UPUTSTVO
O SADRŽINI, NAČINU IZDAVANJA I OBRASCU SLUŽBENE LEGITIMACIJE LICA S LISTE STRUČNJAKA ZA ISTRAŽIVANJE UDESA I OZBILJNIH NEZGODA VAZDUHOPLOVA I O NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJE O IZDATIM SLUŽBENIM LEGITIMACIJAMA

("Sl. glasnik RS", br. 2/2011)

Član 1

Ovim uputstvom propisuje se sadržina, način izdavanja i obrazac službene legitimacije lica s liste stručnjaka za istraživanje udesa i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova (u daljem tekstu: službena legitimacija), kao i način vođenja evidencije o izdatim službenim legitimacijama.

Predsednik i članovi Komisije za istraživanje udesa i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova, kao i rukovodilac i članovi grupe za uviđaj (u daljem tekstu: imalac službene legitimacije) dužni su da pri vršenju uviđaja na mestu udesa ili ozbiljne nezgode vazduhoplova i pri obavljanju radnji u vezi sa istraživanjem udesa ili ozbiljnih nezgoda vazduhoplova sa sobom nose službenu legitimaciju.

Član 2

Službena legitimacija služi za identifikaciju, za dokazivanje svojstva lica koje vrši uviđaj na mestu udesa ili ozbiljne nezgode vazduhoplova i lica koje obavlja radnje u vezi sa istraživanjem udesa ili ozbiljnih nezgoda vazduhoplova i za dokazivanje ovlašćenja za obavljanje potrebnih radnji u vezi sa uviđajem na mestu udesa ili ozbiljne nezgode i sa istraživanjem udesa ili ozbiljnih nezgoda vazduhoplova.

Član 3

Službena legitimacija može da se koristi samo za namenu za koju je izdata.

Svaka zloupotreba službene legitimacije od strane lica zaposlenog u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (u daljem tekstu: Direktorat) kvalifikuje se kao teža povreda radne obaveze ili radne discipline.

Član 4

Službenu legitimaciju izdaje Direktorat.

Službenu legitimaciju potpisuje direktor Direktorata, odnosno lice koje on ovlasti.

Član 5

Zahtev za izdavanje službene legitimacije podnosi se preko službe Direktorata nadležne za utvrđivanje uzroka udesa i analizu rizika (u daljem tekstu: nadležna služba Direktorata).

Službene legitimacije se čuvaju u nadležnoj službi Direktorata kada se ne koriste pri vršenju uviđaja na mestu udesa ili ozbiljne nezgode vazduhoplova i pri obavljanju radnji u vezi sa istraživanjem udesa ili ozbiljnih nezgoda vazduhoplova.

Član 6

Službenu legitimaciju čini obrazac legitimacije koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Obrazac službene legitimacije ima dimenzije 85 mm x 55 mm.

Obrazac službene legitimacije se ispisuje dvojezično, na srpskom jeziku ćiriličnim pismom i na engleskom jeziku, na plastificiranoj podlozi svetloplave boje.

Član 7

Broj službene legitimacije, koji se sastoji od tri cifre, upisuje se na prednjoj strani službene legitimacije.

Ne mogu se izdati dva istovetna broja službene legitimacije.

Član 8

Imalac službene legitimacije gubi pravo na korišćenje legitimacije:

a) ako je brisan sa liste stručnjaka za istraživanje udesa i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova;

b) ako je protiv njega pokrenut disciplinski postupak, do okončanja tog postupka.

Član 9

Ukoliko dođe do gubitka službene legitimacije ili imalac službene legitimacije na drugi način ostane bez nje ili njenog dela, o tome je dužan da bez odlaganja, pismeno, obavesti svog neposrednog rukovodioca, ako je reč o licu koje je zaposleno u Direktoratu, odnosno nadležnu službu Direktorata, koja će u "Službenom glasniku Republike Srbije" tu legitimaciju oglasiti nevažećom.

U slučaju gubitka službene legitimacije, broj izgubljene službene legitimacije se briše iz evidencije i izdaje se službena legitimacija na novom obrascu pod novim brojem.

U slučaju oštećenja obrasca službene legitimacije izdaje se duplikat službene legitimacije pod istim brojem.

U slučaju bitne promene ličnih podataka imaoca službene legitimacije, izdaje se službena legitimacija na novom obrascu pod novim brojem, dok se stara legitimacija oglašava nevažećom, a broj pod kojim je izdata se briše iz evidencije.

Član 10

Direktorat vodi evidenciju o izdatim službenim legitimacijama.

Evidencija o izdatim službenim legitimacijama sadrži: broj službene legitimacije, ime, prezime i JMBG imaoca službene legitimacije, datum izdavanja službene legitimacije, radno mesto i naziv organizacije u kojoj je imalac službene legitimacije zaposlen, fotografiju imaoca službene legitimacije, datum korišćenja, vraćanja i zamene službene legitimacije i rubriku za napomene.

Član 11

Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog

OBRAZAC SLUŽBENE LEGITIMACIJE

Prednja strana:

Zadnja strana: