ODLUKA

O ODREĐIVANJU LOKACIJA ZA ODLAGANJE GRAĐEVINSKOG OTPADA I OTPADA OD RUŠENJA OBJEKATA NA TERITORIJI GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 21/2010)

Član 1

Ovom odlukom određuju se lokacije za odlaganje građevinskog otpada i otpada od rušenja (u daljem tekstu: inertni građevinski otpad), lokacija za izgradnju i rad postrojenja za skladištenje, tretman i odlaganje inertnog građevinskog otpada koji obuhvata armirani beton i krupne komade dimenzija preko 30 cm, na teritoriji grada Pančeva, kao i transport i nadzor.

Član 2

Pod inertnim građevinskim otpadom, u smislu odredaba ove odluke, podrazumeva se zemlja, šut, malter, blokovi, cigla, crep, beton i slično, koji nije opasan otpad.

Član 3

Vrste inertnog građevinskog otpada: rastresita zemlja, šut, malter, blokovi, cigla, crep, nearmirani beton u komadima manjih dimenzija odlaže se na delu lokacije "Stare deponije" koja se u prirodi nalazi u Pančevu, ulica Dimitrija Tucovića br. 135-137 i to:

- na katastarskoj parceli broj 285, upisana u Izvodu iz lista nepokretnosti broj 14671 K.O. Pančevo - deo 9, na kojoj je kao nosilac prava svojine na zemljištu upisan grad Pančevo.

Vrste inertnog građevinskog otpada sa stišljivim fizičkim svojstvima koji se ne mora usitnjavati pod mehaničkim pritiskom (zemlja, malter, izdrobljena opeka) najviše do 50 m3 dnevno koji će da služe za redovno održavanje deponije, odlaže se na lokaciji "Nove deponije" na dolovačkom putu na katastarskoj parceli broj 12709/2 upisanoj u Izvodu iz lista nepokretnosti 15120 K.O. Pančevo - deo 5 na kojoj je kao nosilac prava svojine na zemljištu upisan grad Pančevo.

Lokacija za izgradnju i rad postrojenja za skladištenje, tretman i odlaganje inertnog građevinskog otpada koji obuhvata armirani beton i krupne komade dimenzija preko 30 cm odrediće se planskim dokumentom.

Do određivanja lokacije iz prethodnog stava, grad Pančevo može, urediti odnose sa zainteresovanim licem po čijem zahtevu će se dozvoliti izgradnja i rad postrojenja za skladištenje, tretman i odlaganje u skladu sa namenom iz postojećeg planskog dokumenta, u skladu sa zakonom.

Član 4

Inertni građevinski otpad se, u zavisnosti od njegovih karakteristika, transportuje do lokacija iz člana 3. ove odluke u zatvorenom vozilu, kontejneru ili na drugi odgovarajući način kako bi se sprečilo rasipanje ili ispadanje otpada prilikom transporta, utovara ili istovara.

U slučaju rasipanja ili ispadanja inertnog građevinskog otpada prilikom transporta prevoznik otpada je odgovoran za uklanjanje otpada i čišćenje površine.

Član 5

Delatnost sakupljanja i transporta inertnog građevinskog otpada do lokacija za odlaganje iz člana 3. ove odluke obavljaće Javno komunalno preduzeće "Higijena" Pančevo, (u daljem tekstu: JKP "Higijena"), kao komercijalnu uslugu po važećem aktu preduzeća kojim su određene cene, ili drugo pravno lice, preduzetnik i fizičko lice koje ispunjava uslove u skladu sa zakonom.

Odlaganje inertnog građevinskog otpada obavlja JKP "Higijena", kao komercijalnu uslugu po važećem aktu preduzeća kojim su određene cene.

Vlasnik inertnog građevinskog otpada snosi troškove sakupljanja, transporta i odlaganja otpada u skladu sa zakonom. Ove troškove može da snosi i lice koje angažuje JKP "Higijena" za usluge prevoza i upravljanja, kao i lice koje vrši transport otpada, a koja ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Član 6

Prilikom rušenja i rekonstrukcije građevinskih objekata privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ili preduzetnik, koji su upisani u odgovarajući registar za građenje objekata, odnosno izvođenje radova, može da vrši razvrstavanje inertnog građevinskog otpada po vrsti.

Lica iz prethodnog stava su dužna da po završetku radova redovno vrše uklanjanje inertnog građevinskog otpada sa površine javne namene i da istu očiste.

Član 7

Pre otpočinjanja transporta JKP "Higijena" može na licu mesta, u prisustvu vlasnika, da utvrdi vrstu otpada za transportovanje na određenu lokaciju iz člana 3. ove odluke.

JKP "Higijena" je u obavezi da prilikom prijema inertnog građevinskog otpada na lokaciju za odlaganje, proverava da li vrsta otpada odgovara propisanim uslovima za lokacije iz ove odluke.

Vlasnik inertnog građevinskog otpada odnosno lice koje zahteva odlaganje inertnog građevinskog otpada na određenu lokaciju iz člana 3. ove odluke, u obavezi je da potpiše izjavu, kojom se obavezuje da će ukoliko vrsta otpada ne odgovara svojstvima iz izjave, preuzeti takav otpad u roku od 24 časa, kao i da je saglasan da snosi troškove njegovog uklanjanja ukoliko u predviđenom roku ne preuzme otpad.

Član 8

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za poslove zaštite životne sredine.

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba odluke vrši organizaciona jedinica Gradske uprave grada Pančeva nadležna za poslove inspekcije, u skladu sa zakonom, ovom odlukom i drugim aktima grada.

Nadzor nad održavanjem komunalnog reda propisanim ovom odlukom vrši ovlašćeno lice organizacione jedinice Gradske uprave grada Pančeva nadležne za poslove komunalne policije u skladu sa zakonom, ovom odlukom i drugim aktima grada.

Član 9

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice koje transportuje inertni građevinski otpad, ako isti odloži suprotno članu 3. Odluke, a odgovorno lice u pravnom licu kazniće se novčanom kaznom od 1.000,00 do 25.000,00 dinara.

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se preduzetnik koji transportuje inertni građevinski otpad ako isti odloži suprotno članu 3. Odluke, a fizičko lice za isti prekršaj novčanom kaznom od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Član 10

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 500.000,00 dinara kazniće se pravno lice ako prilikom transporta dođe do rasipanja ili ispadanja inertnog građevinskog otpada ukoliko ga ne ukloni sa površine i istu ne očisti, a odgovorno lice u pravnom licu kazniće se u iznosu od 1.000,00 do 25.000,00 dinara.

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se preduzetnik ako prilikom transporta dođe do rasipanja ili ispadanja inertnog građevinskog otpada ukoliko ga ne ukloni sa površine i istu ne očisti, a fizičko lice u iznosu od 2.500,00 do 25.000,00 dinara.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".