ODLUKA

O UPLATI DOPRINOSA ZA PENZIJSKO, INVALIDSKO I ZDRAVSTVENO OSIGURANJE LICIMA KOJA SU STEKLA STATUS LICA KOJA SAMOSTALNO OBAVLJAJU UMETNIČKU ILI DRUGU DELATNOST U OBLASTI KULTURE

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 13/2010)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Grad Valjevo uplaćuje doprinose za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje licima koja su stekla status lica koja samostalno obavljaju umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture (u daljem tekstu: umetnici), pod uslovima i na način utvrđenim ovom odlukom.

Sredstva za namene iz stava 1. ovog člana obezbeđuju se u budžetu grada Valjeva.

Član 2

Umetnik u smislu odredaba ove odluke jeste fizičko lice koje:

- samostalno, u vidu zanimanja, obavlja umetničku delatnost i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture,

- samostalno, u vidu zanimanja, obavlja naučnoistraživačke, teorijsko-kritičke, edukativne, producentske, organizatorske, menadžerske i druge stručne poslove u oblasti kulturnih delatnosti, i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture,

- samostalno, u vidu zanimanja, obavlja vokalno i instrumentalno izvođenje kulturnih programa, ili na drugi način izvodi kulturni ili artistički program, i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture,

- samostalno, u vidu zanimanja, obavlja stručno-tehničke poslove u oblasti kulturnih delatnosti, i kome je reprezentativno udruženje u kulturi utvrdilo status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture.

II BLIŽI USLOVI I NAČIN STICANJA PRAVA

Član 3

Grad Valjevo uplaćuje doprinose za penzijsko, invalidsko i zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: doprinos za osiguranje) za umetnika koji ispunjava sledeće uslove:

1. ima svojstvo lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture utvrđenog od strane reprezentativnog udruženja u kulturi u skladu sa zakonom;

2. ima prebivalište na teritoriji grada Valjeva najmanje 5 godina;

3. umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture obavlja kao jedino ili glavno zanimanje, a nije korisnik penzije;

4. nije osiguran po drugom osnovu;

5. nije ostvario ukupan prihod u predhodnoj godini, koji prelazi iznos prosečne godišnje bruto zarade na nivou grada Valjeva;

6. ne poseduje, niti član zajedničnog domaćinstva (supružnik, vanbračni partner, dete, usvojenik; roditelji ili usvojilac ukoliko žive u zajedničkom domaćinstvu) nepokretnu imovinu, osim stana - kuće gde stanuje.

Član 4

Umetnik ima obavezu da dostavi sledeće dokaze:

- uverenje nadležnog reprezentativnog udruženja o činjenicama upisanim u evidenciju,

- fotokopiju lične karte i radne knjižice;

- potvrdu nadležnog organa o prijavi ukupnog prihoda i o prijavi poreza na nepokretnu imovinu,

- potvrdu Republičkog geodetskog zavoda - Službe za katastar nepokretnosti Valjevo o katastarskim prihodima na nepokretnostima,

- potvrdu Republičkog Fonda PIO da nije osiguran po drugom osnovu.

Dokazi iz stava 1. ovog člana ne mogu biti stariji od šest meseci.

Član 5

Gradska uprava nadležna za poslove kulture - Odeljenje za društvene delatnosti objavljuje u nedeljnim listovima koji se distribuiraju na teritoriji grada Valjeva, javni poziv koji traje od 1. avgusta do 31. avgusta na koji se prijavljuju umetnici kojima će grad Valjevo, u skladu sa odredbama ove odluke, uplaćivati doprinos za osiguranje za narednu godinu.

Gradska uprava nadležna za poslove kulture - Odeljenje za društvene delatnosti do 15. septembra rešenjem utvrđuje koji umetnici ispunjavaju uslove iz člana 3. i 4. ove odluke.

Član 6

Po dobijenom rešenju iz člana 5. stav 2. ove odluke, umetnik ima pravo žalbe Gradskom veću u roku od osam dana od dana prijema istog.

Član 7

Prijava na poziv u smislu člana 5. ove odluke podnosi se na formularu čiju sadržinu određuje Gradska uprava nadležna za poslove kulture - Odeljenje za društvene delatnosti.

Član 8

Osnovica doprinosa za umetnike je oporezivi prihod na koji se plaća porez na dohodak građana, po zakonu koji uređuje porez na dohodak građana, ostvaren u godini za koju se utvrđuju i plaćaju doprinosi.

Do konačnog utvrđivanja oporezivog prihoda iz stava 1. ovog člana, doprinos za osiguranje za umetnike koji ostvare pravo po odredbama ove odluke uplaćuje se tromesečno akontacijom doprinosa na prosečnu mesečnu zaradu u Republici isplaćenoj po zaposlenom u predhodnoj godini, pomnoženim koeficijentom tri.

Član 9

Doprinos za osiguranje umetnika utvrđen na osnovu ove odluke uplaćuje se za period od 1. januara do 31. decembra naredne godine.

Član 10

Umetnik koji ostvari pravo na uplatu doprinosa za osiguranje po odredbama ove odluke, obavezan je da u godini u kojoj ostvaruje pravo, a na poziv gradske uprave nadležne za poslove kulture učestvuje u realizaciji programa kulture u ustanovama kulture, dečijim obdaništima i u realizaciji gradskih manifestacija, bez naknade.

III PRELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA

Član 11

Izuzetno od odredaba člana 5. i 9. ove odluke, u 2011. godini postupak za ostvarivanja prava na uplatu doprinosa za osiguranje umetnicima koji to pravo ostvare po odredbama ove odluke, vršiće se na sledeći način:

1. Gradska uprava nadležna za poslove kulture - Odeljenje za društvene delatnosti objavljuje u nedeljnim listovima koji se distribuiraju na teritoriji grada Valjeva javni poziv koji traje od 15. januara do 15. februara,

2. Gradska uprava nadležna za poslove kulture - Odeljenje za društvene delatnosti do 25. februara rešenjem utvrđuje koji umetnici ispunjavaju uslove iz člana 3. i 4. ove odluke,

3. Doprinos za osiguranje umetnika utvrđen na osnovu ove odluke uplaćuje se za period od 1. aprila do 31. decembra 2011. godine.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Valjeva".