ZAKON

O POTVRĐIVANJU DOPUNA KONVENCIJE O STVARANJU SAVETA ZA CARINSKU SARADNJU

("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 10/2010)

ČLAN 1

Potvrđuju se Dopune Konvencije o stvaranju Saveta za carinsku saradnju, sačinjene 30. juna 2007. godine u Briselu, u originalu na francuskom i engleskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Dopuna Konvencije o stvaranju Saveta za carinsku saradnju u originalu na engleskom jeziku i u prevodu na srpski jezik glasi:

DOPUNE
KONVENCIJE O STVARANJU SAVETA ZA CARINSKU SARADNJU

U Konvenciji o stvaranju Saveta za carinsku saradnju u članu VIII dopunjeni stav (a) glasi:

ČLAN VIII

(a) Sa izuzetkom carinskih ili ekonomskih unija koje su članice, za koje će Savet doneti posebne odredbe, svaka članica Saveta raspolaže jednim glasom; međutim, nijedna članica ne može učestvovati u glasanju o pitanjima koja se odnose na tumačenje i primenu konvencija koje su na snazi, o kojima je reč u članu III (d), koja se na nju ne primenjuju, niti o izmenama i dopunama tih konvencija.

U članu XVIII Konvencije, dodaje se stav (d), tako da član XVIII glasi:

ČLAN XVIII

(a) Vlada svake države koja nije članica ove konvencije, može da joj pristupi počev od 1. aprila 1951. godine.

(b) Instrumenti o pristupanju biće deponovani kod Ministarstva inostranih poslova Belgije koje će o svakom deponovanju obavestiti sve vlade koje su Konvenciju potpisale i pristupile, kao i generalnog sekretara.

(c) Ova konvencija će stupiti na snagu za svaku vladu koja joj je pristupila na dan deponovanja njenog instrumenta o pristupanju ali ne pre njenog stupanja na snagu kako je to utvrđeno u članu XVII (a).

(d) Svaka carinska ili ekonomska unija može, u skladu sa gore navedenim st. (a), (b) i (c) da postane strana ugovornica Konvencije. Svaki zahtev carinske ili ekonomske unije da postane strana ugovornica dostaviće se prvo Savetu na odobravanje. U smislu ove konvencije "carinska ili ekonomska unija" je unija sačinjena od, i sastavljena od, država koje su nadležne da usvajaju svoje propise koji su obavezujući za te države u pitanjima koja uređuje Konvencija, i koje su nadležne da donose odluku, u skladu sa njihovim unutrašnjim postupcima, da pristupe ovoj konvenciji.

ČLAN 3

Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije - Međunarodni ugovori".