ODLUKA
O OBRAZOVANJU BUDŽETSKOG FONDA ZA VANREDNE SITUACIJE

("Sl. glasnik RS", br. 92/2010)

1. Obrazuje se budžetski fond za vanredne situacije (u daljem tekstu: "Fond"), kao evidencioni račun u okviru glavne knjige trezora, i to kao indirektni korisnik budžetskih sredstava u okviru razdela Ministarstva unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo).

2. Fond se obrazuje radi obezbeđivanja dodatnih sredstava za finansiranje pripreme, sprovođenja i razvoja programa, projekata i drugih aktivnosti u oblasti smanjivanja rizika, upravljanja i reagovanja u vanrednim situacijama, u skladu sa posebnim propisima.

3. Fond se osniva na neodređeno vreme.

4. Fondom upravlja ministar unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: ministar) ili lice koje on ovlasti.

Stručne, administrativno-tehničke i druge poslove za potrebe Fonda, obavljaju zaposleni u Ministarstvu, u skladu sa zakonom, aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta i drugim propisima.

5. Prihodi Fonda ostvaruju se iz izvora finansiranja predviđenih u članu 135. Zakona o vanrednim situacijama.

6. Korisnici sredstava Fonda su:

1) državni organi i organizacije, organi autonomne pokrajine i organi jedinica lokalne samouprave;

2) privredna društva, druga pravna lica i preduzetnici (u daljem tekstu: privredna društva i druga pravna lica);

3) građani, grupe građana, udruženja, profesionalne i druge organizacije.

7. Korisnici sredstava Fonda moraju ispunjavati sledeće uslove:

1) da imaju sedište, odnosno prebivalište na teritoriji Republike Srbije;

2) da prihvataju uslove za finansiranje projekata;

3) da podnesu prijavu za finansiranje projekata;

4) da sa Ministarstvom zaključe ugovor o korišćenju sredstava, osim u slučajevima kada za sredstva konkuriše Ministarstvo, odnosno Sektor za vanredne situacije, koji, pored bitnih elemenata za zaključenje ugovora, sadrži i odredbe o sredstvima finansijskog obezbeđenja, kao i o načinu i roku povraćaja nenamenski utrošenih sredstava Fonda;

5) da ispune ostale uslove propisane internim konkursom.

8. Sredstva Fonda dodeljuju se na osnovu internog konkursa.

9. Pre raspisivanja internog konkursa ministar rešenjem imenuje Komisiju za objavljivanje konkursa i ocenjivanje projekata (u daljem tekstu: Komisija).

10. Prijava za finansiranje projekta obavezno sadrži:

1) podatke o podnosiocu prijave;

2) naziv i opis projekta;

3) podatke o rukovodiocu projekta koji je neposredno zadužen za realizaciju;

4) ukupnu procenjenu vrednost projekta i učešće Fonda u finansiranju projekta;

5) svrhu i ciljeve projekta;

6) pregled osnovnih aktivnosti u projektu;

7) podatke o stepenu spremnosti projekta i analizu potencijalnih rizika;

8) informacije o javnim nabavkama koje su potrebne za sprovođenje projekta;

9) vreme potrebno za realizaciju projekta;

10) rezultate i efekte koji se očekuju.

Komisija može tražiti od podnosioca prijave da dostavi dodatnu dokumentaciju i dokaze.

11. Ocenjivanje projekata vrši se na osnovu grupa kriterijuma, pojedinačnih kriterijuma i broja bodova.

12. Grupe kriterijuma su: stepen opšteg uticaja i značaj projekta za zaštitu i spasavanje, finansijski kriterijumi i kvalitet projekta.

13. Pojedinačni kriterijumi u okviru grupe kriterijuma stepen opšteg uticaja i značaj projekta za zaštitu i spasavanje su naročito: značaj projekta (međunarodni, nacionalni, regionalni ili lokalni), stepen direktnog uticaja projekta na ostvarivanje strateških prioriteta Nacionalne strategije zaštite i spasavanja, povezanost projekta sa strateškim dokumentima, broj direktnih i indirektnih korisnika projekta, stepen ugroženosti od nastanka vanrednih situacija, stepen razvijenosti opštine na čijoj se teritoriji projekat realizuje.

U okviru ove grupe kriterijuma, ukupan broj bodova koji se može dodeliti jednom projektu iznosi 80.

14. Pojedinačni kriterijumi u okviru grupe finansijskih kriterijuma su naročito: isplativost projekta, stepen sufinansiranja projekta sopstvenim sredstvima, finansijski bonitet korisnika sredstava.

U okviru grupe kriterijuma iz stava 1. ove tačke ukupan broj bodova koji se može dodeliti jednom projektu iznosi 40.

15. Pojedinačni kriterijumi u okviru grupe kriterijuma kvalitet projekta su naročito: stepen pripremljenosti projekta (pripremljenost infrastrukture, projektno tehničke dokumentacije, potrebne dozvole i odobrenja itd.), stepen rizika, izvodljivosti i održivosti projekta, određenost i usmerenost ciljeva i planiranih aktivnosti, kvalitet ponuđenih tehnoloških rešenja, stepen mobilizacije resursa za sprovođenje projekta.

U okviru grupe kriterijuma iz stava 1. ove tačke ukupan broj bodova koji se može dodeliti jednom projektu iznosi 30.

16. U okviru grupa kriterijuma, Komisija za svaki konkurs, zavisno od specifičnosti predmeta konkursa, određuje pojedinačne kriterijume i bodove za njih. Broj bodova koji se dodeljuje svakom od pojedinačnih kriterijuma određuje se internim konkursom i ne može preći ukupan broj bodova za grupu kriterijuma kojoj pripada pojedinačni kriterijum.

17. Kontrolu namenskog korišćenja sredstava Fonda vrši nadležna služba Ministarstva koja se bavi zaštitom i spasavanjem u vanrednim situacijama, u koordinaciji sa stručnim službama Ministarstva.

18. Završni izveštaj o realizaciji projekta i utrošku sredstava korisnik sredstava Fonda dužan je da dostavi najkasnije u roku od 30 dana nakon realizacije projekta, koji mora da sadrži: pregled preduzetih aktivnosti pri realizaciji projekta, postignute rezultate, finansijske pokazatelje utrošenih sredstava, opis promena u realizaciji projekta koje utiču na troškove realizacije i sva odstupanja od plana realizacije projekta, sa obrazloženjem.

19. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".