ODLUKA
O NAČINU I KRITERIJUMIMA RASPOREĐIVANJA BUDŽETSKIH SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA PROPISE, UPRAVU I NACIONALNE ZAJEDNICE ZA NACIONALNE SAVETE NACIONALNIH MANJINA

("Sl. list AP Vojvodine", br. 23/2010)

Član 1

Ovom odlukom se uređuje način i kriterijumi raspoređivanja sredstava za nacionalne savete nacionalnih manjina (u daljem tekstu: nacionalni saveti), radi obavljanje njihove delatnosti.

Sredstva za namene iz stava 1. ovog člana, obezbeđuju se u budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine i vode se na posebnom budžetskom razdelu Pokrajinskog sekretarijata za propise, upravu i nacionalne zajednice (u daljem tekstu: Pokrajinski sekretarijat).

Član 2

Pravo na dodelu sredstava imaju registrovani nacionalni saveti sa sedištem na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: AP Vojvodina), uz uslov da:

- broj pripadnika nacionalne zajednice koju oni predstavljaju na teritoriji AP Vojvodine, čini više od polovine ukupnog broja pripadnika te nacionalne zajednice u Republici Srbiji, ili

- je broj pripadnika nacionalne zajednice koju oni predstavljaju na teritoriji AP Vojvodine, veći od 10000, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, sa poslednjeg popisa stanovništva.

Nacionalni saveti koji imaju sedište na teritoriji AP Vojvodine, ali ne ispunjavaju uslove za dodelu sredstava iz stava 1. ovog člana, imaju pravo na dodelu sredstava, u visini od po najviše 1% utvrđenih budžetskih sredstava.

Član 3

Sredstva iz člana 1. stav 2. ove odluke, raspoređuju se tako da se 30% od ukupno raspoloživih sredstava raspoređuje u jednakim delovima svim nacionalnim savetima iz člana 2. stav 1. ove odluke, a preostalih 70% (u daljem tekstu: ostatak sredstava), raspoređuju se u skladu sa kriterijumima i na način utvrđen ovom odlukom.

Član 4

Raspodela ostatka sredstava vrši se prema sledećim kriterijumima:

- broja pripadnika nacionalne zajednice koju nacionalni savet predstavlja na teritoriji AP Vojvodine;

- broja ustanova nacionalne zajednice u oblasti kulture, obrazovanja i obaveštavanja, obima aktivnosti tih ustanova i broja jedinica lokalne samouprave, odnosno naseljenih mesta u kojima je jezik i pismo nacionalne zajednice u službenoj upotrebi, na teritoriji AP Vojvodine.

Član 5

Ostatak sredstava se raspoređuje na sledeći način:

- 30% ostatka sredstava raspoređuje se nacionalnim savetima srazmerno procentualnoj zastupljenosti pripadnika nacionalne zajednice, koju taj nacionalni savet predstavlja, u odnosu na ukupan broj pripadnika nacionalnih zajednica, čiji nacionalni saveti imaju sedište na teritoriji AP Vojvodine;

- 70% ostatka sredstava raspoređuje se na četiri jednaka dela, za oblast kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma. Na osnovu sistema bodovanja, koji čini sastavni deo ove odluke, utvrđeni su kriterijumi po navedenim oblastima i merila za svaki kriterijum, na osnovu kojih se izračunava procentualno učešće nacionalnih saveta u raspodeli sredstava po oblastima. Na osnovu ukupnog broja dobijenih bodova u svakoj pojedinačnoj oblasti, izračunava se procentualno učešće koji čini osnov za raspodelu sredstava za svaki nacionalni savet.

Član 6

Zbir bodova iz člana 5. alineja 2. ove odluke, utvrđuje Pokrajinski sekretarijat, na osnovu raspoloživih podataka, kao i podataka dostavljenih od strane nacionalnih saveta, kao osnovu za raspodelu sredstava za jednu budžetsku godinu.

Nacionalni saveti su dužni da na zahtev Pokrajinskog sekretarijata, dostave podatke, kao i obaveštenje o promeni podataka iz člana 4. alineja 2. ove odluke. Pokrajinski sekretarijat vrši proveru i procenu dostavljenih podataka.

Član 7

O raspoređivanju i visini dodeljenih sredstava nacionalnim savetima, odlučuje pokrajinski sekretar za propise, upravu i nacionalne zajednice, rešenjem.

Rešenje iz stava 1. ovog člana je konačno i protiv njega se ne može upotrebiti pravno sredstvo.

Član 8

Pokrajinski sekretarijat prenosi dodeljena sredstva na račune nacionalnih saveta, u skladu sa dinamikom priliva sredstava u budžet AP Vojvodine.

Član 9

Nacionalni saveti su dužni da dodeljena sredstva koriste namenski.

Nacionalni saveti su u obavezi da na kraju kalendarske godine, podnesu Pokrajinskom sekretarijatu izveštaj o utrošku i korišćenju dodeljenih sredstava.

Član 10

Stupanjem na snagu ove odluke, prestaje da važi Odluka o raspoređivanju budžetskih sredstava Pokrajinskog sekretarijata za propise, upravu i nacionalne manjine za nacionalne savete nacionalnih manjina ("Službeni list APV", broj 09/04).

Član 11

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine", a primenjuje se od 1. januara 2011. godine.