ODLUKA

O UTVRĐIVANJU MINIMUMA PROCESA RADA ZA VREME ŠTRAJKA ZAPOSLENIH U USTANOVI ZA PREDŠKOLSKO VASPITANJE I OBRAZOVANJE DEČIJI VRTIĆ "LJUBICA VREBALOV" POŽAREVAC

("Sl. glasnik grada Požarevca", br. 10/2010)

Član 1

Ovom Odlukom utvrđuje se minimum procesa rada za vreme štrajka zaposlenih u Ustanovi za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Dečiji vrtić "Ljubica Vrebalov" u Požarevcu (u daljem tekstu: Predškolska ustanova).

Član 2

Zaposleni u Predškolskoj ustanovi mogu organizovati štrajk pod uslovom da se obezbedi minimum procesa rada propisan zakonom i ovom Odlukom.

Član 3

Minimum procesa rada u Predškolskoj ustanovi, za vreme štrajka, obuhvata obavljanje poslova kojima se deci predškolskog uzrasta obezbeđuje:

- vaspitanje i obrazovanje;

- ishrana;

- nega;

- preventivna zdravstvena zaštita i

- socijalna zaštita.

Član 4

Način obezbeđivanja minimuma procesa rada Predškolska ustanova utvrđuje opštim aktom u skladu sa zakonom i kolektivnim ugovorom.

Štrajkački odbor, najkasnije deset dana pre početka štrajka, najavljuje štrajk poslodavcu, osnivaču, Gradskom veću grada Požarevca dostavljanjem odluke o stupanju u štrajk i izjave o načinu obezbeđivanju minimuma procesa rada.

Član 5

Broj zaposlenih koji su dužni da izvršavaju poslove u meri koja obezbeđuje realizaciju minimuma procesa rada utvrđenog ovom Odlukom određuje direktor Predškolske ustanove, po pribavljenom mišljenju štrajkačkog odbora, najkasnije pet dana pre početka štrajka.

Direktor Predškolske ustanove je dužan da neposredno nakon najave štrajka i za vreme trajanja štrajka o merama na sprovođenju minimuma procesa rada obaveštava Gradsko veće grada Požarevca.

Član 6

Predškolska ustanova je u obavezi da u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke izvrši usaglašavanje svojih akata sa ovom Odlukom.

Član 7

Poslodavac ne sme da spreči zaposlenog da učestvuje u štrajku niti da upotrebljava mere prinude radi okončanja štrajka, kao ni da po osnovu ne učestvovanja u štrajku predvidi povoljniju zaradu ili druge povoljnije uslove rada za zaposlene koji ne učestvuju u štrajku.

Član 8

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Požarevca".