PRAVILNIK
O VRSTAMA POLJOPRIVREDNOG BILJA ZA KOJE SE MOGU VRŠITI DODATNA ISPITIVANJA SORTE I METODAMA ISPITIVANJA SORTI TOG BILJA

("Sl. glasnik RS", br. 6/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se vrste poljoprivrednog bilja za koje se mogu vršiti dodatna ispitivanja sorte i metode ispitivanja tog bilja.

Član 2

Dodatna ispitivanja proizvodnih vrednosti sorti (u daljem tekstu: dodatno ispitivanje) koje su upisane u Registar sorti poljoprivrednog bilja, na oglednom polju, odnosno u laboratoriji mogu se vršiti za sorte kukuruza, suncokreta i šećerne repe.

Član 3

Poljoprivredno bilje iz člana 2. ovog pravilnika, u zavisnosti od vrste, dodatno se ispituje metodom koja obuhvata skup postupaka i podataka koje preduzimaju, odnosno prikupljaju pravna lica, preduzetnici ili fizička lica koja ispunjavaju uslove propisane zakonom kojim se uređuje priznavanje sorti poljoprivrednog bilja za vršenje ispitivanja sorte (u daljem tekstu: izvođač ogleda), i to: vreme dostavljanja uzoraka semena sorti; broj sorti koje mogu da se dostave za dodatno ispitivanje; potrebna količina semena; broj lokaliteta, odnosno mesta na kojima se obavlja dodatno ispitivanje; način i rokovi setve; vreme žetve, odnosno vađenja; laboratorijska ispitivanja koja se obavljaju na dobijenim uzorcima posle žetve, odnosno vađenja; način prikazivanja prinosa i podatke koji se evidentiraju za određeni lokalitet.

Član 4

Da bi se sorta poljoprivrednog bilja dodatno ispitala uzorci semena sorte dostavljaju se ministarstvu nadležnom za poslove poljoprivrede, u skladu sa zakonom kojim se uređuje priznavanje sorti poljoprivrednog bilja, za:

1) sortu kukuruza do 1. aprila tekuće godine;

2) sortu suncokreta do 15. marta tekuće godine;

3) sortu šećerne repe do 1. marta tekuće godine.

Član 5

Broj sorti poljoprivrednog bilja koje mogu da se dostave za dodatno ispitivanje je za:

1) kukuruz - do pet sorti i to po jedna sorta iz svake grupe zrenja FAO od 300 do 700;

2) suncokret (iz grupe zrenja rani i srednje rani) - do šest sorti;

3) šećernu repu - do šest sorti.

Član 6

Količina semena po oglednom polju koju je potrebno dostaviti za dodatno ispitivanje sorte poljoprivrednog bilja je za:

1) sortu kukuruza 12.500 klijavih zrna;

2) sortu suncokreta 15.000 klijavih zrna;

3) sortu šećerne repe 1/2 setvene jedinice.

Član 7

Broj lokaliteta na kojima se na oglednom polju može obavljati dodatno ispitivanje vrste poljoprivrednog bilja je za:

1) kukuruz - do šest lokaliteta;

2) suncokret - do pet lokaliteta;

3) šećernu repu - do šest lokaliteta.

Član 8

Setva sorti poljoprivrednog bilja koje se dodatno ispituju obavlja se mašinski i tako da se:

1) sorte kukuruza seju na konačan sklop (broj biljaka po jedinici površine u trenutku setve) u šest do osam redova, na najmanje 100 m dužine i to za grupu zrenja:

(1) FAO 300 - na rastojanju 70 cm između redova i 20 cm u redu,

(2) FAO 400 - na rastojanju 70 cm između redova i 21 cm u redu,

(3) FAO 500 - na rastojanju 70 cm između redova i 22 cm u redu,

(4) FAO 600 - na rastojanju 70 cm između redova i 23 cm u redu,

(5) FAO 700 - na rastojanju 70 cm između redova i 24 cm u redu;

2) sorte suncokreta seju na konačan sklop u šest do osam redova, na najmanje 200 m dužine i to rane sorte na rastojanju od 70 cm između redova i 22,5 cm u redu, a srednje rane na rastojanju od 70 cm između redova i 25 cm u redu;

3) sorte šećerne repe seju na konačan sklop u šest do osam redova, na najmanje 100 m dužine, na rastojanju od 50 cm između redova i 18 cm u redu.

Član 9

Rok za sejanje sorte poljoprivrednog bilja koja se dodatno ispituje je za:

1) sorte kukuruza do 25. aprila tekuće godine;

2) sorte suncokreta do 15. aprila tekuće godine;

3) sorte šećerne repe do 31. marta tekuće godine.

Član 10

Žetva sorte kukuruza i sorte suncokreta koja se dodatno ispituje obavlja se kada:

1) procenat vlage u zrnu za ranu sortu kukuruza iznosi oko 20%, a za kasnu sortu kukuruza oko 28%;

2) procenat vlage u zrnu sorte suncokreta koja je zasejana u zaštitnom redu (reper) iznosi oko 11%.

Vađenje sorte šećerne repe koja se dodatno ispituje obavlja se do 15. oktobra tekuće godine.

Član 11

Za laboratorijsko ispitivanje koje se obavlja posle žetve sorte kukuruza uzima se prosečan uzorak od jednog kilograma koji se koristi za utvrđivanje procenta vlage u zrnu u trenutku žetve.

Za laboratorijsko ispitivanje koje se obavlja posle žetve sorte suncokreta uzimaju se dva prosečna uzorka od jednog kilograma. Jedan prosečan uzorak koristi se za utvrđivanje procenta vlage u zrnu i procenta nečistoće koja se pojavljuje uz zrno u trenutku žetve, a drugi za utvrđivanje sadržaja sirovog ulja po NMR metodi (Nuklearno magnetna rezonanca).

Za laboratorijsko ispitivanje koje se obavlja posle vađenja sorte šećerne repe uzima se prosečan uzorak od 25 korenova koji se koristi za utvrđivanje procenta šećera i procenta nečistoće koja se pojavljuje uz koren u trenutku vađenja.

Član 12

Prinos vrste poljoprivrednog bilja koja se dodatno ispituje, prikazuje se po jedinici površine i po količini korisnog proizvoda koja se dobija od te vrste poljoprivrednog bilja i svodi se kod prinosa kukuruza na standard SRPS E.B3.516 i SRPS E.B3.516/1, kod prinosa suncokreta na standard SRPS EN ISO 658 u pogledu nečistoće i SRPS EN ISO 665 u pogledu vlage u zrnu, a kod prinosa šećerne repe na standard SRPS E.B1.080, kako bi se izvršilo poređenje odnosno rangiranje sorte u okviru vrste poljoprivrednog bilja.

Član 13

Za svaku vrstu poljoprivrednog bilja koja se dodatno ispituje na određenom lokalitetu evidentiraju se podaci o: predusevu; datumu setve; đubrenju na bazi "N- min" metode; korišćenim herbicidima, a za šećernu repu i fungicidima; datumu žetve kukuruza i suncokreta, odnosno vađenja korena šećerne repe; ostvarenom konačnom sklopu (broju biljaka po jedinici površine) i površini elementarne parcele u trenutku žetve, odnosno vađenja, kao i izvođaču ogleda koji obavlja dodatno ispitivanje i odgovornom licu za izvođenje ogleda kod izvođača ogleda.

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".