ODLUKA
O IZNOSU SREDSTAVA KOJA SE PRENOSE FILIJALI U TOKU 2011. GODINE

("Sl. glasnik RS", br. 6/2011)

Član 1

Ovom odlukom utvrđuje se iznos sredstava koja se, u toku 2011. godine, prenose filijali Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: filijala) za izvršavanje poslova koji su utvrđeni Zakonom o zdravstvenom osiguranju ("Službeni glasnik RS", br. 107/05 i 109/05 - ispravka).

Član 2

Filijali se prenose sredstva od doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje u visini od:

- 7,5 % od iznosa doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje uplaćenog na području filijale od strane poslodavaca, preduzetnika, osnivača, odnosno članova privrednog društva, poljoprivrednika i samostalnih umetnika;

- 100% doprinosa za zdravstveno osiguranje stranih državljana za vreme školovanja ili stručnog usavršavanja na teritoriji Republike Srbije, koji se školuju ili stručno usavršavaju na području filijale,

- 100% doprinosa za zdravstveno osiguranje lica koja su uključena u obavezno zdravstveno osiguranje.

Član 3

Sredstva doprinosa iz člana 2. ove odluke preneta na podračun filijale koriste se za ostvarivanje prava osiguranika, odnosno osiguranih lica, po osnovu:

1. naknade zarada po osnovu privremene sprečenosti za rad osiguranika;

2. naknade troškova prevoza u vezi sa korišćenjem zdravstvene zaštite;

3. obaveze za medicinsko-tehnička pomagala koja su isporučena osiguranim licima filijale, i

4. materijalne i druge rashode filijale.

Član 4

Ukoliko filijala po osnovu prenetih sredstava iz člana 2. ove odluke ne ostvari sredstva dovoljna za finansiranje rashoda iz člana 3. tač. 1, 2. i 3. ove odluke, a redovno sprovodi postupak kontrole trošenja sredstava, iznos sredstava, koji nedostaje obezbeđuje Republički zavod, u skladu sa ostvarenim finansijskim sredstvima.

Član 5

Neutrošena sredstva filijale, preostala posle izmirivanja obaveza po osnovu namena iz člana 3. ove odluke, Republički zavod za zdravstveno osiguranje koristi za izmirivanje dospelih obaveza prema davaocima zdravstvenih usluga i za isplatu naknada zarada osiguranicima za vreme privremene sprečenosti za rad.

Član 6

Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o iznosu sredstava koja se prenose filijali u toku 2010. godine ("Službeni glasnik RS", broj 5/10).

Član 7

Ova odluka, po dobijanju saglasnosti Vlade, stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".