo

8

1; 3; 2

4.820.172,33

4.700.172,33

lansirna puška; dimni metak; čaure; gumeni metak; delovi avio motora VIPER; pištoljska, revolverska, karabinska i puščana municija; zrna; revolveri; lovački karabini; automatske puške; pištolj; nekapislirane čaure; puškomitraljez

Libija; Ujedinjeno Kraljevstvo; Irak; Kamerun

v; c

UKUPNO:

343

 

580.690.282,72

224.350.784,89

 

_______________
1 U periodu od 1. januara 2008. godine do 31. decembra 2008. godine (privremeni izvoz nije prikazan).
2 Vrednost iskazana u USD (preračunata po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2008. godine).
3 Tip krajnjeg korisnika: v - vojni; c - civilni.
4 Podaci o realizaciji posla (vrednost izvoza) dobijeni od izvoznika.

 

Odeljak 7/08

Uvoz naoružanja i vojne opreme1

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL NVO

VREDNOST (USD)2

VREDNOST UVOZA4
(USD)2

OPIS ROBE

ZEMLJA POREKLA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA3

Austrija

19

1; 3; 7

566.702,01

235.043,42

poluautomatski pištolj; lovački karabini

Nemačka; Austrija; Češka; Belgija, Nemačka; Finska; SAD; Belgija

c; v

Belgija  

8

1; 22; 2; 8

2.943.999,58

8.011,03

puškomitraljez; rezervni okvir za lovački karabin; univerzalni alat; magacin za metkove; bacač granata; osnovno oružje 5,56; PS 90 puška; sklop cevi; lovački karabin; magacin za PS 90 pušku; barut

Belgija

v; c

Belorusija

1

1

341.086,00

341.086,00

avion i tehničko održavanje

Ruska Federacija

v

Bosna i Hercegovina

31

6; 2; 5; 11; 3; 1; 16

15.070.740,03

5.493.746,24

oplemenjivanje rezervnih delova za tenk M84; oplemenjivanje motora; rezervni delovi za tenk M84; rezervni delovi za raketne sisteme, ploče elektronike za podsklopove ORKAN i OGANJ; optomehaničke komponente

Bosna i Hercegovina

v; c

Bugarska

11

4; 3; 16

2.042.772,19

1.286.665,55

kapisle GUV-7; kratak kabl; rešetka; mlaznica; metak sa čeličnim jezgrom; klingerit prsten; membrana; projektil 125 mm; metalni prsten; metak 12,7 mm; pripala; članci za municiju 30 mm za top, redenici; metalne čaure; kapisle; linkovi za municiju

Bugarska; Ruska Federacija; Kina

v; c

Češka Republika

6

1; 3

379.077,50

82.972,17

pištolji; lovački karabini; rezervni delovi za pištolje i lovačke karabine; pištoljska, revolverska i karabinska municija

Češka Republika

c; v

Čile

1

1

900,00

0,00

-

-

-

Crna Gora

6

6; 1; 3; 4; 2; 8

604.758,44

520.242,44

rezervni delovi za RUBEŽ; pištolj 7,62 mm M57; automatska puška; municija 7,62 mm; municija 30 mm; lanser dubinskih bombi; cev topa; ručna bomba šok; top; amonijum perhlorat

Crna Gora; Ruska Federacija

v; c

Egipat

1

4; 2

23.510,00

0,00

-

-

-

Francuska

6

11; 22; 21; 3

39.825.676,29

176.131,34

obuka operatera; kabl za taktički terminal; dokumentacija; softverska licenca i softver za upravljanje; osnovni kripto modul; softver za višenamenski taktički terminal; komplet za programiranje; punjači baterija za TRC; radio uređaji sa priborom

Francuska

v; c

Grčka

1

1

12.856,29

11.750,54

pištolji

Italija, SAD

c

Hong Kong Kina

1

1

2.812,50

0,00

-

-

-

Italija

15

1

515.479,42

247.536,24

lovački karabini; pištolj; lovačke puške; rezervni okvir za lovački karabin; rezervni magacin za lovačke karabine

Italija; Finska; Nemačka

c; v

Izrael

7

11; 1

31.406.856,88

13.549.976,62

podsistem za obradu RF signala; sistem za izviđanje i praćenje mikrotalasnih veza; rezervni delovi za održavanje radio relejnih uređaja; oprema mobilnog sistema radio relejnih veza; mini bespilotne letilice ORBITER; uvećavač; monokular pasivni; nišan

Francuska; Izrael

v

Kina

1

8

82.628,48

82.628,48

amonijum perhlorat

Kina

c

Kipar

2

1

158.349,78

2.920,00

lovački karabini

Ruska Federacija

c

Makedonija

1

6

142.120,06

142.120,06

rezervni delovi za tenk M84

Makedonija

v

Nemačka

19

1; 3

2.754.012,74

749.370,97

pištolji; zatvarač za lovački karabin; magacin; udarna glava; rezervni kundak; automatska puška; lovački karabini; karabinska municija; rezervna cev za lovački karabin; metak; sportsko lovačka puška; kompenzator; ukrasne pločice; revolver; širokopojasni VF radio goniometar; delovi za karabine; automat; kit za čišćenje

Nemačka; Austrija; SAD; Belgija; Ruska Federacija; Finska; Italija; Češka

c; v

Portugalija

6

1

213.043,71

186.221,15

lovački karabini

Belgija

c

Ruska Federacija

11

1; 6; 4

31.097.235,38

12.576.502,68

oplemenjivanje i dorada; kutije avionskog agregata; agregati sa ograničenim resursima i rokovima; automatski pištolj; puška

Ruska Federacija

v; c

SAD

9

1; 12; 2; 3

309.635,64

16.340,00

ocevljeni mehanizmi; kertridž za električni šok pištolj; električni šok pištolj; holografski nišan; pištolj i magacin; snajperska puška sa optikom i pripadajućim priborom; rezervni okvir

SAD

v

Slovenija

5

1; 16; 18; 8

355.343,10

313.533,74

revolver; staklena cev; mašina za linkovanje municije 5,56 mm i 7,62 mm; crni barut

SAD; Slovenija

v; c

Sv. Kits i Nevis

1

8

140,86

0,00

-

-

-

Švajcarska

1

11

218.980,96

218.980,25

obuka; kabl za transfer podataka; centralna konzola za nadzor i upravljanje kripto parametrima na mreži SMC-1100; kripto zaštićeni mob. telefoni; uređaj za zaštitu mreže

Švajcarska

v

Španija

1

1

7.304,44

7.304,44

pištolji; rezervni okvir za pištolj; optički prednji nišan; rezervna promenljiva cev za pištolj

Španija

c

Ujedinjeno Kraljevstvo

5

3; 15; 1

108.340,39

0,00

-

-

-

UKUPNO:

176

 

129.184.362,67

36.249.083,36

 

________________
1 U periodu od 1. januara 2008. godine do 31. decembra 2008. godine (privremeni uvoz nije prikazan).
2 Vrednost iskazana u USD (preračunata po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2008. godine).
3 Tip krajnjeg korisnika: v - vojni; c - civilni.
4 Podaci o realizaciji posla (vrednost uvoza) dobijeni od uvoznika.

Odeljak 8/08

Izvoz robe dvostruke namene

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL RDN

VREDNOST (USD)

VREDNOST IZVOZA
(USD)

OPIS ROBE

KOLIČINA
(U JEDINICI MERE)

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA

-

-

-

-

-

-

-

-

-

UKUPNO:

-

 

-

 

 

 

 

 

U 2008. godini nije bilo izvoza robe dvostruke namene.

Odeljak 9/08

Uvoz robe dvostruke namene1

 

DESTINACIJA

BROJ IZDATIH DOZVOLA

BROJ IZ NKL RDN

VREDNOST (USD)2

VREDNOST UVOZA4
(USD)2

OPIS ROBE

KOLIČINA
(U JEDINICI MERE)4

ZEMLJA POREKLA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA3

Austrija

1

1C 350.43

9.824,99

9.824,99

Natrijum fluorid CAS 7681-49-4

150 KG

Austrija

c

Bosna i Hercegovina

3

3A 232

409.179,14

6.319,54

Popravka vojnih sredstava; električni detonatori; popravka enkodera

usluga

Bosna i Hercegovina

v; c

Bugarska

3

1C 350.45;
1C 111

81.055,00

81.055,00

Natrijum cijanid CAS No.143-33-9; Cirkonijum prah CAS 7440-67-8

17.050 KG

Bugarska

v; c

Češka Republika

1

1C 350.46

26.763,40

25.692,86

Trietanolamin CAS 102-71-6

10 TN

Češka Republika

c; v

Crna Gora

1

6A 008

2.535,48

2.535,48

Antena radara MP-302 i MP-104

3 KD

Crna Gora

v; c

Francuska

1

7A 103a

434.553,10

434.553,10

Simulator letenja - uređaj za obuku pilota

1 GN

Francuska

v; c

Holandija

4

1C 350.45;
1C 350.43

113,67

113,67

Kalijum cijanid CAS 151-50-8; Natrijum fluorid CAS 7681-49-4

200 GR;
4 KG

Holandija

c

Hrvatska

1

1C 002b4a

132.408,40

127.747,62

Aluminijumski profil

20.000 KG

Hrvatska

v

Italija

1

1C 350.46

1.781,88

1.781,88

Trietanolamin CAS 102-71-6

230 KG

Italija

c

Izrael

2

4A 003;

2.074.141,60

2.074.141,60

Taktički terminal TACTER-31M i ojačan PDA RPDA-90; Komputer based 32-channel GSM Traffic Recording System GTReS-32; Computer peripheral, A 5/1 Basic Deciphering Unit BDU51

57 KD

Izrael

v

Nemačka

6

1C 350.46;
1C 350.45;
1C 111;
1C 202a

138.748,68

46.007,86

Natrijum-sulfid nonahidrat; Trietanolamin CAS 102-71-6; Natrijum cijanid CAS 143-33-9; Cirkonijum prah ZM suv; Aluminijumska cev, Amonium hidrogen fluorid

750 GR;
32.216 KG

SAD; Ujedinjeno Kraljevstvo; Belgija; Nemačka

c; v

SAD

1

6A 008

61.200,00

0,00

-

-

-

-

Slovenija

1

1C 002b4a

29.728,50

29.457,64

Aluminijumska šipka d80 mm

4.500 KG

Slovenija

v

Švajcarska

1

7A 103a

282.325,70

282.325,70

Simulator letenja - uređaj za obuku pilota

1 GN

Švajcarska

c

UKUPNO:

27

 

3.684.359,54

3.121.556,95

 

_______________
1 U periodu od 1. januara 2008. godine do 31. decembra 2008. godine (privremeni uvoz nije prikazan).
2 Vrednost iskazana u USD (preračunata po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2008. godine).
3 Tip krajnjeg korisnika: v - vojni; c - civilni.
4 Podaci o realizaciji posla (vrednost uvoza) dobijeni od uvoznika.

Odeljak 10/08

Odbijeni zahtevi za izvoz naoružanja i vojne opreme1

 

DESTINACIJA

BROJ ODBIJENIH ZAHTEVA

BROJ IZ NKL NVO

VREDNOST (USD)2

OPIS ROBE

KOLIČINA
(U JEDINICI MERE)4

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA3

Irak

1

1; 2; 4

505.565,00

automatska puška; puškomitraljez; minobacač 60 mm M57; snopar

4.567 KD

Irak

c

Libija

18

1; 2; 3

171.640.000,00

automat M92; metak 30 mm, 40 mm; bacač granata automatski BGA30

1.922.500 KD

Libija

v; c

UKUPNO:

195

 

172.145.565,00

 

_______________
1 U periodu od 1. januara 2008. godine do 31. decembra 2008. godine (Privremeni izvoz nije prikazan).
2 Vrednost iskazana u USD (preračunata po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2008. godine).
3 Tip krajnjeg korisnika: v - vojni; c - civilni.
4 Jedinice mere su date prema Kodeksu šifara za popunjavanje isprava u carinskom postupku Pravilnika o obliku, sadržini, načinu podnošenja i popunjavanja deklaracije i drugih obrazaca u carinskom postupku ("Službeni glasnik RS", br. 129/03, 53/04, 137/04, 11/05, 23/05, 65/05, 117/05, 114/06, 74/07, 2/08, 33/08, 50/08, 8/09, 25/09 i 107/09).
5 Prema kriterijumima koji su propisani Odlukom o kriterijumima za izdavanje dozvola za izvoz naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namene koja je u potpunosti usklađena sa Pravilima ponašanja u izvozu oružja EU - EU Code of Conduct on Arms Export, nije bilo odbijenih zahteva za izvoz NVO. Odbijeno je 19 zahteva za izvoz naoružanja i vojne opreme u 2008. godini, u ukupnoj vrednosti od 172,14 mil. USD, zbog nepotpune dokumentacije podnosioca zahteva.

Odeljak 11/08

Odbijeni zahtevi za uvoz naoružanja i vojne opreme1

 

DESTINACIJA

BROJ ODBIJENIH ZAHTEVA

BROJ IZ NKL NVO

VREDNOST (USD)2

OPIS ROBE

KOLIČINA
(U JEDINICI MERE)4

ZEMLJA POREKLA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA3

Bosna i Hercegovina

2

4

206.451,46

nišanska sprava; rezervni delovi za RTS PVO

28 KD

Bosna i Hercegovina

c; v

Češka Republika

2

4

22.312,00

raketa grad 122 mm i upaljač

168 KD

Češka Republika

c

UKUPNO:

4

 

228.763,46

 

_______________
1 U periodu od 1. januara 2008. godine do 31. decembra 2008. godine (Privremeni uvoz nije prikazan).
2 Vrednost iskazana u USD (preračunata po zvaničnom srednjem kursu NBS na dan 31. decembra 2008. godine).
3 Tip krajnjeg korisnika: v - vojni; c - civilni.
4 Jedinice mere su date prema Kodeksu šifara za popunjavanje isprava u carinskom postupku Pravilnika o obliku, sadržini, načinu podnošenja i popunjavanja deklaracije i drugih obrazaca u carinskom postupku ("Službeni glasnik RS", br. 129/03, 53/04, 137/04, 11/05, 23/05, 65/05, 117/05, 114/06, 74/07, 2/08, 33/08, 50/08, 8/09, 25/09 i 107/09).

Odeljak 12/08

Odbijeni zahtevi za izvoz robe dvostruke namene

 

DESTINACIJA

BROJ ODBIJENIH ZAHTEVA

BROJ IZ NKL RDN

VREDNOST (USD)

OPIS ROBE

KOLIČINA
(U JEDINICI MERE)

ZEMLJA KRAJNJEG KORISNIKA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA

-

-

-

-

-

-

-

-

UKUPNO:

-

 

-

 

 

 

 

U 2008. godini nije bilo odbijenih zahteva za izvoz robe dvostruke namene.

Odeljak 13/08

Odbijeni zahtevi za uvoz robe dvostruke namene

 

DESTINACIJA

BROJ ODBIJENIH ZAHTEVA

BROJ IZ NKL RDN

VREDNOST (USD)

OPIS ROBE

KOLIČINA
(U JEDINICI MERE)

ZEMLJA POREKLA

TIP KRAJNJEG KORISNIKA

-

-

-

-

-

-

-

-

UKUPNO:

-

 

-

 

 

 

 

U 2008. godini nije bilo odbijenih zahteva za uvoz robe dvostruke namene.