ODLUKA

O USLOVIMA I MERAMA KOJE JE POTREBNO SPROVESTI I OBEZBEDITI U TOKU UKLANJANJA OBJEKTA

("Sl. list grada Pančeva", br. 20/2010)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom Odlukom uređuju se i obezbeđuju uslovi i mere koje je potrebno sprovesti i obezbediti u toku uklanjanja objekta (objekata), odnosno njegovog dela koji predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, za susedne objekte i za bezbednost saobraćaja.

Član 2

Uklanjanje objekta odnosno njegovog dela, vrši se na osnovu rešenja donetog po zahtevu zainteresovanog lica ili po službenoj dužnosti, kada se utvrdi da je usled dotrajalosti ili većih oštećenja ugrožena njegova stabilnost i da isti predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, za susedne objekte i za bezbednost saobraćaja.

II POSEBNE ODREDBE

Uklanjanje objekta po zahtevu zainteresovanog lica

Član 3

Uklanjanje objekta za koji je utvrđeno da je usled dotrajalosti ili većih oštećenja ugrožena njegova stabilnost i da predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, za susedne objekte i za bezbednost saobraćaja, kao i uklanjanje objekta čije uklanjanje je neophodno radi privođenja zemljišta nameni predviđenoj urbanističkim planom, odobriće rešenjem na zahtev zainteresovanog lica, organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za izdavanje građevinske dozvole.

Rešenje iz stava 1. ovog člana donosi se u roku od 15 dana od dana podnošenja zahteva, ukoliko je dostavljena uredna dokumentacija.

Na rešenje iz prethodnog stava može se izjaviti žalba u roku od 15. dana od dana dostavljanja rešenja.

Član 4

Uklanjanju objekta, odnosno njegovog dela, osim u slučaju izvršenja inspekcijskog rešenja, može se pristupiti samo na osnovu dozvole o uklanjanju objekta, odnosno njegovog dela.

Uz zahtev za izdavanje dozvole o uklanjanju objekta, odnosno njegovog dela podnosi se:

1) glavni projekat rušenja, sa tehničkom kontrolom, u tri primerka,

2) dokaz o svojini na objektu, u originalu i ne stariji od 6 meseci,

3) kopija plana parcele sa ucrtanim objektom koji je predmet uklanjanja, koju izdaje RGZ - Služba za katastar nepokretnosti Pančevo, ne starija od 6 meseci i u originalu,

4) posebni uslovi, ako se radi o objektu čijim rušenjem bi bio ugrožen javni interes (zaštita postojeće komunalne i druge infrastrukture, zaštita kulturnog dobra, zaštita životne sredine i sl).

Član 5

Stranka u postupku izdavanja dozvole za uklanjanje objekta, odnosno njegovog dela, pored vlasnika objekta, jeste i vlasnik susednog objekta, ako se njegov objekat neposredno graniči sa objektom čije uklanjanje se traži.

Pored dokaza koji se podnose uz zahtev za izdavanje dozvole o uklanjanju objekta, odnosno njegovog dela iz člana 4. stav 2. ove odluke podnosi se i kopija plana parcele sa ucrtanim susednim objektom koju izdaje RGZ - Služba za katastar nepokretnosti Pančevo, ne stariji od 6 meseci i u originalu.

Član 6

Glavni projekat rušenja sa tehničkom kontrolom, sadrži mere i način obezbeđenja okolnih objekata, zaštita postojeće i druge infrastrukture, zaštita kulturnog dobra, zaštita životne sredine, mere i način obezbeđenja prolaznika i saobraćaja i mere na uređenju gradilišta.

Glavni projekat rušenja obavezno sadrži uslove i mere za zaštitu susednih objekata i način isključenja objekta koji se ruši sa mreže komunalne i druge infrastrukture, kao i mere i način obezbeđenja zaštite života, zdravlja ljudi i okoline.

Izuzetno, ukoliko se radovi na uklanjanju objekta izvode istovremeno sa radovima na izgradnji novog objekta za koji se izdaje građevinska dozvola, projekat rušenja je sastavni deo projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju novog objekta.

Član 7

Na zahtev zainteresovanog lica za brisanje objekta iz javne knjige o evidenciji nepokretnosti i pravima na njima, ukoliko je objekat, za koji se traži izdavanje rešenja iz člana 3. stav 2. ove odluke ranije uklonjen uz zahtev za izdavanje dozvole o uklanjanju objekta, odnosno njegovog dela, podnosi se:

1. izjava podnosioca zahteva da je objekat ranije uklonjen, u pismenoj formi i overen kod nadležnog organa,

2. kopija plana parcele sa ucrtanim objektom izdata od strane RGZ - Službe za katastar nepokretnosti Pančevo, ne starija od šest meseci i u originalu,

3. dokaz o pravu svojine na objektu, u originalu i ne stariji od šest meseci.

Službeno lice organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva nadležne za izdavanje građevinske dozvole izlaskom na teren zapisnički, sa fotografijom, konstatuje da objekat, za koji je podnet zahtev za uklanjanje, ne postoji na predmetnoj katastarskoj parceli.

U zavisnosti od pravnog statusa objekta koji je predmet uklanjanja, organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za izdavanje građevinske dozvole donosi odgovarajuće rešenje.

Član 8

Vlasnik objekta po dobijanju dozvole za uklanjanje objekta dužan je da 8 dana pre početka radova na uklanjanju objekta prijavi, organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Pančeva, kojoj je povereno vršenje inspekcijskog nadzora nad izgradnjom objekata, naziv izvođača radova, ime odgovornog izvođača radova, datum početka izvođenja radova i rok završetka radova.

Uz prijavu iz stava 1. ovog člana vlasnik objekta podnosi glavni projekat rušenja sa tehničkom kontrolom, prema kojem se izvodi uklanjanje objekta.

Uz prijavu iz stava 1. ovog člana vlasnik objekta podnosi i dokaz da je rešeno pitanje smeštaja korisnika objekta, osim u slučaju kada se uklanjanje objekta odobrava na zahtev vlasnika koji taj objekat koristi.

Član 9

Smeštaj korisnika objekta za koji je utvrđeno da zbog dotrajalosti ili većih oštećenja predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, susedne objekte i za bezbednost saobraćaja, obezbeđuje vlasnik objekta.

Smeštaj korisnika objekta koji se uklanja radi privođenja zemljišta nameni predviđenoj urbanističkim planom, obezbeđuje investitor radova.

Član 10

Rešenje o uklanjanju objekta obavezno sadrži rok u kome se uklanjanje mora sprovesti, a koji je određen u tehničkom opisu glavnog projekta rušenja, shodno obimu predviđenih radova.

Rešenje o uklanjanju objekta obavezno sadrži i upozorenje da će se, u slučaju nepoštovanja određenog roka, uklanjanje sprovesti, na teret vlasnika objekta, prinudnim putem.

Član 11

Pri sprovođenju uklanjanja objekta, vlasnik objekta koji se uklanja i izvođač radova na uklanjanju objekta dužni su da obezbede:

1) ograđivanje i vidno obeležavanje prostora na kome se sprovodi uklanjanje,

2) preduzimanje mera na smanjenju zagađenja pri uklanjanju (postavljanje zaštitnog platna, polivanje objekta i sl.),

3) sprovođenje mera zaštite susednih objekata,

4) da se građevinski i drugi otpadni materijal koji može nastati u toku uklanjanja objekta propisno sakuplja, razvrstava i odlaže u skladu sa Zakonom,

5) obezbeđenje urednog odvijanja pešačkog i drugog saobraćaja i postavljanje propisane signalizacije i znakova upozorenja.

Po izvršenom uklanjanju objekta, odnosno njegovog dela, mora se izvršiti uređenje zemljišta i odvoz građevinskog otpada u skladu sa posebnim propisima iz stav 1. tačka 4. ovog člana.

Po završenom uklanjanju, vlasnik objekta koji je uklonjen, odnosno izvođač radova, dužan je da izravna teren i okolinu dovede u uredno stanje, a sva oštećenja koja su nastala na javnoj površini ili komunalnoj infrastrukturi otkloni.

Vlasnik objekta koji je uklonjen odnosno izvođač radova, dužan je da praznu parcelu obezbedi tako da se korišćenjem iste ne dovodi u opasnost život i zdravlje ljudi, bezbednost susednih objekata, bezbednost okoline ili ugrožava životna sredina.

U slučaju da vlasnik objekta po završenom uklanjanju ne izvrši obavezu iz stava 1, 2, 3. i 4. ovog člana obaveza će biti izvršena prinudnim putem na teret vlasnika.

Uklanjanje objekta po službenoj dužnosti

Član 12

Uklanjanje objekta za koji je utvrđeno da je usled dotrajalosti ili većih oštećenja ugrožena njegova stabilnost i da predstavlja neposrednu opasnost za život i zdravlje ljudi, za susedne objekte i za bezbednost saobraćaja, odobriće rešenjem po službenoj dužnosti organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za izdavanje građevinske dozvole.

Postupak uklanjanja objekta po službenoj dužnosti, organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za izdavanje građevinske dozvole pokreće po dostavljanju zapisnika o stanju objekta sačinjenog od strane organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva, kojoj je povereno vršenje inspekcijskog nadzora nad izgradnjom objekata - građevinska inspekcija.

Član 13

Kada organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za izdavanje građevinske dozvole, na osnovu zapisnika o stanju objekta sačinjenog od strane organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva, kojoj je povereno vršenje inspekcijskog nadzora nad izgradnjom objekata - građevinska inspekcija ili od strane stručnog lica - veštaka građevinske struke, utvrdi da se neposredna opasnost za život i zdravlje ljudi, susedne objekte i za bezbednost saobraćaja može otkloniti i rekonstrukcijom objekta, odnosno njegovog dela, o tome obaveštava vlasnika objekta, radi preduzimanja mera u skladu sa Zakonom.

Rešenjem kojim se nalaže rekonstrukcija objekta u smislu stava 1. ovog člana utvrđuje se rok u kome se radovi na rekonstrukciji moraju završiti.

Ako se rekonstrukcija objekta ne završi u utvrđenom roku, naložiće se rešenjem, po službenoj dužnosti ili na zahtev zainteresovanog lica, uklanjanje objekta, odnosno njegovog dela.

Član 14

Pre donošenje rešenja iz člana 13. stav 3. ove odluke organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za izdavanje građevinske dozvole obezbediće, na teret vlasnika objekta, izradu glavnog projekta rušenja kao i uslove u pogledu zaštite postojeće komunalne i druge infrastrukture.

Organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za izdavanje građevinske dozvole obezbeđuje izradu glavnog projekta rušenja koji izrađuje privredno društvo, odnosno drugo pravno lice, odnosno preduzetnik koji su upisani u odgovarajući registar za izradu tehničke dokumentacije, a potom donosi rešenje o troškovima postupka izrade glavnog projekta, i isto dostavlja vlasniku objekta.

Član 15

Glavni projekat rušenja može da izrađuje privredno društvo, odnosno drugo pravno lice odnosno preduzetnik koji su upisani u odgovarajući registar za izradu tehničke dokumentacije.

Uklanjanje objekta, odnosno njegovog dela može da vrši privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ili preduzetnik, koji su upisani u odgovarajući registar za građenje objekata, odnosno za izvođenje radova.

Uklanjanjem objekta odnosno njegovog dela rukovodi odgovorni izvođač radova.

Po izvršenom uklanjanju objekta, odnosno njegovog dela, mora se izvršiti uređenje zemljišta i odvoz građevinskog otpada, u skladu sa posebnim propisima.

Član 16

Ukoliko vlasnik objekta ne namiri obavezu plaćanja troškova za izradu Glavnog projekta rušenja iz člana 14. ove odluke i troškove uklanjanja objekta, odnosno njegovog dela iz člana 15. ove odluke u celosti utvrđene rešenjem, organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za izdavanje građevinske dozvole, će vlasniku objekta poslati opomenu da dospeli iznos plati odmah, a najkasnije u roku od pet dana.

Opomena sadrži i pouku obvezniku da u roku od pet dana može sa organizacionom jedinicom Gradske uprave grada Pančeva nadležnom za izdavanje građevinske dozvole da raspravi sporna pitanja u vezi obaveza dospelih za naplatu.

Ako obveznik ne postupi po opomeni, rešenje i opomena sa dokazima o uručenju obvezniku, se dostavljaju organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Pančeva nadležnoj za utvrđivanje, kontrolu i naplatu izvornih prihoda.

III NADZOR

Član 17

Nadzor nad izvršavanjem odredaba ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za izdavanje građevinske dozvole.

Inspekcijski nadzor vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva kojoj je povereno vršenje inspekcijskog nadzora nad izgradnjom objekata, putem građevinske inspekcije.

Član 18

Građevinski inspektor u vršenju inspekcijskog nadzora ima pravo i dužnost da proverava:

1. da li privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ili preduzetnik, koji vrše poslove na uklanjanju objekata ispunjavaju propisane uslove;

2. da li uklanjanjem objekta rukovodi odgovorni izvođač radova i da li isti ispunjava uslove za obavljanje tog posla;

3. da li je vlasnik objekta zaključio ugovor o izvođenju radova na uklanjanju objekta;

4. da li vlasnik objekta poseduje rešenje o uklanjanju objekta, odnosno njegovog dela;

5. da li je izvršena prijava početka radova na uklanjanju objekta u skladu sa članom 8. ove odluke;

6. da li se uklanjanje objekta vrši u skladu sa glavnim projektom rušenja objekta;

7. da li je izvođač radova preduzeo mere propisane članom 11. stav 1. tačka 1. do 5. ove odluke.

Član 19

U vršenju inspekcijskog nadzora građevinski inspektor je ovlašćen da:

- naloži izvođenje potrebnih radova, odnosno zabrani korišćenje objekta, odnosno dela objekta, ako utvrdi da se korišćenjem objekta dovodi u opasnost život i zdravlje ljudi, bezbednost susednih objekata, bezbednost okoline ili ugrožava životna sredina;

- naloži rešenjem investitoru, odnosno vlasniku objekta zabranu daljeg uklanjanja objekta i ostavi rok koji ne može biti duži od 7 dana za otklanjanje uočenih nedostataka, ako utvrdi da se uklanjanje objekta vrši bez rešenja o uklanjanju objekta, odnosno njegovog dela;

- naloži rešenjem investitoru, odnosno vlasniku objekta zabranu daljeg uklanjanja objekta i ostavi rok koji ne može biti duži od 7 dana za otklanjanje uočenih nedostataka, ako utvrdi da se uklanjanje objekta vrši suprotno članu 15. stav 2. ove odluke;

- naloži rešenjem investitoru, odnosno vlasniku objekta zabranu daljeg uklanjanja objekta i ostavi rok koji ne može biti duži od 7 dana za otklanjanje uočenih nedostataka, ako utvrdi da vlasnik objekta nije zaključio ugovor o izvođenju radova na uklanjanju objekta;

- naloži rešenjem investitoru, odnosno vlasniku objekta zabranu daljeg uklanjanja objekta, odnosno njegovog dela i ostavi rok koji ne može biti duži od 7 dana za otklanjanje uočenih nedostataka, ako utvrdi da vlasnik nije izvršio prijavu početka radova u skladu sa članom 8. ove odluke;

- naloži rešenjem investitoru, odnosno vlasniku objekta zabranu daljeg uklanjanja objekta, odnosno njegovog dela i ostavi rok koji ne može biti duži od 7 dana za otklanjanje uočenih nedostataka, ako utvrdi da se uklanjanje objekta ne vrši u skladu sa glavnim projektom rušenja objekta;

- naloži rešenjem investitoru, odnosno vlasniku objekta zabranu daljeg uklanjanja objekta, odnosno njegovog dela i ostavi rok koji ne može biti duži od 7 dana za otklanjanje uočenih nedostataka, ako utvrdi da vlasnik odnosno izvođač radova nije preduzeo mere propisane članom 11. stav 1. tačka 1. do 5. ove odluke.

Član 20

Gradska uprava - organizaciona Jedinica nadležna za inspekcijski nadzor iz oblasti javnih puteva, u vršenju inspekcijskog nadzora, ima pravo i dužnost da proverava da li je vlasnik objekta, odnosno izvođač preduzeo mere na obezbeđenju urednog odvijanja pešačkog i drugog saobraćaja i postavljanje propisane signalizacije i znakova upozorenja.

Član 21

Organizaciona jedinica nadležna za inspekcijski nadzor iz oblasti javnih puteva je ovlašćena da:

- naloži vlasniku objekta koji se uklanja, odnosno izvođaču radova, da preduzme mere na obezbeđenju odvijanja nesmetanog pešačkog i drugog saobraćaja;

- naloži vlasniku objekta postavljanje propisane signalizacije i znakove upozorenja;

- zabrani izvođenje radova na površini javne namene.

IV KAZNENE ODREDBE

Član 22

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000 do 500.000 dinara, kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:

1) pristupi uklanjanju objekta bez odobrenja nadležnog organa (član 4. stav 1.) ove odluke;

2) ne izvrši prijavu početka radova u skladu sa članom 8. ove odluke,

3) ne obezbedi mere zaštite i obezbeđenja utvrđene Glavnim projektom rušenja i članom 11. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu, novčanom kaznom u iznosu od 2.500 dinara do 25.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i preduzetnik, novčanom kaznom u iznosu od 25.000 dinara do 250.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i fizičko lice, novčanom kaznom u iznosu od 2.500 do 25.000 dinara.

V PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 23

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uslovima i merama koje je potrebno sprovesti i obezbediti prilikom rušenja objekata ("Službeni list opštine Pančevo" br. 9/03).

Član 24

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".