ODLUKA

O ODREĐIVANJU LOKACIJA ZA ODLAGANJE GRAĐEVINSKOG OTPADA I OTPADA OD RUŠENJA OBJEKATA NA TERITORIJI GRADA ČAČKA

("Sl. list grada Čačka", br. 15/2010)

Član 1

Ovom odlukom, određuju se kao lokacije za odlaganje građevinskog otpada i otpada od rušenja objekata, sve depresije prirodne ili stvorene, koje su van uticaja zone poplavnih voda, na teritoriji grada Čačka, u granicama Prostornog plana grada Čačka.

Usitnjen građevinski otpad može se koristiti za nasipanje nekategorisanih puteva (seoski, poljski i šumski).

Član 2

Odlaganje građevinskog otpada i otpada od rušenja objekata vršiti u svim depresijama prirodnim ili stvorenim, van uticaja zone poplavnih voda, na teritoriji grada Čačka, do nivoa kote terena okolnog zemljišta neposredno uz depresiju.

Član 3

O lokacijama određenim za odlaganje građevinskog otpada i uslovima za korišćenje postojećih depresija, potrebno je od nadležnog organa uprave za poslove urbanizma pribaviti informaciju o lokaciji sa podacima o mogućnostima i ograničenjima korišćenja katastarskih parcela, na osnovu planskog akta.

Član 4

Odlaganje zemlje od iskopavanja vršiće se na lokaciji postojećeg smetlišta "Prelići" u svrhu njegove rekultivacije i sanacije.

Član 5

Građevinski otpad i otpad od rušenja objekata, za koji se ovom Odlukom određuje način odlaganja, može se sastojati isključivo od inertnih komponenti otpada. Vlasnik otpada je dužan da na mestu nastanka izvrši odvajanje reciklabilnog dela otpada a naročito otpada koji pripada posebnim tokovima otpada u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom ("Sl. glasnik RS" br. 36/09).

Član 6

Otpad se transportuje u zatvorenom vozilu, kontejneru ili na drugi odgovarajući način kako bi se sprečilo rasipanje ili ispadanje otpada prilikom transporta, utovara ili istovara i kako bi se sprečilo zagađenje vazduha, vode, zemljišta i životne sredine.

Član 7

U slučaju rasipanja ili ispadanja otpada prilikom transporta prevoznik otpada je odgovoran za njegovo čišćenje i uklanjanje.

Član 8

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Čačka".