ODLUKA
O FINANSIJSKOJ POMOĆI BRAČNIM PAROVIMA

("Sl. glasnik grada Jagodina", br. 11/2010)

Član 1

Ovom Odlukom u skladu sa Zakonom, a u cilju povećanja nataliteta uređuju se uslovi, način i postupak ostvarivanja prava bračnih parova na jednokratnu pomoć.

Jednokratna pomoć u iznosu od 3.000 EUR-a u dinarskoj protivvrednosti isplatiće se supružnicima na ravne delove posle zaključenja braka.

Član 2

Pravo na ovu pomoć imaju supružnici koji zaključe prvi brak, uz ispunjenje sledećih uslova:

1. - da je jedan od supružnika stariji od 38 godina, da je rođen na teritoriji grada Jagodine i da 10 godina neprekidno živi na teritoriji grada Jagodine pre stupanja na snagu ove Odluke,

2. - zaključeni brak mora trajati najmanje 5 godina i u tom periodu supružnici moraju imati istu adresu stanovanja,

3. - iz ovakve bračne zajednice u periodu od 5 godina mora biti rođeno najmanje jedno dete,

4. - da nemaju pre zaključenja ovog braka decu iz vanbračnih zajednica i da nisu bili u vanbračnoj zajednici.

Član 3

Zahtev za ostvarivanje prava iz člana 1. ove Odluke podnosi se Gradskoj upravi - Odeljenju za upravu, koje rešenjem odlučuje o podnetom zahtevu.

Član 4

Kontrolu postojanja ove bračne zajednice vrši Gradski centar za socijalni rad u Jagodini, obilaskom supružnika i na osnovu izveštaja predsednika saveta mesnih zajednica i šefova mesnih kancelarija Gradske uprave sa teritorije na kojoj žive supružnici.

Gradski centar za socijalni rad je u obavezi da Gradskoj upravi - Odeljenju za upravu dostavlja šestomesečni izveštaj o stanju bračne zajednice.

Član 5

Ukoliko dođe do prestanka bračne zajednice iz člana 1. ove Odluke, supružnici su dužni da vrate dobijeni iznos sa pripadajućom kamatom.

Od vraćanja sredstava izuzeti su supružnici koji iz zdravstvenih razloga ne mogu imati potomstvo, ili u slučaju smrti jednog od supružnika.

Član 6

Sredstva za realizaciju ove Odluke obezbeđuju se u Budžetu grada Jagodina.

Za sprovođenje ove Odluke zadužuje se Gradska uprava - Odeljenje za upravu grada Jagodina.

Član 7

Ova Odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku grada Jagodina" a primenjivaće se od 01.01.2011. godine.