ODLUKA
O IZRADI IZMENA I DOPUNA PROSTORNOG PLANA PODRUČJA INFRASTRUKTURNOG KORIDORA AUTOPUTA E-75, DEONICA BEOGRAD-NIŠ

("Sl. glasnik RS", br. 102/2010)

1. Pristupa se izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja infrastrukturnog koridora autoputa E-75, deonica Beograd-Niš ("Službeni glasnik RS", broj 69/03).

2. Ciljevi izmena i dopuna Prostornog plana područja infrastrukturnog koridora autoputa E-75, deonica Beograd-Niš (u daljem tekstu: Prostorni plan) su usklađivanje Prostornog plana sa Zakonom o planiranju i izgradnji; preispitivanje sprovođenja Prostornog plana; preispitivanje prioriteta u sprovođenju Prostornog plana; preispitivanje lokacija i funkcija pratećih sadržaja autoputa (funkcionalni objekti i sadržaji - baze za održavanje puta, prateći sadržaji za korisnike puta - odmorišta i parkirališta, benzinske stanice, moteli i dr.); preispitivanje lokacija i funkcija čvorišta, ukrštanja, kao i preispitivanje odnosa sa drugim infrastrukturnim sistemima; preispitivanje planskih rešenja u zavisnosti od sistema naplate putarine.

3. Izmene i dopune Prostornog plana obuhvataju deo teritorije grada Beograda, i to delove katastarskih opština Zuce, Beli Potok, Kumodraž, Kaluđerica, Mali Mokri Lug, Veliki Mokri Lug, Novi Beograd, Zemun, Surčin, Dobanovci, Batajnica, Jakovo, Ostružnica, Železnik, Kneževac, Resnik, Rakovica, Leštane, Boleč, Ritopek i Vinča, koje se nalaze na području Generalnog plana Beograda; gradska opština Grocka, i to cele katastarske opštine Vrčin, Zaklopača, Grocka, Begaljica, Dražanj, Umčari i Živkovac; gradska opština Sopot, i to cele katastarske opštine Mala Ivanča, Popović, Mali Požarevac i Đurinci; gradska opština Mladenovac, i to cele katastarske opštine Senaja i Šepšin; grad Smederevo, i to cele katastarske opštine Malo Orašje, Vodanj, Drugovac 1, Drugovac 2, Binovac, Landol, Kolari, Suvodol, Lunjevac, Vrbovac, Ralja, Mihajlovac, Dobri Do, Vranovo, Mala Krsna, Skobalj, Osipaonica, Lugavčina i Saraorci; opština Smederevska Palanka, i to celu katastarsku opštinu Golobok; opština Velika Plana, i to cele katastarske opštine Lozovik, Miloševac, Krnjevo, Veliko Orašje, Velika Plana 1, Velika Plana 2, Staro Selo, Novo Selo 1 i Markovac; opština Lapovo, i to celu katastarsku opštinu Lapovo; opštine Batočina, i to cele katastarske opštine Batočina (selo), Batočina (varoš) i Brzan; opština Svilajnac, i to cele katastarske opštine Radošin i Vojska; grad Jagodina, i to cele katastarske opštine Miloševo, Bagrdan (selo), Bagrdan (varoš), Rajkinac, Duboka, Lanište, Kočino Selo, Ribare, Rakitovo, Jagodina, Končarevo i Majur; opština Ćuprija, i to cele katastarske opštine Mijatovac, Supska, Ivankovac, Ostrikovac, Ćuprija (grad) i Ćuprija (van grada); opština Paraćin, i to cele katastarske opštine Paraćin grad, Paraćin (van varoši), Glavica, Davidovac, Tekija, Mirilovac, Striža, Lebina, Gornje Vidovo 2, Ratare, Krežbinac, Sikirica i Drenovac; opština Ćićevac, i to cele katastarske opštine Pojate, Ćićevac (grad), Ćićevac i Pločnik; opština Ražanj, i to cele katastarske opštine Vitoševac, Pretrkovac, Bračin, Šetka, Mađere, Ražanj, Varoš, Čubura, Poslon, Lipovac, Rujište i Praskovče; opština Aleksinac, i to cele katastarske opštine Jasenje, Deligrad, Vukašinovac, Bradarac, Rutevac, Subotinac, Ćićina, Kraljevo, Vakup, Bobovište, Aleksinac (varoš), Aleksinac (van varoši), Glogovica, Žitkovac, Prćilovica, Moravac, Aleksinački Bujmir, Dobrujevac, Katun, Nozrina, Moravski Bujmir, Tešica i Draževac; i grad Niš, i to deo katastarske opštine Trupale koja se nalazi na području Generalnog plana Niša i cele katastarske opštine Donja Trnava, Gornja Trnava, Donja Toponica, Berčinac, Gornja Toponica, Vrtište, i Mezgraja.

4. Koncepcija izmena i dopuna Prostornog plana biće zasnovana na planskoj, studijskoj, tehničkoj i drugoj dokumentaciji, rezultatima dosadašnjih istraživanja, važećim dokumentima u Republici Srbiji, kao i na dosadašnjem sprovođenju Prostornog plana.

5. Nosilac izrade izmena i dopuna Prostornog plana je Republička agencija za prostorno planiranje.

6. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove koji su od značaja za izmene i dopune Prostornog plana, dostaviće u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, bez naknade, sve raspoložive podatke i dokumentaciju iz delokruga svog rada nosiocu izrade izmena i dopuna Prostornog plana.

7. Rok za izradu izmenjenog i dopunjenog Prostornog plana je šest meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Sredstva za izradu izmena i dopuna Prostornog plana obezbeđuju JP "Putevi Srbije".

9. Predlog akta kojim se utvrđuju izmene i dopune Prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u zgradama skupština jedinica lokalnih samouprava iz tačke 3. ove odluke.

10. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".