PRAVILNIK
O USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA I ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA NJIHOV RAD ZA 2010. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 17/2010, 26/2010, 52/2010, 73/2010 i 100/2010)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi, kriterijumi i merila za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima (u daljem tekstu: ugovor), između Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, odnosno filijale i zdravstvenih ustanova, privatne prakse i drugih pravnih lica (u daljem tekstu: davalac zdravstvenih usluga) i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2010. godinu.

Predmet ugovora iz stava 1. ovog člana su zdravstvene usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja koje se pružaju osiguranim licima, a koje su navedene u planu rada davaoca zdravstvenih usluga sa kojim se zaključuje ugovor.

Član 2

Ugovorima koji se zaključuju na osnovu ovog pravilnika obezbeđuje se zdravstvena zaštita osiguranim licima Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički zavod) i osiguranim licima Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika (u daljem tekstu: Fond) u skladu i na način koji je utvrđen ugovorom koji je zaključen između Republičkog zavoda i Fonda.

Član 3

Iznos planiranih sredstava za zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2010. godinu, za primarnu, sekundarnu i tercijarnu zdravstvenu zaštitu, utvrđen je Finansijskim planom Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje za 2010. godinu (u daljem tekstu: Finansijski plan).

Raspored sredstava iz stava 1. ovog člana, u obliku planirane naknade za rad davalaca zdravstvenih usluga, utvrđuje se predračunima sredstava za 2010. godinu, ako ovim pravilnikom nije drugačije propisano.

Predračuni sredstava odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

II USLOVI ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA

Član 4

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga je da davalac zdravstvenih usluga ispunjava uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti propisane zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita i propisima za sprovođenje tog zakona.

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da organizuje radno vreme koje zadovoljava potrebe osiguranih lica, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita.

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da pruža osiguranim licima ugovorene zdravstvene usluge u okviru punog, odnosno nepunog radnog vremena zaposlenih kod davalaca zdravstvenih usluga, kao i u dopunskom radu, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita.

Davalac zdravstvenih usluga nema pravo, u okviru radnog vremena koje je određeno za pružanje ugovorenih zdravstvenih usluga, da organizuje promocije lekova, preparata i terapijskog režima iz proizvodnog programa farmaceutskih kompanija, kao i da organizuje druge vidove promocija poslova i usluga koji se ne obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 5

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocem zdravstvenih usluga je da davalac zdravstvenih usluga dostavi Republičkom zavodu, odnosno filijali, ponudu u obliku plana rada za 2010. godinu.

Plan rada utvrđuje se na osnovu kadrovskih i tehničkih kapaciteta (kadrovi, prostor i oprema) i broja osiguranih lica iz člana 2. ovog pravilnika koji gravitiraju davaocu zdravstvenih usluga i sastavni je deo ugovora.

Vrsta i obim zdravstvenih usluga koji su iskazani u planu rada zasnivaju se na Planu zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2010. godinu koji donosi Republički zavod.

Planirani obim zdravstvenih usluga, po pravilu, nije manji od obima izvršenih zdravstvenih usluga u prethodnoj godini.

Član 6

Davalac zdravstvenih usluga sa kojim je filijala zaključila ugovor o pružanju zdravstvene zaštite obavezan je, u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju (u daljem tekstu: Zakon), da obezbedi potrebne lekove, medicinska sredstva, implantate i medicinsko-tehnička pomagala koja su utvrđena kao pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Ukoliko filijala utvrdi da je davalac zdravstvenih usluga, suprotno odredbama Zakona, naplatio od osiguranog lica zdravstvenu uslugu, zahtevao da samo nabavi lek, medicinsko sredstvo, implantat i medicinsko-tehničko pomagalo, obavestiće davaoca zdravstvenih usluga da je obavezan da osiguranom licu izvrši povraćaj sredstava za naplaćenu uslugu, nabavljeni lek, medicinsko sredstvo, implantat i medicinsko-tehničko pomagalo.

Davalac zdravstvenih usluga ima pravo da podnese prigovor filijali u vezi utvrđene obaveze za povraćaj sredstava iz stava 2. ovog člana.

Davaocu zdravstvenih usluga umanjiće se ugovorena naknada za 2010. godinu za sve iznose refundiranih sredstava osiguranim licima od strane filijale.

1. Uslovi za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže

Član 7

Plan rada zdravstvene ustanove iz Plana mreže zdravstvenih ustanova (u daljem tekstu: Plan mreže) mora biti usaglašen sa planiranom naknadom za rad.

Ocenu o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa planiranom naknadom za rad daje filijala uz prethodno mišljenje nadležne zdravstvene ustanove koja obavlja zdravstvenu delatnost javnog zdravlja i Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Ocenu o usaglašenosti plana rada sa planiranom naknadom za rad zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja daje filijala, uz prethodno mišljenje Instituta "Batut" i Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Ocenu o usaglašenosti plana rada sa planiranom naknadom za rad Instituta "Batut", daje Republički zavod uz prethodno mišljenje Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Ocenu o usaglašenosti plana rada sa planiranom naknadom za rad Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak", Zavoda za antirabičnu zaštitu "Luj Paster" i zavoda za transfuziju krvi daje filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove uz prethodno mišljenje Instituta "Batut" i Komore zdravstvenih ustanova Srbije.

Posle donošenja ocene o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa planiranom naknadom, zaključuje se ugovor između Republičkog zavoda, odnosno filijale i zdravstvene ustanove.

Član 8

Zdravstvena ustanova je odgovorna za sprovođenje kadrovskog plana, koji donosi ministar nadležan za poslove zdravlja (u daljem tekstu: ministar), obračun i isplatu plata za ugovoreni broj radnika i za izvršenje plana rada koji je osnov za zaključivanje ugovora.

U slučaju izmene broja i strukture ugovorenih radnika utvrđenih kadrovskim planom, zdravstvena ustanova je obavezna da filijali sa kojom je zaključila ugovor dostavi podatke o promenama.

Filijala iz stava 2. ovog člana, podatke u vezi sa promenama ugovorenih radnika ažurira u elektronskoj formi.

Član 9

Sastavni deo ugovora sa zdravstvenom ustanovom je Lista čekanja sačinjena u skladu sa Objašnjenjem za praćenje kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama, broj 011-00-00018/04-03 od 7. aprila 2004. godine, koje je doneo ministar, a koju zdravstvena ustanova dostavlja filijali do prvog u mesecu za taj mesec.

Član 10

Zdravstvena ustanova je obavezna da preduzima mere za obezbeđivanje kvaliteta zdravstvene zaštite u skladu sa odredbama opšteg akta koji je doneo ministar, kojim su utvrđeni pokazatelji kvaliteta zdravstvene zaštite.

Član 11

Uslov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom je i da zdravstvena ustanova, sa donošenjem plana rada, donese program racionalizacije, koji obuhvata:

1) nabavku lekova i medicinskih sredstava do nivoa optimalnih potreba, u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke;

2) sprovođenje racionalne dijagnostike, u skladu sa stavovima medicinske struke;

3) utvrđivanje optimalnih zaliha medicinskih sredstava i lekova, u skladu sa racionalnom farmakoterapijom u lečenju osiguranih lica;

4) utvrđivanje mera za stalno praćenje potrošnje lekova, krvi i produkata od krvi i medicinskih sredstava po osiguranom licu.

Član 12

Zdravstvena ustanova može u cilju sprovođenja programa racionalizacije ovlastiti Republički zavod, shodno članu 29. Zakona o javnim nabavkama, da u njeno ime i za njen račun izabere najpovoljnijeg ponuđača sa kojim će zdravstvena ustanova zaključiti ugovor za nabavku:

1) citostatika sa Liste lekova (Lista C - lekovi sa posebnim režimom izdavanja);

2) pegilovanog interferona alfa i interferona beta;

3) lekova koji nemaju dozvolu za stavljanje u promet u Republici Srbiji, a neophodni su u dijagnostici i terapiji (Lista D - neregistrovani lekovi), i

4) drugih dobara koja nisu sadržana u tač. 1 - 3. ovog stava, u slučaju poremećaja u snabdevanju zdravstvenih ustanova.

Ukoliko zdravstvena ustanova ne ovlasti Republički zavod da u postupku javne nabavke vrši izbor najpovoljnijeg ponuđača, sa kojim će zdravstvena ustanova zaključiti ugovor o nabavci dobara iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova može utrošak dobara fakturisati Republičkom zavodu po ceni koja ne može biti viša od cene koju je Republički zavod sa izabranim ponuđačem postigao u poslednjem sprovedenom postupku javne nabavke.

Član 13

Republički zavod može da zaključi poseban ugovor sa zdravstvenom ustanovom za izvođenje "pilot projekta" pod uslovima:

- da ministarstvo nadležno za poslove zdravlja (u daljem tekstu: Ministarstvo) prethodno da saglasnost zdravstvenoj ustanovi za izvođenje "pilot projekta" za tekuću godinu,

- da Ministarstvo da ocenu, mišljenje i ciljeve za sprovođenje "pilot projekta",

- da zdravstvena ustanova dostavi Ministarstvu i Republičkom zavodu izveštaj o rezultatima sprovedenog "pilot projekta" iz prethodne godine, ukoliko je isti bio ugovoren i sproveden.

Ugovor se može zaključiti po kriterijumima koji se definišu u skladu sa elementima koji su utvrđeni u "pilot projektu" za tekuću godinu za koju se "pilot projekt" sprovodi.

III KRITERIJUMI I MERILA ZA UGOVARANJE I UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA RAD ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA IZ PLANA MREŽE

Član 14

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom, sekundarnom, odnosno tercijarnom nivou, ukupna vrednost naknade za rad, odnosno naknade za izvršavanje plana rada, utvrđuje se po kriterijumima za svaku pojedinačnu namenu.

1. Zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na primarnom nivou

Član 15

Kriterijum za utvrđivanje naknade domu zdravlja za plate i dodatke na plate je ugovoreni broj radnika.

Naknada za plate utvrđuje se na osnovu važećih propisa kojima su utvrđeni:

1) koeficijenti i osnovica za obračun i isplatu plata;

2) osnovice i stope poreza i doprinosa iz obaveznog socijalnog osiguranja;

3) dodaci na plate.

Zdravstvena ustanova je obavezna da filijali sa kojom je zaključila ugovor dostavi izveštaj o odobrenom neplaćenom odsustvu ugovorenom radniku i utvrđeni iznos umanjenja naknade za plate po tom osnovu.

Izveštaj iz stava 4. ovog člana se ne dostavlja ako zdravstvena ustanova umesto odsutnog ugovorenog radnika kao zamenu angažuje drugog radnika iste struke.

Član 16

Domu zdravlja se utvrđuje naknada za prevoz na rad i sa rada za ugovoreni broj radnika na osnovu prosečnog troška zdravstvene ustanove za ovu namenu po zaposlenom radniku u prethodnoj godini, uvećanog za 15% i primenjenog na broj ugovorenih radnika u zdravstvenoj ustanovi koji koriste prevoz za dolazak i odlazak sa rada.

Član 17

Domu zdravlja se utvrđuje naknada za lekove i naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal prema broju osiguranih lica koji gravitiraju domu zdravlja uz primenu korektivnog faktora zavisno od starosne strukture.

Izuzetno domovima zdravlja sa područja AP Kosovo i Metohija naknade iz stava 1. ovog člana utvrđuju se na nivou sredstava za te namene utvrđene Predračunom sredstava za 2009. godinu.

Naknada za materijalne troškove i ostale troškove utvrđuje se domu zdravlja u visini sredstava za tu namenu utvrđenu Predračunom sredstava za 2009. godinu, uvećanih za 2%.

Planirana sredstva za participaciju domu zdravlja utvrđena su u visini ostvarene participacije za 2009. godinu.

Domu zdravlja koji u lečenju pacijenata koristi lek metadon, naknada za lekove iz stava 1. ovog člana uvećava se za sredstva potrebna za nabavku ovog leka.

Domu zdravlja se, pored naknade za lekove iz stava 1. ovog člana, priznaju i sredstva po osiguranom licu za lekove oktreotid i lanreotid za medicinske indikacije neuroendokrini karcinom i tereotrofni i somatrofni tumori hipofize, ukoliko se terapija pruža u toj zdravstvenoj ustanovi.

Član 18

Naknada za troškove energenata domu zdravlja određena je prema prosečnom mesečnom trošku po vrstama energenata, projektovanom za 2009. godinu i uvećanom za 6%, a na osnovu:

- površine prostora za grejanje,

- utrošene količine, po vrstama energenata,

- cene energenata zdravstvene ustanove, a najviše do nivoa prosečne cene energenata po vrsti na nivou filijale.

Član 19

Domu zdravlja koji u svom sastavu ima stacionar, naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal i ishranu pacijenata utvrđuje se po kriterijumima koji su za ove namene utvrđeni za zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa.

Član 20

Ostalim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na primarnom nivou, osim apotekama, utvrđuje se naknada za:

1) plate i troškove prevoza - po kriterijumima iz čl. 15. i 16. ovog pravilnika;

2) lekove - u visini sredstava za tu namenu utvrđenu Predračunom sredstava za 2009. godinu;

3) sanitetski i medicinski potrošni materijal - u visini sredstava za tu namenu utvrđenu Predračunom sredstava za 2009. godinu;

4) energente - shodno članu 18. ovog pravilnika;

5) materijalne troškove i ostale troškove, shodno članu 17. stav 2. ovog pravilnika.

Planirana sredstva za participaciju zdravstvenim ustanovama iz stava 1. ovog člana utvrđena su u visini ostvarene participacije za 2009. godinu.

Član 21

Ukoliko zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou u svom sastavu ima apoteku, naknada za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti utvrđuje se shodno odredbama ovog pravilnika iz odeljka - 4. Ugovaranje sa apotekom.

2. Zdravstvene ustanove koje obavljaju stomatološku zdravstvenu delatnost

Član 22

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju stomatološku zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, okvirna sredstva za 2010. godinu utvrđuje se na osnovu tima utvrđenog shodno normativima predviđenim opštim aktom o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe, koji je doneo ministar (u daljem tekstu: Pravilnik o bližim uslovima), za pružanje stomatoloških usluga u skladu sa članom 41. Zakona i u skladu sa opštim aktom Republičkog zavoda o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participaciji za 2010. godinu.

Zdravstvenim ustanovama sa područja AP Kosovo i Metohija koje obavljaju stomatološku zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, okvirna sredstva za 2010. godinu utvrđuju se prema broju i strukturi kadra koji pružaju stomatološke usluge osiguranim licima.

Ostali direktni i indirektni troškovi utvrđuju se po kriterijumima za ustanove primarne zdravstvene zaštite.

Izuzetno, zdravstvenim ustanovama kod kojih nije moguće primeniti kriterijum iz stava 1. ovog člana, okvirna sredstva za 2010. godinu utvrđuju se u visini fakturisane vrednosti stomatoloških usluga za 2009. godinu.

Zdravstvenim ustanovama kojima je, primenom kriterijuma iz stava 1. ovog člana, utvrđen manji broj timova od minimuma propisanog članom 3. tačka 4. Pravilnika o bližim uslovima, okvirna sredstva za 2010. godinu utvrđuju se za propisani minimum stomatoloških timova.

Cene stomatoloških usluga koje pružaju zdravstvene ustanove iz ovog člana, utvrđuju se opštim aktom Republičkog zavoda.

Član 23

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju stomatološku zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, naknada za rad utvrđena je po kriterijumima za zdravstvene ustanove koje obavljaju delatnost na tercijarnom nivou, do donošenja normativa od strane Ministarstva.

Član 24

Zdravstvenim ustanovama koje imaju organizovanu stomatološku zdravstvenu delatnost u neprekidnom trajanju od 24 časa, radi pružanja usluga urgentne stomatologije, naknada za plate za tri tima (tri doktora stomatologije i tri stomatološka tehničara) utvrđuje se shodno kriterijumima iz člana 15. stav 1. tač. 2, 3. i 4. ovog pravilnika.

3. Zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou

Član 25

Kriterijum za utvrđivanje naknade zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou za plate i dodatke na plate je ugovoreni broj radnika.

Naknada za plate utvrđuje se na osnovu važećih propisa kojima su utvrđeni:

1) koeficijenti i osnovica za obračun i isplatu plata;

2) osnovice i stope poreza i doprinosa iz obaveznog socijalnog osiguranja;

3) dodaci na plate.

Zdravstvena ustanova je obavezna da filijali sa kojom je zaključila ugovor dostavi izveštaj o odobrenom neplaćenom odsustvu ugovorenom radniku i utvrđeni iznos umanjenja naknade za plate po tom osnovu.

Izveštaj iz stava 4. ovog člana se ne dostavlja ako zdravstvena ustanova umesto odsutnog ugovorenog radnika kao zamenu angažuje drugog radnika iste struke.

Zdravstvenoj ustanovi se utvrđuje naknada za prevoz na rad i sa rada za ugovoreni broj radnika na osnovu prosečnog troška zdravstvene ustanove za ovu namenu po zaposlenom radniku u prethodnoj godini uvećanom za 15% i primenjenom na broj ugovorenih radnika u zdravstvenoj ustanovi koji koriste prevoz za dolazak i odlazak sa rada.

Član 26

Naknada za troškove energenata zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou utvrđuje se shodno članu 18. ovog pravilnika.

Član 27

Zdravstvenim ustanovama na sekundarnom i tercijarnom nivou naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal utvrđuje se na osnovu sledećih kriterijuma:

1. naknade za te namene utvrđene Predračunom sredstava za 2009. godinu;

2. broja lečenih lica i prosečnog troška za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal po lečenom licu;

3. odnosa fakturisane realizacije za period januar-septembar 2010. godine projektovane na godišnji nivo i ugovorene naknade za 2010. godinu, kao i odnos između ugovorenog iznosa po lečenom licu zdravstvene ustanove, ugovorenog iznosa po lečenom licu grupacije i fakturisanog iznosa po lečenom licu zdravstvene ustanove.

Primena kriterijuma iz stava 1. ovog člana zavisi od tipa zdravstvene ustanove.

Zdravstvenim ustanovama koje u lečenju pacijenata koriste metadon, naknada za lekove iz stava 1. ovog člana uvećava se za sredstva potrebna za nabavku ovog leka.

Zdravstvenim ustanovama koje pružaju laboratorijske usluge osiguranim licima koja koriste usluge dijalize u zdravstvenim ustanovama van Plana mreže, naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal iz stava 1. ovog člana, uvećava se za visinu troškova reagensa za pružene laboratorijske usluge.

Naknada za materijalne troškove i ostale troškove utvrđuje se u visini sredstava za tu namenu utvrđenu Predračunom sredstava za 2009. godinu, uvećanih za 2%.

Izuzetno, Kliničkom centru Srbije i institutima za kardiovaskularne bolesti koji pružaju zdravstvene usluge osiguranim licima sa lista čekanja iz oblasti vaskularne hirurgije, kardiohirurgije i endokrinologije, naknada za materijalne troškove i ostale troškove utvrđuje se u visini sredstava za tu namenu utvrđenu Predračunom sredstava za 2009. godinu, uvećanih za 6%.

Naknada za krv i labilne produkte od krvi, utvrđuje se u visini sredstava za ovu namenu koja je utvrđena Predračunom sredstava za 2009. godinu.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini ostvarene participacije za 2009. godinu.

Član 28

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za implantate su:

1) u ortopediji (endoproteze) - izvršeni obim rada zdravstvene ustanove, u okviru i van plana rada, projektovan za 2009. godinu i najviše cene po vrsti proteze koje priznaje Republički zavod,

2) u ortopediji (ostali ugradni materijal) - troškovi za ove namene projektovani za 2009. godinu,

3) u kardiohirurgiji, kardiologiji i vaskularnoj hirurgiji - nivo sredstava za ove namene utvrđen Predračunom sredstava za 2009. godinu. Zdravstvena ustanova je dužna da sredstvima za ove namene izmiri sve obaveze koje su nastale prema dobavljačima za isporučene implantate iz ovih oblasti, a na osnovu javnih nabavki koju je sproveo Republički zavod u 2009. godini,

4) ostali implantati - troškovi za ove namene projektovani za 2009. godinu.

Naknada za intraokularna sočiva, u okviru naknade za ostale implantate, utvrđuje se na osnovu obima rada projektovanog za 2009. godinu.

Naknada za kohlearne aparate, u okviru naknade za ostale implantate, utvrđuje se na nivou sredstava za te namene u 2009. godini.

Član 29

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za dijalizni materijal i lekove za dijalizu, su:

1) broj lica na dijalizi i broj dijaliza po vrsti, u mesecu septembru 2009. godine;

2) cena dijaliznog materijala, po vrstama dijaliza uključujući i kućne dijalize, utvrđena opštim aktom Republičkog zavoda;

3) učešće dijalizatora (po vrstama) u ukupnom broju hemodijaliza;

4) lekovi za dijalizu - epoetin i ferlecit, po kriterijumu iz 2009. godine i cenama tih lekova utvrđenih po sprovedenoj poslednjoj javnoj nabavci Republičkog zavoda.

Član 30

Naknada za lekove koji se koriste za lečenje hemofilije utvrđuje se u visini projektovanih troškova po zdravstvenim ustanovama za te namene na godišnjem nivou.

Osnovi za projekciju troškova na godišnjem nivou su broj lica koja su u periodu I-VI 2010. godine lečena od hemofilije u zdravstvenoj ustanovi i koja su evidentirana u bazi podataka Instituta za transfuziju krvi Srbije, te stvarni troškovi za lečenje tih lica u istom periodu.

Član 31

Naknada za citostatike sa Liste lekova utvrđuje se na osnovu projekcije troškova za ove lekove na nivou 2009. godine, po vrsti i količini, te teritorijalne pokrivenosti i dostupnosti zdravstvene zaštite ovom vrstom lekova na određenoj teritoriji.

Naknada za citostatike po posebnom režimu izdavanja (Lista C) utvrđuje se na osnovu fakturisane realizacije, odnosno utroška lekova (obrazac N1), po vrsti i količini, projektovanih na nivou 2009. godine i nabavljenih lekova, po količini i vrsti u 2009. godini, u postupku javne nabavke koju je sproveo Republički zavod, izuzev leka imatinib mesilat za koji je količina utvrđena na osnovu broja osiguranih lica koja su koristila terapiju ovim lekom u 2009. godini i očekivanog broja novih osiguranih lica koja će koristiti ovu terapiju u 2010. godini.

Član 32

Naknada za ishranu u zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou utvrđuje se, u zavisnosti od načina obezbeđivanja ishrane, u visini naknade utvrđene za te namene Predračunom sredstava za 2009. godinu, izuzev zdravstvenih ustanova kod kojih je došlo do promene u načinu obezbeđivanja ishrane i kojima se naknada utvrđuje na osnovu cene ishrane po b.o. danu za novi način obezbeđivanja ishrane.

Član 33

Ukoliko zdravstvena ustanova pacijenta, koji se nalazi na bolničkom lečenju, uputi u drugu zdravstvenu ustanovu koja obavlja delatnost na sekundarnom ili tercijarnom nivou zdravstvene zaštite sa kojom Republički zavod, odnosno filijala ima zaključen ugovor, zbog pružanja dijagnostičke ili druge zdravstvene usluge, zdravstvena ustanova koja je uslugu pružila ispostavlja fakturu filijali sa kojom je zaključila ugovor.

Zdravstvena ustanova sekundarnog ili tercijarnog nivoa može, osigurana lica koja se nalaze na bolničkom lečenju u toj zdravstvenoj ustanovi, uputiti u zdravstvenu ustanovu koja obavlja delatnost javnog zdravlja radi pružanja dijagnostičkih odnosno mikrobioloških usluga, pod uslovom da na području filijale ne postoji druga bliža zdravstvena ustanova koja može pružiti navedene zdravstvene usluge.

Zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja za pružene usluge iz stava 2. ovog člana fakturu ispostavlja filijali Republičkog zavoda sa kojom je zaključila ugovor.

Kliničkim centrima i kliničko-bolničkim centrima koji iz opravdanih razloga ne mogu izvršiti određene ugovorene zdravstvene usluge, utvrđuju se, u okviru naknade za materijalne troškove i ostale troškove, sredstva za ugovore koje će te zdravstvene ustanove zaključiti sa drugim zdravstvenim ustanovama.

Član 34

Za određene vrste zdravstvenih usluga koje utvrđuje Republički zavod i koje se pružaju na sekundarnom ili tercijarnom nivou zdravstvene delatnosti, zdravstvenoj ustanovi obezbeđuju se sredstva, u okviru ili pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, po cenama koje utvrdi Republički zavod.

Član 35

Pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, zdravstvenoj ustanovi obezbeđuju se i sredstva za usluge pružene osiguranim licima sa liste čekanja iz oblasti kardiologije, kardiohirurgije, ortopedije, oftalmologije, magnetne rezonance, radioterapije, mamografije i hirurgije dojke, po cenama, odnosno naknadama koje utvrđuje Republički zavod, u visini ispostavljene fakture po osiguranom licu.

Planom rada zdravstvene ustanove utvrđuje se mesečni obim usluga iz oblasti navedenih u stavu 1. ovog člana, za koje su sredstva utvrđena Predračunom sredstava za 2010. godinu.

Izvršenje obima rada zdravstvene ustanove za zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova prati mesečno, a neizvršeni obim rada iz prethodnog meseca prenosi se u naredni mesec.

Član 36

Za izvršene usluge iz člana 35. ovog pravilnika iz oblasti kardiologije, zdravstvenoj ustanovi utvrđuje se cena za pruženu uslugu:

1)

koronarografija-kateterizacija

63.291,00 dinara

2)

revaskularizacija miokarda metodom PTCA (bez uračunate cene stenta)

137.019,00 dinara

U iznos cena iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi rada stručnog tima, lekova, sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala, indirektni troškovi i troškovi bolesničkih dana.

Za uslugu iz stava 1. tačka 2) ovog člana zdravstvenoj ustanovi se priznaje i vrednost ugradnog materijala (stenta) po ceni koja ne može biti viša od cene koja je ugovorena sa izabranim ponuđačem u postupku poslednje javne nabavke koju je sproveo Republički zavod.

Zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se organizovanjem dopunskog rada zdravstvenih radnika, na osnovu posebnog ugovora koji filijala na čijem području se nalazi sedište zdravstvene ustanove zaključuje sa zdravstvenom ustanovom.

Član 36a

Za izvršene usluge iz člana 35. ovog pravilnika iz oblasti kardiohirurgije, zdravstvenoj ustanovi utvrđuje se cena za pruženu uslugu:

1)

revaskularizacija miokarda koronarnim premošćenjem (bay-pass)

490.000,00 dinara

2)

implantacija valvule

620.000,00 dinara

U iznos cena iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi rada stručnog tima, ugradnog materijala, krvi i krvnih derivata, lekova, sanitetskog i potrošnog medicinskog materijala, indirektni troškovi i troškovi bolesničkih dana.

Zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se organizovanjem dopunskog rada zdravstvenih radnika, na osnovu posebnog ugovora koji filijala na čijem području se nalazi sedište zdravstvene ustanove zaključuje sa zdravstvenom ustanovom.

Član 37

Zdravstvenoj ustanovi koja pruži osiguranom licu zdravstvenu uslugu iz člana 36. ovog pravilnika, za lečenje akutnog infarkta miokarda, obezbeđuju se sredstva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, po ceni za tu vrstu usluge koja je propisana u istom članu.

Član 38

Za izvršene usluge iz člana 35. ovog pravilnika iz oblasti ortopedije, zdravstvenoj ustanovi priznaje se naknada:

1) za ugradnju endoproteze kuka (cementne) - 28.583,00 dinara;

2) za ugradnju endoproteze kuka (bescementne) - 30.149,00 dinara;

3) za ugradnju endoproteze kolena - 31.857,00 dinara;

4) za ugradnju unutrašnjeg fiksatora kičme (po tipu - Miami-Moss) - 91.656,00 dinara.

U iznos naknada iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi lekova, krvi i krvnih derivata i sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala.

Za usluge ugradnje proteza, koje nisu sadržane u stavu 1. ovog člana, a pružene su osiguranim licima sa liste čekanja, obezbeđuju se sredstva za stvarne troškove lekova, krvi i krvnih derivata i sanitetskog i potrošnog medicinskog materijala, za izvršenu uslugu po osiguranom licu, a priznaju se na osnovu ispostavljene fakture.

Za usluge iz oblasti ortopedije zdravstvenoj ustanovi pored naknade iz st. 1. i 3. ovog člana priznaje se vrednost implantata, a po cenama koje su postignute u postupku javne nabavke.

Član 39

Za izvršene usluge iz člana 35. ovog pravilnika iz oblasti oftalmologije, zdravstvenoj ustanovi priznaje se naknada:

1) za ugradnju intraokularnih rigidnih sočiva - 14.143,00 dinara;

2) za ugradnju intraokularnih fleksibilnih sočiva - 20.817,00 dinara;

3) za ugradnju intraokularnih mikroincizionih fleksibilnih sočiva - 25.526,00 dinara.

U iznos naknada iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi lekova, sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala i sočiva.

Naknada za izvršene usluge iz stava 1. tačka 3. ovog člana odnosi se samo na zdravstvene ustanove koje obavljaju zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou.

Član 40

Za izvršene usluge iz člana 35. ovog pravilnika koje se odnose na magnetnu rezonancu, zdravstvenoj ustanovi priznaju se cene:

1) za magnetnu rezonancu sa kontrastom - 7.534,00 dinara,

2) za magnetnu rezonancu bez kontrasta - 6.384,00 dinara.

U iznos cena iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi rada stručnog tima, sanitetskog i potrošnog medicinskog materijala i indirektni troškovi.

Pored cene iz stava 1. tačka 1. ovog člana, zdravstvenoj ustanovi se posebno priznaju troškovi lekova (kontrasta), a najviše do nivoa cena za te lekove koje su utvrđene u Listi lekova.

Zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se organizovanjem dopunskog rada zdravstvenih radnika, na osnovu posebnog ugovora kojeg filijala na čijem području se nalazi sedište zdravstvene ustanove zaključuje se sa zdravstvenom ustanovom.

Član 40a

Za izvršene usluge iz člana 35. ovog pravilnika iz oblasti radioterapije zdravstvenoj ustanovi priznaju se cene koje su iskazane u prilogu ovog pravilnika u tabelama "Cene usluga radioterapije".

U iznos cena radioterapije uračunati su troškovi rada stručnog tima, lekova, centigreja (cGy), sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala, troškovi održavanja opreme, indirektni troškovi i troškovi bolesničkih dana.

Zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se organizovanjem dopunskog rada zdravstvenih radnika, na osnovu posebnog ugovora koji filijala na čijem području se nalazi sedište zdravstvene ustanove zaključuje sa zdravstvenim ustanovama.

Cene usluga radioterapije" nalaze se u prilogu ovog pravilnika.

Član 41

Zdravstvenoj ustanovi se obezbeđuje i naknada za zdravstvene usluge veštačke oplodnje i za asistiranu ljudsku reprodukciju, i to za:

1) klasični metod veštačke oplodnje - IVF - 191.086,26 dinara;

2) metod veštačke oplodnje - In vitro maturacija jajne ćelije - 205.377,61 dinar;

3) metod veštačke oplodnje - ICSI - mikrofertilizacija - 206.875,61 dinar.

U iznos naknade za zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi: lekova, anestetika, hormona, medijuma i sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala.

Član 42

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, obezbeđuje se naknada za izvršenu dijagnostičku uslugu pozitronsku emisionu tomografiju-PET, i to:

1) PET celog tela - 18.975,00 dinara;

2) PET dopunski ciljani - 16.552,00 dinara;

3) PET ciljani - 18.668,00 dinara;

U iznos naknade iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi lekova, sanitetskog materijala i indirektni troškovi.

Pored naknade iz stava 1. ovog člana, zdravstvenoj ustanovi se posebno priznaju troškovi radiofarmaka u visini stvarnih troškova.

Član 43

Za izvršene usluge lečenja akutnog ishemijskog moždanog udara trombolističkom terapijom u prvih 48 sati, zdravstvenoj ustanovi se utvrđuje cena za izvršenu uslugu u iznosu od 138.478,00 dinara.

U iznos cene iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi rada stručnog tima, lekova, sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala, krvnih derivata, bolesničkih dana i indirektni troškovi.

Član 44

Pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, zdravstvenoj ustanovi sekundarnog i tercijarnog nivoa, obezbeđuju se sredstva, u visini stvarnih troškova potrebnih po osiguranom licu, za lekove i medicinska sredstva i to za:

1) transplantaciju bubrega i jetre;

2) endovaskularno lečenje intrakranijalnih aneurizmi;

3) lečenje dece do 18 godina koja su obolela od fenilketonurije;

4) lečenje cistične fibroze;

5) biološku terapiju za lečenje poliartikularnog juvenilnog artritisa, aktivnog reumatoidnog artritisa, aktivnog ankilozirajućeg spondilitisa i aktivnog psorijaznog artritisa, koja se sprovodi shodno uslovima propisanim opštim aktom kojim se utvrđuje Lista lekova - Lekovi sa posebnim režimom izdavanja (Lista C);

6) perkutanu vertebroplastiku;

7) za ambulantno lečenje osiguranih lica rezistentnih na klasične depo antipsihotike (risperidon injekcije sa produženim dejstvom);

8) ugradnju BAHA sistema deci oštećenog sluha.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, obezbeđuju se sredstva za lekove i medicinska sredstva za svaku izvršenu uslugu transplantacije koštane srži osiguranom licu, u visini od 350.000,00 dinara, a za svaku izvršenu uslugu transplantacije koštane srži osiguranom licu - detetu, sredstva za lekove i medicinska sredstva u visini od 726.000,00 dinara.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou i koja je obrazovana radi pružanja zdravstvene zaštite deci, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, obezbeđuju se sredstva za dijalizni materijal i lekove za dijalizu, kao i za druge lekove po rešenju Republičkog zavoda kojim se utvrđuje pravo osiguranog lica na ove lekove.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou i kojoj u ugovorenim sredstvima nije predviđena posebna naknada za hemodijalizu, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, obezbeđuju se sredstva za izvršene hemodijalize osiguranim licima kod kojih u toku lečenja dođe do akutnog otkazivanja bubrega, po cenama utvrđenim aktom Republičkog zavoda.

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na sekundarnom i tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, obezbeđuju se sredstva za lekove koji nisu na Listi lekova, a koji se priznaju osiguranim licima, u skladu sa opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje sadržaj, obim prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participacija za 2010. godinu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, obezbeđuju se sredstva za nabavku osiguranim licima ventilatora za neinvazivnu ventilaciju za lečenje u kućnim uslovima.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, obezbeđuju se sredstva za troškove izvođenja operativnog zahvata, angažovanjem inostranog zdravstvenog stručnjaka, u skladu sa opštim aktom kojim su uređeni uslovi i način upućivanja osiguranih lica na lečenje u inostranstvo.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, koja u skladu sa zakonom obavlja poslove transplantacije ćelija i tkiva, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, obezbeđuju se sredstva za naknadu troškova nabavke i uvoza ćelija i tkiva radi pružanja usluga transplantacije osiguranim licima.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu obezbeđuju se sredstva za naknadu troškova eksplantacije organa radi transplantacije u visini od 400.000,00 dinara po eksplantiranom organu.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu obezbeđuju se sredstva za naknadu troškova lečenja ekstremne gojaznosti osiguranih lica, kada je to medicinski neophodno, primenom metode barijatrijske hirurgije, u iznosu od 300.000,00 dinara po osiguranom licu.

Član 45

Institutima za onkologiju i kliničkim centrima, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, obezbeđuju se i sredstva u visini stvarnih troškova organizacije rada mobilnog mamografa za rano otkrivanje tumora dojke. Odluku o vrstama i visini stvarnih troškova donosi Upravni odbor Republičkog zavoda.

Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, obezbeđuju se sredstva za radioaktivni izotop-cezijum za rad aparata za zračenje krvnih derivata.

Član 46

Za zdravstvene usluge iz člana 36 - 45. ovog pravilnika obezbeđuje se naknada na osnovu dostavljene fakture o izvršenoj usluzi osiguranom licu, po ceni ili u visini naknade utvrđene ovim pravilnikom, odnosno u visini stvarnih troškova.

Član 46a

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, pored naknade utvrđene Predračunom sredstava za 2010. godinu, obezbeđuju se sredstva za pružene dijagnostičke usluge iz člana 36. stav 1. tač. 1) i 2) ovog pravilnika, koje su u funkciji priprema osiguranog lica za upućivanje na kardiohiruršku intervenciju u inostranstvo ili u zdravstvenu ustanovu u zemlji koja nije u Planu mreže, a po cenama utvrđenim u navedenom stavu.

4. Ugovaranje sa apotekom

Član 47

Kriterijumi za utvrđivanje naknade apoteci iz Plana mreže za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima, svih osiguranih lica, su:

1) za lekove - učešće u ukupnoj fakturisanoj vrednosti lekova na recept za period januar - septembar 2009. godine, a do iznosa sredstava utvrđenih Finansijskim planom;

2) za pomagala - 50% sredstava prema učešću u ukupno fakturisanoj vrednosti za period januar - septembar 2009. godine i 50% prema prosečnom trošku pomagala po osiguranom licu za 2009. godinu.

Ugovorena naknada za lekove obuhvata:

1) cene lekova koje su utvrđene Pravilnikom o Listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja;

2) troškove prometa na malo za izdate lekove na lekarski recept u iznosu 12% koji se obračunavaju na veleprodajnu cenu leka.

Izuzetno od stava 2. tačke 2) ovog člana za lekove na lekarski recept koji se koriste za lečenje HIV infekcije Republički zavod priznaje troškove prometa na malo od 6% na veleprodajnu cenu lekova.

Ugovorena naknada apoteci za izdata pomagala obuhvata i troškove prometa na malo za izdata pomagala u apoteci u iznosu od 4% koji se obračunavaju na nabavnu cenu pomagala.

Cena pomagala koja se može fakturisati na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja je nabavna cena uvećana za troškove prometa na malo.

Cena iz stava 5. ovog člana ne može biti viša od cene pomagala koja je odštampana u prilogu ovog pravilnika i čini njegov sastavni deo.

Uz naknadu iz st. 2., 3. i 4. ovog člana, priznaje se i obračunati porez na dodatu vrednost, u skladu sa zakonom kojim se uređuje porez na dodatu vrednost.

Izuzetno od st. 1 - 4. ovog člana, apotekama na području Kosova i Metohije naknada se utvrđuje shodno kriterijumima iz čl. 15. i 16. ovog pravilnika, kao i naknada za ostale troškove.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini ostvarene participacije za 2009. godinu.

Član 48

Apoteka je obavezna da obezbedi potrebnu količinu i asortiman lekova sa Liste lekova za osigurana lica Republičkog zavoda primenjujući načela ekonomičnosti i efikasnosti.

Član 49

Apoteka koja je zaključila ugovor sa filijalom obavezna je da ima informacioni sistem koji omogućava fakturisanje izdatih lekova i pomagala u elektronskoj formi prema aplikativnom softveru Republičkog zavoda i da vodi materijalno računovodstvo za lekove i medicinska sredstva koja izdaje na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 50

Ugovor sa apotekom iz Plana mreže za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima svih osiguranih lica, zaključuje filijala na čijem je području sedište apoteke.

Član 51

Apoteka je obavezna da izda propisani lek na lekarskom receptu.

Izuzetno, u slučaju da apoteka ne raspolaže lekom propisanim na lekarski recept, apoteka može izdati drugi lek kao zamenu, istog generičkog sastava, iste ili niže cene, ako lekar izričito nije napisao da se izda samo propisani lek.

Apoteka je obavezna da vodi podatke o vrsti i količini lekova koje je izdala u skladu sa stavom 2. ovog člana i da o tome dostavlja filijali tromesečni izveštaj.

Član 52

Za lekove izdate na lekarski recept i određena pomagala, apoteka ispostavlja fakturu Republičkom zavodu preko filijale sa kojom je zaključila ugovor.

Uz fakturu iz stava 1. ovog člana dostavljaju se lekarski recepti i obrasci za propisivanje određenih pomagala.

Faktura se ispostavlja u elektronskoj formi prema aplikativnom softveru Republičkog zavoda.

U ispostavljenoj fakturi, iskazuje se i iznos participacije za izdate lekove sa Liste lekova i za taj iznos se umanjuje obaveza prema apoteci.

5. Ugovaranje sa zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju

Član 53

Ugovor sa zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju zaključuje se za pružanje usluga specijalizovane produžene rehabilitacije, kao i bolničkog lečenja za one zdravstvene ustanove za koje je pružanje usluga bolničkog lečenja predviđeno Planom mreže.

Ugovor za usluge iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala na čijem se području nalazi sedište zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost specijalizovane produžene rehabilitacije za sva osigurana lica.

Pored usluga iz stava 1. ovog člana, filijala može ugovoriti pružanje ambulantno-polikliničkih usluga koje se ne obezbeđuju po vrsti i/ili obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području te filijale, po cenama utvrđenim opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuju cene za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Član 54

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju koja je u 2009. godini ostvarila od 50% do 100% ugovorenog broja b.o. dana za 2010. godinu, naknada za stacionarnu rehabilitaciju se utvrđuje za ostvareni broj b.o. dana u 2009. godini.

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju koja je u periodu januar - septembar 2010. godine ostvarila manje od 80% ugovorenog broja b.o. dana za 2010. godinu, ugovoreni broj b.o. dana umanjuje se za 10%.

Zdravstvenoj ustanovi specijalizovanoj za produženu rehabilitaciju koja je u periodu januar - septembar 2010. godine ostvarila više od 100% ugovorenog broja b.o. dana za 2010. godinu, broj b.o. dana se uvećava shodno više ostvarenom broju ugovorenih b.o. dana, a najviše do broja b.o. dana za broj postelja iz Plana mreže.

Ostalim zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju, naknada za stacionarnu rehabilitaciju se utvrđuje za broj postelja koji je ugovoren u 2009. godini.

Naknada za ambulantno-polikliničke usluge utvrđuje se na bazi fakturisane realizacije za period januar-jun 2010. godine projektovane na godišnjem nivou.

Zdravstvenoj ustanovi koja je u periodu januar-jun 2010. godine fakturisala manje od 30% sredstava u odnosu na ugovoreni iznos naknada za ambulantno-polikliničke usluge utvrđuju se na bazi fakturisane realizacije za period januar-septembar 2010. godine projektovane na godišnjem nivou.

Naknada za bolničko lečenje obezbeđuje se iz sredstava predviđenih za sekundarnu zdravstvenu zaštitu, a obuhvata i sredstva za ambulantno-polikliničke usluge pružene osiguranom licu za vreme bolničkog lečenja.

Zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju, koje su, u skladu sa opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje produžena medicinska rehabilitacija, uključene u program prevencije hroničnih komplikacija dijabetesa, utvrđuje se i naknada troškova prevencije i praćenja dijabetesa.

Zdravstvenim ustanovama specijalizovanim za produženu rehabilitaciju koje pružaju zdravstvene usluge lečenja karcinoma štitne žlezde priznaju se i troškovi radioaktivnog izotopa u visini stvarnih troškova.

Planirana sredstva za participaciju utvrđena su u visini ostvarene participacije za 2009. godinu.

6. Ugovaranje sa ostalim zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže

Član 55

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost iz oblasti virusologije, vakcina i imunobioloških preparata, sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost transfuzije krvi i zdravstvenim ustanovama koje vrše obaveznu obdukciju umrlih lica na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zdravstvena zaštita, za zdravstvene usluge koje nisu ugovorene sa drugim zdravstvenim ustanovama, zaključuje filijala na čijem području se nalazi zdravstvena ustanova za sva osigurana lica Republičkog zavoda.

Usluge iz stava 1. ovog člana utvrđuju se planom rada koji je sastavni deo ugovora.

Član 56

Naknada za zdravstvene ustanove iz člana 55. ovog pravilnika utvrđuje se za vrstu i broj usluga iz plana rada zdravstvene ustanove, za zdravstvene usluge koje se pružaju osiguranim licima, a po cenama koje utvrđuje Republički zavod.

Član 57

Filijala na čijem području se nalazi sedište Zavoda za antirabičnu zaštitu "Luj Paster" zaključuje sa tom zdravstvenom ustanovom ugovor radi sprovođenja, na području južno-bačkog okruga, zdravstvenih usluga, poslova i zadataka u okviru antirabične stanice na nivou primarne zdravstvene zaštite.

7. Ugovaranje sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost javnog zdravlja

Član 58

Sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja delatnost javnog zdravlja ugovor zaključuje filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove, i to za:

1) zdravstvene usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije;

2) poslove i zdravstvene usluge epidemiologije;

3) poslove u vezi sprovođenja obavezne imunizacije;

4) poslove i zadatke socijalne medicine.

Ugovorena naknada za usluge iz stava 1. tačka 1) ovog člana utvrđuje se na osnovu troškova za te namene projektovanih za 2009. godinu, a najviše do visine ugovorene naknade uvećane za 6%.

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja, za usluge izvršene shodno članu 33. stav 2. ovog pravilnika, naknada se utvrđuje Predračunom sredstava za institute/zavode za javno zdravlje za 2010. godinu, a najviše do iznosa fakturisane vrednosti navedenih zdravstvenih usluga osiguranim licima u 2009. godini.

Za usluge iz stava 1. tačka 2. ovog člana, naknada se utvrđuje u visini fakturisane vrednosti za izvršene zdravstvene usluge i poslove za potrebe obaveznog zdravstvenog osiguranja za 2009. godinu.

Sredstva za usluge i poslove iz stava 1. tačka 3. ovog člana sadržana su u naknadi utvrđenoj za zdravstvene usluge epidemiologije.

Sredstva za poslove i zadatke iz oblasti socijalne medicine utvrđuju se na osnovu vrste i broja zdravstvenih ustanova na području zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja, a u visini sredstava ugovorenih za 2009. godinu.

Participacija je utvrđena prema prosečnom broju uputa izdatim licima koja plaćaju participaciju i visine participacije, u skladu sa opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje participacija.

Poslove u vezi sa sprovođenjem imunizacije zdravstvena ustanova iz stava 1. ovog člana obavlja u skladu sa opštim aktom kojim se uređuje imunizacija i način zaštite lekovima koji je doneo ministar (u daljem tekstu: Pravilnik o imunizaciji).

Zdravstvenoj ustanovi koja obavlja delatnost javnog zdravlja, sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, za obavljanje poslova iz stava 1. ovog člana, ugovorena naknada za 2010. godinu, utvrđuje se shodno kriterijumima iz čl. 15. i 16. ovog pravilnika i na osnovu troškova laboratorijskog materijala za usluge mikrobiologije.

IV KRITERIJUM ZA UGOVARANJE SA USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE I UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA RAD

Član 59

Kriterijum za ugovaranje sa ustanovom socijalne zaštite je pružanje zdravstvene zaštite obuhvaćene obaveznim zdravstvenim osiguranjem osiguranim licima Republičkog zavoda smeštenim u ustanovama socijalne zaštite.

Ugovor sa ustanovom socijalne zaštite zaključuje filijala na čijem području je sedište te ustanove.

Član 60

Naknada ustanovama socijalne zaštite, za pružanje zdravstvenih usluga osiguranim licima, utvrđuje se u visini sredstava utvrđenih ugovorom za 2009. godinu.

Naknada za sanitetski i medicinski potrošni materijal za 2010. godinu, ustanovama socijalne zaštite utvrđuje se na nivou sredstava utvrđenih Predračunom sredstava za ustanove socijalne zaštite za 2009. godinu.

Izuzetno, ustanovama socijalne zaštite koje su imale nižu ugovorenu naknadu za 2009. godinu po postelji u odnosu na prosečnu ugovorenu naknadu po postelji grupacije ustanova socijalne zaštite kojoj pripadaju, naknada za 2010. godinu se uvećava do tog proseka.

V UGOVARANJE SA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA KOJE NISU U PLANU MREŽE I SA PRIVATNOM PRAKSOM

Član 61

Filijala može zaključiti ugovor o pružanju zdravstvenih usluga sa davaocima zdravstvenih usluga koji nisu u Planu mreže. Ugovor se može zaključiti na osnovu ponude davaoca zdravstvenih usluga za vrstu i broj zdravstvenih usluga koje se ne mogu obezbediti u okviru postojećih kapaciteta zdravstvenih ustanova iz Plana mreže, uz mišljenje Instituta "Batut" i mišljenja Ministarstva.

Ugovor sa davaocem zdravstvenih usluga iz stava 1. ovog člana zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga, koje utvrđuje Republički zavod ili za izvršenje programa za određeni broj usluga iskazanih po službama i organizacionim jedinicama, za potrebe osiguranih lica.

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje filijala na čijem se području nalazi sedište davaoca zdravstvenih usluga.

Član 62

Izuzetno od člana 61. stav 2. ovog pravilnika sa zavodom za zaštitu zdravlja radnika (u daljem tekstu: ZZZR) utvrđuje se naknada za pružanje zdravstvene zaštite osiguranim licima na primarnom nivou na način utvrđen čl. 20. i 21. i članom 22. stav 4. ovog pravilnika.

Na ZZZR shodno se primenjuju odredbe člana 8. ovog pravilnika.

Član 63

Plan rada ZZZR mora biti usaglašen sa planiranom naknadom za rad.

Usaglašenost plana rada sa planiranom naknadom za rad, ceni filijala na čijem je području sedište ZZZR uz prethodno mišljenje Instituta "Batut".

Član 64

Filijala može zaključiti ugovor o snabdevanju osiguranih lica lekovima sa Liste lekova i određenim pomagalima sa apotekom koja nije u Planu mreže pod uslovima iz člana 61. stav 1. ovog pravilnika.

Član 65

Za potrebe osiguranih lica, filijala može zaključiti ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja nije u Planu mreže i privatnom praksom o propisivanju lekova sa Liste lekova, ali samo ukoliko pružaju zdravstvenu zaštitu iz delatnosti doma zdravlja, odnosno obavlja određene poslove iz primarne zdravstvene zaštite.

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja nije u Planu mreže i privatnom praksom, zaključuje se za propisivanje lekova iz oblasti: opšte medicine, ginekologije, pedijatrije i stomatologije.

Filijala je u obavezi da prati i analizira potrošnju lekova propisanih od strane lekara u zdravstvenoj ustanovi koja nije u Planu mreže i privatnoj praksi sa kojima je zaključen ugovor.

VI UGOVARANJE RADI SNABDEVANJA OSIGURANIH LICA MEDICINSKO-TEHNIČKIM POMAGALIMA

Član 66

Republički zavod obezbeđuje snabdevanje osiguranih lica medicinsko-tehničkim pomagalima u 2010. godini, koja su utvrđena opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje pravo na pomagala, a do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom.

Najviše cene medicinsko-tehničkih pomagala, koja se obezbeđuju osiguranim licima na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, utvrđene su u pregledu medicinsko-tehničkih pomagala, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Republički zavod utvrđuje listu dobavljača koji osiguranim licima Republičkog zavoda obezbeđuju medicinsko-tehnička pomagala, koja u pogledu kvaliteta i cene odgovaraju kvalitetu i cenama medicinsko-tehničkim pomagalima utvrđenim opštim aktom Republičkog zavoda.

Lista dobavljača iz stava 3. ovog člana, utvrđuje se na osnovu ponude koju dobavljači dostavljaju Republičkom zavodu.

Dobavljač uz ponudu dostavlja dokaz o ispunjenju propisanih uslova za obavljanje delatnosti.

VII UGOVARANJE RADI OBEZBEĐIVANJA CENTRALIZOVANOG SNABDEVANJA VAKCINAMA I IMUNOBIOLOŠKIM PREPARATIMA

Član 67

Radi realizacije objedinjenog plana imunizacije koji utvrđuje Institut "Batut", u skladu sa Pravilnikom o imunizaciji, Republički zavod zaključuje sa tom zdravstvenom ustanovom ugovor o obezbeđivanju centralizovanog snabdevanja vakcinama i imunobiološkim preparatima (osim za antirabičnu zaštitu) zdravstvenih ustanova na području Republike.

Član 68

Republički zavod zaključuje sa Zavodom za antirabičnu zaštitu "Luj Paster" ugovor radi sprovođenja kontinuirane nabavke i distribucije vakcina protiv besnila i humanog antirabičnog imunoglobulina (seruma) zdravstvenim ustanovama - antirabičnim stanicama na području Republike Srbije.

Nabavku vakcina i seruma iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova sprovodi u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke.

VIII FAKTURISANJE, NAČIN PLAĆANJA I OBRAČUN PRIPADAJUĆE NAKNADE ZA IZVRŠENE ZDRAVSTVENE USLUGE

1. Fakturisanje i način plaćanja zdravstvenih usluga

Član 69

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da filijali dostavi fakturu u elektronskoj formi koju je utvrdio Republički zavod, za pružene zdravstvene usluge, na način i u rokovima kako je to utvrđeno uputstvom o fakturisanju zdravstvenih usluga, lekova na recept i pomagala koja se izdaju preko apoteke.

Član 70

Davalac zdravstvenih usluga dužan je da od osiguranog lica naplati propisani iznos učešća osiguranih lica u troškovima zdravstvene zaštite.

Član 71

Davalac zdravstvenih usluga obavezan je da filijali dostavi fakturu za pružene zdravstvene usluge, pojedinačno za svako osigurano lice kod kojeg je nastupila bolest, povreda ili smrt, koji su prouzrokovani upotrebom motornog vozila, u tuči, nesprovođenjem mera bezbednosti i zaštite zdravlja na radu (povreda na radu ili profesionalna bolest) i dr., a u cilju pokretanja postupka za naknadu štete Republičkom zavodu, u smislu odredbi Zakona.

Član 72

Ugovorom sa davaocima zdravstvenih usluga, po pravilu, utvrđuje se plaćanje zdravstvenih usluga otkupom plana rada u okviru sredstava utvrđenih predračunom.

Za izvršenje plana rada iz stava 1. ovog člana davalac zdravstvenih usluga o izvršenim zdravstvenim uslugama dostavlja fakture.

Za određene vrste zdravstvenih usluga ili u određenim slučajevima predviđenim ovim pravilnikom, plaćanje se može vršiti sredstvima koja su iznad sredstava utvrđenih predračunom sredstava, a u okviru sredstava utvrđenih Finansijskim planom Republičkog zavoda, po cenama pojedinačnih zdravstvenih usluga, paušalno, po cenama - naknadama iz ovog pravilnika i naknadom troškova u stvarnom iznosu.

2. Obračun naknade zdravstvenim ustanovama iz Plana mreže za izvršene zdravstvene usluge

Član 73

Obračun pripadajućih naknada po zaključenom ugovoru vrši filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove, po isteku kalendarskog tromesečja kumulativno za protekli period od početka godine, kao i po isteku godine koji se utvrđuje kao konačan godišnji obračun.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se za šest meseci i po konačnom obračunu, na osnovu:

1) ocene izvršenja plana rada zdravstvenih usluga koju daje filijala iz stava 1. ovog člana;

2) izvršenih i fakturisanih zdravstvenih usluga, izdatih lekova na recept, ostalih preuzetih obaveza;

3) ostvarivanja Finansijskog plana Republičkog zavoda za godinu za koju su zaključeni ugovori;

4) izveštaja o kontroli izvršavanja ugovornih obaveza.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana za devet meseci vrši se na osnovu parametara iz stava 2. tač. 2., 3. i 4. ovog člana.

Član 74

Naknada, utvrđena predračunom, umanjuje se za iznos planiranog učešća u troškovima zdravstvene zaštite koji je predviđen predračunom sredstava.

Član 75

Konačan obračun naknade zdravstvenoj ustanovi za 2010. godinu utvrđuje se u roku od 45 dana po isteku godine.

Ukupnu naknadu zdravstvenoj ustanovi čini naknada na osnovu zaključenog ugovora koja obuhvata naknadu utvrđenu predračunom sredstava za 2010. godinu i naknadu koja se obezbeđuje pored sredstava utvrđenih predračunom, u skladu sa odredbama ovog pravilnika.

Konačnim obračunom zdravstvenoj ustanovi utvrđuje se ukupna naknada i to za:

- plate - u visini isplaćenih sredstva za ovu namenu i obračunatih poreza i doprinosa, za ugovoreni broj radnika, shodno propisima kojima se reguliše oblast obračuna i isplate zarada zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, a najviše do visine sredstava za ovu namenu utvrđenih zdravstvenoj ustanovi zaključenim ugovorom;

- prevoz - u visini isplaćenih sredstava za prevoz i obračunatih poreza za ugovoreni broj radnika koji koriste prevoz za dolazak i odlazak sa rada, a najviše do visine ugovorenih sredstava za ovu namenu utvrđenu zdravstvenoj ustanovi zaključenim ugovorom;

- ostale indirektne troškove (ostale materijalne troškove, ostale troškove i troškove za energente) i troškove ishrane bolesnika - u visini vrednosti ovih troškova iskazanih u primljenim fakturama u zdravstvenoj ustanovi, a najviše do visine ugovorenih sredstava za ove namene;

- lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, krv i produkti od krvi, citostatike sa liste (Lista B i Lista C), ugradni materijal i materijal za dijalizu i lekovi - u visini vrednosti utroška ovih lekova i medicinskih sredstava u zdravstvenoj ustanovi iskazanih u izveštajima (fakturama) zdravstvene ustanove, a najviše do ugovorenih sredstava. Cene utrošenog materijala za dijalizu priznaju se u visini postignutoj u postupku javne nabavke, a najviše do cena utvrđenih odlukom o cenama materijala za dijalizu;

- sredstva za lekove, medicinska sredstva i sredstva za ostale namene koja su zdravstvenoj ustanovi ovim pravilnikom utvrđena iznad naknade određene Predračunom sredstava za 2010. godinu, priznaju se u visini vrednosti ispostavljenih faktura po osiguranom licu, odnosno u visini stvarnih troškova ili po cenama kako je to definisano ovim pravilnikom.

Institutu "Batut" i Zavodu za antirabičnu zaštitu "Luj Paster" utvrđuje se naknada za vakcine u visini vrednosti preuzetih i dokumentovanih isporuka u okviru ugovora zaključenog sa ovim zdravstvenim ustanovama.

Član 76

Zdravstvena ustanova koja pruža stomatološke usluge na primarnom nivou, uključujući preventivne stomatološke usluge, ugovorenu naknadu za 2010. godinu pravda dostavljanjem fakture za pružene stomatološke usluge najmanje u vrednosti 65% ugovorene naknade, a zdravstvene ustanove sa područja opština Bujanovac, Medveđa i Preševo ugovorenu naknadu pravdaju ispostavljanjem faktura za izvršene usluge najmanje u vrednosti 50% ugovorene naknade. Preostali deo do visine vrednosti ugovorene naknade čini vrednost otkupa plana rada za pružanje hitnih stomatoloških usluga.

Zdravstvenoj ustanovi koja nije pružila i fakturisala stomatološke usluge u vrednosti 65% ugovorene naknade, naknada se srazmerno umanjuje za vrednost neizvršenih usluga.

Zdravstvene ustanove iz člana 22. stav 4. i člana 62. ovog pravilnika, ugovorenu naknadu za 2010. godinu pravdaju dostavljenim fakturama za pružene stomatološke usluge.

Naknada po konačnom obračunu zdravstvenoj ustanovi iz člana 24. ovog pravilnika ne zavisi od izvršenog obima rada hitne stomatološke zdravstvene zaštite utvrđenog planom rada zdravstvene ustanove.

Zdravstvenim ustanovama sa područja AP Kosovo i Metohija naknada za stomatološke usluge utvrđuje se u visini ugovorene naknade.

Član 77

U toku godine zdravstvena ustanova može vršiti promenu namene dela sredstava u okviru ugovorenih namena, a do visine ugovorene naknade.

Promena namene sredstava iz stava 1. ovog člana ne može se vršiti sa ciljem da se na teret drugih ugovorenih namena uvećaju sredstva za plate zaposlenih.

Ne može se u korist drugih namena vršiti promena namene sredstava za:

1) sve vrste ugradnog materijala;

2) materijal za dijalizu;

3) krv i labilne produkte od krvi;

4) citostatike sa Liste B, Liste C i lekove za hemofiliju;

5) javne nabavke koje u ime i za račun zdravstvene ustanove sprovodi Republički zavod;

6) stomatološku zdravstvenu zaštitu koja se pruža na primarnom nivou.

Izuzetno, može se vršiti promena namene sredstava za krv i labilne produkte od krvi i to samo u korist sredstava za lekove u zdravstvenoj ustanovi.

U okviru sredstava za ugradni materijal može se vršiti promena namene sredstava za jednu vrstu ugradnog materijala u korist druge vrste ugradnog materijala.

Ako je zdravstvena ustanova ostvarila uštede u sredstvima za plate, može se vršiti promena namene tih sredstava u korist sredstava za prevoz na rad i sa rada.

Član 78

Konačan obračun naknade zdravstvenoj ustanovi sprovodi filijala koja je zaključila ugovor.

Na konačan obračun zdravstvena ustanova u roku od pet dana, od dana dostavljanja, može staviti prigovor o kojem filijala odlučuje u roku od tri dana od dana prijema i o konačnom predlogu obaveštava zdravstvenu ustanovu.

Član 78a

Zdravstvena ustanova može, u postupku sprovođenja konačnog obračuna za 2010. godinu podneti, filijali sa kojom je zaključila ugovor, zahtev za ostvarivanje prava na stimulaciju pod sledećim uslovima:

1) ako ostvari plan rada za tekuću godinu;

2) ako nije imala zahteva za povraćaj sredstava, u smislu člana 6. ovog pravilnika;

3) ako nije imala nenamenskog trošenja sredstava; i

4) ako nema neizmirene, a dospele obaveze na dan 31. decembra 2010. godine.

Filijala koja je zaključila ugovor sa zdravstvenom ustanovom utvrđuje postojanje uslova iz stava 1. ovog člana.

Odluku o dodeli sredstava stimulacije zdravstvenoj ustanovi donosi filijala.

Sredstva za stimulaciju su sredstva koja se utvrde kao razlika ukupne naknade ugovorene sa zdravstvenom ustanovom za 2010. godinu i priznatih sredstava zdravstvenoj ustanovi po sprovedenom konačnom obračunu za 2010. godinu.

Sredstva iz prethodnog stava zdravstvena ustanova može koristiti isključivo za nabavku lekova, sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala, ugradnog materijala i za poboljšanje kvaliteta zdravstvene zaštite u zdravstvenoj ustanovi.

Izveštaj o namenskoj upotrebi sredstava stimulacije zdravstvena ustanova dostavlja filijali sa kojom je zaključila ugovor.

Član 79

Zavod za hitnu medicinsku pomoć i zdravstvene ustanove sa područja AP Kosovo i Metohija naknadu utvrđenu ugovorom pravdaju izveštajem (fakturom) o izvršenim uslugama u visini obračunate naknade za plate, prevoz i indirektne troškove čija je vrednost srazmerna ugovorenoj naknadi.

Zdravstvenoj ustanovi, iz stava 1. ovog člana, troškovi za lekove i medicinska sredstva priznaju se u visini stvarnih troškova, a najviše do ugovorenog iznosa.

Član 80

U toku godine Republički zavod, odnosno filijala može zdravstvenoj ustanovi u okviru ugovorene naknade po predračunu sredstava, a prema dinamici ostvarenih prihoda, obezbediti sredstva putem avansa.

IX IZMENE UGOVORA

Član 81

Ugovorne strane imaju pravo da pokrenu inicijativu za izmenu zaključenog ugovora.

Ako postupak za izmenu ugovora pokreće davalac zdravstvenih usluga, obrazloženu inicijativu dostavlja Filijali sa kojom je zaključio ugovor, koja zajedno sa svojim obrazloženim mišljenjem i analizom, predlog za izmenu ugovora dostavlja Direkciji Republičkog zavoda.

U slučaju prihvatanja inicijative iz stava 2. ovog člana, sa davaocem zdravstvenih usluga zaključuje se ugovor o izmeni ugovora o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 82

Do donošenja kadrovskog plana iz člana 8. ovog pravilnika, broj ugovorenih radnika je broj radnika na dan 10. decembra 2009. godine, iz aplikativnog softvera Republičkog zavoda, koji ne može biti veći od broja ugovorenih radnika iz kadrovskog plana za 2009. godinu.

Član 83

Za organizacione jedinice zdravstvenih ustanova, koje u toku 2010. godine, promene pravni status (pripajanjem, odvajanjem ili podelom), odnosno koje se konstituišu kao novi pravni subjekti upisom u sudski registar, naknada se utvrđuje na osnovu kriterijuma iz ovog pravilnika, a prema tipu zdravstvene ustanove.

Visinu naknade, kao osnov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz stava 1. ovog člana, utvrđuje filijala, po sprovedenom obračunu za period za koji se ugovara zdravstvena zaštita, a do visine sredstava koja su pre statusne promene zdravstvenoj ustanovi utvrđena, po namenama, predračunom sredstava.

Na osnovu utvrđene naknade iz stava 2. ovog člana, filijala zaključuje sa novim pravnim subjektom ugovor, na osnovu koga će se izvršiti izmena u predračunu sredstava.

Član 84

Rok za zaključivanje ugovora po ovom pravilniku je 30 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

Ukoliko davalac zdravstvenih usluga ne zaključi ugovor o pružanju zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja do roka utvrđenog u stavu 1. ovog člana, zdravstvenoj ustanovi i drugom davaocu zdravstvenih usluga iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja plaćaće se samo troškovi pruženih zdravstvenih usluga hitne medicinske pomoći, u skladu sa članom 183. stav 1. Zakona.

Član 85

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o uslovima, kriterijumima i merilima za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga i za utvrđivanje naknade za njihov rad za 2010. godinu

("Sl. glasnik RS", br. 100/2010)

Član 11

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PREDRAČUN SREDSTAVA ZA 2010. GODINU

iznosi u 000 dinara

RB

Naziv ustanove

Plate i naknade plata sa doprinosima na teret poslodavca

Prevoz zaposlenih na posao i sa posla

Ostali indirektni troškovi

Lekovi u zdravstvenoj ustanovi

Krv i labilni produkti od krvi

Sanitetski i medicinski potrošni i ugradni materijal

Materijal za dijalizu i lekovi za bolesti krvi i krvotvornih organa

Ishrana bolesnika

Lekovi na recept i pomagala preko apoteka

Participacija

UKUPNA NAKNADA UMANJENA ZA PARTICIPACIJU

i

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

1

Dom zdravlja Bačka Topola

171,237

6,669

34,255

4,936

233

3,455

 

657

119,581

24,469

316,554

2

Dom zdravlja Mali Iđoš

41,953

1,470

9,301

1,424

 

1,075

 

 

34,424

7,597

82,050

3

Dom zdravlja Subotica

394,240

11,672

76,168

17,879

 

13,471

 

 

 

10,237

503,193

4

Opšta bolnica Subotica

929,143

33,056

176,294

146,115

22,291

146,158

50,002

30,562

 

13,190

1,520,431

5

Apoteka Subotica

 

 

 

 

 

 

 

 

448,402

85,183

363,219

I

Subotica

1,536,573

52,867

296,018

170,354

22,524

164,159

50,002

31,219

602,407

140,676

2,785,447

6

Dom zdravlja Žitište

68,447

5,127

12,448

2,288

 

1,721

 

 

48,869

11,930

126,970

7

Dom zdravlja Novi Bečej

92,970

2,460

14,876

2,855

 

2,151

 

 

77,680

14,881

178,111

8

Dom zdravlja Sečanj

57,342

2,014

15,636

1,796

 

1,348

 

 

43,842

9,968

112,010

9

Dom zdravlja Nova Crnja

43,010

1,440

9,375

1,367

 

1,026

 

 

30,210

6,450

79,978

10

Dom zdravlja Zrenjanin

400,279

14,704

61,588

15,476

 

11,668

 

 

 

12,342

491,373

11

Opšta bolnica Zrenjanin

793,239

30,148

190,574

148,737

10,477

108,413

66,057

25,527

 

5,774

1,367,398

12

Specijalna bolnica za plućne bolesti Zrenjanin

95,236

3,953

14,630

9,044

63

4,181

 

8,310

 

454

134,963

13

Apoteka Zrenjanin

 

 

 

 

 

 

 

 

453,991

79,228

374,763

II

Zrenjanin

1,550,523

59,846

319,127

181,563

10,540

130,508

66,057

33,837

654,592

141,027

2,865,566

14

Dom zdravlja Ada

73,901

2,854

12,835

2,148

 

1,618

 

 

57,716

13,195

137,877

15

Dom zdravlja Kanjiža

109,462

4,323

21,062

3,189

 

2,401

 

 

66,639

15,486

191,590

16

Dom zdravlja Novi Kneževac

69,595

2,075

11,998

2,907

515

1,792

 

4,490

35,640

6,284

122,728

17

Dom zdravlja Čoka

38,228

886

7,470

1,527

 

1,149

 

 

28,971

5,506

72,725

18

Zdravstveni centar Senta

355,734

7,831

77,545

51,312

6,480

42,954

 

12,586

77,274

19,538

612,178

19

Zdravstveni centar Kikinda (I-VII)

317,786

6,307

59,465

32,717

2,647

29,817

36,358

7,193

 

3,852

488,438

20

Opšta bolnica Kikinda (VIII-XII)

158,476

6,187

32,305

26,867

1,891

19,139

25,970

5,435

 

1,345

274,925

21

Dom zdravlja Kikinda (VIII-XII)

66,142

2,467

12,806

3,239

 

2,828

 

 

 

1,405

86,077

22

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Novi Kneževac

121,040

2,334

22,745

19,062

 

1,431

 

16,622

 

 

183,234

23

Apoteka Kikinda

 

 

 

 

 

 

 

 

192,076

34,194

157,882

III

Kikinda

1,310,364

35,264

258,231

142,968

11,533

103,129

62,328

46,326

458,316

100,805

2,327,654

24

Dom zdravlja Alibunar

91,554

4,036

16,872

2,761

 

2,077

 

 

60,243

14,256

163,287

25

Dom zdravlja Bela Crkva

73,211

1,625

13,767

2,188

 

1,645

 

 

57,193

13,539

136,090

26

Dom zdravlja Kovačica

91,698

2,023

16,469

3,258

 

2,453

 

 

72,903

20,477

168,327

27

Dom zdravlja Kovin

123,876

7,505

21,070

4,035

 

3,036

 

 

89,618

19,025

230,115

28

Dom zdravlja Opovo

47,453

2,242

8,398

1,284

 

968

 

 

31,949

5,925

86,369

29

Dom zdravlja Plandište

47,570

1,435

15,265

1,432

 

1,080

 

 

47,654

9,581

104,855

30

Opšta bolnica Vršac

363,648

7,779

54,856

61,321

2,634

38,608

38,826

12,456

 

2,766

577,362

31

Dom zdravlja Vršac

149,009

4,672

22,181

6,524

 

4,920

 

 

 

3,629

183,677

32

Zdravstveni centar Pančevo (I-II)

210,638

7,361

26,582

21,668

2,139

17,927

6,298

4,862

 

2,479

294,996

33

Dom zdravlja Pančevo (III-XII)

324,739

13,935

52,951

12,675

 

9,773

 

 

 

10,245

403,828

34

Opšta bolnica Pančevo (III-XII)

743,990

30,400

95,599

136,641

10,695

98,871

69,274

25,018

 

2,151

1,208,337

35

Specijalna bolnica za plućne bolesti Bela Crkva

93,721

1,876

18,239

11,311

 

3,208

 

15,591

 

689

143,257

36

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Vršac

291,263

11,451

78,463

33,959

 

2,174

 

46,680

 

308

463,682

37

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti Kovin

305,451

8,591

73,478

34,484

 

3,975

 

52,884

 

120

478,743

38

Apoteka Pančevo

 

 

 

 

 

 

 

 

427,090

80,027

347,063

39

Apoteka Vršac

 

 

 

 

 

 

 

 

160,360

29,570

130,790

IV

Pančevo

2,957,821

104,931

514,190

333,541

15,468

190,715

114,398

157,491

947,010

214,787

5,120,778

40

Dom zdravlja Apatin

113,980

1,757

29,991

3,951

 

2,976

 

 

90,387

22,229

220,813

41

Dom zdravlja Kula

172,072

3,827

30,498

5,700

 

4,297

 

 

147,684

32,683

331,395

42

Dom zdravlja Odžaci

152,177

6,541

32,887

4,836

 

3,290

 

1,465

111,518

25,324

287,390

43

Dom zdravlja Sombor

273,322

9,041

46,425

11,551

 

8,702

 

 

 

6,932

342,109

44

Opšta bolnica Sombor

881,047

19,301

198,758

172,954

15,798

108,403

57,023

36,951

 

6,975

1,483,260

45

Apoteka Sombor

 

 

 

 

 

 

 

 

319,218

65,421

253,797

V

Sombor

1,592,598

40,467

338,559

198,992

15,798

127,668

57,023

38,416

668,807

159,564

2,918,764

46

Dom zdravlja Bač

52,165

2,100

11,851

1,926

 

1,447

 

 

39,786

8,147

101,128

47

Dom zdravlja Bačka Palanka

230,083

6,007

35,040

8,101

 

5,544

32,374

 

178,873

44,950

451,072

48

Dom zdravlja Bački Petrovac

43,762

2,845

7,813

1,727

 

1,301

 

 

41,218

9,025

89,641

49

Dom zdravlja Beočin

58,461

2,691

13,627

1,840

 

1,388

 

 

47,988

13,657

112,338

50

Dom zdravlja Bečej

152,807

5,601

27,260

4,749

 

3,572

 

 

101,693

24,661

271,021

51

Dom zdravlja Žabalj

89,449

3,300

13,675

3,119

 

2,354

 

 

52,829

11,198

153,528

52

Dom zdravlja Srbobran

62,776

2,597

10,204

2,023

 

1,522

 

 

50,421

10,472

119,071

53

Dom zdravlja Temerin

78,195

2,492

12,044

3,385

 

2,552

 

 

81,735

19,719

160,684

54

Dom zdravlja Titel

49,645

2,038

9,349

1,855

 

1,398

 

 

38,436

10,412

92,309

55

Dom zdravlja Novi Sad

983,492

35,366

114,407

41,256

 

31,157

 

 

 

34,824

1,170,854

56

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Novi Sad

200,377

7,422

34,913

2,087

 

2,281

 

 

 

 

247,080

57

Dom zdravlja Vrbas

160,106

5,424

24,232

5,433

 

4,089

 

 

 

5,289

193,995

58

Opšta bolnica Vrbas

370,815

11,569

68,473

84,796

11,970

82,499

34,351

24,444

 

2,444

686,473

59

Specijalna bolnica za reumatske bolesti Novi Sad

70,088

2,642

11,757

472

 

165

 

9,040

 

1,601

92,563

60

Institut za onkologiju Vojvodine, Sremska Kamenica

436,825

19,368

200,214

516,458

7,347

93,055

 

26,019

 

2,189

1,297,097

61

Institut za plućne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

446,149

20,999

184,126

141,515

6,773

98,607

 

31,584

 

1,582

928,171

62

Institut za kardiovaskularne bolesti Vojvodine, Sremska Kamenica

454,141

20,873

278,096

146,264

22,869

638,620

 

23,206

 

12,677

1,571,392

63

Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, Novi Sad

618,127

30,740

109,227

158,606

11,375

97,564

7,073

38,217

 

 

1,070,929

64

Klinika za stomatologiju Vojvodine, Novi Sad

66,643

1,480

7,495

991

 

2,455

 

 

 

372

78,692

65

Klinički centar Vojvodine Novi Sad

2,240,903

98,460

637,518

734,737

79,604

662,365

93,347

65,503

 

20,871

4,591,566

66

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad

31,361

1,212

4,141

1,356

 

1,035

 

 

 

177

38,928

67

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad

51,458

1,472

5,487

3,292

 

1,162

 

 

 

8

62,863

68

Apoteka Novi Sad

 

 

 

 

 

 

 

 

1,127,383

224,412

902,971

69

Apoteka Vrbas

 

 

 

 

 

 

 

 

152,023

30,159

121,864

VI

Novi Sad

6,947,828

286,698

1,820,949

1,865,988

139,938

1,736,132

167,145

218,013

1,912,385

488,846

14,606,230

70

Dom zdravlja Inđija

185,817

8,103

31,948

5,747

 

4,333

 

 

142,603

34,512

344,039

71

Dom zdravlja Pećinci

77,318

4,727

16,973

2,292

 

1,725

 

 

44,607

12,346

135,296

72

Dom zdravlja Ruma

209,838

6,314

38,573

6,779

 

5,103

 

729

168,874

39,905

396,305

73

Dom zdravlja Irig

38,145

944

8,757

1,355

 

1,019

 

 

28,296

6,260

72,256

74

Dom zdravlja Stara Pazova

224,650

6,879

42,391

7,555

 

5,700

 

 

150,172

36,570

400,777

75

Dom zdravlja Šid

143,632

4,125

22,633

4,374

 

3,290

 

 

97,457

20,143

255,368

76

Dom zdravlja Sremska Mitrovica

276,474

12,876

37,442

10,065

 

7,577

 

 

 

4,628

339,806

77

Opšta bolnica Sremska Mitrovica

687,869

27,684

103,090

103,113

4,631

106,146

109,262

21,411

 

5,676

1,157,530

78

Apoteka Sremska Mitrovica

 

 

 

 

 

 

 

 

275,482

53,419

222,063

VII

Sr. Mitrovica

1,843,743

71,652

301,807

141,280

4,631

134,893

109,262

22,140

907,491

213,459

3,323,440

79

Dom zdravlja Bogatić

123,242

1,926

15,721

3,800

 

2,856

 

 

 

2,355

145,190

80

Dom zdravlja Ljubovija

75,878

560

12,857

3,418

 

1,968

 

1,322

 

1,856

94,147

81

Zdravstveni centar Loznica

930,673

19,869

136,322

105,040

12,282

64,091

55,906

24,142

 

15,252

1,333,073

82

Dom zdravlja Vladimirci

59,553

2,778

9,309

2,269

 

1,709

 

 

 

1,926

73,692

83

Dom zdravlja Koceljeva

52,748

1,213

8,518

1,752

 

1,319

 

 

 

1,689

63,861

84

Dom zdravlja Šabac

364,239

6,600

47,326

14,418

 

10,878

 

 

 

9,132

434,329

85

Opšta bolnica Šabac

850,999

10,962

139,986

131,816

10,332

98,236

77,443

35,572

 

10,309

1,345,037

86

Apoteka Loznica

 

 

 

 

 

 

 

 

335,624

56,153

279,471

87

Apoteka Šabac

 

 

 

 

 

 

 

 

571,635

97,010

474,625

VIII

Šabac

2,457,332

43,908

370,039

262,513

22,614

181,057

133,349

61,036

907,259

195,682

4,243,425

88

Dom zdravlja Ub

82,812

2,339

13,128

3,424

 

2,573

 

 

 

2,625

101,651

89

Zdravstveni centar Valjevo

1,313,926

13,855

205,758

179,802

12,873

137,134

74,121

34,138

 

20,283

1,951,324

90

Apoteka Valjevo

 

 

 

 

 

 

 

 

494,673

88,767

405,906

91

Dom zdravlja Lajkovac

63,207

3,132

10,063

1,869

 

1,408

 

 

 

1,436

78,243

IX

Valjevo

1,459,945

19,326

228,949

185,095

12,873

141,115

74,121

34,138

494,673

113,111

2,537,124

92

Zdravstveni centar Smederevo

894,366

19,137

127,475

103,971

7,107

75,623

54,930

20,040

 

19,656

1,282,993

93

Opšta bolnica "Stefan Visoki" Smederevska Palanka

438,837

13,361

64,320

66,082

6,865

33,499

38,568

15,758

 

3,015

674,275

94

Apoteka Smederevska Palanka

 

 

 

 

 

 

 

 

150,850

32,403

118,447

95

Apoteka Smederevo

 

 

 

 

 

 

 

 

346,442

67,674

278,768

96

Apoteka Velika Plana

 

 

 

 

 

 

 

 

111,109

21,606

89,503

97

Dom zdravlja Velika Plana

153,599

2,797

21,456

5,033

 

3,790

 

 

 

3,103

183,572

98

Dom zdravlja Smederevska Palanka

203,780

5,315

25,106

6,508

 

4,902

 

 

 

2,898

242,713

X

Smederevo

1,690,582

40,610

238,357

181,594

13,972

117,814

93,498

35,798

608,401

150,355

2,870,271

99

Dom zdravlja Veliko Gradište

75,526

2,263

11,938

2,381

 

1,792

 

 

 

2,587

91,313

100

Dom zdravlja Žagubica

69,703

1,099

9,806

1,769

 

1,331

1,500

 

 

2,081

83,127

101

Zdravstveni centar Požarevac

1,236,810

25,360

150,474

116,201

10,706

116,511

114,714

44,152

 

21,169

1,793,759

102

Dom zdravlja Žabari

52,556

2,474

7,571

1,550

 

1,166

 

 

 

1,536

63,781

103

Zdravstveni centar Petrovac

265,083

6,319

41,456

25,701

1,229

14,201

 

5,845

 

5,557

354,277

104

Apoteka Požarevac

 

 

 

 

 

 

 

 

583,401

117,572

465,829

XI

Požarevac

1,699,678

37,515

221,245

147,602

11,935

135,001

116,214

49,997

583,401

150,502

2,852,086

105

Dom zdravlja Kragujevac

518,966

13,196

58,344

23,008

 

17,332

 

 

 

16,953

613,893

106

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kragujevac

136,573

2,348

22,354

1,247

 

999

 

 

 

756

162,765

107

Dom zdravlja Batočina

57,616

1,224

7,569

1,557

 

1,171

 

 

 

1,316

67,821

108

Dom zdravlja Knić

54,579

2,232

10,387

2,062

 

1,548

 

 

 

1,933

68,875

109

Dom zdravlja Lapovo

35,616

821

5,555

1,118

 

840

 

 

 

717

43,233

110

Dom zdravlja Rača

48,746

1,894

6,541

1,613

 

1,212

 

 

 

1,132

58,874

111

Dom zdravlja Topola

85,712

3,698

12,568

3,165

 

2,376

 

 

 

3,248

104,271

112

Zdravstveni centar Aranđelovac

353,940

11,903

47,676

27,317

1,229

34,462

4,593

6,262

 

8,872

478,510

113

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac

157,158

4,166

20,635

4,943

 

3,663

 

 

 

6,771

183,794

114

Klinički centar Kragujevac

1,688,692

38,505

395,507

744,363

29,530

448,364

119,719

58,139

 

15,403

3,507,416

115

Apoteka Kragujevac

 

 

 

 

 

 

 

 

968,417

175,377

793,040

116

Apoteka Aranđelovac

 

 

 

 

 

 

 

 

153,556

30,303

123,253

XII

Kragujevac

3,137,598

79,987

587,136

810,393

30,759

511,967

124,312

64,401

1,121,973

262,781

6,205,745

117

Dom zdravlja Despotovac

142,282

2,866

20,074

4,118

 

2,722

 

1,117

65,727

17,316

221,590

118

Dom zdravlja Svilajnac

138,147

2,292

25,724

4,438

 

2,680

 

539

72,363

19,931

226,252

119

Dom zdravlja Ćuprija

133,245

1,933

22,960

4,179

 

3,147

 

 

109,939

26,216

249,187

120

Opšta bolnica Ćuprija

699,510

9,954

103,144

90,075

6,260

96,419

107,959

25,363

 

7,829

1,130,855

121

Dom zdravlja Rekovac

54,771

1,300

11,453

1,754

 

1,317

 

 

43,797

8,667

105,725

122

Dom zdravlja Jagodina

249,226

2,040

68,702

9,305

 

7,018

 

 

 

7,025

329,266

123

Opšta bolnica Jagodina

423,498

3,465

49,171

67,399

4,895

64,648

 

12,477

 

4,094

621,459

124

Apoteka Jagodina

 

 

 

 

 

 

 

 

284,272

55,066

229,206

125

Zdravstveni centar Paraćin

447,603

7,396

57,208

43,833

4,020

45,453

 

7,521

164,098

41,337

735,795

XIII

Jagodina

2,288,282

31,246

358,436

225,101

15,175

223,404

107,959

47,017

740,196

187,481

3,849,335

126

Zdravstveni centar Bor

681,570

10,053

97,176

57,071

4,364

52,363

27,478

15,924

 

12,486

933,513

127

Dom zdravlja Majdanpek

106,614

2,738

21,029

2,490

 

1,874

 

 

 

2,759

131,986

128

Opšta bolnica Majdanpek

74,568

2,153

21,483

9,785

418

7,444

3,969

2,376

 

654

121,542

129

Zdravstveni centar Negotin

429,593

4,199

62,704

39,948

3,223

26,005

21,800

8,611

 

8,088

587,995

130

Zdravstveni centar Kladovo

310,185

4,651

69,338

34,518

2,469

21,395

12,772

6,809

 

3,855

458,282

131

Apoteka Bor

 

 

 

 

 

 

 

 

484,862

102,667

382,195

XIV

Bor

1,602,530

23,794

271,730

143,812

10,474

109,081

66,019

33,720

484,862

130,509

2,615,513

132

Dom zdravlja Boljevac

71,613

1,385

13,271

1,871

 

1,403

 

 

 

2,301

87,242

133

Zdravstveni centar Knjaževac

321,517

8,437

43,730

22,961

1,801

22,091

 

5,009

 

7,537

418,009

134

Zdravstveni centar Zaječar

735,385

16,845

100,898

85,518

7,875

102,846

51,376

19,617

 

12,355

1,108,005

135

Apoteka Zaječar

 

 

 

 

 

 

 

 

533,697

99,252

434,445

XV

Zaječar

1,128,515

26,667

157,899

110,350

9,676

126,340

51,376

24,626

533,697

121,445

2,047,701

136

Zdravstveni centar Užice

2,812,448

57,729

438,606

305,037

28,745

270,160

85,951

55,928

 

36,063

4,018,541

137

Apoteka Užice

 

 

 

 

 

 

 

 

939,881

157,703

782,178

XVI

Užice

2,812,448

57,729

438,606

305,037

28,745

270,160

85,951

55,928

939,881

193,766

4,800,719

138

Zdravstveni centar Čačak

1,344,827

23,815

201,026

147,864

12,351

131,517

63,216

26,994

 

20,733

1,930,877

139

Dom zdravlja Gornji Milanovac

160,579

4,711

32,201

5,731

 

4,936

 

 

 

4,972

203,186

140

Opšta bolnica Gornji Milanovac

271,597

8,926

33,479

44,423

2,561

30,039

 

8,495

 

2,925

396,595

141

Apoteka Čačak

 

 

 

 

 

 

 

 

571,323

104,559

466,764

142

Apoteka Gornji Milanovac

 

 

 

 

 

 

 

 

170,182

31,391

138,791

XVII

Čačak

1,777,003

37,452

266,706

198,018

14,912

166,492

63,216

35,489

741,505

164,580

3,136,213

143

Dom zdravlja Raška

127,555

1,892

22,302

4,316

 

2,755

 

1,231

 

2,736

157,315

144

Zdravstveni centar Novi Pazar

669,409

14,220

112,557

71,334

4,802

56,190

40,436

13,964

224,611

50,242

1,157,281

145

Zdravstveni centar Kraljevo

1,188,757

19,898

183,807

133,296

11,175

133,048

86,542

28,213

 

6,691

1,778,045

146

Dom zdravlja Vrnjačka Banja

110,667

3,710

28,647

3,467

 

2,616

 

 

 

3,398

145,709

147

Specijalna bolnica za interne bolesti Vrnjačka Banja

51,377

1,522

9,210

5,240

 

1,639

 

2,200

 

423

70,765

148

Apoteka Kraljevo

 

 

 

 

 

 

 

 

630,710

123,646

507,064

149

Dom zdravlja Tutin

138,469

927

18,757

5,514

 

3,361

 

2,103

54,159

11,046

212,244

XVIII

Kraljevo

2,286,234

42,169

375,280

223,167

15,977

199,609

126,978

47,711

909,480

198,182

4,028,423

150

Dom zdravlja Trstenik

179,766

5,418

31,267

5,799

 

4,360

 

 

 

6,702

219,908

151

Zdravstveni centar Kruševac

1,312,286

12,402

206,534

146,713

12,949

122,476

87,664

29,365

 

18,982

1,911,407

152

Dom zdravlja Aleksandrovac

101,637

1,633

25,806

3,837

 

2,694

 

643

 

2,742

133,508

153

Dom zdravlja Varvarin

66,120

1,009

10,612

2,295

 

1,725

 

 

 

2,213

79,548

154

Dom zdravlja Ćićevac

39,990

725

8,228

1,226

 

924

 

 

 

1,074

50,019

155

Apoteka Kruševac

 

 

 

 

 

 

 

 

743,803

129,573

614,230

156

Dom zdravlja Brus

86,511

1,742

21,048

2,544

 

1,764

 

643

 

1,909

112,343

XIX

Kruševac

1,786,310

22,929

303,495

162,414

12,949

133,943

87,664

30,651

743,803

163,195

3,120,963

157

Dom zdravlja Gadžin Han

50,653

2,927

7,950

1,402

 

1,054

 

 

 

1,258

62,728

158

Dom zdravlja Doljevac

72,051

2,699

9,496

2,244

 

1,694

 

 

 

1,615

86,569

159

Dom zdravlja Svrljig

71,718

1,407

8,324

2,208

 

1,660

 

 

 

1,696

83,621

160

Dom zdravlja Sokobanja

78,992

1,795

13,224

2,305

 

1,732

 

 

57,000

12,577

142,471

161

Dom zdravlja Niš

844,239

25,432

83,892

32,357

 

24,395

 

 

 

22,861

987,454

162

Dom zdravlja Merošina

59,351

3,804

8,548

1,723

 

1,295

 

 

 

1,363

73,358

163

Dom zdravlja Ražanj

44,747

3,044

7,266

1,272

 

957

 

 

 

1,271

56,015

164

Zdravstveni centar Aleksinac

340,730

12,897

47,481

29,965

2,800

20,154

 

6,680

 

6,498

454,209

165

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "Gornja Toponica", Niš

405,534

15,627

79,783

29,873

 

4,058

 

50,372

 

11

585,236

166

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš

271,668

7,581

54,867

8,370

 

3,646

 

 

 

412

345,720

167

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Niš

209,483

5,081

18,513

9,223

 

6,949

 

 

 

8,524

240,725

168

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Niš

27,038

440

2,042

2,223

 

647

 

 

 

4

32,386

169

Zavod za plućne bolesti i tuberkulozu Niš

45,601

871

4,305

1,756

 

1,552

 

 

 

870

53,215

170

Specijalna bolnica za plućne bolesti " Ozren", Sokobanja

111,795

2,506

20,180

14,141

 

5,395

 

8,661

 

717

161,961

171

Klinički centar Niš

2,586,461

79,445

582,390

1,177,771

110,203

751,054

145,437

80,651

 

20,663

5,492,749

172

Klinika za stomatologiju Niš

159,932

2,415

10,734

9,807

1,590

5,244

 

1,254

 

294

190,682

173

Apoteka Niš

 

 

 

 

 

 

 

 

1,423,798

246,357

1,177,441

XX

Niš

5,379,993

167,971

958,995

1,326,640

114,593

831,486

145,437

147,618

1,480,798

326,991

10,226,540

174

Dom zdravlja Kuršumlija

104,120

1,414

17,519

4,318

 

2,893

5,544

1,098

 

2,001

134,905

175

Dom zdravlja Blace

70,060

1,098

10,374

1,643

 

1,235

 

 

 

1,480

82,930

176

Dom zdravlja Žitorađa

68,418

3,022

11,358

2,092

 

1,572

 

 

 

2,105

84,357

177

Zdravstveni centar Prokuplje

677,776

15,683

97,815

68,723

5,102

59,428

39,912

15,854

 

9,165

971,128

178

Apoteka Prokuplje

 

 

 

 

 

 

 

 

323,604

50,086

273,518

XXI

Prokuplje

920,374

21,217

137,066

76,776

5,102

65,128

45,456

16,952

323,604

64,837

1,546,838

179

Dom zdravlja Bela Palanka

75,225

1,924

19,569

1,746

 

1,316

 

 

41,499

7,576

133,703

180

Zdravstveni centar Pirot

711,629

17,387

117,153

78,275

7,689

72,867

40,416

15,027

 

12,702

1,047,741

181

Dom zdravlja Babušnica

63,326

1,828

15,172

2,173

 

1,613

 

 

 

1,301

82,811

182

Dom zdravlja Dimitrovgrad

74,952

1,966

19,398

1,907

 

1,209

 

620

 

1,417

98,635

183

Apoteka Pirot

 

 

 

 

 

 

 

 

273,187

49,150

224,037

XXII

Pirot

925,132

23,105

171,292

84,101

7,689

77,005

40,416

15,647

314,686

72,146

1,586,927

184

Dom zdravlja Bojnik

57,352

1,384

7,885

1,538

 

1,160

 

 

 

883

68,436

185

Dom zdravlja Leskovac

555,091

15,076

107,551

18,531

 

13,945

 

 

 

14,134

696,060

186

Dom zdravlja Vlasotince

133,744

2,207

26,032

3,656

 

2,785

 

 

 

2,783

165,641

187

Dom zdravlja Medveđa

78,336

1,649

11,546

1,019

 

770

 

 

 

1,043

92,277

188

Opšta bolnica Leskovac

990,022

20,116

142,031

175,721

7,653

173,045

80,203

38,441

 

6,648

1,620,584

189

Apoteka Leskovac

 

 

 

 

 

 

 

 

763,142

142,354

620,788

190

Dom zdravlja Lebane

108,887

740

11,441

2,659

 

2,016

 

 

 

2,547

123,196

XXIII

Leskovac

1,923,432

41,172

306,486

203,124

7,653

193,721

80,203

38,441

763,142

170,392

3,386,982

191

Zdravstveni centar Vranje

1,064,430

13,143

141,198

103,292

9,032

117,095

65,991

22,235

 

12,546

1,523,870

192

Dom zdravlja Bosilegrad

52,903

44

8,271

1,609

 

1,164

 

634

 

542

64,083

193

Dom zdravlja Bujanovac

244,347

4,709

28,726

4,212

 

3,190

 

 

 

2,503

282,681

194

Dom zdravlja Preševo

191,600

4,049

21,385

4,092

 

2,397

 

 

 

965

222,558

195

Dom zdravlja Vladičin Han

94,445

947

17,852

2,800

 

2,109

 

 

 

1,123

117,030

196

Zdravstveni centar Surdulica

240,997

1,463

32,559

24,600

747

18,509

 

5,077

 

2,243

321,709

197

Specijalna bolnica za plućne bolesti Surdulica

66,695

500

15,417

7,621

 

3,645

 

7,798

 

159

101,517

198

Apoteka Vranje

 

 

 

 

 

 

 

 

518,797

86,367

432,430

199

Apoteka Bujanovac

 

 

 

 

 

 

 

 

110,753

17,199

93,554

XXIV

Vranje

1,955,417

24,855

265,408

148,226

9,779

148,109

65,991

35,744

629,550

123,647

3,159,432

200

Dom zdravlja Zvečan

133,452

1,775

13,894

5,599

 

3,602

 

 

 

 

158,322

201

Zdravstveni centar Kosovska Mitrovica

1,298,953

6,970

132,011

57,111

5,060

45,823

21,303

7,315

 

 

1,574,546

202

Apoteka Kosovska Mitrovica

63,736

570

1,144

 

 

 

 

 

153,463

 

218,913

XXV

Kos. Mitrovica

1,496,141

9,315

147,049

62,710

5,060

49,425

21,303

7,315

153,463

 

1,951,781

203

Dom zdravlja Barajevo

100,264

4,221

18,976

3,711

 

2,453

23,559

 

47,313

11,555

188,942

204

Dom zdravlja Voždovac

453,649

16,243

59,218

20,120

 

15,189

 

 

 

19,576

544,843

205

Dom zdravlja Vračar

231,719

7,105

43,921

8,056

 

6,078

 

 

 

5,491

291,388

206

Dom zdravlja Grocka

270,134

11,925

38,064

9,176

 

6,935

 

 

149,486

33,073

452,647

207

Dom zdravlja Zvezdara

411,258

11,400

62,870

18,312

 

13,834

 

 

 

13,339

504,335

208

Dom zdravlja Zemun

547,869

20,710

76,752

24,259

 

18,362

 

 

 

19,207

668,745

209

Dom zdravlja Lazarevac

279,754

13,164

44,446

9,814

 

6,121

 

769

 

4,720

349,348

210

Dom zdravlja Mladenovac

185,900

8,366

23,935

6,787

 

5,124

 

 

179,831

38,630

371,313

211

Dom zdravlja Novi Beograd

574,813

20,180

82,116

26,116

 

19,730

 

 

 

36,183

686,772

212

Dom zdravlja Obrenovac

257,249

7,739

36,822

9,477

 

6,586

43,278

 

145,897

36,791

470,257

213

Dom zdravlja Palilula

515,198

16,948

68,861

21,323

 

16,124

 

 

 

16,582

621,872

214

Dom zdravlja Rakovica

280,313

9,662

33,233

13,390

 

10,117

 

 

 

11,541

335,174

215

Dom zdravlja Savski Venac

205,088

6,194

29,333

9,701

 

4,172

 

 

 

6,923

247,565

216

Dom zdravlja Sopot

87,149

3,583

15,974

2,564

 

1,935

 

 

47,718

10,159

148,764

217

Dom zdravlja Stari Grad

340,702

11,524

39,490

7,743

 

5,839

 

 

 

11,641

393,657

218

Dom zdravlja Čukarica

453,439

14,884

64,619

22,343

 

16,871

 

 

 

20,869

551,287

219

Specijalna bolnica za interne bolesti Mladenovac

119,703

4,513

20,793

9,311

811

5,067

46,106

6,726

 

777

212,253

220

Specijalna bolnica za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju

143,955

5,538

24,891

1,296

 

1,483

 

4,455

 

62

181,556

221

Institut za neonatologiju

213,790

7,620

46,497

25,869

1,282

25,483

 

11,424

 

 

331,965

222

Specijalna bolnica za cerebrovaskularne bolesti "Sveti Sava"

279,904

11,080

59,571

56,520

500

38,895

 

12,423

 

2,253

456,640

223

Gradski zavod za hitnu medicinsku pomoć

646,241

20,124

116,359

7,319

 

2,599

 

 

 

 

792,642

224

Gradski zavod za kožno-venerične bolesti

55,279

1,579

6,068

770

 

2,960

 

 

 

428

66,228

225

Gradski zavod za gerontologiju

234,086

9,490

15,517

1,646

 

2,026

 

 

 

1,391

261,374

226

Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu

157,072

5,487

20,319

4,378

 

8,313

 

 

 

4,748

190,821

227

Specijalna bolnica za endemsku nefropatiju Lazarevac

76,618

3,300

26,834

2,865

1,005

5,545

70,421

3,052

 

691

188,949

228

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata

136,578

3,510

17,095

4,947

 

2,522

 

1,425

 

8

166,069

229

Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Ministarstva unutrašnjih poslova

115,242

3,663

16,693

2,428

 

2,071

 

 

24,254

8,787

155,564

230

Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku

126,490

5,378

17,126

2,758

 

3,094

 

10,288

 

155

164,979

231

Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti

120,194

3,213

17,487

7,611

 

1,075

 

4,733

 

 

154,313

232

Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju

67,705

2,340

11,840

112

 

49

 

1,372

 

 

83,418

233

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica"

562,980

22,725

118,560

110,174

32,974

685,241

 

28,661

 

19,355

1,541,960

234

Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti "dr Laza Lazarević"

428,002

13,736

69,636

27,413

 

4,043

 

25,520

 

 

568,350

235

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"

479,726

20,392

316,114

195,024

31,482

784,460

 

23,804

 

14,636

1,836,366

236

Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije "Dr Vukan Čupić"

725,401

30,167

206,672

219,687

13,409

106,251

 

24,719

 

144

1,326,162

237

Institut za mentalno zdravlje

264,561

6,212

27,804

7,861

 

5,836

 

14,354

 

2,015

324,613

238

Institut za onkologiju i radiologiju Srbije

661,071

27,354

216,485

1,154,499

9,223

113,799

 

19,787

 

445

2,201,773

239

Institut za reumatologiju

188,126

6,297

35,727

10,072

 

2,908

 

15,881

 

2,163

256,848

240

Klinika za rehabilitaciju "dr Miroslav Zotović"

215,934

8,140

42,923

6,370

 

7,603

 

16,853

 

2,395

295,428

241

Klinika za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu

90,739

2,150

17,545

1,006

 

803

 

4,846

 

 

117,089

242

Univerzitetska dečja klinika

534,627

18,683

117,995

131,175

17,669

108,286

8,658

17,036

 

 

954,129

243

Ginekološko-akušerska klinika

533,061

23,175

130,551

65,078

12,032

43,439

 

22,041

 

1,394

827,983

244

Kliničko-bolnički centar "Bežanijska Kosa"

731,909

24,872

142,839

282,827

22,725

227,208

 

17,069

 

6,946

1,442,503

245

Kliničko-bolnički centar "Dr Dragiša Mišović - Dedinje"

941,245

33,648

162,960

84,980

16,638

144,897

 

46,830

 

1,005

1,430,193

246

Kliničko-bolnički centar "Zemun"

937,202

33,837

159,625

155,365

14,351

196,947

66,747

30,929

 

3,221

1,591,782

247

Kliničko-bolnički centar "Zvezdara"

1,254,390

41,561

231,664

183,663

18,873

250,375

183,791

38,512

 

3,325

2,199,504

248

Klinički centar Srbije

5,889,302

197,147

1,473,192

2,373,090

223,269

2,333,662

93,836

392,444

 

37,092

12,938,850

249

Institut za medicinu rada "Dr Dragomir Karajović"

59,183

2,237

22,298

1,110

 

1,798

 

3,227

 

214

89,639

250

Vojnomedicinska akademija

838,028

22,831

312,290

322,225

55,474

441,288

62,934

29,425

 

4,861

2,079,634

251

Apoteka Beograd

 

 

 

 

 

 

 

 

5,064,580

1,075,686

3,988,894

XXVI

Beograd

23,022,842

805,847

4,960,600

5,672,341

471,717

5,715,496

599,330

828,605

5,659,079

1,490,477

46,245,380

252

Zdravstveni centar Gnjilane

317,094

2,791

15,602

7,089

 

1,987

 

 

 

 

344,563

253

Apoteka Gnjilane

29,351

237

899

 

 

 

 

 

44,276

 

74,763

XXVII

Gnjilane

346,445

3,028

16,501

7,089

 

1,987

 

 

44,276

 

419,326

254

Dom zdravlja Gračanica, Priština

495,852

 

27,277

4,159

 

16,517

 

 

15,771

 

559,576

255

Dom zdravlja Donja Gušterica, Lipljan

300,726

 

17,003

3,092

 

13,769

 

 

9,012

 

343,602

256

Dom zdravlja Kosovo Polje

133,431

 

8,220

1,902

 

2,021

 

 

8,236

 

153,810

257

Dom zdravlja Obilić

166,109

 

7,124

3,119

 

3,788

 

 

4,506

 

184,646

258

Dom zdravlja Štrpce

250,481

 

13,545

3,694

 

7,043

 

 

8,650

 

283,413

259

Kliničko-bolnički centar Priština

909,107

 

31,925

16,576

 

7,033

 

3,504

 

 

968,145

260

Zdravstveni centar Prizren

155,920

 

3,127

 

 

 

 

 

 

 

159,047

261

Apoteka Prizren

9,757

 

70

 

 

 

 

 

1,253

 

11,080

262

Dom zdravlja Dragaš

22,665

 

177

 

 

 

 

 

 

 

22,842

263

Zdravstveni centar Peć

109,011

 

3,182

 

 

 

 

 

1,253

 

113,446

264

Specijalna bolnica za plućne bolesti Peć

14,790

 

70

 

 

 

 

 

 

 

14,860

265

Apoteka Peć

5,685

 

70

 

 

 

 

 

 

 

5,755

266

Zdravstveni centar Đakovica

19,228

 

177

 

 

 

 

 

 

 

19,405

267

Dom zdravlja Istok

39,096

 

2,996

 

 

 

 

 

753

 

42,845

268

Specijalna bolnica za rehabilitaciju Istok

18,594

 

177

 

 

 

 

 

 

 

18,771

269

Dom zdravlja Priština

324,296

 

1,919

 

 

 

 

 

 

 

326,215

270

Apoteka Priština

8,459

 

63

 

 

 

 

 

322

 

8,844

XXVIII

Gračanica

2,983,207

 

117,122

32,542

 

50,171

 

3,504

49,756

 

3,236,302

A

SVEGA

80,818,890

2,211,567

14,747,278

13,603,331

1,042,086

12,035,715

2,755,008

2,161,780

24,378,493

5,739,243

148,014,905

271

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička Banja" Aranđelovac

22,323

647

3,205

102

 

66

 

2,303

 

93

28,553

272

Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Gamzigrad"

9,583

160

1,427

 

 

1,389

 

86

 

29

12,616

273

Specijalna bolnica za progresivne mišićne i neuromišićne bolesti Novi Pazar

50,476

1,198

7,685

5,886

 

4,898

 

5,748

 

260

75,631

274

Specijalna bolnica za lečenje i rehabilitaciju "Merkur" Vrnjačka Banja

14,812

346

3,959

2,059

 

1,159

 

1,352

 

 

23,687

275

Specijalna bolnica za nespecifične plućne bolesti "Sokobanja"

131,663

1,526

12,749

10,157

 

5,399

 

6,710

 

1,236

166,968

276

Institut za lečenje i rehabilitaciju "Niška Banja", Niš

126,696

4,445

17,484

9,658

1,113

14,363

 

6,902

 

2,469

178,192

277

Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma "Zlatibor"- Čajetina

8,245

162

2,104

10

 

105

 

164

 

 

10,790

B

SVEGA RH

363,798

8,484

48,613

27,872

1,113

27,379

 

23,265

 

4,087

496,437

V

UKUPNO

81,182,688

2,220,051

14,795,891

13,631,203

1,043,199

12,063,094

2,755,008

2,185,045

24,378,493

5,743,330

148,511,342

278

ZZZR "ŽELEZNICE SRBIJE"

388,140

14,282

40,251

14,931

 

8,819

 

 

30,872

25,908

471,387

G

SVEGA ZU VAN PMZU

388,140

14,282

40,251

14,931

 

8,819

 

 

30,872

25,908

471,387

Sledeći