ODLUKA

O UREĐENJU I ODRŽAVANJU PARKOVA, ZELENIH I REKREACIONIH POVRŠINA

("Sl. glasnik grada Valjeva", br. 1/2011 - prečišćen tekst)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom određuje se način i uslovi uređenja i održavanja parkova, zelenih i rekreacionih površina (u daljem tekstu: zelene površine) na teritoriji grada Valjeva.

Član 2

Pod zelenim površinama u smislu ove Odluke smatraju se:

1. parkovi

2. skverovi

3. zelenilo duž saobraćajnice (travnjaci, drvoredi i drugi zasadi)

4. zelene površine duž obale reka i drugih vodenih površina

5. zelene površine u stambenim naseljima i između blokova stambenih zgrada

6. spomen parkovi

7. spomen groblja

8. park šume

9. izolacione i zaštitne zelene trake i pojasevi i pošumljeni tereni

10. javne površine za rekreaciju.

II ODRŽAVANJE ZELENIH POVRŠINA

Član 3

Uređenje i održavanje zelenih površina iz člana 2. ove Odluke obavlja se prema godišnjem programu koji predlaže Javno preduzeće "Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva" (u daljem tekstu: JP "Direkcija"), a usvaja ga Skupština grada Valjeva.

Program naročito sadrži: vrstu, obim i dinamiku radova i visinu sredstava potrebnu za njihovu realizaciju.

Član 4

JP "Direkcija" se stara o izvršenju usvojenih programa održavanja parkova, zelenih i rekreacionih površina i ostalih zelenih površina iz čl. 2. ove Odluke.

Poslove uređenja i održavanja, zelenih površina iz člana 2. ove Odluke obavlja Javno komunalno preduzeće "Vidrak" Valjevo (u daljem tekstu: JKP "Vidrak" Valjevo).

Član 5

JP "Direkcija" u roku od 15 dana po pribavljanju odobrenja za upotrebu zelenih površina iz člana 2. ove Odluke predaje iste na održavanje JKP "Vidrak" Valjevo.

Preuzimanje uređene zelene površine na održavanje može se vršiti i etapno, ukoliko je uređivanje zelene površine odobreno u etapama, odnosno izdato odobrenje za upotrebu određene etape radova.

Član 6

JKP "Vidrak" Valjevo dužno je da održava preduzete zelene površine u skladu sa njihovom funkcijom i usvojenim programom održavanja.

JKP "Vidrak" Valjevo dužno je da na osnovu pismenog naloga JP "Direkcija" vrši i vanredne poslove u vezi sa komunalnom delatnošću iz ove Odluke uz obezbeđenje sredstava za te poslove.

Član 7

JKP "Vidrak" Valjevo dužno je da komunalnoj inspekciji dostavi dinamički plan održavanja zelenih površina po mesecima za tekuću godinu u roku od 30 dana od dana usvajanja programa.

Poslovi utvrđeni dinamičkim planom moraju biti usaglašeni sa usvojenim programom održavanja.

III ZAŠTITA ZELENIH POVRŠINA

Član 8

Zelene površine mogu se koristiti samo u svrhu za koju su namenjene.

Izuzetno, zelene površine mogu se privremeno koristiti za sportske vežbe, priredbe i slične manifestacije po pribavljenom odobrenju JP "Direkcije".

Odobrenjem iz stava 2. ovog člana određuje se lokacija, površina, vreme korišćenja, iznos naknade, posebni uslovi uređivanja i održavanja u toku korišćenja, kao i obaveza dovođenja te površine u prvobitno stanje po prestanku korišćenja.

Član 9

Uklanjanje zdravih stabala sa zelene površine vrši se na osnovu odobrenja JP "Direkcije" po prethodno pribavljenom mišljenju stalne stručne komisije koju obrazuje JP "Direkcija". Ova komisija utvrđuje i naknadu za posečena stabla.

Odobrenje iz stava 1. ovog člana ne može se izdati pre nego što se izvrši uplata utvrđene naknade za račun JP "Direkcije".

Član 10

JKP "Vidrak" Valjevo dužno je da sa zelene površine uklanja stabla ili delove stabla koji su oboleli, dotrajali, oštećeni od elementarnih nepogoda ili usled saobraćajnog udesa ako ugrožavaju život ljudi, normalan saobraćaj ili okolna stabla uz prethodno pribavljeno mišljenje stručne komisije iz člana 9. ove Odluke, osim u slučajevima hitnih intervencija.

Član 11

Na zelenim površinama zabranjeno je:

1. kretanje van staza, sedenje i ležanje na travnjacima osim u park-šumama,

2. klizanje, skijanje, sankanje, igranje loptom i slično na mestima koja za to nisu određena,

3. stajanje i ležanje na klupama, stolovima, premeštanje klupa, stolova, korpi za otpatke i dečijih rekvizita sa mesta na kojima su postavljeni,

4. kretanje, parkiranje i zaustavljanje vozila van određenih mesta, osim vozila JKP "Vidrak" Valjevo, servisiranje vozila (promena ulja i sl.) i pranje vozila na travnjacima ili javnim česmama,

5. branje cveća, trave, lišća, plodova i semena, kresanje, lomljenje i seča šiblja, grana i drveća, vezivanje lanaca, žica ili kanapa za sušenje veša i armatura radi istezanja, vađenje panjeva, košenje trave kao i svako drugo oštećenje i uništenje zelenila,

6. istovar materijala, robe, ambalaže, otpadaka i slično na travnjacima, travnim terenima i stazama kao i njihov smeštaj pored stabala bez odobrenja preduzeća koje održava zelenu površinu,

7. urezivanje imena i znakova na stablima, klupama zidovima i ostalim objektima, postavljanje reklamnih panoa i lepljenje plakata na stablima, ogradama i drugim objektima, obaranje i lomljenje klupa i stolica, uklanjanje i oštećenje tabli sa natpisima, oštećivanja ograda, puteva, staza, mostova, instalacija, rekvizita paviljona i ostalih sličnih objekata, oštećenje, uništenje i pomeranje graničnih belega i zakivanje eksera i klinova u stabla, paljenje vatre,

8. ulaženje u zabranjene delove terena,

9. puštanje životinja,

10. hvatanje i ubijanje ptica i divljači, uništavanje gnezda i hranilišta,

11. igranje odraslih na dečijim igralištima i upotrebljavanje dečijih rekvizita protivno njihovoj nameni,

12. penjanje na drveće, instalacije, ograde, paviljone i druge objekte,

13. nošenje zemlje, šljunka i peska, vađenje kamena, seča busenja,

14. skupljanje i odnošenje trave, lišća, granja i slično, osim kada to odobri JKP "Vidrak" Valjevo,

15. postavljanje objekata zanatske, turističke, ugostiteljske i druge uslužne delatnosti, osim ako je to predviđeno urbanističkim planom ili drugim planskim aktom ili drugim propisom.

Član 12

JP "Direkcija" dužna je da vodi evidenciju o stanju biljnog materijala, objekata i uređaja na zelenim površinama kao i promenama koje nastaju na tim površinama.

Član 13

JP "Direkcija" može odrediti koje se biljne kulture ne mogu gajiti na teritoriji grada Valjeva.

IV IZVOĐENJE RADOVA NA ZELENIM POVRŠINAMA

Član 14

U postupku izdavanja odobrenja za izvođenje radova na zelenoj površini investitor je dužan da pribavi mišljenje JP "Direkcija" o merama koje se moraju preduzimati u cilju zaštite zelene površine pri izvođenju tih radova.

Član 15

Instalacije telegrafske, telefonske, električne, vodovodne i druge mreže na zelenoj površini i na zemljištu koje je predviđeno za uređenje zelene površine po pravilu polažu se podzemno.

Iznad instalacije iz stava 1. ovog člana na zelenim površinama ne sme se saditi drveće.

Izuzetno, u park-šumama i na pošumljenim terenima mogu se postavljati vazdušni telegrafski električni i drugi vodovi pod uslovom da ne ometaju pravilan razvoj vegetacije, ne narušavaju estetski izgled zelenila i ne ometaju normalno korišćenje ovih zelenih površina.

Član 16

Radove na zelenim površinama kojima se oštećuje njihova površina (polaganje kablova, cevi, električnih stubova, popravke instalacija i druge intervencije na istim) mogu se izvoditi samo na osnovu saglasnosti JP "Direkcija" uz prethodnu uplatu garancije JP "Direkcija" za dovođenje oštećene površine u prvobitno stanje.

Visina garantnog iznosa iz prethodnog stava određuje se prema cenovniku koji utvrđuje JP "Direkcija".

Izuzetno, kod hitnih intervencija radovi se mogu izvoditi i bez saglasnosti, pod uslovom da investitor u roku od 48 časova podnese zahtev za dobijanje saglasnosti.

Investitor je dužan da oštećene površine iz stava 1. ovog člana, dovede u prvobitno stanje u roku iz akta o datoj saglasnosti.

Ukoliko investitor u ostavljenom roku iz akta o datoj saglasnosti oštećenu površinu ne dovede u prvobitno stanje tada će u naknadnom roku koji ne može biti duži od 15 dana to učiniti JP "Direkcija" na teret garantnog iznosa.

Komisija koju obrazuje JP "Direkcije" utvrđuje da li je oštećena zelena površina dovedena u prvobitno stanje.

V NADZOR

Član 17

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrše odeljenja Gradske uprave za lokalni razvoj, privredu, urbanizam i komunalne poslove nadležna za komunalne poslove i poslove komunalne policije.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom odredaba ove Odluke vrši komunalni inspektor.

U vršenju nadzora ovlašćena lica komunalne inspekcije odnosno komunalne policije izriču i naplaćuju novčane kazne na mestu izvršenja prekršaja, podnose prijavu nadležnom organu za učinjeno krivično delo, podnose zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, obaveštavaju drugi nadležan organ da preduzme mere iz svoje nadležnosti i obavljaju druge poslove propisane zakonom.

Ako komunalni inspektor donese upravnu meru koja se sastoji u izvršenju određene radnje, odnosno u saniranju posledica prekršajne radnje, a izvršenik ne postupi po meri, obezbediće izvršenje te radnje preko trećeg lica na teret izvršenika.

Član 17a

O naplaćenoj novčanoj kazni na mestu izvršenja prekršaja komunalni inspektor odnosno komunalni policajac dužan je da učiniocu prekršaja izda potvrdu.

Potvrda iz stava 1. ovog člana obavezno sadrži: podatke o učiniocu prekršaja, označenje prekršaja, vreme i mesto izvršenja prekršaja i iznos izrečene i naplaćene novčane kazne.

Ako novčana kazna ne bude naplaćena na mestu izvršenja prekršaja, komunalni inspektor odnosno komunalni policajac će učiniocu prekršaja uručiti poziv da istu plati u roku od osam dana od dana izvršenja prekršaja i dokaz o izvršenoj uplati dostavi komunalnom inspektoru odnosno komunalnom policajcu, sa napomenom da će ukoliko istu ne plati u propisanom roku protiv njega biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 18

JKP "Vidrak" kazniće se za prekršaj novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara:

1. ako zelenu površinu ne održava u skladu sa njihovom funkcijom i usvojenim programom održavanja (član 6. stav 1.),

2. ako ne postupi po pismenom nalogu JP "Direkcije" (član 6. stav 2.),

3. ako ne dostavi komunalnoj inspekciji dinamički plan održavanja zelenih površina iz člana 7. stav 1. ove odluke,

4. ako sa zelene površine ne ukloni stabla ili delove stabala shodno odredbama člana 10. ove odluke,

5. ako gaji biljne kulture protivno zabrani iz člana 13. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara odgovorno lice u JKP "Vidrak" Valjevo.

Član 19

Novčanom kaznom od 50.000,00 do 1.000.000,00 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice:

- koje na zelenim površinama postupi protivno zabrani iz člana 11. tačka 6, 9, 13, 14. i 15. ove Odluke,

- koje izvodi radove na zelenim površinama kojima se oštećuje njihova površina protivno odredbama iz člana 16. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara.

Novčanom kaznom koja se naplaćuje na mestu izvršenja prekršaja u iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se pravno lice za prekršaj iz člana 11. tačka 4. i 7. ove Odluke.

Za prekršaj iz stava 3. ovog člana novčanom kaznom koja se naplaćuje na mestu izvršenja prekršaja u iznosu od 2.500,00 dinara kazniće se odgovorno lice u pravnom licu.

Član 20

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 250.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzetnik koji na zelenim površinama

- postupi protivno zabrani iz člana 11. tačka 6, 9, 13, 14. i 15. ove odluke,

- koje izvodi radove na zelenim površinama kojima se oštećuje njihova površina protivno odredbama iz člana 16. ove odluke.

Novčanom kaznom koja se naplaćuje na mestu izvršenja prekršaja u iznosu od 10.000,00 dinara kazniće se preduzetnik za prekršaj iz člana 11. tačka 4. i 7. ove Odluke.

Član 21

Novčanom kaznom od 2.500,00 do 75.000,00 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice

- koje na zelenim površinama postupi protivno zabrani iz člana 11. tačke 1, 2, 6, 8, 9, 10, 12, 13, 14. i 15. ove Odluke,

- koje postupi protivno odredbama iz člana 16. ove odluke.

Novčanom kaznom koja se naplaćuje na mestu izvršenja prekršaja u iznosu od 2.500,00 dinara kazniće se fizičko lice za prekršaj iz člana 11. tačka 3, 4, 5, 7. i 11. ove Odluke.

Napomene

Prečišćen tekst Odluke o uređenju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina, obuhvata:
1. Odluku o uređenju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina ("Službeni glasnik opštine Valjevo", broj 3/99) iz iz koje je izostavljeno poglavlje VII ZAVRŠNE ODREDBE - član 22. kojim je propisan prestanak važenja Odluke o održavanju javnih zelenih površina ("Službeni glasnik opštine Valjevo" broj 18/90, 1/91 i 9/92) i član 23. kojim je utvrđeno stupanje na snagu odluke,
2. Odluku o izmenama i dopunama Odluke o uređenju i održavanju parkova, zelenih i rekreacionih površina ("Službeni glasnik grada Valjeva", broj 13/2010) iz koje je izostavljen član 10. kojim je dato ovlašćenje za utvrđivanje prečišćenog teksta odluke i član 11. kojim je utvrđeno stupanje na snagu odluke.