ODLUKA

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA MONETARNE POLITIKE NARODNE BANKE SRBIJE U 2011. GODINI

("Sl. glasnik RS", br. 95/2010)

1. Utvrđuje se Program monetarne politike Narodne banke Srbije u 2011. godini, koji je sastavni deo ove odluke.

2. Ova odluka objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu 1. januara 2011. godine.

 

PROGRAM
MONETARNE POLITIKE NARODNE BANKE SRBIJE U 2011. GODINI

1. Osnovni cilj monetarne politike Narodne banke Srbije je postizanje ciljane inflacije, čime će Narodna banka Srbije doprineti održavanju stabilnosti finansijskog sistema i ostvarivanju održivog ekonomskog rasta.

2. Monetarna politika Narodne banke Srbije u 2011. godini zasnivaće se na Memorandumu Narodne banke Srbije o monetarnoj strategiji1 i Memorandumu Narodne banke Srbije o ciljanim stopama inflacije od 2010. do 2012. godine.2

____________
1Memorandum Narodne banke Srbije o monetarnoj strategiji usvojen je na sednici Monetarnog odbora Narodne banke Srbije 22. decembra 2008. godine.
2Memorandum Narodne banke Srbije o ciljanim stopama inflacije od 2010. do 2012. godine usvojen je na sednici Monetarnog odbora Narodne banke Srbije 14. decembra 2009. godine.

3. Cilj monetarne politike Narodne banke Srbije u 2011. godini izražen je numerički - kao godišnja procentualna promena indeksa potrošačkih cena: ciljana inflacija postepeno se smanjuje sa 6% ± 2 p.p. s početka godine na 4,5% ± 1,5 p.p. na kraju godine. Budući da je utvrđen u vidu kontinuirano opadajuće vrednosti (s dozvoljenim odstupanjem) godišnjih promena potrošačkih cena - cilj za inflaciju određen je za svaki pojedinačni mesec u godini, pa se ostvarenje ciljane inflacije može pratiti u svakom momentu, što doprinosi odgovornosti i kredibilitetu monetarnih vlasti, a time i stabilizaciji inflacionih očekivanja.

4. Tokom 2011. godine Izvršni odbor Narodne banke Srbije donosiće odluke o monetarnoj politici koje će biti usmerene na postizanje ciljane inflacije u srednjem roku. Cilj je da se inflacija u 2012. godini postepeno smanjuje sa 4,5% ± 1,5 p.p. s početka godine na 4,0% ± 1,5 p.p. na kraju godine. Utvrđena putanja ciljeva za inflaciju do 2012. godine usklađena je s potrebom postizanja srednjoročne stabilnosti cena i odražava nameru da se ta stabilnost postigne postepenim smanjenjem inflacije, bez izazivanja makroekonomskih poremećaja.

5. Narodna banka Srbije nastojaće da cilj utvrđen za inflaciju ostvari pomoću osnovnog instrumenta monetarne politike - kamatne stope, koja se primenjuje u sprovođenju dvonedeljnih repo operacija. Visina te stope će se menjati na održiv, dosledan i predvidiv način, zavisno od ekonomskih kretanja i projekcija inflacije. Pored toga, Narodna banka Srbije će koristiti sve raspoložive instrumente iz svoje nadležnosti da bi se cilj utvrđen za inflaciju na srednji rok ostvario.

6. Delujući transparentno i odgovorno prema javnosti, Narodna banka Srbije se obavezala na komunikaciju s javnošću na sledeći način: a) saopštenjima za javnost, b) konferencijama za štampu, v) izveštajem o inflaciji i g) drugim publikacijama.

7. Narodna banka Srbije nastaviće da sprovodi režim rukovođeno plivajućeg deviznog kursa. Visok nivo deviznih rezervi Narodne banke Srbije obezbediće stabilnost deviznog tržišta. Intervencije na deviznom tržištu Narodna banka Srbije sprovodiće radi smanjenja prekomernih dnevnih oscilacija kursa i/ili stimulisanja obima prometa, kao i u slučaju ugroženosti finansijske i cenovne stabilnosti.

8. Narodna banka Srbije će u 2011. godini nastaviti da razvija i jača tržišne instrumente monetarnog regulisanja i da, u saradnji s bankama, stvara uslove za dalje unapređenje međubankarskog tržišta novca.

9. Narodna banka Srbije nastaviće da sprovodi proces dinarizacije s obzirom na to da je stepen evroizacije u Srbiji i dalje veoma visok. Proces dinarizacije će se zasnivati na tri stuba: na očuvanju makroekonomske stabilnosti, na razvoju dinarskog novčanog tržišta i tržišta kapitala i na razvoju instrumenata zaštite od deviznog rizika. Smanjenje stepena evroizacije doprineće većoj efikasnosti monetarne politike, kao i smanjenju osetljivosti javnog i privatnog sektora na promene deviznog kursa.

10. Stabilan i konkurentan finansijski sistem jeste preduslov efikasnog delovanja transmisionog mehanizma monetarne politike. Narodna banka Srbije će i dalje preduzimati sve neophodne mere da bi obezbedila postojanje zdravih i stabilnih finansijskih institucija i poverenje u ukupan finansijski sistem, kako bi se efikasno mobilisala štednja i alocirale investicije. Time će doprinositi jačanju otpornosti na rizike svojstvene finansijskom poslovanju, kao i na potrese iz okruženja.

11. U režimu ciljanja inflacije značajna je koordinacija monetarne i fiskalne politike. Narodna banka Srbije će i u 2011. godini ostvarivati saradnju s Vladom RS. Vlada RS se Sporazumom o ciljanju (targetiranju) inflacije3 obavezala da će sprovoditi održivu i predvidivu fiskalnu politiku u skladu s ciljanom inflacijom.

____________
3
Sporazum Narodne banke Srbije i Vlade Republike Srbije o ciljanju (targetiranju) inflacije usvojen je na sednici Vlade 19. decembra 2008. godine.

12. U slučaju da odstupanje inflacije od utvrđenog cilja traje više od šest uzastopnih meseci - Narodna banka Srbije će Vladu RS pismeno obavestiti o razlozima tog odstupanja, merama koje se moraju preduzeti i vremenu potrebnom da se inflacija vrati na utvrđeni cilj.