ODLUKA

O IZDAVANJU I OSNOVNIM OBELEŽJIMA NOVČANICE OD 5000 DINARA

("Sl. glasnik RS", br. 88/2010)

1. Narodna banka Srbije izdaće novčanicu od 5000 dinara.

2. Novčanica od 5000 dinara štampaće se na toniranoj zaštićenoj hartiji s multitonskim vodenim znakom u vidu portreta Slobodana Jovanovića i OVD elementom na licu novčanice (u daljem tekstu: kinegram) koji je postavljen u donjem delu, između portreta i oznake vrednosti "5000".

U srednjoj zoni kinegrama nalazi se znak Narodne banke Srbije i oznaka vrednosti "5000", kao i mikrotekst "5000 dinara" ispisan ćirilicom i latinicom u dva koncentrična kruga oko tog motiva. U demetalizovanom delu kinegrama (gore i dole levo i desno) cifra "5000" ponovljena je tri puta. Konturno izvedene cifre "5000" smanjuju se idući ka krajevima i upotpunjuju ukupan izgled kinegrama. Zavisno od ugla gledanja i upadnog ugla svetlosti, kinegram formira nekoliko različitih slika koje se prelivaju jedna u drugu, menjajući pri tom boju.

Na naličju novčanice ugrađena je isprekidana zaštitna step nit koja sadrži mikrotekst "ДИНАР ~ DINAR" u negativu, ispisan ćirilicom i latinicom. Mikrotekst se kontinuirano ponavlja i čita i s lica i s naličja novčanice (zaštitna nit i mikrotekst su s naličja jasno vidljivi, a s lica pod svetlošću koja novčanicu čini transparentnom).

U papir su ugrađena vidljiva zaštitna vlakanca u žutoj, plavoj i crvenoj boji, od kojih žuta i crvena pod svetlošću lampe sa ultraljubičastim zracima fluoresciraju žuto i crveno.

Novčanica će se štampati u kombinovanoj tehnici štampe - lice u dubokoj i višebojnoj ofset štampi, a naličje u dubokoj, višebojnoj ofset štampi i tehnici visoke štampe za numeraciju.

Numeracija sadrži dve slovne oznake i sedam numeričkih, i štampana je dva puta na naličju novčanice - jednom u crnoj, jednom u crvenoj boji. Numeracija štampana u crnoj boji smeštena je u gornjem delu između Velikog grba Republike Srbije i oznake vrednosti apoena "5000" date u pozitivu, a pod ultraljubičastim zracima fluorescira žutozeleno. Numeracija štampana u crvenoj boji smeštena je uz donju desnu ivicu punog štampanog dela, iznad manje oznake vrednosti apoena "5000", a pod ultraljubičastim zracima fluorescira crveno.

3. Novčanica od 5000 dinara imaće dimenzije 76 x 159 mm.

Lice novčanice

4. Dispozicija je horizontalna.

Na levoj strani je portret Slobodana Jovanovića izveden tehnikom duboke štampe. Levo od portreta ćirilicom i latinicom ispisane su reči "Slobodan Jovanović" i godine njegovog rođenja i smrti (1869-1958), a ispod toga je faksimil potpisa Slobodana Jovanovića. Centralnim delom novčanice dominira prikaz skulpturalne grupe sa središnjom figurom žene s golubom u podignutoj ruci (skulptura na krovnom vencu zgrade Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu).

Oznaka vrednosti apoena "5000" koja je data u pozitivu smeštena je u donjem desnom delu na beloj površini, dok se manja oznaka vrednosti "5000", data takođe u pozitivu, s belom konturom u vertikalnoj dispoziciji, nalazi u gornjoj zoni, desno od portreta.

Tekst "Narodna banka Srbije" ispisan latinicom u dva reda smešten je na beloj površini u desnom delu, a isti tekst ispisan ćirilicom u dva reda nalazi se u blizini leve margine novčanice - i to reči "Narodna banka" u pozitivu, a reč "Srbije" u negativu. Oba teksta izvedena su u tehnici duboke štampe.

Iznad reči "Srbije" ispisane ćirilicom u negativu, tehnikom duboke štampe izvedena je oznaka za slepe (tri diskretno smaknute horizontalne linije). Levo od te reči, istom tehnikom štampe, izveden je, naizmenično ćirilicom i latinicom, mikrotekst "NBS", u šest redova.

U gornjem delu bele površine novčanice, optički varijabilnom bojom (OVI bojom) izveden je, tehnikom duboke štampe, zaštitni element koji sadrži znak Narodne banke Srbije. Zavisno od ugla gledanja, boja zaštitnog elementa menja se od zlatne ka zelenoj.

U donjem desnom delu bele površine novčanice, iznad oznake vrednosti apoena "5000", tehnikom duboke štampe izveden je tzv. kip-efekat, koji prikazuje tekst "NBS" ispisan ćirilicom. Taj tekst se uočava samo pri posmatranju novčanice pod određenim uglovima (pravac gledanja mora biti što bliži ravni novčanice okrenut za 45 stepeni u oba smera rotacije), dajući pri tom njegovu sliku i u negativu i u pozitivu. Uz gornju i donju ivicu tog elementa nalazi se mikrotekst "NBS", koji se ponavlja - gore dat u ćirilici, a dole u latinici.

U gornjem delu novčanice, levo od zaštitnog elementa štampanog OVI bojom, izveden je prozirni registar, koji predstavlja polovinu ukupne slike čija se celina može sagledati tek zajedno sa odgovarajućim delom slike na naličju novčanice (ukupnu sliku čini kvadrat sa upisanim belim krugom).

Desno od manje vertikalno postavljene cifre "5000" ispisan je tekst "pet hiljada dinara" latinicom u negativu, dok je isti tekst štampan ćirilicom u pozitivu smešten u donjem delu novčanice, levo od veće cifre "5000".

Uz desnu ivicu novčanice, na svetloljubičastoj podlozi, ćirilicom i latinicom ispisan je tekst "falsifikovanje se kažnjava po zakonu". U produžetku ovog teksta nalazi se diskretno naznačena vrednost apoena "5000".

Naličje novčanice

5. Dispozicija je vertikalna.

Na naličju novčanice nalazi se figura Slobodana Jovanovića. Iznad nje je fragment zgrade Skupštine Republike Srbije, a levo stilizovani prikaz enterijera skupštinske sale. Ispod toga je tehnikom duboke štampe izveden prikaz rukopisa lične prepiske Slobodana Jovanovića.

Oznaka vrednosti "5000" data u pozitivu smeštena je u gornjem delu novčanice na svetloljubičastoj podlozi, a ona data u negativu u donjem levom uglu punog štampanog dela.

U gornjem desnom uglu punog štampanog dela ispisan je tekst "pet hiljada dinara", i to u pozitivu ćirilicom, a (ispod toga) u negativu latinicom. U donjem desnom delu bele površine, ćirilicom i latinicom su, u tri reda odozgo nadole, ispisane reči "Beograd", "godina" i "guverner", sa oznakom godine "2010" u negativu. Ispod njih je faksimil potpisa guvernera Dejana Šoškića. Uz gornju i donju ivicu punog štampanog dela ispisan je tekst "Narodna banka Srbije - Zavod za izradu novčanica i kovanog novca - Topčider" (gore ćirilicom, dole latinicom). U donjem desnom uglu štampanog dela ispisan je u pozitivu, naizmenično ćirilicom i latinicom, u osam redova, mikrotekst "5000 dinara". Iznad mikroteksta je oznaka vrednosti apoena "5000".

U gornjem levom uglu novčanice, na ljubičastoj podlozi, nalazi se Veliki grb Republike Srbije. Tu podlogu ispod grba čini multiplikovani broj "5000" - i to u negativu sa senkom, a u donjem delu u mikrotekstu.

U gornjem desnom delu novčanice, na granici bele površine i punog štampanog dela, nalazi se drugi deo prozirnog registra iz tačke 4. stav 8. ove odluke.

6. Na licu i naličju novčanice preovlađuju tonovi zelene boje, uz dodatke ljubičastih i žutih tonova. Žuta boja na licu novčanice pod svetlošću lampe sa ultraljubičastim zracima fluorescira žuto. Na naličju novčanice svetlozelena boja pod svetlošću lampe sa ultraljubičastim zracima fluorescira plavo.

Kad je lice novčanice osvetljeno infracrvenim svetlom, vidljivi su: deo portreta bliži kinegramu, kinegram, OVI element (elipsa sa znakom Narodne banke Srbije), kao i tekst "Narodna banka Srbije" izveden latiničnim pismom. Svi ostali elementi ofseta i duboke štampe na licu novčanice su nevidljivi pod IR svetlom. Kad je naličje novčanice osvetljeno infracrvenim svetlom, na ekranu IR lampe vidljivi su grafički i tekstualni elementi štampani crnom bojom.

7. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".