REŠENJE

O PROGLAŠENJU ZAŠTIĆENOG PODRUČJA "MILJAKOVAČKA ŠUMA"

("Sl. list grada Beograda", br. 41/2010)

Član 1

Prirodno dobro "Miljakovačka šuma" proglašava se zaštićenim područjem kao spomenik prirode.

Prirodno dobro "Miljakovačka šuma" proglašava se zaštićenim zbog značajnih ekoloških i prostornih funkcija u sistemu zelenih površina i povezivanju zelenih koridora Beograda radi zaštite i unapređenja biološke i predeone raznovrsnosti šumskog kompleksa, kao i očuvanja sastojine sladuna i cera (Quercetum fraineto-cerris tupicum Rud.) karakteristične za prostor šumadijskog dela Srbije.

Član 2

Prirodno dobro "Miljakovačka šuma" (u daljem tekstu: zaštićeno područje) nalazi se na teritoriji grada Beograda, gradska opština Rakovica, katastarske parcele br. 166, 167, 168/1, 168/2, 169, 170, 171, 172 i 173 KO Stara Rakovica.

Ukupna površina zaštićenog područja iznosi 84 ha, 71a, 92 m2 u svojini Srpske pravoslavne crkve.

Član 3

Zaštićeno područje se kategoriše kao značajno prirodno dobro.

Član 4

Na zaštićenom području, ustanovljava se režim zaštite III stepena.

Izuzetno od stava 1. ovog člana za sve biljne i životinjske vrste koje su zaštićene kao prirodne retkosti i njihova staništa, važi režim prvog stepena zaštite bez obzira u kom delu zaštićenog područja se nalaze.

Član 5

Na zaštićenom području sa utvrđenim režimom zaštite III stepena utvrđuju se posebne mere zaštite i korišćenja kojima se zabranjuje:

1) unošenje alohtonih vrsta drveća,

2) seča zajednica ili grupacija autohtonih vrsta,

3) uništavanje korenovog sistema biljaka prilikom izvođenja radova,

4) postavljanje tabli i drugih obaveštenja na stablima,

5) zatrpavanje svrtnjeva i šljačišta (troskišta),

6) korišćenje materijala iz troskišta i jalovišta za nasipanje saobraćajnica i staza pri njihovoj sanaciji i rekonstrukciji,

7) izvođenje investicionih, građevinskih i drugih radova u zaštićenom području, uključujući rekonstrukciju postojećih objekata, bez tehničke dokumentacije koja je odobrena u skladu sa zakonom i ovim rešenjem,

8) proširenje parking prostora uz izgrađene objekte i saobraćajnice smanjivanjem šumskog zemljišta,

9) izvođenje radova kojima se menja hidrološki režim staništa,

10) loženje vatre van mesta određenih za tu namenu,

11) druge radnje i aktivnosti koje nisu u skladu sa namenom prostora ili po oceni organizacije za zaštitu prirode mogu ugroziti obeležja i svojstva zaštićenog područja.

Pored režima zaštite iz stava 1. ovog člana na zaštićeno područje primenjuju se režimi zaštite utvrđeni zakonom i drugim propisima kojima se uređuje upravljanje šumama, vodama, eksploatacija mineralnih sirovina, zaštita divljih biljnih i životinjskih vrsta (sakupljanje, stavljanje u promet) i dr.

Član 6

U okviru ustanovljenog režima zaštite III stepena, dozvoljavaju se posebne mere zaštite, korišćenja i razvoja zaštićenog područja, kao i intervencije u cilju ukupnog unapređenja zaštićenog područja i selektivno i ograničeno korišćenje njegovih prirodnih resursa, i to:

1) gazdovanje šumskim zajednicama sa alohtonim vrstama do kraja ophodnje,

2) prevođenje šuma panjača u semenske,

3) smanjenje površina pod bagremom,

4) izvođenje uzgojno-sanitarne seče u cilju unapređivanja zdravstvenog stanja zajednica i obezbeđenje uslova za ceo ekosistem,

5) popunjavanje proređenih zajednica po posebnim programima i projektima,

6) uklanjanje šiblja duž postojećih staza koje okružuju zaštićeno područje radi obezbeđenja i uređenja pešačkih prolaza,

7) postavljanje veštačkih gnezda na visoko drveće za privlačenje dupljašica i postavljanje hranilica pred zimu na stablima,

8) postavljanje manjih osmatračnica i nadstrešnica za obrazovne i turističke potrebe na mestima koja će se odrediti posebnim programima,

9) postavljanje mobilijara sa opremom za pasivan i aktivan odmor odraslih i opremom za igru dece,

10) održavanje prostora oko vodotokova,

11) izgradnja i rekonstrukcija infrastrukturnih objekata u funciji razvoja ekoloških, zdravstvenih i sportsko-rekreativnih vidova turizma u skladu sa vrednostima, potencijalima i kapacitetima zaštićenog područja,

12) ograničena izgradnja sportsko-rekreativnih terena bez seče šume i bez velikih zemljanih radova i radova na nivelaciji terena,

13) sanacija i uređenje postojećih kolskih i pešačkih staza,

14) održavanje kulturnih i sportsko-rekreativnih manifestacija manjeg obima u funkciji afirmacije zaštite prirode i životne sredine.

Izvođenje investicionih, građevinskih i drugih radova u zaštićenom prirodnom dobru, odnosno rekonstrukcija postojećih objekata, može se vršiti na osnovu odobrene tehničke dokumentacije izrađene u skladu sa prethodno pribavljenim uslovima zaštite prirode i drugim uslovima u skladu sa zakonom.

Uslove zaštite prirode iz stava 2. ovog člana utvrđuje organizacija za zaštitu prirode.

Član 7

Zaštićeno područje poverava se na upravljanje Javnom preduzeću "Srbijašume", Šumsko gazdinstvo "Beograd", ulica Kneza Miloša broj 55 u Beogradu (u daljem tekstu: upravljač) koji ispunjava zakonom propisane uslove u pogledu stručne, kadrovske i organizacione osposobljenosti za obavljanje poslova zaštite, unapređenja, promovisanja i održivog razvoja zaštićenog područja.

Član 8

Upravljač ima pravo aktivne legitimacije u pogledu ostvarivanja i sprovođenja ustanovljenog režima zaštite, kao što je pravo pokretanja krivičnih, prekršajnih i upravnih postupaka pred sudskim, državnim i lokalnim organima, pravo na naknadu od pravnih i fizičkih lica za korišćenje zaštićenog područja i druga prava utvrđena zakonom i propisima donetim na osnovu zakona.

Član 9

Upravljač je dužan da:

1) zaštićeno područje čuva i održaa u skladu sa režimom i merama zaštite propisanim zakonom i ovim rešenjem;

2) obezbedi kontinuirano praćenje zdravstvenog stanja svih biljaka u zaštićenom području i blagovremeno preduzimanje neophodnih mera zaštite (uzimanje uzoraka obolelih stabala i krošnji, tretman obolelih jedinki i dr.);

3) zaštićeno područje obeleži postavljanjem table odgovarajućeg izgleda i stara se da neprekidno bude obeleženo na propisan način (naziv, osnovni podaci, grafički prikaz zaštićenog područja) uz prethodno pribavljenu saglasnost organizacije za zaštitu prirode;

4) postavi informativne table sa latinskim i narodnim nazivima autohtonih i alohtonih vrsta i izuzetnih primeraka i njihovim bitnim karakteristikama, kao i zanimljivostima o pojedinim vrstama ili o zaštićenom području u celini, a radi njegove prezentacije, obaveštenja i obrazovanja posetilaca;

5) postavi table sa jasno definisanim pravilima ponašanja posetilaca, obavezama i ograničenjima u pogledu korišćenja zaštićenog područja;

6) donese plan upravljanja zaštićenim područjem;

7) obezbedi unutrašnji red i organizuje čuvarsku službu;

8) obavlja druge poslove u skladu sa zakonom i ovim rešenjem ili postupa po zahtevu organizacije za zaštitu prirode, odnosno po nalogu nadležnog inspektora.

Član 10

Plan upravljanja zaštićenim područjem donosi upravljač za period od 10 godina (u daljem tekstu: plan upravljanja).

Na plan upravljanja saglasnost daje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za zaštitu životne sredine po prethodno pribavljenom mišljenju organizacije za zaštitu prirode.

Plan upravljanja sadrži:

1) prikaz glavnih prirodnih vrednosti i resursa, kao i stvorenih vrednosti;

2) ocenu stanja životne sredine zaštićenog područja;

3) pregled konkretnih aktivnosti, delatnosti i procesa koji predstavljaju faktor ugrožavanja zaštićenog područja;

4) drugoročne ciljeve zaštite, očuvanja i unapređenja i održivog razvoja zaštićenog područja;

5) analizu i ocenu uslova za ostvarivanje ciljeva iz tačke 4) ovog stava;

6) prioritetne aktivnosti i mere na zaštiti, održavanju, praćenju stanja i unapređenju prirodnih i stvorenih vrednosti;

7) prioritetne zadatke naučnoistraživačkog i obrazovnog rada;

8) planirane aktivnosti na održivom korišćenju prirodnih vrednosti, razvoju i uređenju prostora;

9) prostornu identifikaciju planskih namena i režima korišćenja zemljišta;

10) aktivnosti na promociji vrednosti zaštićenog područja;

11) studijsku, programsku, plansku i projektnu dokumentaciju potrebnu za sprovođenje ciljeva i aktivnosti;

12) oblike saradnje i partnerstva sa vlasnicima nepokretnosti, lokalnim stanovništvom i drugim korisnicima;

13) aktivnosti i mere na sprovođenju plana upravljanja sa dinamikom i subjektima realizacije i načinom ocene uspešnosti njegove primene;

14) finansijska sredstva i druge materijalne pretpostavke za izvršavanje poverenih poslova upravljanja zaštićenim područjem i način njihovog obezbeđenja.

O predlogu plana upravljanja upravljač je dužan da obavesti javnost i da obezbedi javni uvid u predloženi plan u trajanju od 30 dana.

U periodu za koji je donet može se vršiti revizija plana upravljanja ako je to potrebno.

Izveštaj o ostvarivanju plana upravljanja podnosi se organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Beograda nadležnoj za zaštitu životne sredine najkasnije 60 dana pre isteka perioda za koji je plan donet.

Član 11

Plan upravljanja se razrađuje i sprovodi kroz godišnje programe upravljanja zaštićenim područjem (u daljem tekstu: program upravljanja) na koje saglasnost daje organizaciona jedinica Gradske uprave grada Beograda nadležna za zaštitu životne sredine.

Programom upravljanja iz stava 1. ovog člana određuju se mere i aktivnosti zaštite, očuvanja, unapređenja i korišćenja zaštićenog područja, sa obimom i dinamikom njihove realizacije i iznosom potrebnih finansijskih sredstava.

Izveštaj o realizaciji programa upravljanja za tekuću godinu, odnosno program upravljanja za narednu godinu, upravljač podnosi organizacionoj jedinici Gradske uprave grada Beograda nadležnoj za poslove zaštite životne sredine najkasnije do 15. decembra tekuće godine.

Član 12

Unutrašnji red i čuvarska služba u zaštićenom području uređuju se aktom koji donosi upravljač uz prethodnu saglasnost organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda nadležne za zaštitu životne sredine.

Aktom iz stava 1. ovog člana utvrđuju se:

1) način na koji će se ponašati posetioci, vlasnici i korisnici nepokretnosti pri kretanju, boravku i obavljanju poslova na zaštićenom području;

2) mesta, površine i objekti u kojima se ograničava kretanje ili zabranjuje i ograničava obavljanje određenih radnji, kao i trajanje tih mera;

3) vrste divljih biljaka i životinja i druge prirodne i kulturne vrednosti koje je zabranjeno uništavati, oštećivati ili uznemiravati;

4) vrste divljih biljaka i životinja čije je korišćenje, odnosno branje, sakupljanje i izlov ograničeno, kao i način i uslovi obavljanja tih radnji;

5) način saradnje sa fizičkim, pravnim i drugim licima koja koriste ili su zainteresovana za korišćenje zaštićenog područja;

6) uslovi zaštite pod kojima se mogu obavljati naučna istraživanja i obrazovne aktivnosti;

7) mesta i uslovi za odlaganje otpada, način održavanja urednosti i čistoće zaštićenog područja;

8) način i organizacija čuvarske službe i čuvanja zaštićenog područja, kao i kadrovi, oprema i sredstva neophodna za njegovo čuvanje i održavanje.

Pravila utvrđena aktom iz stava 1. ovog člana i druge neophodne informacije o sprovođenju režima zaštite, upravljač je dužan javno da oglasi i na pogodan način učini dostupnim posetiocima i korisnicima zaštićenog područja.

Član 13

Sredstva potrebna za sprovođenje režima zaštite zaštićenog područja obezbeđuju se u budžetu grada Beograda, iz naknade za korišćenje zaštićenog područja, prihoda ostvarenih u obavljanju delatnosti upravljanja zaštićenim područjem, sredstava obezbeđenih za realizaciju programa, planova i projekata u oblasti zaštite prirode i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Sredstva obezbeđena u budžetu grada Beograda za tekuću godinu isplaćuju se upravljaču u skladu sa obimom i dinamikom mera i aktivnosti utvrđenih programom upravljanja iz člana 11. ovog rešenja.

Član 14

Vlasnik, odnosno korisnik zemljišta u granicama zaštićenog područja dužan je da dozvoli pristup zaštićenom području radi zadovoljenja naučnih, obrazovnih, estetskih i rekreativnih potreba na način utvrđen ovim rešenjem, kao i da upravljaču omogući sprovođenje ustanovljenog režima zaštite i izvršavanje drugih obaveza u skladu sa zakonom i ovim rešenjem.

Vlasnik, odnosno korisnik iz stava 1. ovog člana dužan je da, bez odlaganja, obavesti, upravljača ili organizaciju za zaštitu prirode ili nadležni inspekcijski organ, u slučaju promena koje zaštićeno područje mogu uništiti, oštetiti ili narušiti njegova bitna svojstva.

Član 15

Stručni nadzor nad sprovođenjem ovog rešenja i akata donetih na osnovu ovog rešenja vrši organizacija za zaštitu prirode u skladu sa zakonom.

Član 16

Planiranje, uređenje i korišćenje prostora koji obuhvata zaštićeno područje mora biti u skladu sa ovim rešenjem i planom upravljanja.

Planovi, programi i osnove koji obuhvataju zaštićeno područje, a koji su doneti pre stupanja na snagu ovog rešenja, usaglasiće se sa odredbama ovog rešenja u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog rešenja.

Za sve planove, programe i projekte iz st. 1. i 2. ovog člana pribavljaju se uslovi zaštite prirode od organizacije za zaštitu prirode, kao i uslovi zaštite životne sredine od organizacione jedinice Gradske uprave grada Beograda nadležne za zaštitu životne sredine.

Član 17

Upravljač je dužan da u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ovog rešenja donese plan upravljanja i pravilnik o unutrašnjem redu i čuvarskoj službi.

Godišnji program upravljanja za 2011. godinu upravljač je dužan da donese do 15. decembra 2010. godine.

Do donošenja programa iz stava 2. ovog člana upravljač će poslove upravljanja obavljati prema privremenom programu upravljanja koji će doneti u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ovog rešenja.

Do donošenja privremenog programa iz stava 3. ovog člana primenjivaće se opšte i posebne mere zaštite utvrđene ovim rešenjem i druge mere koje odredi nadležni inspekcijski organ.

Član 18

Upravljač je dužan da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog rešenja organizuje privremenu čuvarsku službu do donošenja akta iz člana 12. ovog rešenja.

Član 19

Upravljač je dužan da zaštićeno područje obeleži u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ovog rešenja.

Član 20

Ovo rešenje stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".