ODLUKA
O JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 6/2003, 1/2005, 18/2005, 5/2008, 35/2008, 35/2009, 29/2010 i 34/2010)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način organizovanja poslova u obavljanju komunalne delatnosti korišćenja, uređenja i održavanja javnih parkirališta i javnih garaža, kao i uslovi za obavljanje poslova premeštanja nepropisno parkiranih i napuštenih vozila na teritoriji Grada Kragujevca.

Član 2

Javna parkirališta su javne površine namenjene za parkiranje motornih vozila, koje su dostupne svim korisnicima pod poznatim uslovima, a koje su određene aktom nadležnog organa.

Javne garaže su stalni ili privremeni objekti za smeštaj i parkiranje vozila (boks garaže, etažne, montažne i druge garaže) određeni za tu namenu i predviđeni urbanističkim planom na javnom i ostalom građevinskom zemljištu (u daljem tekstu: javne garaže).

Član 3

Javna parkirališta mogu biti opšta i posebna.

Opšta parkirališta su ulična parkirališta (parkirališta koja su uređena ili izgrađena duž ivičnjaka pod bilo kojim uglom parkiranja) kao i druge (vanulične) površine, posebno uređene ili izgrađene i obeležene za parkiranje motornih vozila.

Posebna parkirališta su površine koje su posebno uređene ili izgrađene za parkiranje motornih vozila, sa definisanim ulazom i izlazom, postavljanjem rampe i izgradnjom ili postavljanjem objekata za naplatu i unutrašnjom mrežom komunikacija za vozila i pešake isključivo u funkciji parkiranja.

Opšta i posebna parkirališta mogu biti stalna, privremena i povremena.

Član 4

Javna parkirališta i javne garaže na kojima se plaća parkiranje, određuje rešenjem Gradsko veće na predlog Gradske uprave nadležne za poslove saobraćaja.

Rešenje iz stava 1. ovog člana sadrži: vrstu parkirališta, naziv ulice, bliži opis lokacije, trajanje parkiranja, kategoriju vozila, vrstu korisnika, način plaćanja, korišćenje po povlašćenim uslovima, vrstu povlašćenih korisnika, kao i kriterijume za korišćenje po povlašćenim uslovima i sl.

Vreme parkiranja na pojedinim parkiralištima može biti ograničeno, ili mogu biti određene zone parkiranja u kojima je vreme parkiranja ograničeno, što se određuje Rešenjem iz stava 2. ovog člana.

Član 5

Na javnim parkiralištima i javnim garažama, pored saobraćajnog znaka, na vidnom mestu mora biti istaknuto obaveštenje o uslovima parkiranja propisanim iz člana 4. ove odluke.

Član 6

Komunalnu delatnost iz člana 1. ove Odluke obavlja preduzeće koje Grad osnuje ili preduzeće, odnosno preduzetnik kome Grad ugovorom poveri njeno obavljanje, u skladu sa zakonom i propisima Skupštine grada Kragujevca, u daljem tekstu: Preduzeće.

Preduzeće mora da ispunjava uslove za obavljanje komunalne delatnosti propisane zakonom, ovom Odlukom i drugim propisima.

Preduzeće je dužno da plaća lokalnu komunalnu taksu Gradu, koja se utvrđuje Odlukom o lokalnim komunalnim taksama.

II KORIŠĆENJE JAVNIH PARKIRALIŠTA

Član 7

Javna parkirališta i javne garaže se koriste za parkiranje motornih vozila pravnih, fizičkih lica i preduzetnika (u daljem tekstu: korisnik).

Korisnikom javnih parkirališta i javnih garaža, u smislu ove odluke, smatra se vozač ili vlasnik vozila, ako vozač nije identifikovan.

Gradska uprava nadležna za poslove saobraćaja dužna je da na opštem parkiralištu, u zavisnosti od kapaciteta odredi parking mesto za vozila invalida rešenjem iz člana 4. stav 2. ove Odluke.

Član 8

Vlasnici ili zakupci stana ili poslovnog prostora, koji se nalazi u zoni naplate parkiranja, mogu opšta parkirališta koristiti kao povlašćeni korisnici, pod uslovima koje Gradsko veće utvrdi rešenjem iz člana 4. ove Odluke.

Povlašćenim korisnicima iz kategorije vlasnika ili zakupca stana, Preduzeće izdaje povlašćenu kartu (nalepnicu).

Povlašćenim korisnicima iz kategorije vlasnika ili zakupaca poslovnog prostora ovlašćeno preduzeće izdaje povlašćenu kartu.

Povlašćenu kartu (nalepnicu) korisnik može koristiti isključivo za vozilo za koje je ova karta izdata.

Član 9

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Vojska Srbije, zdravstvene ustanove čiji je osnivač Republika Srbija, organi i organizacije Grada Kragujevca, zdravstvene ustanove, javna preduzeća i ustanove čiji je osnivač Grad Kragujevac, kada u obavljanju delatnosti koriste opšte parkiralište ne plaćaju parkiranje.

Za državne organe i organizacije, organe i organizacije Grada Kragujevca, na osnovu zahteva, rešenjem organa Gradske uprave nadležnog za poslove saobraćaja, mogu biti i posebno određena i obeležena parking mesta, ako postoje saobraćajno-tehnički uslovi. Obeležavanje određenih parking mesta vrši se o trošku podnosioca zahteva, preko preduzeća nadležnog za obeležavanje i postavljanje saobraćajne signalizacije.

Član 10

Za korišćenje javnih parkirališta, rezervisanih parking mesta i javnih garaža za koje je rešenjem iz člana 4. stav 1. ove Odluke utvrđen režim naplate, korisnik je dužan da plati odgovarajuću naknadu koju utvrđuje Preduzeće.

Saglasnost na cenovnik Preduzeća daje Gradsko veće.

Izuzetno od stava 1. ovog člana za korišćenje obeleženog parking mesta, invalidna lica ne plaćaju lokalnu komunalnu taksu.

Član 11

Teretna vozila, autobusi, priključna vozila, kamp prikolice i traktori mogu se parkirati isključivo na javnim parkiralištima koja su određena rešenjem Gradskog veća iz člana 4. ove odluke.

Član 12

Preduzeće je dužno da komunalnu delatnost organizuje u skladu sa članovima 4. i 5. ove odluke.

III NAPLATA PARKIRANJA

Član 13

Korisnik javnog parkirališta dužan je da:

1. kupi parking kartu (parking karta, blok karta i dr.),

2. na unutrašnjoj strani prednjeg vetrobranskog stakla vidljivo istakne kupljenu parking kartu,

3. pravilno unese potrebne podatke o vremenu parkiranja u parking kartu,

4. koristi parking kartu koja odgovara zoni i kategoriji parkirališta i vozilu za koje je izdata parking karta,

5. koristi javno parkiralište u vremenu za koje je plaćeno parkiranje,

6. koristi parking mesto u skladu sa horizontalnom i vertikalnom signalizacijom kojom je označeno javno parkiralište,

7. postupi u skladu sa uslovima drugih načina plaćanja.

Korisnik javne garaže dužan je da:

1. obezbedi parking kartu,

2. koristi parking mesto u skladu sa horizontalnom i vertikalnom signalizacijom,

3. plati naknadu za korišćenje javne garaže prema vremenu korišćenja.

Član 14

Plaćanjem parking mesta (kupovinom parking karte ili na drugi način), korisnik stiče pravo korišćenja parking mesta i prihvata propisane uslove za korišćenje javnog parkirališta i javne garaže.

Na javnom parkiralištu i javnoj garaži, Preduzeće nema obavezu čuvanja vozila i ne snosi odgovornost za oštećenja vozila, krađu vozila i nestanak stvari iz vozila.

Član 14a

Korisnik koji postupi suprotno odredbama člana 13. stav 1. tačke 1-5. i 7. ove Odluke, dužan je da plati doplatnu parking kartu.

Visina doplatne parking karte utvrđuje se u pedesetostrukom iznosu cene jednog sata parkiranja na opštem parkiralištu i predstavlja prihod Preduzeća.

Nalog za plaćanje doplatne parking karte (u daljem tekstu: nalog) izdaje ovlašćeni kontrolor Preduzeća i uručuje ga korisniku.

Kada kontrolor nije u mogućnosti da uruči nalog korisniku, nalog pričvršćuje na vozilo korisnika.

Dostavljanje naloga iz stava 4. ovog člana, smatra se urednim i kasnije uništenje ili oštećenje naloga nema uticaja na valjanost dostavljanja i ne odlaže plaćanje doplatne parking karte.

U slučaju kada korisnik postupi suprotno odredbi člana 13. tačka 6. ove Odluke, kao i kada kontrolor nije u mogućnosti da izvrši identifikaciju korisnika javnog parkirališta, po nalogu komunalnog inspektora, Preduzeće će izvršiti uklanjanje vozila specijalnim vozilom, u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 15

Kontrolu korišćenja javnog parkirališta vrši Preduzeće preko ovlašćenih kontrolora i obaveštava komunalnog inspektora radi preduzimanja mera u vršenju inspekcijskog nadzora.

Prilikom vršenja kontrole, kontrolor Preduzeća nosi službeno odelo i dužan je da pokaže službenu legitimaciju.

Preduzeće izdaje službenu legitimaciju i utvrđuje izgled službenog odela.

Član 16

Korisnik je dužan da postupi po dostavljenom nalogu i plati doplatnu kartu u roku od 8 dana od dana dostavljanja naloga.

Ako korisnik ne postupi po nalogu, odnosno ne izvrši uplatu doplatne karte u roku iz stava 1. ovog člana, Preduzeće će mu dostaviti opomenu.

Korisnik je dužan da postupi po opomeni u narednom roku od 8 dana, uz istovremeno plaćanje doplatne karte i troškova opomene.

Troškovi opomene plaćaju se u desetostrukom iznosu cene jednog sata parkiranja na opštem parkiralištu.

Nalog sa opomenom ima snagu verodostojne isprave u postupku sudskog izvršenja.

Ukoliko korisnik ne postupi na način propisan u stavu 1. i 3. ovog člana, Preduzeće će u svojstvu oštećenog, podneti nadležnom sudu zahtev za pokretanje postupka za prinudnu naplatu obaveze plaćanja doplatne parking karte i opomene u skladu sa odredbama ove Odluke.

Član 17

Na javnim parkiralištima zabranjeno je:

a) samovlasno uređenje parking mesta na opštem parkiralištu od strane korisnika bez odobrenja za rezervaciju parking mesta;

b) samovlasno uređenje rezervisanog parking mesta korisnika koji ima odobrenje za rezervaciju parking mesta.

IV REZERVACIJA PARKING MESTA

Član 18

Pod rezervacijom parking mesta podrazumeva se korišćenje određenog, posebno obeleženog ili uređenog parking mesta na opštim parkiralištima, u vremenskom periodu do godinu dana, a najmanje 30 dana.

Rezervaciju parking mesta na opštim parkiralištima mogu izvršiti na osnovu podnetog zahteva: pravna lica, preduzetnici i fizička lica.

Za rezervaciju parking mesta na opštim parkiralištima plaća se lokalna komunalna taksa i naknada, osim za vozila invalida sa posebnom nalepnicom.

Pod invalidima u smislu odredaba ove odluke, smatraju se lica sa oštećenim donjim ekstremitetima iznad 70%, lica koja imaju pravo na pratioce i lica koja su vlasnici ili korisnici vozila koja imaju ugrađene ručne komande, kojima je ovo pravo utvrđeno rešenjem nadležnog organa.

Član 19

Određivanje lokacije za rezervisana parking mesta, broj mesta i korisnike, ukoliko su ispunjeni saobraćajno-tehnički uslovi, utvrđuje rešenjem organ Gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja, na osnovu podnetog zahteva i dokaza o uplaćenoj lokalnoj komunalnoj taksi i naknadi.

Zahtev za rezervaciju treba da sadrži: predlog lokacije za rezervisana parking mesta, broj mesta za rezervaciju i vreme za koje se traži rezervacija. Uz zahtev za rezervaciju pravna lica i preduzetnici podnose dokaz o registraciji delatnosti, fizička lica fotokopiju lične karte, a invalidi rešenje nadležnog organa kojim je utvrđeno da se radi o oštećenjima donjih ekstremiteta iznad 70%, dokaz da imaju pravo na pratioca i dokaz da su vlasnici ili korisnici vozila koje ima ugrađene ručne komande.

Član 20

Korisnici mogu koristiti posebno obeležena mesta za parkiranje na javnim površinama, koje nisu određene kao opšta parkirališta, ukoliko za to postoje saobraćajno-tehnički uslovi.

Mesta za parkiranje, iz stava 1. ovog člana, i korisnike utvrdiće rešenjem organ Gradske uprave nadležan za poslove saobraćaja, na osnovu zahteva lica iz člana 18. stav 3. ove odluke i dokumentacije navedene u članu 19. stav 2. ove odluke.

Za korišćenje posebno obeleženog mesta za parkiranje korisnik plaća lokalnu komunalnu taksu.

V ODRŽAVANJE PARKIRALIŠTA

Član 21

Opšta parkirališta uređuje, obeležava i održava Grad Kragujevac.

Posebna parkirališta i javne garaže uređuje, obeležava i održava Preduzeće.

V1 USLOVI ZA OBAVLJANJE POSLOVA UKLANJANJA I PREMEŠTANJA VOZILA

Član 21a

Preduzeće obezbeđuje vozilo, opremu i zaposlene za uklanjanje nepropisno parkiranih i napuštenih vozila na području grada Kragujevca, ograđeni prostor za čuvanje vozila i dežurnu službu za čuvanje i izdavanje vozila, kao i za premeštanje vozila.

Napuštenim vozilima, smatraju se ona vozila na kojima nema vidnih obeležja o vlasništvu i za koje je prema stanju u kome se nalaze očigledno da su napuštena kao i vozila za koja poznati vlasnik nije postupio po nalogu za uklanjanje, a bio je upozoren da će se u slučaju da ih sam ne ukloni, smatrati napuštenim.

Preduzeće će izvršiti premeštanje vozila sa javnih površina bez plaćanja naknade po nalogu ovlašćenog lica Gradske uprave nadležne za poslove inspekcijskog nadzora u sledećim slučajevima:

- radi obavljanja hitnih intervencija na komunalnim objektima ili nesmetanog obavljanja komunalne delatnosti,

- radi oslobađanja javne površine za organizovanje kulturnih, sportskih i drugih manifestacija od strane Grada Kragujevca i Republike Srbije i

- radi otklanjanja posledica od elementarnih nepogoda.

Član 21b

Potrebu uklanjanja vozila, utvrđuje ovlašćeno lice MUP-a, Sekretarijat u Kragujevcu ili komunalni inspektor nadležne Gradske uprave (u daljem tekstu: ovlašćeno lice), u okviru nadležnosti određene zakonom i drugim propisima.

Po utvrđenoj potrebi za uklanjanjem vozila, ovlašćeno lice izdaje Preduzeću nalog za uklanjanje vozila.

Uz nalog za uklanjanje vozila, ovlašćeno lice prilaže fotografiju vozila sa mesta prekršaja i zapisnik o stanju vozila pre uklanjanja.

Štetu na vozilu koje se uklanja nastalu u toku uklanjanja ili čuvanja snosi Preduzeće.

Ovlašćeno lice dužno je da prisustvuje uklanjanju vozila.

Član 21v

Postupak uklanjanja vozila započinje po isteku tri minuta od momenta utvrđene potrebe za uklanjanjem vozila.

Postupak uklanjanja vozila smatra se započetim kada se na poziv ovlašćenog lica započne podizanje vozila na vozilo za uklanjanje vozila.

Za uklanjanje, odvoženje i čuvanje vozila korisnik plaća naknadu, koju utvrđuje Preduzeće uz saglasnost Gradskog veća.

Nakon plaćanja naknade iz stava 2. ovog člana korisnik može preuzeti vozilo.

Korisnik koji je odbio da plati naknadu, a preuzme vozilo, dužan je da plati naknadu za uklanjanje u dvostrukom iznosu u postupku pred nadležnim sudom.

Nalog za plaćanje iz stava 4. ovog člana ima snagu verodostojne isprave u postupku sudskog izvršenja.

Za napuštena vozila i vozila koja korisnici nisu preuzeli, Preduzeće propisuje uslove pod kojima se vozilo može preuzeti.

VI NADZOR

Član 22

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke i nad zakonitošću rada Preduzeća vrši Gradska uprava nadležna za komunalne poslove.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke i akata donetih na osnovu ove odluke vrši Gradska uprava nadležna za poslove inspekcijskog nadzora.

Komunalno-policijske poslove, kojima se obezbeđuje izvršavanje odredaba ove Odluke, obavlja komunalna policija grada Kragujevca, preko komunalnog policajca.

U obavljanju poslova iz stava 3. ovog člana, komunalni policajac ima ovlašćenja da preduzima zakonom propisane preventivne mere, izriče i naplaćuje novčane kazne na licu mesta za prekršaje propisane ovom Odlukom.

Član 22a

O naplaćenoj novčanoj kazni na licu mesta iz člana 22. stava 4. komunalni policajac je dužan da učiniocu prekršaja izda potvrdu.

Potvrda iz stava 1. ovog člana obavezno sadrži: podatke o učiniocu prekršaja, označenje prekršaja, vreme i mesto izvršenja prekršaja i iznos naplaćene novčane kazne.

Ako novčana kazna iz člana 22. stav 4. ne bude naplaćena na licu mesta, komunalni policajac će učiniocu prekršaja odmah uručiti poziv da u roku od osam dana od dana izvršenja prekršaja istu plati i dokaz o izvršenoj uplati stavi na uvid komunalnom policajcu, sa napomenom da ukoliko istu ne plati u propisanom roku protiv njega će biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

VII KAZNENE ODREDBE

Član 23

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj Preduzeće ako:

1. Postupi suprotno odredbi člana 12. Odluke;

2. Postupi suprotno odredbama člana 15. ove Odluke;

3. Postupi suprotno odredbama člana 21. stav 2. ove Odluke;

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 dinara do 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana odgovorno lice u Preduzeću.

Član 24

Novčanom kaznom u iznosu od 50.000,00 dinara do 1.000.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj preduzeće kao korisnik, ako:

1. postupi suprotno odredbama člana 8. stav 4. ove Odluke;

2. postupi suprotno odredbama člana 11. ove Odluke;

3. postupi suprotno odredbama člana 17. ove Odluke;

Novčanom kaznom od 2500,00 dinara do 75.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana odgovorno lice u pravnom licu.

Novčanom kaznom od 5.000,00 dinara do 250.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj iz stava 1. ovog člana, preduzetnik.

Član 25

Novčanom kaznom u iznosu od 2.500,00 dinara do 75.000,00 dinara, kazniće se za prekršaj fizičko lice, kao korisnik, ako:

1. postupi suprotno odredbama člana 8. stav 4. ove Odluke;

2. postupi suprotno odredbama člana 11. ove Odluke;

3. postupi suprotno odredbama člana 17. ove Odluke.

Član 25a

Novčanom kaznom, koja se naplaćuje na licu mesta, kazniće se za prekršaj preduzeće kao korisnik, u iznosu od 10.000,00 dinara, za sledeći prekršaj:

1. ako postupi suprotno odredbama člana 13. stav 1. tačka 6. i stav 2. tačka 2. istog člana ove Odluke.

Član 25b

Novčanom kaznom, koja se naplaćuje na licu mesta, kazniće se za prekršaj fizičko lice kao korisnik, u iznosu od 2.500,00 dinara, za sledeći prekršaj:

1. ako postupi suprotno odredbama člana 13. stav 1. tačka 6. i stav 2. tačka 2. istog člana ove Odluke.

VIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 26

Izvršni organ Grada, na predlog organa Gradske uprave nadležnog za poslove saobraćaja, doneće rešenje iz člana 4. ove Odluke, u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke.

Član 27

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaju da važe odredbe članova od 25. do 34. i odredbe člana 37. i 40. Odluke o tehničkom regulisanju saobraćaja i parkiranje motornih vozila na teritoriji Grada Kragujevca ("Sl. list opštine Kragujevac", br. 17/92), Odluka o javnim parkiralištima ("Sl. list grada Kragujevca", broj 8/01, 7/02 i 4/03).

Član 27a)

Stupanjem na snagu ove Odluke članovi 10. i 21. Odluke o javnim parkiralištima ("Sl. list grada Kragujevca", br. 6/03 i 1/05) ostaju na snazi do 31.12.2005. godine.

Član 28

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
O odluke o javnim parkiralištima

("Sl. list grada Kragujevca", br. 5/2008)

Član 6

Obavezuje se Odbor za organizaciju i normativna akta da uradi i objavi prečišćen tekst ove Odluke.

Član 7

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama
Odluke o javnim parkiralištima

("Sl. list grada Kragujevca", br. 35/2008)

Član 6

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o javnim parkiralištima.

Član 7

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o javnim parkiralištima

("Sl. list grada Kragujevca", br. 35/2009)

Član 6

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o javnim parkiralištima.

Član 7

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca", a primenjivaće se počev od 23. januara 2010. godine.

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o javnim parkiralištima

("Sl. list grada Kragujevca", br. 29/2010)

Član 16

Ovlašćuje se Odbor za normativna akta da izvrši pravno-tehničku redakciju, utvrdi i objavi prečišćen tekst Odluke o javnim parkiralištima.

Član 17

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni član Odluke o izmeni i dopunama
Odluke o javnim parkiralištima

("Sl. list grada Kragujevca", br. 34/2010)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca", a primenjivaće se od 1. januara 2011. godine.