PRAVILNIK
O SADRŽINI OBRASCA I NAČINU IZDAVANJA SLUŽBENE LEGITIMACIJE PROVERIVAČA DIREKTORATA CIVILNOG VAZDUHOPLOVSTVA REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 2/2011)

I. Uvodne odredbe

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se službena legitimacija ovlašćenog lica Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (u daljem tekstu: Direktorat), način izdavanja i sadržina obrasca službene legitimacije, kao i način vođenja evidencije o izdatim službenim legitimacijama.

Dok obavlja proveru, ovlašćeno lice Direktorata (proverivač) dužno je da nosi službenu legitimaciju kojom dokazuje svoje svojstvo i ovlašćenja.

Službenu legitimaciju dužno je da nosi i lice kojem je Direktorat, u skladu sa zakonom kojim se uređuje vazdušni saobraćaj, poverio obavljanje pojedinih poslova unutar provere (u daljem tekstu: privremena službena legitimacija).

Član 2

Službena legitimacija služi za identifikaciju proverivača i za dokazivanje ovlašćenja za obavljanje provere, odnosno za obavljanje pojedinih poverenih poslova unutar provere.

II. Službena legitimacija

Član 3

Službena legitimacija se sastoji od obrasca legitimacije i značke, koji su odštampani uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Obrazac službene legitimacije i privremene službene legitimacije se ispisuje dvojezično, na srpskom jeziku ćiriličnim pismom i na engleskom jeziku, na plastificiranoj podlozi čije su dimenzije 60 mm x 90 mm.

Značka se ispisuje dvojezično, na srpskom jeziku ćiriličnim pismom i na engleskom jeziku.

Član 4

Na prednjoj strani službene legitimacije upisuje se puno ime: "Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije", naziv službene legitimacije, ovlašćenje proverivača, mesto za fotografiju, identifikacioni broj, potpis proverivača, lični broj proverivača, ime i prezime proverivača, datum izdavanja službene legitimacije, potpis ovlašćenog lica i mesto za pečat.

Na prednjoj strani privremene službene legitimacije upisuje se puno ime: "Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije", naziv privremene službene legitimacije, ovlašćenje proverivača, broj privremene službene legitimacije, datum izdavanja službene legitimacije, potpis ovlašćenog lica i mesto za pečat.

Na poleđini službene legitimacije se ispisuje tekst ovlašćenja proverivača.

Član 5

Službena legitimacija ima identifikacioni broj koji se upisuje na prednjoj strani službene legitimacije, na poleđini službene legitimacije i na znački.

Identifikacioni broj se sastoji od četiri cifre i služi za identifikaciju proverivača.

Identifikacioni broj na obrascu službene legitimacije i na znački mora da bude identičan.

Ne mogu se izdati dva istovetna identifikaciona broja.

III. Zahtev za izdavanje službene legitimacije

Član 6

Službenu legitimaciju izdaje Direktorat.

Službenu legitimaciju potpisuje direktor Direktorata, odnosno lice koje on ovlasti.

Član 7

Zahtev za izdavanje službene legitimacije podnosi se preko organizacione jedinice Direktorata nadležne za kadrovske poslove i ljudske resurse (u daljem tekstu: nadležna služba Direktorata).

Član 8

Službena legitimacija može da se koristi samo za namenu za koju je izdata.

Imalac službene legitimacije dužan je da legitimaciju vrati:

a) kada mu prestane svojstvo proverivača;

b) za vreme mirovanja prava i obaveza iz radnog odnosa;

v) ako je protiv njega pokrenut disciplinski postupak, do okončanja tog postupka.

Imalac službene legitimacije je dužan da službenu legitimaciju vrati izdavaocu u roku od tri dana od dana nastupanja okolnosti iz stava 1. ovog člana.

Član 9

Kada se ne koristi za namenu za koju je izdata, privremena službena legitimacija se čuva u nadležnoj službi Direktorata.

IV. Evidencija o izdatim i zamenjenim službenim legitimacijama

Član 10

Direktorat vodi evidenciju o izdatim službenim legitimacijama.

Evidencija o izdatim službenim legitimacijama sadrži: broj službene legitimacije, ime, prezime i lični broj proverivača, datum izdavanja službene legitimacije, radno mesto proverivača, odnosno naziv organizacije u kojoj je proverivač zaposlen, fotografiju proverivača, datum korišćenja, vraćanja i zamene službene legitimacije i rubriku za napomene.

Član 11

Ukoliko proverivač izgubi službenu legitimaciju ili na drugi način ostane bez nje ili njenog dela, o tome je dužan da bez odlaganja, pismeno, obavesti svog neposrednog rukovodioca i nadležnu službu Direktorata, koja će u "Službenom glasniku Republike Srbije" tu službenu legitimaciju oglasiti nevažećom.

U slučaju gubitka službene legitimacije, identifikacioni broj izgubljene službene legitimacije se briše iz evidencije i izdaje se službena legitimacija na novom obrascu pod novim identifikacionim brojem.

U slučaju oštećenja obrasca službene legitimacije izdaje se duplikat službene legitimacije pod istim identifikacionim brojem.

U slučaju bitne promene ličnih podataka imaoca službene legitimacije, izdaje se službena legitimacija na novom obrascu pod novim brojem, dok se stara legitimacija oglašava nevažećom, a broj pod kojim je izdata se briše iz evidencije.

Član 12

Odredbe o obrascu službene legitimacije, zahtevu za izdavanje službene legitimacije i o evidenciji o izdatim i zamenjenim službenim legitimacijama shodno se primenjuju i na izdavanje, korišćenje i zamenu privremene službene legitimacije.

V. Stupanje pravilnika na snagu

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac službene legitimacije