ODLUKA
O UTVRĐIVANJU NASTUPANJA ELEMENTARNE NEPOGODE - POPLAVE I PROGLAŠENJU VANREDNE SITUACIJE NA TERITORIJI GRADA ZRENJANINA

("Sl. list Grada Zrenjanina", br. 19/2010)

Član 1

Utvrđuje se nastupanje elementarne nepogode - poplave i proglašava se vanredna situacija na teritoriji grada Zrenjanina

Član 2

U cilju sprovođenja mera radi ublažavanja i otklanjanja neposrednih posledica od elementarne nepogode nastale od poplave, jake kiše, grada i olujnog vetra, potrebno je da:

1. Korisnici, vlasnici hotela, pansiona, hala, stambenih zgrada, stanova, poslovnih prostorija i drugih zgrada i prostorija stave iste na raspolaganje Gradskom štabu civilne zaštite, odnosno da prime na privremeni smeštaj eventualno evakuisano stanovništvo, sa ugroženog područja grada Zrenjanina.

2. Gradski štab civilne zaštite, u saradnji sa Gradskom upravom, sačini Plan evakuacije i zbrinjavanja eventualno evakuisanog stanovništva, domaćih životinja i materijalnih dobara sa ugroženog područja.

3. Gradska organizacija Crvenog krsta da se potpuno angažuje na prihvatu i distribuciji humanitarne pomoći.

4. Javna preduzeća čiji je osnivač Skupština grada, kao i druga preduzeća i javne ustanove da preduzmu određene mere iz svoje nadležnosti u cilju pružanja određene pomoći ugroženim domaćinstvima.

5. Korisnici, vlasnici, odnosno držaoci sredstava drumskog, željezničkog, PTT i radio saobraćaja, građevinskih i poljoprivrednih mašina na teritoriji grada Zrenjanina dužni su održavati isto u ispravnom stanju i sa odgovarajućom radnom snagom staviti ih na raspolaganje po zahtevu Gradskog štaba za civilnu zaštitu.

6. Korisnici, vlasnici odnosno držaoci medicinske opreme i lekova, rezervi krvi i produkata krvi, odeće i obuće, hrane i drugih materijalnih sredstava neophodnih za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu, dužni su da ih stave na raspolaganje na zahtev nadležnog organa lokalne samouprave.

Član 3

Ova Odluka se objavljuje u "Službenom listu grada Zrenjanina" i stupa na snagu danom objavljivanja.