REŠENJE

O OBRAZOVANJU SAVETA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

("Sl. list grada Kragujevca", br. 31/2010)

Član 1

Ovim rešenjem Gradsko veće obrazuje Savet za zaštitu životne sredine (u daljem tekstu: Zeleni savet), kao radno telo Gradskog veća radi razmatranja pitanja, davanja mišljenja i predloga i obavljanja određenih zadataka iz oblasti unapređenja zaštite i očuvanja životne sredine na teritoriji grada Kragujevca.

Član 2

Zeleni savet se obrazuje i u cilju sprovođenja strategija u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja, obezbeđivanja uslova, predlaganja i preduzimanje mera u oblastima:

- očuvanja životne sredine,

- zaštite prirodnih vrednosti,

- održivog razvoja,

- davanja mišljenja i učešća u međunarodnim projektima koji se bave očuvanjem, zaštitom i održivim razvojem u oblasti životne sredine,

- preduzimanjem mera iz ove oblasti u skladu sa Zakonom, ratifikovanim međunarodnim ugovorima i konvencijama, planovima, programima i strategijama zaštite životne sredine Republike Srbije i grada Kragujevca, Statutom grada Kragujevca, Odlukom o dostupnosti informacija, načinu učešća javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u oblasti zaštite životne sredine i ovom odlukom,

- kao i drugim pitanjima u ovoj oblasti.

Član 3

Zeleni savet ima 13 članova koje imenuje Gradsko veće posebnim rešenjem, na period od 4 godine, iz reda predstavnika: Grada, Univerziteta u Kragujevcu, privredne komore, udruženja građana i predstavnika sredstava javnog informisanja.

Članove Zelenog saveta, kao predstavnike grada Kragujevca, imenuje Gradsko veće iz reda:

1. Članova Gradskog veća koji se bave životnom sredinom, održivim razvojem i saradnjom sa udruženjima;

2. predstavnika Gradske uprave za urbanizam, izgradnju i zaštitu životne sredine;

3. predstavnika Gradske uprave za inspekcijske poslove;

4. predstavnika Zavoda za javno zdravlje Kragujevac;

5. predstavnika Zaštitnika građana.

Dva člana Zelenog saveta su stručnjaci u oblasti zaštite životne sredine, predstavnici Univerziteta u Kragujevcu, koje Gradsko veće imenuje na predlog Rektora Univerziteta.

Dva člana Zelenog saveta Gradsko veće imenuje kao predstavnike preduzetnika na predlog Privredne komore.

Dva člana Zelenog saveta Gradsko veće imenuje iz reda udruženja koja se bave pitanjima zaštite životne sredine i koja deluju na teritoriji grada Kragujevca, na predlog člana Gradskog veća zaduženog za oblast saradnje sa udruženjima.

Dva člana Zelenog saveta Gradsko veće imenuje kao predstavnike sredstava javnog informisanja, na predlog člana Gradskog veća zaduženog za oblast informisanja.

Predsednik Saveta je član Gradskog veća koji se bavi životnom sredinom, održivim razvojem i saradnjom sa udruženjima.

Savet ima sekretara, koji obavlja stručne i administrativne poslove za potrebe Saveta, koji učestvuje u radu Saveta bez prava glasa, koji se imenuje na predlog predsednika Saveta, iz reda zaposlenih u gradskoj upravi, koji se bavi pitanjima zaštite životne sredine.

Član 4

Zeleni savet radi u sednicama, na kojima prisustvuje većina od ukupnog broja članova.

Zeleni savet odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova.

U radu Zelenog saveta mogu učestvovati, bez prava glasa, i: stručnjaci u pitanjima koja se nalaze na dnevnom redu Saveta, na poziv predsednika Saveta; predstavnici javnih preduzeća koja obavljaju komunalnu delatnost, kada se radi o pitanjima sprovođenja mera zaštite životne sredine; kao i predstavnici zainteresovanih građana, kada Savet razmatra pitanja koja su od značaja za neposredno ostvarivanje njihovih prava i interesa u pitanjima zaštite životne sredine.

Član 5

Zeleni savet može obrazovati svoja stalna i povremena radna tela koja mu pomažu u radu.

U radna tela Zelenog saveta mogu se imenovati istaknuti stručnjaci u određenoj oblasti zaštite životne sredine za koju je radno telo osnovano, kao i predstavnici građana zainteresovanih za rešavanje određenog problema u ovoj oblasti, koji je predmet rada radnog tela.

Broj, sastav, naziv, zadaci i način rada povremenih i stalnih radnih tela Zelenog saveta utvrdiće se rešenjem o njihovom obrazovanju.

Član 6

Rad Zelenog saveta i njegovih radnih tela je javan.

Javnost rada Zelenog saveta i njegovih radnih tela obezbeđuje se pozivanjem i prisustvovanjem predstavnika sredstava javnog informisanja na sednice Zelenog saveta i njegovih radnih tela, održavanjem konferencija za štampu, izdavanjem saopštenja, otvaranjem posebnog internet sajta Saveta, kao i na drugi pogodan način obaveštavanja građana o pitanjima zaštite životne sredine koje razmatra Zeleni savet ili njegova radna tela.

O javnosti rada Zelenog saveta stara se predsednik, a njegovih radnih tela predsednik radnog tela.

Predsednik Zelenog saveta, odnosno predsednik radnog tela, dužan je da učini dostupnom javnosti svaku informaciju koja je od značaja za građane u oblasti zaštite životne sredine.

Predsednik Zelenog saveta i predsednik radnog tela posebno su obavezni da dostupnom javnosti učine svaku informaciju koja se tiče identifikacije zagađivača životne sredine na teritoriji grada, kao i mera koje preduzimaju na otklanjanju ili sanaciji nastalog problema koji neposredno utiče ili može uticati na zaštitu životne sredine.

Član 7

Zeleni Savet donosi Poslovnik o radu, kojim bliže uređuje način rada, način predlaganja pitanja koja će razmatrati, ovlašćene predlagače, način sazivanja i održavanja sednica, način informisanja javnosti o svom radu, kao i druga pitanja od značaja za rad Zelenog saveta.

Član 8

Zeleni savet u svom radu, radi prikupljanja informacija o svakoj pojavi ugrožavanja životne sredine ustanovljava institut pod nazivom: " Zeleni telefon".

"Zeleni telefon" podrazumeva otvaranje posebne telefonske linije putem koje građani mogu da obaveste članove Zelenog saveta o pojavama zagađenja ili ugrožavanja životne sredine i eventualnim zagađivačima, odnosno počiniocima.

Način rada "Zelenog telefona", vođenje evidencije i druga pitanja od značaja za njegovo funkcionisanje, urediće se posebnom Odlukom Zelenog saveta.

Član 9

Obavezuje se Gradsko veće da obezbedi uslove neophodne za rad Zelenog saveta.

Član 10

Obavezuju se Gradske uprave koje predlažu nacrte odluka i planova u oblasti zaštite životne sredine, prostornog planiranja, izgradnje i komunalne privrede, da iste ne mogu uputiti Gradskom veću bez pribavljenog mišljenja Zelenog saveta, u pisanoj formi.

Član 11

Sredstva za rad i aktivnosti Zelenog saveta, njegovih radnih tela i instituta utvrđenih ovim rešenjem, obezbeđuju se u budžetu grada Kragujevca i finansiraju se sa pozicija Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Kragujevca.

Član 12

Ovo rešenje objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".