PRAVILNIK
O NAČINU OBELEŽAVANJA I REGISTRACIJE SVINJA, KAO I O SLUŽBENOJ KONTROLI IDENTIFIKACIJE, OBELEŽAVANJA I REGISTRACIJE SVINJA

("Sl. glasnik RS", br. 94/2010)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuje način obeležavanja i registracije svinja, najmanji broj službenih kontrola, kriterijumi za analizu rizika obeležavanja i registracije svinja, kao i sadržaj godišnjeg izveštaja o sprovedenoj službenoj kontroli obeležavanja i registracije svinja.

Član 2

Obeležavanju svinja podležu sve svinje koje se nalaze na teritoriji Republike Srbije na način propisan ovim pravilnikom.

Član 3

Obeležavanje i registracija svinja vrši se na osnovu prijave vlasnika, odnosno držaoca svinja pre navršavanja 45 dana starosti, odnosno nezavisno od starosti pre napuštanja gazdinstva na kome su rođene.

Prijava iz stava 1. ovog člana podnosi se ovlašćenom obeleživaču u roku od sedam dana od dana rođenja svinje.

Član 4

Sistem obeležavanja i registracije svinja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo, sastoji se od sledećih delova:

1) registra svinja;

2) registra gazdinstva na kome se drže, čuvaju ili prodaju svinje;

3) obeleženih svinja;

4) Centralne baze podataka o obeležavanju životinja (u daljem tekstu: Centralna baza);

5) evidencije o obeležavanju i kretanju svinja na gazdinstvu na kome se drže i čuvaju svinje (u daljem tekstu: Registar na gazdinstvu).

II ZNAČENJE POJEDINIH IZRAZA

Član 5

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) vlasnik svinja jeste pravno ili fizičko lice, odnosno preduzetnik, koji ima pravo čuvanja, držanja, uzgoja, gajenja, reprodukcije, transporta, korišćenja i prodaje svinja, koji je odgovoran za život, zdravlje i dobrobit svinja;

2) gazdinstvo je svaki zatvoreni ili otvoreni prostor, staja, farma, objekat u kome se svinje drže, čuvaju, uzgajaju i stavljaju u promet, trajno ili privremeno;

3) držalac svinja jeste pravno ili fizičko lice, odnosno preduzetnik, koji ima pravo čuvanja, držanja, uzgoja, gajenja, reprodukcije, transporta, korišćenja i prodaje svinja na osnovu pisanog odobrenja vlasnika svinja, koji je odgovoran za život, zdravlje i dobrobit svinja;

4) elektronska identifikacija je obeležavanje svinja ušnim markicama sa elektronskim transponderom;

5) obeležena svinja je svinja koja je obeležena na način propisan ovim pravilnikom;

6) potvrda o izvršenom obeležavanju svinja jeste isprava koju vlasniku, odnosno držaocu svinja po obavljenom obeležavanju svinja izdaje veterinarska ambulanta, odnosno veterinarska stanica, odnosno veterinarska služba (u daljem tekstu: ovlašćeni obeleživač);

7) kretanje svinja je svaki odlazak sa gazdinstva i dolazak svinja na gazdinstvo;

8) povezana gazdinstva jesu gazdinstva čiji vlasnici, odnosno držaoci ostvaruju poslovnu ili poslovno tehničku saradnju sa drugim gazdinstvom, koje može uticati na status tih gazdinstava;

9) Registar na gazdinstvu je poseban dosije, odnosno skup dokumenata u kome vlasnik, odnosno držalac životinja čuva dokumentaciju o svim događajima na gazdinstvu vezanim za obeležavanje i praćenje kretanja svinja, kao i brojnom stanju svinja na gazdinstvu;

10) susedno gazdinstvo je gazdinstvo sa kojim se graniči neko gazdinstvo.

III CENTRALNA BAZA

Član 6

Centralnu bazu vodi ministarstvo nadležno za poslove veterinarstva (u daljem tekstu: Ministarstvo), u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

U Centralnu bazu upisuju se podaci o:

1) gazdinstvu na kome se drže svinje (identifikacioni broj, adresa i kategorija);

2) vlasniku ili držaocu svinje (ime i prezime, jedinstveni matični broj građana, odnosno matični broj pravnog lica, adresa, odnosno sedište, opština i broj telefona);

3) sredstvima za pojedinačnu identifikaciju svinja;

4) obeleženim svinjama;

5) uvezenim svinjama;

6) ovlašćenom obeleživaču koji je izvršio obeležavanje svinja (naziv, adresa, telefon);

7) izdatim potvrdama o izvršenom obeležavanju svinja;

8) naručenim, isporučenim, poništenim i izdatim duplikatima ušnih markica;

9) kretanju svinja (broj svinja koje su se kretale, jedinstveni identifikacioni broj svinje koja se kreće, datum odlaska svinja sa gazdinstva, identifikacioni broj gazdinstva odlaska, a u slučaju uvoza i država porekla, datum dolaska svinje na gazdinstvo, identifikacioni broj gazdinstva na koje svinja dolazi, a u slučaju izvoza i država izvoza, u slučaju klanja, identifikacioni broj klanice i datum klanja;

10) izvršenim službenim kontrolama.

Član 7

Svaka svinja prilikom obeležavanja i registracije dobija svoj jedinstveni identifikacioni broj koji se dostavlja Centralnoj bazi.

Pored identifikacionog broja iz stava 1. ovog člana Centralna baza sadrži i druge podatke, i to:

1) zemlju rođenja i zemlju porekla;

2) datum obeležavanja;

3) datum odjave;

4) razloge odjave (uginuće, klanje, gubitak, izvoz, prodaja);

5) serijski broj potvrde o izvršenom obeležavanju svinja.

Član 8

Podaci o registrovanoj svinji čuvaju se najmanje tri godine od dana uginuća ili klanja svinja.

Član 9

Uvid u Centralnu bazu ima ovlašćeni obeleživač i veterinarski inspektor, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

Ministarstvo odobrava uvid u Centralnu bazu i drugim korisnicima, na njihov zahtev.

IV NAČIN OBELEŽAVANJA SVINJA

Član 10

Obeležavanje svinja vrši ovlašćeni obeleživač, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

Ovlašćeni obeleživač:

1) vrši tehničko obeležavanje svinja;

2) izdaje potvrdu o izvršenom obeležavanju svinja;

3) dostavlja podatke Centralnoj bazi o obeleženim svinjama;

4) dostavlja podatke Centralnoj bazi o promenama vlasnika ili držaoca svinja;

5) dostavlja podatke Centralnoj bazi o kretanju svinja sa gazdinstva na gazdinstvo;

6) odgovara za tačnost i ažurnost podataka.

Član 11

Svinje se obeležavaju ušnom markicom koja se aplikuje na levo uvo.

Ušne markice moraju da budu:

1) izrađene od savitljivog plastičnog i otpornog materijala koji mora da odgovara uslovima ISO 2814-2 odnosno ISO 2812-2, kao i standardima ISO 37, ISO 527-1, ISO 6427, ISO 7111 i ISO 9352;

2) lake za čitanje tokom celog životnog veka svinje sa zapisom koji se ne može ukloniti;

3) izrađene tako da se ne mogu ponovo iskoristiti;

4) dizajnirane da ostanu trajno pričvršćene i neškodljive za svinje;

5) sa zaštićenim i neizbrisivim natpisom koji je laserski odštampan.

Član 12

Ušna markica je žute boje za obeležavanje svinja na gazdinstvima, odnosno bele boje za obeležavanje svinja u objektima za uzgoj, držanje i promet, sastavljena iz dva dela, muškog i ženskog, dužine najmanje 34 mm i širine najmanje 27 mm.

Ušna markica sadrži sledeći zapis u vidu štampanih crnih oznaka, i to:

1) oznaku Republike Srbije (RS) u skladu sa ISO 3166 standardom;

2) slovo koja predstavlja oznaku proizvođača ušne markice;

3) devetocifreni jedinstveni identifikacioni broj svinje od kojih je prvih pet cifara ispisano oznakama visine najmanje 6 mm, a poslednje četiri cifre oznakama visine najmanje 8 mm.

Bar kod štampan oznakama visine 8 mm nalazi se na poleđini ušne markice i služi kao identifikacioni broj svinje.

Ušna markica može da ima i elektronski transponder koji sadrži identične podatke kao ušna markica.

Član 13

Vlasnik, odnosno držalac svinja obraća se ovlašćenom obeleživaču radi obeležavanja uvezenih svinja, u roku od sedam dana od dana uvoza.

Uvezene svinje registruju se u mestu karantina (prvo gazdinstvo istovara), u roku od 14 dana od dana uvoza.

Originalni identifikacioni broj dodeljen u zemlji porekla unosi se u Registar na gazdinstvu.

Svinje uvezene iz zemalja članica Evropske unije ili iz država koja primenjuje propise Evropske unije za obeležavanje svinja zadržavaju postojeće ušne markice.

Svinje uvezene za klanje ne podležu obeležavanju propisanom ovim pravilnikom, pod uslovom da se klanje izvrši u roku od tri dana od dana ulaska u zemlju.

Član 14

U slučaju gubitka ušne markice, ili ako nije čitljiva, vlasnik, odnosno držalac svinja obaveštava o tome ovlašćenog obeleživača u roku od sedam dana radi njene zamene.

Ovlašćeni obeleživač ponovo obeležava svinju ušnom markicom koja nosi novi identifikacioni broj, a veza starog (originalnog) i novog identifikacionog broja evidentira se i čuva u Registru na gazdinstvu.

Član 15

Posle uginuća ili klanja svinje iskorišćene ušne markice moraju da se fizički unište, a podaci o njima dostavljaju se Centralnoj bazi.

Član 16

Posle izvršenog obeležavanja svinja ovlašćeni obeleživač izdaje potvrdu o izvršenom obeležavanju svinja u koju se upisuje:

1) identifikacioni broj i kategorija gazdinstva;

2) jedinstveni identifikacioni broj svinje;

3) datum obeležavanja;

4) mesec i godina rođenja.

Potvrda iz stava 1. ovog člana izdaje se u dva istovetna primerka, od kojih prvi zadržava vlasnik, odnosno držalac svinja, a drugi zadržava ovlašćeni obeleživač.

Držalac svinja čuva na gazdinstvu potvrdu o izvršenom obeležavanju svinja koju mu je izdao ovlašćeni obeleživač.

Potvrda iz stava 1. ovog člana služi kao osnov za registraciju obeleženih svinja u Centralnu bazu.

Ovlašćeni obeleživač unosi podatke o obeleženoj svinji u Centralnu bazu u roku od sedam dana od dana obeležavanja.

Član 17

Potvrdu o obeležavanju posle popunjavanja potpisuju vlasnik, odnosno držalac svinja i ovlašćeni obeleživač, čime potvrđuju tačnost unetih podataka.

Član 18

Vlasnik, odnosno držalac svinja obaveštava ovlašćenog obeleživača o svakom kretanju svinja sa gazdinstva i na gazdinstvo u roku od sedam dana od dana kretanja.

Član 19

Vlasnik, odnosno držalac svinja na gazdinstvu sa kojeg svinje odlaze vodi evidenciju o kretanju svinja, kao deo Registra na gazdinstvu.

Član 20

Vlasnik, odnosno držalac svinja čuva Registar na gazdinstvu i obaveštava ovlašćenog obeleživača o svim događajima vezanim za svinje na gazdinstvu.

Vlasnik, odnosno držalac svinja evidentira u Registru na gazdinstvu sve podatke o uginuću, gubitku ili prinudnom klanju svinja na gazdinstvu.

Registar na gazdinstvu omogućava da se u svakom trenutku utvrdi:

1) ukupan broj svinja prisutnih na gazdinstvu;

2) u slučaju odlaska sa gazdinstva identifikacioni broj gazdinstva ili klanice odredišta, datum odlaska i ukupan broj svinja koje su se kretale;

3) u slučaju dolaska na gazdinstvo identifikacioni broj gazdinstva sa kojeg su svinje dospele, datum dolaska i ukupan broj svinja koje su se kretale;

4) datum uginuća, gubitka ili prinudnog klanja i ukupan broj svinja;

5) informacije koje se odnose na zamenu sredstava identifikacije;

6) u slučaju uvoza originalni identifikacioni broj države porekla.

V SLUŽBENA KONTROLA IDENTIFIKACIJE, OBELEŽAVANJA I REGISTRACIJE SVINJA

Član 21

Službenu kontrolu identifikacije, obeležavanja i registracije svinja sprovodi Ministarstvo na osnovu analize rizika, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo.

Službena kontrola iz stava 1. ovog člana sprovodi se na najmanje 3% registrovanih gazdinstava na kojima se drže i čuvaju svinje.

Član 22

Kriterijumi za analizu rizika obeležavanja i registracije svinja su:

1) broj svinja na gazdinstvu, uključujući i detalje o svim svinjama, kao i obeleženim svinjama na tom gazdinstvu;

2) postojanje prethodnog žarišta zaraznih bolesti na tom gazdinstvu ili u istoj epizootiološkoj jedinici;

3) značajnije promene u broju svinja na gazdinstvu u poređenju na prethodni period;

4) rezultati prethodnih kontrola na gazdinstvu;

5) blagovremeno obaveštavanje ovlašćenog obeleživača i nadležnih službi o nastalim promenama na gazdinstvu;

6) drugi kriterijumi.

Član 23

O sprovedenim službenim kontrolama obeležavanja i registracije svinja Ministarstvo, u skladu sa zakonom kojim se uređuje veterinarstvo, izrađuje godišnji izveštaj koji sadrži:

1) ime prezime lica koje je izvršilo kontrolu;

2) adresu gazdinstva;

3) ime i prezime vlasnika, odnosno držaoca, u slučaju pravnog lica, naziv pravnog lica;

4) datum službene kontrole;

5) ID broj gazdinstva;

6) vrstu i namenu gazdinstva;

7) broj kontrolisanih svinja;

8) ime i prezime ovlašćenog obeleživača;

9) konstatovane nepravilnosti;

10) naložene mere sa rokovima za izvršenje.

VI ZAVRŠNE ODREDBE

Član 24

Danom početka primene ovog pravilnika prestaju da važe odredbe Pravilnika o načinu obeležavanja svinja, ovaca i koza i vođenju evidencije o obeleženim svinjama, ovcama i kozama ("Službeni glasnik RS", br. 11/06 i 34/07), koje se odnose na svinje.

Član 25

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije", a primenjuje se od 1. aprila 2011. godine.