ODLUKA

O DOSTUPNOSTI INFORMACIJA, UČEŠĆU JAVNOSTI U DONOŠENJU ODLUKA I PRAVU NA PRAVNU ZAŠTITU U PITANJIMA ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. list grada Kragujevca", br. 31/2010)

 

I OPŠTA ODREDBA

Član 1

Odlukom o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine (u daljem tekstu: Odluka) utvrđuje se obaveza za sve organe grada Kragujevca, stručne i posebne službe organa grada kao i pravna lica čiji je osnivač grad Kragujevac (u daljem tekstu: davaoci informacija), da učine dostupnim informacije koje se tiču zaštite i očuvanja životne sredine, uređuje učešće javnosti u donošenju odluka u ovoj oblasti i pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine na teritoriji grada Kragujevca.

II DOSTUPNOST INFORMACIJA

Član 2

Davaoci informacija, dužni su da učine dostupnom javnosti svaku informaciju iz oblasti svoje nadležnosti, koja je od značaja za:

• građane, pravna lica i udruženja koja se bave zaštitom životne sredine

• sva lica na koja utiču ili mogu uticati postupci i odluke nadležnih organa

• sva lica koja imaju i iskažu interes da brane pravo na život u zdravoj životnoj sredini, u skladu sa zakonom i odredbama ove Odluke.

Član 3

Davaoci informacija posebno su obavezni da dostupnom javnosti učine svaku informaciju koja se tiče identifikacije zagađivača životne sredine na teritoriji grada Kragujevca, do koje su došli u vršenju poslova iz svoje nadležnosti, kao i mere koje preduzimaju na otklanjanju ili sanaciji nastalog problema koji neposredno utiče, ili može uticati, na zdravu životnu sredinu.

Član 4

Dostupnost informacija u oblasti zaštite životne sredine obezbeđuju se, pored načina utvrđenih zakonom, i:

• održavanjem konferencija za predstavnike javnih glasila,

• izdavanjem saopštenja za javnost,

• otvaranjem posebne internet stranice na sajtu grada Kragujevca,

• održavanjem tribina o stanju i merama koje se preduzimaju na zaštiti životne sredine,

• organizovanjem tematskih okruglih stolova o problemima zaštite životne sredine,

• štampanjem brošura i drugog materijala o informacijama značajnim za zaštitu životne sredine,

• edukacijom predškolske i školske omladine o potrebi i merama na zaštiti životne sredine,

• organizovanjem javnih rasprava o nacrtima odluka i predlozima planova kojima se normativno uređuje oblast zaštite životne sredine,

• kao i na drugi način kojim se građani i druga zainteresovana pravna i fizička lica mogu obavestiti o pitanjima u ovoj oblasti.

III UČEŠĆE JAVNOSTI U DONOŠENJU ODLUKA

Član 5

Obavezuju se Gradske uprave, kao i posebne i stručne službe organa grada ovlašćene za izradu nacrta akata iz nadležnosti Gradskog veća i Skupštine grada Kragujevca da pravovremeno, na jedan od načina utvrđenih članom 4. ove Odluke, obaveste građane, pravna lica, udruženja i druge zainteresovane subjekte o mogućnosti učešća u postupku izrade odluka iz nadležnosti Skupštine grada Kragujevca, a koje se tiču životne sredine.

Obaveštenje iz stava 1. ovog člana treba posebno da sadrži informacije o prirodi predložene odluke, nadležnom organu uprave koji je odgovoran za njeno sprovođenje, načinu i obliku učešća građana odnosno dostavljanja primedbi i predloga, rok za njihovo podnošenje, kao i druge informacije od značaja za učešće javnosti u ovom postupku.

Član 6

Skupština grada Kragujevca, kao oblik učešća javnosti u donošenju odluka u ovoj oblasti, ovom Odlukom, ustanovljava institut pod nazivom "Zelena skupštinska stolica".

Institutom "Zelena skupštinska stolica", u smislu odredaba ove Odluke ustanovljava se obaveza predsednika Skupštine grada Kragujevca da za svako zasedanje Skupštine grada pozove predsednika Saveta za zaštitu životne sredine, odnosno ovlašćenog predstavnika Saveta, obezbedi mu skupštinsku stolicu, koja je vidno označena kao "zelena stolica", na kojoj niko nema pravo da sedi osim predsednika, odnosno ovlašćenog predstavnika Saveta, koja ostaje prazna i ukoliko isti nisu prisutni sednici.

Predsedavajući Skupštine grada omogućiće, u okviru ovog instituta, prilikom razmatranja i donošenja odluka koje se neposredno tiču ili se mogu ticati zaštite, unapređenja i razvoja životne sredine obezbedi, u okviru rasprave u načelu o predlogu odluka, pravo predsedniku ili ovlašćenom predstavniku Saveta, učešće u raspravi, bez prava odlučivanja.

Predsednik, odnosno ovlašćeni predstavnik Saveta ima pravo da održi konferenciju za predstavnike javnih glasila, pre, u toku ili neposredno po završetku sednice Skupštine grada na kojoj je uzeo učešće i na njoj javnosti bliže ukaže na razloge koje je izneo u raspravi "za" ili "protiv" donošenja takve Odluke, odnosno na pozitivne ili negativne efekte njenog donošenja, odnosno nedonošenja u oblasti zaštite životne sredine.

IV PRAVO NA PRAVNU ZAŠTITU

Član 7

Skupština grada Kragujevca, u cilju obezbeđivanja pravne zaštite građana, pravnih lica, udruženja i drugih zainteresovanih subjekata u oblasti zaštite i očuvanja životne sredine ustanovljava institut "Zelenog ombudsmana".

"Zeleni ombudsman" podrazumeva obavezu pružanja besplatne pravne pomoći svim zainteresovanim subjektima i davanja informacija o mogućnosti pokretanja upravnih i sudskih postupaka i korišćenju pravnih lekova, u slučajevima kada im je povređeno neko od prava garantovanih ovom odlukom.

Poslove "Zelenog ombudsmana" obavljaće Gradska uprava nadležna za poslove zaštite životne sredine.

V ZAVRŠNE ODREDBE

Član 8

Sredstva za aktivnosti i rad instituta utvrđenih ovom Odlukom obezbeđuju se u budžetu grada Kragujevca i finansiraju se iz sredstava budžetskog Fonda za zaštitu životne sredine grada Kragujevca.

Član 9

Obavezuju se organi grada Kragujevca da svoja akta urede u skladu sa odredbama ove Odluke do početka njene primene.

Član 10

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca", a primenjivaće se od 1. jula 2011. godine.