ODLUKA

O PLAĆANJU DOPRINOSA ZA PENZIJSKO I INVALIDSKO OSIGURANJE I DOPRINOSA ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE ZA LICA KOJA SAMOSTALNO OBAVLJAJU UMETNIČKU ILI DRUGU DELATNOST U OBLASTI KULTURE

("Sl. list grada Kragujevca", br. 34/2010)

Član 1

U cilju obezbeđivanja uslova za rad lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture, grad Kragujevac obezbeđuje sredstva za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje, na način i pod uslovima utvrđenim zakonom i ovom Odlukom.

Sredstva za namene iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se u budžetu grada Kragujevca.

Član 2

Grad Kragujevac obezbeđuje sredstva za uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje za lica:

- koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture i uvedena su u evidenciju odgovarajućeg reprezentativnog udruženja u kulturi;

- obavljaju književnu, književno-prevodilačku, filmsku, dramsku, scensko-muzičku, muzičku, likovnu, primenjenu likovnu, dizajnersku ili umetničko-fotografsku delatnost;

- koja imaju prebivalište na teritoriji grada Kragujevca;

- koja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture obavljaju kao jedino i glavno zanimanje;

- nisu osigurana po drugom osnovu.

Član 3

Lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture nadležnoj Gradskoj upravi dostavljaju:

- uverenje odgovarajućeg reprezentativnog udruženja u kulturi o priznavanju statusa lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture;

- fotokopiju lične karte i radne knjižice;

- uverenje o prebivalištu;

- uverenje nadležnog Ministarstva - Poreske uprave da ne obavlja drugu samostalnu delatnost, osim u oblasti kulture.

Dokazi iz stava 1. ovog člana ne mogu biti stariji od šest meseci.

Član 4

Doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosi za zdravstveno osiguranje za lica iz člana 2. ove Odluke plaćaju se za period 01. januar - 31. decembar.

Ukoliko u toku godine nastanu promene u pogledu ispunjavanja uslova predviđenih članom 2. ove Odluke, lice koje ostvaruje pravo na uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinosa za zdravstveno osiguranje dužno je da odmah nadležnoj Gradskoj upravi prijavi nastalu promenu, a priznato pravo prestaje prvog narednog meseca.

Član 5

Gradsko veće na predlog nadležne Gradske uprave, do kraja tekuće godine utvrđuje broj lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture za koje grad Kragujevac, u skladu sa zakonom i ovom Odlukom, uplaćuje doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinose za zdravstveno osiguranje.

Nadležna Gradska uprava, pre utvrđivanja predloga iz stava 1. ovog člana, od odgovarajućih reprezentativnih udruženja u kulturi pribavlja spisak lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture.

Član 6

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o plaćanju doprinosa za zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje samostalnih umetnika ("Službeni list grada Kragujevca" br. 33/09 - prečišćen tekst).

Član 7

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".