PRAVILNIK
O STANDARDIMA RADA, MERILIMA I KRITERIJUMIMA ZA UTVRĐIVANJE CENE USLUGA KLUBA ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 12/2010)

Član 1

Ovim Pravilnikom utvrđuju se standardi rada i merila i kriterijumi za utvrđivanje cene usluga u Klubu za osobe sa invaliditetom (u daljem tekstu: Klub).

Član 2

Klub je namenjen osobama sa invaliditetom koji kroz svoje aktivnosti treba da doprinese njihovom osposobljavanju za samostalan život, aktiviranju psihomotornih, intelektualnih, kreativnih i drugih potencijala, jačanju kapaciteta za zapošljavanje, promovisanju postignuća radi podizanja javne svesti o pravima na jednake mogućnosti i smanjenju predrasuda o osobama sa invaliditetom.

Rad sa korisnicima Kluba se organizuje kroz individualni i grupni rad.

Individualni rad podrazumeva usluge fizioterapeuta a grupni rad podrazumeva rad u sekcijama kao što su sekcija za sport, rekreaciju i rehabilitaciju, informatičku obuku, glumu, slikarsko-kreativne sekcije i slične sekcije, koje se formiraju u zavisnosti od potreba korisnika kluba.

Član 3

Usluge Kluba mogu koristiti osobe sa invaliditetom uzrasta od 15 do 45 godina starosti koje imaju prebivalište na teritoriji grada Valjeva.

Kapacitet Kluba je 80 osoba.

Član 4

Klub radi svakog radnog dana od 12,00 do 20,00 časova.

Član 5

Za organizovanje i realizovanje aktivnosti Kluba pravno lice sa kojim grad zaključuje ugovor o pružanju usluge kluba za osobe sa invaliditetom (u daljem tekstu: pružalac usluge) treba da obezbedi:

1. jednog koordinatora (najmanje četvrti stepen stručne spreme društvenog smera) sa 50 sati mesečno,

2. jednu domaćicu Kluba (najmanje četvrti stepen stručne spreme medicinskog smera), sa 160 sati mesečno,

3. jednog fizioterapeuta (šesti stepen stručne spreme - viša terapeutska škola) sa 80 sati nedeljno,

4. jednog računovođu (četvrti stepen stručne spreme ekonomskog smera) sa 20 sati nedeljno,

5. tri voditelja sekcija u Klubu (najmanje četvrti stepen stručne spreme odgovarajuće oblasti) sa 30 sati mesečno,

Član 6

Prijem korisnika u Klub vrši se na osnovu rešenja Centra za socijalni rad o priznavanju prava na korišćenje usluga Kluba.

Centar za socijalni rad priznaje pravo na korišćenje usluga Kluba po postupku propisanom Odlukom o pravima u socijalnoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti građana u gradu Valjevu.

Pružalac usluge je u obavezi da primi korisnika kome je rešenjem priznato pravo na korišćenje usluga Kluba ukoliko ima slobodnih mesta.

Ukoliko nema slobodnih mesta korisnik se stavlja na listu čekanja.

Član 7

Smetnje za dolazak korisnika u Klub su:

1. somatska stanja:

- infektivne bolesti (boginje, šarlah, žutica...)

- stanja sa povišenom temperaturom, zapaljenja i sl.

- dijareje,

- vašljivost,

- šuga.

2. neuropsihijatrijska stanja:

- psihomotorna uznemirenost sa izraženom destrukcijom, agresijom i autoagresijom,

- psihotični šubovi,

- psihotičke epizode osoba sa mentalnom retardacijom,

- periodi pogoršanja sa neregulisanim napadima kod osoba sa epilepsijom.

Član 8

Korisnik ne može dolaziti u Klub sve dok traju smetnje iz čl. 7. ovog Pravilnika.

Član 9

Obaveza korisnika je da prilikom prvog dolaska korisnika u Klub, nakon prestanka smetnji iz čl. 8. ovog Pravilnika, priloži i potvrdu lekara da korisnik može boraviti u kolektivu.

Član 10

U slučaju nepoštovanja napred navedenih obaveza, Stručni tim Kluba za osobe sa invaliditetom (u daljem tekstu: Stručni tim) upozorava korisnika o posledicama nepoštovanja njihovih obaveza.

U slučaju da korisnik i pored upozorenja, nastavi sa neizvršavanjem svojih obaveza, korisniku može prestati pravo korišćenje usluga Kluba na osnovu mišljenja Stručnog tima.

Stručni tim sačinjavaju: koordinator, fizioterapeut i domaćica pružaoca usluge i isti formira pružalac usluge.

Član 11

Korisniku prestaje pravo:

- kada prestane neki od napred predviđenih osnova (prebivalište, godine života, neodgovarajuća kategorija)

- kada Stručni tim oceni da se opšte stanje ili ponašanje korisnika izmenilo do te mere da za njegov dalji boravak nema uslova,

- zbog kontinuiranog neizvršavanja obaveza roditelja, staratelja odnosno hranitelja korisnika, po proceni Stručnog tima,

- u slučaju procene Centra za socijalni rad da se prema korisniku primeni drugi, adekvatniji oblik socijalne zaštite.

Član 12

Pri utvrđivanju cene usluge kluba za osobe sa invaliditetom polazi se od aktivnosti koje usluga obuhvata utvrđenih Odlukom o pravima u socijalnoj zaštiti i socijalnoj sigurnosti građana u gradu Valjevu i ugovorom o pružanju usluge kluba za osobe sa invaliditetom, dužine njihovog trajanja i strukture cene usluge.

Član 13

Strukturu cene usluge kluba za osobe sa invaliditetom čine sredstva namenjena za:

- zaradu, naknade i ostala primanja zaposlenih u skladu sa ovim Pravilnikom i ugovorom o pružanju usluge kluba za osobe sa invaliditetom zaključenim sa pružaocem usluge,

- zakonom utvrđene obaveze,

- ukupne materijalne troškove vezane za pružanje usluge kluba za osobe sa invaliditetom u skladu sa propisanim normativima i standardima po najpovoljnijim tržišnim cenama ovih troškova,

- ostale materijalne i nematerijalne troškove vezane za pružanje usluge (kancelarijski materijal, telefon, sanitarni pregled radnika i dr).

Cenu usluge kluba za osobe sa invaliditetom utvrđuje Odeljenje Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove Valjevo nadležno za poslove socijalne zaštite, u mesečnom iznosu, u skladu sa ovim Pravilnikom.

Cena usluge se može menjati ukoliko se troškovi života povećaju za preko 10%.

Član 14

Sredstva za finansiranje usluge kluba za osobe sa invaliditetom obezbeđuju se u budžetu grada Valjeva i iz drugih izvora.

Član 15

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".