ODLUKA

O OSNIVANJU ZAVODA ZA TRANSFUZIJU KRVI VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 22/2010)

Član 1

Za obavljanje transfuziološke delatnosti za teritoriju Autonomne Pokrajine Vojvodine, osniva se Zavod za transfuziju krvi Vojvodine (u daljem tekstu: Zavod).

Osnivač Zavoda je Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine, sa sedištem u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina 16.

Član 2

Naziv Zavoda je "Zavod za transfuziju krvi Vojvodine".

Sedište Zavoda je u Novom Sadu, u ulici Hajduk Veljkova broj 9a.

Član 3

Zavod je zdravstvena ustanova sa svojstvom pravnog lica.

Na osnivanje, organizaciju i rad Zavoda, primenjuju se propisi o javnim službama, zdravstvenoj zaštiti i transfuziološkoj delatnosti.

Član 4

Zavod, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita i zakonom kojim se uređuje transfuziološka delatnost, obavlja:

21.10 proizvodnju osnovnih farmaceutskih proizvoda koja obuhvata i preradu krvi;

86.90 ostalu zdravstvenu zaštitu koja obuhvata i aktivnosti medicinskih laboratorija za analizu krvi.

Član 5

Pored poslova iz člana 4. ove odluke, Zavod na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine koordinira, usklađuje i povezuje rad ovlašćenih transfuzioloških ustanova i bolničkih banaka krvi pri stacionarnim zdravstvenim ustanovama, usklađuje obavljanje transfuziološke delatnosti vezane za izbor davaoca krvi, prikupljanje, testiranje, preradu, čuvanje, distribuciju i izdavanje krvi i komponenata krvi za kliničku upotrebu, kao i nadzor nad ozbiljnim neželjenim događajima odnosno ozbiljnim neželjenim reakcijama u vezi sa transfuzijom krvi i vodi jedinstveni registar davalaca krvi.

Član 6

Sredstva za osnivanje i početak rada Zavoda čine sredstva, imovina, prava i obaveze postojećeg Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, utvrđene finansijskim izveštajima na dan 31. decembra 2010. godine.

Finansijske izveštaje utvrdiće Upravni odbor postojećeg Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Poslovne promene nastale između 31. decembra 2010. godine i dana upisa Zavoda u sudski registar, obuhvataju se u poslovnim knjigama Zavoda.

Član 7

Zavod počinje sa radom danom upisa u sudski registar.

Član 8

Danom početka rada, Zavod preuzima sredstva, imovinu, prava i obaveze postojećeg Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, preuzima zaposlene u postojećem Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine i u svom radu primenjuje akta postojećeg Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Član 9

Organi Zavoda su: direktor, upravni i nadzorni odbor, koje imenuje i razrešava Vlada Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 10

Do imenovanja direktora, poslove i ovlašćenja direktora Zavoda obavljaće direktor postojećeg Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine dr Miroslav Milosavljević, do isteka mandata na koji je imenovan Rešenjem Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 11

U vršenju poslova i ovlašćenja direktora Zavoda, dr Miroslav Milosavljević:

1. predstavlja i zastupa Zavod u osnivanju;

2. organizuje i rukovodi radom Zavoda u osnivanju;

3. izvršava odluke Upravnog odbora Zavoda i preduzima mere za njihovo sprovođenje;

4. stara se o zakonitosti rada i odgovoran je za zakonitost rada Zavoda u osnivanju;

5. vrši druge poslove utvrđene zakonom.

Član 12

Do imenovanja predsednika i članova Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda, poslove i ovlašćenja Upravnog i Nadzornog odbora nastaviće da vrše predsednik i članovi Upravnog i Nadzornog odbora postojećeg Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine, do isteka mandata na koji su imenovani Rešenjem Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 13

Upravni odbor će doneti Statut Zavoda i druge opšte akte potrebne za upis Zavoda u sudski registar i obavljaće druge poslove iz nadležnosti Upravnog odbora, u skladu sa zakonom.

Član 14

Upravni odbor doneće Statut Zavoda i dostaviti ga Vladi Autonomne Pokrajine Vojvodine na saglasnost, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 15

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".