ODLUKA
O BORAVIŠNOJ TAKSI

("Sl. list grada Pančeva", br. 15/2010 i 20/2010)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se visina, olakšice, rokovi i način plaćanja boravišne takse na teritoriji Grada Pančeva.

Član 2

Boravišna taksa se plaća u dnevnom iznosu od 100,00 dinara.

Član 3

Obveznik boravišne takse je građanin koji nema prebivalište na teritoriji Grada Pančeva i strani državljanin, a koristi usluge smeštaja u ugostiteljskom objektu na teritoriji Grada Pančeva.

Ugostiteljskim objektom za smeštaj u smislu ove odluke smatra se: hotel, motel, turističko naselje, kamp, pansion, prenoćište, odmaralište, kuća, apartman, soba i drugi objekti za pružanje usluga smeštaja.

Član 4

Boravišnu taksu ne plaćaju:

1. deca do sedam godina starosti;

2. lica upućena na banjsko i klimatsko lečenje, odnosno specijalizovanu rehabilitaciju od strane nadležne lekarske komisije;

3. osobe sa invaliditetom i sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe, civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečije paralize i multipleks skleroze, osobe ometene u razvoju, kao i pratilac navedenih osoba;

4. učenici i studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj radi izvođenja sportsko-rekreativnih i drugih aktivnosti po programu ministarstva nadležnog za poslove prosvete, studenti koji organizovano borave u ugostiteljskom objektu za smeštaj, radi izvođenja obavezne nastave u skladu sa nastavnim planom obrazovne ustanove, kao i učesnici republičkih i regionalnih takmičenja u znanju i veštinama;

5. strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja boravišne takse;

6. lica koja neprekidno borave u objektu za smeštaj duže od 30 dana.

Taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od sedam do 15 godina starosti.

Lica iz stava 1. ovog člana ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz da su ispunjeni uslovi iz stava 1. ovog člana (članska karta, potvrda škole, odnosno obrazovne ustanove, uput lekarske komisije i drugo).

Član 5

Naplatu boravišne takse vrši privredni subjekt koji pruža usluge smeštaja, kao i fizičko lice koje pruža usluge smeštaja na osnovu ugovora u skladu sa zakonom (u daljem tekstu: davalac smeštaja).

Ugovor iz stava 1. ovog člana, fizičko lice koje pruža usluge smeštaja, dostavlja, radi evidentiranja, organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Pančeva nadležnoj za poslove privrede.

Davalac smeštaja naplaćuje boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge smeštaja.

Ako davalac smeštaja ne naplati boravišnu taksu, dužan je da na svoj teret uplati iznos nenaplaćene boravišne takse.

Član 6

Davalac smeštaja dužan je da u računu za uslugu smeštaja posebno iskaže iznos boravišne takse, kao i da navede osnov oslobađanja od plaćanja ili umanjenja iznosa boravišne takse u skladu sa članom 4. ove odluke.

Član 7

Sredstva od naplaćene boravišne takse davalac smeštaja uplaćuje u roku od pet dana po isteku svakih 15 dana u mesecu.

Član 8

Sredstva od naplaćene boravišne takse prihod su budžeta Grada Pančeva i koriste se za obezbeđivanje informativno-propagandnog materijala kojim se promovišu turističke vrednosti i kulturno nasleđe Grada Pančeva, obezbeđivanje turističke signalizacije i rad turističko-informativnih centara.

Član 9

Nadzor nad sprovođenjem ove odluke vrši Sekretarijat za inspekcijske poslove Gradske uprave grada Pančeva.

Član 10

U pogledu načina utvrđivanja boravišne takse, obračunavanja, zastarelosti, naplate, rokova za plaćanje, obračuna kamate i ostalog što nije posebno propisano ovom odlukom primenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana.

Član 11

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako:

- ne naplati boravišnu taksu, ili je naplati u iznosu većem ili manjem od propisane (član 2. ove odluke);

- ne naplati boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge smeštaja (član 5. ove odluke);

- u računu posebno ne iskaže iznos boravišne takse ili ne navede osnov oslobađanja od plaćanja takse (član 6. ove odluke) i

- sredstva od naplaćene boravišne takse ne uplati u propisanom roku (član 7. ove odluke).

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se preduzetnik koji učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 50.000,00 dinara kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice koje učini prekršaj iz stava 1. ovog člana.

Član 12

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o plaćanju boravišne takse ("Sl. list opštine Pančevo", br. 12/2002, 5/2004, 19/2005, 30/2006 i 19/2007 i "Sl. list grada Pančeva", br. 16/2008, 12/2009 i 26/2009).

Član 13

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".