ODLUKA

O USLOVIMA I NAČINU ODOBRAVANJA KRATKOROČNIH DINARSKIH KREDITA BANKAMA

("Sl. glasnik RS", br. 34/2009 i 94/2010)

Opšte odredbe

1. Ovom odlukom utvrđuju se uslovi pod kojima i način na koji Narodna banka Srbije može odobravati bankama kredite u dinarima s rokom dospeća najduže dvanaest meseci, radi obezbeđenja dinarske likvidnosti banaka (kratkoročni kredit) kao meru podrške finansijskoj stabilnosti zemlje u smislu odluke kojom se uređuju posebne mere podrške finansijskoj stabilnosti zemlje.

2. Kratkoročni kredit Narodna banka Srbije odobrava banci koja ispunjava uslove utvrđene odlukom iz tačke 1. ove odluke i ovom odlukom, i to do iznosa:

1) 90% nominalne vrednosti založenih kratkoročnih hartija od vrednosti Narodne banke Srbije i/ili;

2) 90% nominalne vrednosti založenih kratkoročnih hartija od vrednosti Republike Srbije i/ili;

3) 80% nominalne vrednosti založenih dinarskih dugoročnih hartija od vrednosti Republike Srbije do čijeg roka dospeća nije ostalo više od dve godine i/ili;

4) dinarske protivvrednosti nominalne vrednosti založenih deviznih dugoročnih hartija od vrednosti Republike Srbije, preračunate po zvaničnom srednjem kursu dinara na dan odobravanja kratkoročnog kredita, i to:

- 80% dinarske protivvrednosti tih hartija od vrednosti do čijeg roka dospeća nije ostalo više od dve godine i/ili,

- 70% dinarske protivvrednosti tih hartija od vrednosti do čijeg roka dospeća nije ostalo manje od dve a više od četiri godine i/ili,

- 60% dinarske protivvrednosti tih hartija od vrednosti do čijeg roka dospeća nije ostalo manje od četiri a više od sedam godina i/ili

5) 90% zaloge slobodnih deviznih sredstava (evra) koje je banka založila na posebnom deviznom računu kod Narodne banke Srbije, preračunatih po zvaničnom srednjem kursu dinara na dan odobravanja kratkoročnog kredita.

3. Narodna banka Srbije može banci odobriti kratkoročni kredit na osnovu zaloge potraživanja koje banka ima po osnovu hipotekarnih kredita, kao i po osnovu zaloge potraživanja prema Republici Srbiji i korisnicima budžeta Republike Srbije, u skladu s posebnim zakonom kojim će se urediti odobravanje ovih kredita na osnovu zaloge potraživanja.

Do stupanja na snagu posebnog zakona iz stava 1. ove tačke, Narodna banka Srbije može banci odobriti kratkoročni kredit na osnovu ovlašćenja koje je banka dala Narodnoj banci Srbije da svoje potraživanje po osnovu kratkoročnog kredita može naplatiti iz deviza banke s deviznog računa kod Narodne banke Srbije - ako banka svoje obaveze po tom kreditu ne izvrši u roku dospelosti.

4. Upis založnog prava Narodne banke Srbije na hartijama od vrednosti iz tačke 2. ove odluke vrši se na založnom računu imaoca tih hartija u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti (u daljem tekstu: Centralni registar), u skladu s propisima Centralnog registra.

5. Banka zalaže devize - evre u smislu tačke 2, odredba pod 5, ove odluke davanjem založne izjave, koja obavezno sadrži iznos deviza koji se zalaže, rok na koji se daje zaloga, kao i ovlašćenje Narodnoj banci Srbije da svoje potraživanje po osnovu kredita koji je odobrila banci može naplatiti iz založenih deviza - ako banka svoje obaveze po tom kreditu ne izvrši u roku dospelosti, kao i uplatom tih deviza na devizni račun Narodne banke Srbije.

Založna izjava iz stava 1. ove tačke sastavni je deo okvirnog ugovora o kratkoročnom kreditu.

Banka ne može raspolagati založenim devizama do izmirenja svojih obaveza prema Narodnoj banci Srbije po osnovu glavnice kratkoročnog kredita.

Narodna banka Srbije plaća kamatu na devize - evre koje je banka založila u smislu ove odluke po kamatnoj stopi u visini referentne kamatne stope Evropske centralne banke po osnovu glavnih operacija za refinansiranje.

Kamatu iz stava 4. ove tačke Narodna banka Srbije obračunava prvog radnog dana u mesecu za prethodni mesec - za radne i neradne dane, a plaća do 8. u mesecu za prethodni mesec.

6. Radi odobravanja kratkoročnog kredita, Narodna banka Srbije zaključuje s bankom okvirni ugovor o ovom kreditu, kojim se naročito utvrđuju odnosi Narodne banke Srbije i banke u vezi sa odobravanjem, korišćenjem i vraćanjem tog kredita, nastankom i prestankom založnog prava Narodne banke Srbije, kao i naplata potraživanja Narodne banke Srbije.

7. Narodna banka Srbije pušta banci u tečaj kratkoročni kredit na osnovu prethodno zaključenog okvirnog ugovora iz tačke 6. ove odluke i ustanovljene zaloge u smislu tač. 4. i 5. te odluke i/ili datog ovlašćenja u smislu tačke 3. ove odluke, kao i zaključenog pojedinačnog ugovora o kreditu.

Kratkoročni kredit može imati krajnji rok dospeća do jednog radnog dana koji prethodi danu isteka roka na koji su založene hartije od vrednosti, odnosno devize i do koga važi ovlašćenje iz tačke 3. ove odluke.

Banka može, pre roka dospeća, Narodnoj banci Srbije vratiti kratkoročni kredit bez dodatnih troškova za banku.

8. Narodna banka Srbije odobrava kratkoročne kredite u smislu ove odluke na aukcijama - na kojima banke dostavljaju svoje zahteve, po utvrđenim pravilima i u utvrđenom roku.

Zahtevi iz stava 1. ove tačke sadrže specifikaciju hartija od vrednosti i deviza koje banka zalaže u skladu sa ovom odlukom i/ili naznaku da se koristi ovlašćenje u smislu tačke 3. te odluke.

Banka može Narodnoj banci Srbije podnositi više zahteva za kratkoročne kredite - do iznosa iz tačke 2. ove odluke, odnosno iznosa predviđenog ovlašćenjem iz tačke 3. te odluke.

Odobravanje kredita na aukcijama

9. Narodna banka Srbije može organizovati sledeće vrste aukcija na kojima će odobravati kratkoročne kredite bankama:

1) aukciju po fiksnoj kamatnoj stopi, odnosno po kamatnoj stopi koju je Narodna banka Srbije unapred fiksno utvrdila i saopštila bankama;

2) aukciju po varijabilnoj kamatnoj stopi, odnosno po kamatnoj stopi koju Narodna banka Srbije nije unapred fiksno utvrdila i saopštila bankama.

Aukcija po varijabilnoj kamatnoj stopi može biti:

1) aukcija po višestrukoj kamatnoj stopi, kad Narodna banka Srbije odobrava kratkoročni kredit po kamatnoj stopi koju je ponudila banka čiji je zahtev prihvaćen na aukciji;

2) aukcija po jedinstvenoj kamatnoj stopi, kad Narodna banka Srbije odobrava kratkoročni kredit po istoj kamatnoj stopi svim bankama čiji su zahtevi prihvaćeni na aukciji.

10. Guverner ili lice koje on ovlasti donosi odluku o organizovanju aukcije na kojoj će se odobravati kratkoročni krediti, koja sadrži sledeće osnovne podatke:

1) datum održavanja aukcije,

2) vrstu aukcije,

3) kamatnu stopu - ako se organizuje aukcija po fiksnoj kamatnoj stopi,

4) rok na koji se odobrava kredit,

5) najmanji iznos na koji zahtev može da glasi,

6) rok za dostavljanje zahteva.

Pored podataka iz stava 1. ove tačke, odluka o organizovanju aukcije može da sadrži i podatke o ukupnom iznosu sredstava - kredita koji će se odobriti bankama, najnižoj kamatnoj stopi koju zahtev banke može da sadrži da bi bio primljen u obradu, najvećem iznosu na koji zahtev može da glasi, broju zahteva koji se mogu dostaviti i druge podatke značajne za obavljanje aukcije, odnosno odobravanje kratkoročnih kredita.

Ako odluka o organizovanju aukcije ne sadrži podatak o ukupnom iznosu sredstava - kredita koji će se odobriti bankama na aukciji, guverner ili lice koje on ovlasti, na osnovu primljenih zahteva banaka na dan održavanja aukcije, odlučuje o ukupnom iznosu kredita koji se odobrava na aukciji.

11. Odluka o organizovanju aukcije objavljuje se na sajtu Narodne banke Srbije najkasnije na dan održavanja aukcije.

Istovremeno sa objavljivanjem odluke iz stava 1. ove tačke, Narodna banka Srbije će bankama elektronskom poštom (mejlom) dostaviti saopštenje o održavanju aukcije, koje sadrži podatke iz te odluke.

12. Guverner ili lice koje on ovlasti može doneti odluku o utvrđivanju kalendara redovnih aukcija koje Narodna banka Srbije planira da organizuje - za period koji nije kraći od jednog meseca.

Odluka iz stava 1. ove tačke objavljuje se na sajtu Narodne banke Srbije.

13. Banke iz tačke 2, odnosno 3. ove odluke dostavljaju Narodnoj banci Srbije zahtev za kredit, koji sadrži osnovne elemente propisane uputstvom za sprovođenje te odluke.

Zahtev dostavlja lice koje je banka ovlastila da to čini u njeno ime i za njen račun, na način propisan uputstvom iz stava 1. ove tačke, i to elektronskom poštom ili telefaksom, u vremenu utvrđenom odlukom o organizovanju aukcije. Zahtev primljen pre ili posle utvrđenog vremena ne uzima se u obradu.

14. Narodna banka Srbije neće primiti u obradu zahtev banke koji je neblagovremeno dostavljen ili sadrži nepotpune ili netačne podatke, odnosno ne ispunjava uslove propisane ovom odlukom.

Narodna banka Srbije će, posle prijema zahteva, elektronskom poštom ili telefaksom obavestiti banku o prijemu u obradu njenog zahteva, ili o njegovom neprihvatanju.

15. Ako se organizuje aukcija po fiksnoj kamatnoj stopi, banka može Narodnoj banci Srbije dostaviti samo jedan zahtev u kome je naveden iznos kredita po kamatnoj stopi koju je Narodna banka Srbije unapred fiksno utvrdila i objavila.

Ako je ukupan iznos kredita naveden u zahtevima banaka veći od ukupnog iznosa sredstava - kredita koji Narodna banka Srbije odobrava, vrši se proporcionalno raspoređivanje kredita po pojedinačnoj banci, srazmerno učešću zahteva pojedinačne banke u ukupnom iznosu kredita navedenom u zahtevima banaka.

16. Ako se organizuje aukcija po varijabilnoj kamatnoj stopi, banka može Narodnoj banci Srbije dostaviti jedan ili više zahteva u skladu sa odlukom o organizovanju aukcije, u kojima su navedeni iznosi kredita s kamatnim stopama na te kredite.

U odluci o organizovanju aukcije po varijabilnoj kamatnoj stopi, guverner ili lice koje on ovlasti može utvrditi najnižu kamatnu stopu koju zahtev banke može da sadrži da bi bio primljen u obradu.

17. Redosled pojedinačnih zahteva banaka na aukciji po varijabilnoj kamatnoj stopi utvrđuje se prema kamatnim stopama navedenim u tim zahtevima, i to počev od najviše do najniže kamatne stope.

Nakon utvrđivanja redosleda iz stava 1. ove tačke, guverner ili lice koje on ovlasti odlučuje o najnižoj kamatnoj stopi koju zahtev može da sadrži da bi bio prihvaćen ako ta stopa nije utvrđena odlukom o organizovanju aukcije.

Ako se organizuje aukcija po višestrukoj kamatnoj stopi, Narodna banka Srbije odobrava kredit banci čiji je zahtev prihvatila po kamatnoj stopi koju je ponudila banka.

Ako se organizuje aukcija po jedinstvenoj kamatnoj stopi, Narodna banka Srbije odobrava kredit svakoj banci čiji je zahtev prihvatila po istoj kamatnoj stopi, tj. po najnižoj prihvaćenoj kamatnoj stopi (granična kamatna stopa).

Ukupan iznos kredita raspoređuje se prema redosledu iz stava 1. ove tačke, a ako postoji više zahteva sa istom najnižom kamatnom stopom koja je prihvaćena (granična kamatna stopa), a iznos kredita naveden u zahtevima po graničnoj kamatnoj stopi veći je od preostalog iznosa kredita koji Narodna banka Srbija odobrava - raspoređivanje se vrši srazmerno učešću tih zahteva u iznosu kredita navedenom u zahtevima po graničnoj kamatnoj stopi.

18. Nakon sprovedenog postupka obrade zahteva na način utvrđen tač. od 14. do 17. ove odluke, Narodna banka Srbije elektronskom poštom ili telefaksom obavestiće banku - učesnika na aukciji o prihvatanju njenog zahteva.

Ako je Narodna banka Srbije zahtev banke prihvatila u potpunosti ili delimično, dostavlja joj potvrdu o prihvatanju zahteva, koja sadrži osnovne elemente pojedinačnog ugovora o kreditu utvrđene uputstvom za sprovođenje ove odluke, a sadrži i specifikaciju prihvaćene zaloge i/ili naznaku da je banka dala ovlašćenje iz tačke 3. ove odluke. Ta potvrda je sastavni deo okvirnog ugovora o kreditu iz tačke 6. ove odluke.

Smatra se da je pojedinačni ugovor o kratkoročnom kreditu, koji se banci odobrava na aukciji u smislu ove odluke, zaključen u trenutku kad Narodna banka Srbije prihvati zahtev banke na način iz stava 2. ove tačke.

19. Narodna banka Srbije će, nakon održane aukcije na kojoj su odobravani kratkoročni krediti, na svom sajtu objaviti zbirni izveštaj o rezultatima aukcije, po pravilu na dan održavanja aukcije.

Utvrđivanje kamate na kratkoročni kredit

20. Na iznos kratkoročnog kredita korišćenog u smislu ove odluke, banka je dužna da Narodnoj banci Srbije plati kamatu - po kamatnoj stopi koja se utvrđuje najmanje u visini referentne kamatne stope Narodne banke Srbije uvećane za 1,5 procentnih poena.

Na iznos dospelog a nevraćenog kratkoročnog kredita, kao i na dospelu a nenaplaćenu kamatu iz stava 1. ove tačke za period docnje, Narodna banka Srbije obračunava i naplaćuje kamatu - po kamatnoj stopi koja se, u skladu sa odlukom kojom se utvrđuju kamatne stope koje Narodna banka Srbije primenjuje u postupku sprovođenja monetarne politike, odnosi na kredite koji nisu vraćeni u ugovorenom roku, odnosno koji se koriste protivno propisima.

Kamatu iz st. 1. i 2. ove tačke Narodna banka Srbije obračunava prvog radnog dana u mesecu za prethodni mesec - za radne i neradne dane, a naplaćuje do 8. u mesecu za prethodni mesec.

21. Na ime obezbeđenja naplate kamate iz tačke 20. ove odluke, banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavi odgovarajući broj blanko sopstvenih, potpisanih i overenih menica, kao i ovlašćenje za njihovu popunu.

Izuzetno, Narodna banka Srbije može menice iz stava 1. ove tačke upotrebiti i za naplatu potraživanja iz tačke 22. ove odluke ako se ta potraživanja ne mogu naplatiti na način iz te tačke.

Naplata potraživanja Narodne banke Srbije

22. Ako banka kratkoročni kredit ne vrati do roka dospeća utvrđenog u potvrdi o prihvatanju zahteva banke za kredit - Narodna banka Srbije će nevraćeni iznos tog kredita, s pripadajućom kamatom, naplatiti aktiviranjem ovlašćenja iz tačke 3. ove odluke i/ili aktiviranjem zaloge, i to:

1) prenosom založenih deviza u vlasništvo Narodne banke Srbije i/ili

2) prodajom založenih hartija od vrednosti, u skladu s propisima Centralnog registra, uputstvom Narodne banke Srbije za sprovođenje ove odluke i okvirnim ugovorom o kreditu iz tačke 6. ove odluke.

23. Pri naplati potraživanja iz založenih deviznih hartija od vrednosti i založenih deviza iz tačke 2. ove odluke, kao i iz deviza po osnovu ovlašćenja iz tačke 3. te odluke - Narodna banka Srbije primeniće kupovni kurs Narodne banke Srbije za devize koji važi u trenutku te naplate, odnosno prenosa deviza u vlasništvo Narodne banke Srbije.

24. Narodna banka Srbije će potraživanje po osnovu kratkoročnog kredita od banke u smislu ove odluke naplatiti najpre iz založenih deviza iz tačke 2, odredba pod 5, te odluke, zatim aktiviranjem ovlašćenja iz tačke 3. ove odluke i potom iz založenih hartija od vrednosti iz tačke 2. te odluke - prema redosledu kojim su te hartije od vrednosti navedene u toj tački.

25. Narodna banka Srbije ima pravo da jednostrano otkaže okvirni i pojedinačni ugovor, odnosno sve pojedinačne ugovore o kratkoročnom kreditu i pre isteka ugovorenog roka:

1) ako Narodna banka Srbije utvrdi da banka ne ispunjava neki od uslova za odobravanje kredita utvrđenih odlukom kojom se uređuju posebne mere podrške finansijskoj stabilnosti zemlje i ovom odlukom;

2) ako banka ne izvršava svoje obaveze u skladu sa okvirnim i pojedinačnim ugovorom o kratkoročnom kreditu.

Na dan otkaza ugovora o kratkoročnom kreditu dospevaju za naplatu sve neizmirene obaveze koje ona duguje ili će dugovati (nedospela kamata do dana otkaza) po osnovu ugovora o kratkoročnom kreditu.

Ako banka na dan otkaza ugovora o kreditu ne izvrši sve svoje obaveze u smislu stava 2. ove tačke, odnosno u skladu sa izjavom o otkazu kredita - na naplatu potraživanja Narodne banke Srbije shodno se primenjuju odredbe o aktiviranju zaloge, odnosno ovlašćenja iz tač. od 22. do 24. ove odluke.

26. Guverner može doneti odluku da se banci, u slučaju iz tačke 25. stav 1. ove odluke, ne odobrava ubuduće kratkoročni kredit u smislu te odluke na određeni rok (privremeno) ili trajno.

27. O sprovođenju ove odluke Narodna banka Srbije donosi uputstvo.

27a. Narodna banka Srbije će odobravati bankama kratkoročne kredite u skladu sa odredbama ove odluke - do 31. decembra 2010. godine.

Završna odredba

28. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalna odredba Odluke o dopuni
Odluke o uslovima i načinu odobravanja kratkoročnih dinarskih kredita bankama

("Sl. glasnik RS", br. 94/2010)

2. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".