PRAVILNIK
O VISINI NAKNADA ZA OBAVLJANJE DELATNOSTI ELEKTRONSKIH KOMUNIKACIJA

("Sl. glasnik RS", br. 93/2010)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuje se visina naknade za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija.

Član 2

Visina naknade za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija utvrđuje se prema vrsti elektronske komunikacione mreže ili usluge i iznosi:

Red. broj

Vrsta delatnosti elektronskih komunikacija

Visina naknade

1)

usluge javne mobilne telekomunikacione mreže, koje se pružaju preko sopstvene mreže za pristup:
GSM/GSM 1800 i UMTS/IMT-2000, EDGE, HSDPA, LTE

- 0,5% od ostvarenog prihoda od prodaje u poslovnoj godini za koju se plaća naknada;
- do konačnog utvrđivanja visine godišnje naknade iz prethodne alineje, plaća se akontacija u visini konačno utvrđene naknade iz prethodne poslovne godine.

2)

usluge javne fiksne telekomunikacione mreže koje se pružaju preko sopstvene mreže za pristup (govorna usluga, prenos podataka, pristup Internetu, prenos medijskih sadržaja i dr.)

- 0,08% od ostvarenog prihoda od prodaje u poslovnoj godini za koju se plaća naknada;
- do konačnog utvrđivanja visine godišnje naknade iz prethodne alineje, plaća se akontacija u visini konačno utvrđene naknade iz prethodne poslovne godine.

3)

usluge pristupa iz člana 4. tačka 38) Zakona

- 0,08% od ostvarenog prihoda od prodaje u poslovnoj godini za koju se plaća naknada, a ne manje od 10.000,00 dinara;
- do konačnog utvrđivanja visine godišnje naknade iz prethodne alineje, plaća se akontacija u visini konačno utvrđene naknade iz prethodne poslovne godine;
- za prvu godinu poslovanja akontaciona naknada na godišnjem nivou je jednaka minimalnoj naknadi za delatnosti iz ove tačke.

4)

usluge elektronskih komunikacija koje se pružaju korisnicima preko mreže za pristup drugog operatora (pristup Internetu, VoIP, prenos medijskih sadržaja)

- 0,4% ostvarenog prihoda od prodaje u poslovnoj godini za koju se plaća naknada, kada se koristi mobilna mreža, a ne manje od 10.000,00 dinara;
- 0,05% ostvarenog prihoda od prodaje u poslovnoj godini za koju se plaća naknada, kada se koristi fiksna mreža, a ne manje od 10.000,00 dinara;
- do konačnog utvrđivanja visine godišnje naknade iz prethodne alineje, plaća se akontacija u visini konačno utvrđene periodične naknade iz prethodne poslovne godine;
- za prvu godinu poslovanja akontaciona naknada na godišnjem nivou je jednaka minimalnoj naknadi za odgovarajuću delatnost iz ove tačke.

5)

usluge javne fiksne telekomunikacione mreže, koje se pružaju preko sopstvene bežične mreže za pristup na frekvencijama po režimu opšteg ovlašćenja (prenos podataka, pristup Internetu, prenos medijskih sadržaja)

- 0,2% od ostvarenog prihoda od prodaje u poslovnoj godini za koju se plaća naknada, a ne manje od 10.000,00 dinara;
- do konačnog utvrđivanja visine godišnje naknade iz prethodne alineje, plaća se akontacija u visini konačno utvrđene naknade iz prethodne poslovne godine.

Član 3

Danom početka primene ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o visini naknada i troškova izdavanja licence i odobrenja ("Službeni glasnik RS", broj 58/06), osim odredaba čl. 5, 6, 7. i 8. koje prestaju da važe 31. decembra 2011. godine.

Član 4

Ovaj pravilnik po dobijanju saglasnosti Vlade, objavljuje se u "Službenom glasniku Republike Srbije" i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja, a primenjivaće se od 1. januara 2011. godine.