REŠENJE
O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REALIZACIJU PROJEKTA "KORIŠĆENJE SOPSTVENE BIOMASE U ENERGETSKE SVRHE U POLJOPRIVREDNIM ŠKOLAMA NA TERITORIJI AP VOJVODINE KOJE ZA PODRUČJE RADA IMAJU SAMO POLJOPRIVREDU, PROIZVODNJU I PRERADU HRANE"

("Sl. list AP Vojvodine", br. 21/2010)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja sredstava za realizaciju Projekta "Korišćenje sopstvene biomase u energetske svrhe u poljoprivrednim školama na teritoriji AP Vojvodine, koje za područje rada imaju samo poljoprivredu, proizvodnju i preradu hrane" (u daljem tekstu: Program), kao i obim sredstava za sprovođenje ovog programa i način njihovog raspoređivanja i korišćenja.

II

Program iz tačke I ovog rešenja, čini njegov sastavni deo.

III

Ovo rešenje objaviće se u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

PROGRAM
RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA ZA REALIZACIJU PROJEKTA "KORIŠĆENJE SOPSTVENE BIOMASE U ENERGETSKE SVRHE U POLJOPRIVREDNIM ŠKOLAMA NA TERITORIJI AP VOJVODINE KOJE ZA PODRUČJE RADA IMAJU SAMO POLJOPRIVREDU, PROIZVODNJU I PRERADU HRANE"

I

Sredstva za ovaj Program planirana su Pokrajinskom skupštinskom odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2010. godinu ("Službeni list AP Vojvodine", broj 20/09, 18/10 - rebalans) u članu 9., razdeo 17-Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine, aktivnost 02-Podrška razvoju korišćenja obnovljivih izvora energije, funkcionalna klasifikacija 430-Gorivo i energija, izvor finansiranja 14 00 - Neutrošena sredstva od privatizacije iz prethodnih godina, na poziciji 514, ekonomska klasifikacija 463-Transferi ostalim nivoima vlasti, 4632- Kapitalni transferi ostalim nivoima vlasti, u iznosu od 10.000.000,00 dinara.

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine u skladu sa Strateškim dokumentima kao što su: Strategija razvoja energetike Republike do 2015. godine, kao i Programom ostvarivanja strategije razvoja energetike Republike Srbije u AP Vojvodini od (2007-2012 godine) - izmene i dopune, kao jedan od svojih prioriteta za 2010 godinu predviđa korišćenje i promociju Obnovljivih izvora energije na teritoriji AP Vojvodine. Sredstva planirana za ove potrebe plasirala bi se za budžetske korisnike, tj. javni sektor.

II

Sredstva iz tačke I ovog Programa koristiće se za realizaciju projekta:

Projekat - "KORIŠĆENJE SOPSTVENE BIOMASE U ENERGETSKE SVRHE U POLJOPRIVREDNIM ŠKOLAMA NA TERITORIJI AP VOJVODINE KOJE ZA PODRUČJE RADA IMAJU SAMO POLJOPRIVREDU, PROIZVODNJU I PRERADU HRANE"

Poljoprivredne škole koje za područje rada imaju samo poljoprivredu, proizvodnju i preradu hrane su ciljna grupa u kojima bi ovakvi projekti pokazali svoju punu opravdanost. Naime, u velikom procentu preko 90% ovih škola, koje raspolažu biomasom se greju na fosilna goriva (npr. prvenstveno zemni gas, ali isto tako i lako lož ulje i mazut), dok se biomasa rasipa, zaorava u nepotrebnom procentu tj. ne koristi se na ekonomski i ekološki održiv način.

U tu svrhu troše se značajna materijalna sredstva za energente koja se kreću od 1.500.000-2.500.000 dinara ili oko (10.000-25.000 Evra godišnje), u zavisnosti od veličine i starosti objekta, broja časova korišćenja, meteorološke godine itd... Ako bi se udruženim sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine i nadležnih lokalnih samouprava odvojilo 20.000-40.000 evra za izgradnju kotlovskog postrojenja na otpadnu biomasu, dotična instalacija bi se otplatila najkasnije za 2 godine, u zavisnosti od veličine postrojenja i stepena automatizovanosti procesa. Posle dve godine svaki kWh proizvedene toplotne energije iz biomase bio bi 2-3 puta jeftiniji od kWh dobijenog iz fosilnig goriva. Pored toga ovim sistemom štiti se životna sredina, zbog znatno manjih emisija gasova sa efektom staklene bašte (npr. u odnosu, a isto tako se postiže i energetska nezavisnost od uvoznih fosilnih goriva, jer se koriste domaći obnovljivi izvori energije-biomasa. Isto tako je važan i edukativni momenat, jer se ovakva postrojenja uveliko koriste upravo na ovakvim mestima (npr. Austrija itd..).

Dalji koraci bi išli u pravcu, kompletnih primena mera energetske efikasnosti (zamena prozora i vrata, izolacija omotača zgrada, ugradnja termostatskih ventila na radijatorima, primena pumpi sa frekventnim regulatorima, eventualna ugradnja solarnih kolektora za pripremu TPV tamo gde je pojačana potrošnja (npr, učenički domovi) i druge mere koje bi doprinele energetskoj samostalnosti odnosno "održivosti" objekta. Praktično u konačnoj fazi, ovo bi bila "pilot-demonstraciona postrojenja" u sektoru obrazovanja. Poljoprivredne škole, koje za područje rada imaju samo poljoprivredu, proizvodnju i preradu hrane, bi u ovom slučaju mogle da budu i edukativni centri za ceo region i šire, po ugledu na pozitivnu praksu u EU ili našem okruženju. S obzirom na specifičnu vrstu delatnosti koja se odnosi ne samo na obrazovanje nego i na praksu, ovo bi ujedno bio i sveobuhvatan koncept održive proizvodnje (organske) kako na otvorenom tako i u zaštićenim prostorima (staklenici i plastenici).

Cilj dodele bespovratnih podsticajnih sredstava za realizaciju ovog projekta je korišćenje sopstvene biomase (poljoprivredne i ostale biomase) u energetske svrhe u poljoprivrednim školama na teritoriji AP Vojvodine koje za područje rada imaju samo poljoprivredu, proizvodnju i preradu hrane, a koje bi bili pilot projekti i dobar primer za sve slične projekte kao što su: ostali objekti javne potrošnje (opštinske i ostale zgrade državne administracije, domovi kulture, sportsko-rekreativni centri, osnovne i srednje škole i predškolske ili manji decentralizovani komunalni sistemi centralnog grejanja u gradovima/selima), a radi smanjenja energetskih troškova za korišćenje uvoznih fosilnih goriva, povećanja energetske samostalnosti i smanjenju emisija gasova staklene bašte itd...

Sredstva po ovom Projektu dodeljivala bi se za sufinansiranje sledećih opravdanih troškova:

- nabavke i montaže novih postrojenja za sagorevanje otpadne biomase-kotlovi, sa pratećim instalacijama (dimnjaci, sistem za automatizovano ili poluatomatizovano loženje, cevovodi, armatura, bojleri, akumulatori toplote, cirkulacione pumpe, ekspanzioni sudovi i ostala prateća mašinska i elektro-oprema) i

- adaptacija/sanacija postojećeg sistema za grejanje (koji proizvodi toplotnu energiju iz fosilnog goriva-zemni gas, mazut, lako ulje, električna energija, ugalj, drvo ili sl.) sistemom za primarno korišćenje biomase iz poljoprivrede i ostale biomase u energetske svrhe. U cenu ulaze i neophodni prateći elektro radovi za automatizovan ili poluatomatizovan rad kotlovskog postrojenja, kako bi se omogućio kombinovani rad u slučaju potrebe (nedostatak goriva, kvar na uređajima itd..).

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine će učesnicima konkursa dodeliti sredstva za sufinansiranje korišćenja sopstvene biomase u energetske svrhe u poljoprivrednim školama na teritoriji AP Vojvodine do 80% opravdanih troškova, radi smanjenja energetskih troškova pri korišćenju uvoznih fosilnih goriva, povećanje energetske samostalnosti i smanjenje emisije staklene bašte itd. Efekti ulaganja će se iskazati u periodu do dve godine. Opravdani troškovi se izračunavaju kao neto razlika između koristi i troškova poslovanja vezanih za dodatne ulaganja za uštedu energije.

Sadržaj potrebnih aktivnosti:

- Razmatranje zahteva i donošenje odluke od strane stručne komisije Sekretarijata prema postavljenim kriterijumima i dostavljenom projektno-tehničkom dokumentacijom;

- Sklapanje ugovora sa izabranim korisnicima;

- Sprovođenje kontrole dodeljenih sredstava.

- Monitoring i evaluacija.

Planirana sredstva za ovaj Projekat iznose 10.000.000,00 dinara.

Sredstva će se dodeljivati putem javnog konkursa, nepovratno, od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine u skladu sa usvojenim kriterijumima, dostavljene projektno tehničke dokumentacije i ostalom opštom dokumentacijom definisanom konkursom. Partneri na projektu su korisnici sredstava-škole, a posredni korisnici opštinske lokalne samouprave.

Članom 9. Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2010. godinu ("Službeni list AP Vojvodine", broj 20/09, 18/10 - rebalans), u razdelu 17, aktivnost 02-Podrška razvoju korišćenja obnovljivih izvora energije, funkcionalna klasifikacija 430-Gorivo i energija, izvor finansiranja 14 00 - Neutrošena sredstva od privatizacije iz prethodnih godina, ekonomska klasifikacija 463-Transferi ostalim nivoima vlasti planirana su sredstva u visini od 10.000.000,00.