PRAVILNIK

O UTVRĐIVANJU PLANA IZDAVANJA PRIGODNIH POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA I MOTIVA REDOVNIH IZDANJA POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA

("Sl. glasnik RS", br. 76/2010 i 6/2011)

Član 1

Ovim pravilnikom utvrđuju se Plan izdavanja prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica i motivi redovnih izdanja poštanskih maraka i vrednosnica, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 2

Prigodne poštanske marke i vrednosnice se izdaju prema planu izdavanja, a redovne poštanske marke i vrednosnice prema motivima utvrđenim u planu iz člana 1. ovog pravilnika.

Član 3

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PLAN
IZDAVANJA PRIGODNIH POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA I MOTIVI REDOVNIH IZDANJA POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA

 

I PRIGODNE POŠTANSKE MARKE I VREDNOSNICE

Izdavanjem prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležavaće se događaji, jubileji, datumi iz nacionalne ili svetske istorije, značajni sportski događaji i druge manifestacije, kao što su:

1. Zaštita polarnih područja i glečera;

2. Lunarni horoskop: godina zeca;

3. Umetnost;

4. 100 godina od osnivanja Muzičke škole "Stanković";

5) Vaskrs;

6) Projekat "Polio plus";

7) 50 godina wwf (world wildlife fund);

8) Međunarodna godina biološke raznolikosti (iyb);

9) Evropa - šuma;

10) 100 godina od osnivanja Saveza izviđača Srbije;

11) Flora;

12) Digitalna Srbija;

13) Evropska zaštita prirode;

14) Nauka - mostovi;

15) Zajedničko izdanje Srbija - Mađarska: 200 godina od rođenja Franca Lista;

16) Savremeni dizajn - moda;

17) Muzejski eksponati;

18) 75 godina Zoološkog vrta u Beogradu;

19) 150 godina od osnivanja Srpskog pozorišta u Novom Sadu;

20) 50 godina od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih;

21) Evropsko prvenstvo za žene u odbojci;

22) Radost Evrope;

23) 100 godina od prvog srpskog filma "Karađorđe";

24) Dan marke;

25) 50 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću;

26) Božić;

27) 130 godina od osnivanja Udruženja novinara Srbije;

28) 145 godina članstva Srbije u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije (ITU);

29) 50 godina aviona Soko Galeb;

30) 160 godina od rođenja dr Laze Lazarevića;

31) 130 godina postojanja i rada Gimnazije "Bora Stanković";

32) 100 godina rada Hidroelektrane "Moravica";

33) 30 godina od otkrivanja i borbe protiv AIDS-a.

 

1. Zaštita polarnih područja i glečera

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se zaštita polarnih područja i glečera. U toku 2007. i 2009. godine, u svetu je pokrenuta filatelistička kampanja, sa ciljem da se i preko poštanskih maraka ukaže na svetski problem globalnog zagrevanja zemlje, velikih klimatskih promena i upozorenja koje dolazi iz polarnih oblasti zbog otapanja glečera. Na osnovu predloga Svetskog poštanskog saveza da se u 2011. godini izdaju poštanske marke na temu "Zaštita polarnih područja i glečera" u većem broju zemalja izdaju se poštanske marke sa ovom temom.

2. Lunarni horoskop: godina zeca

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se lunarni horoskop - godina zeca.

3. Umetnost

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se:

1) 200 godina od rođenja Katarine Ivanović (1817 - 1882), prve srpske slikarke;

2) 200 godina od rođenja Uroša Kneževića (1811 - 1876), poznatog srpskog slikara koji spada u plejadu srpskih slikara koji su postavili temelj slikarstva u Srbiji;

3) 150 godina od rođenja Đorđa Jovanovića (1861 - 1953), poznatog srpskog vajara i akademika;

4) 100 godina od rođenja Bore Baruha (1911 - 1942), istaknutog beogradskog slikara.

4. 100 godina od osnivanja Muzičke škole "Stanković"

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se 100 godina od osnivanja Muzičke škole "Stanković", osnovane 1911. godine pod pokroviteljstvom Kralja Petra I i jedna od najstarijih obrazovnih institucija u Beogradu.

5. Vaskrs

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se Vaskrs, najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Hristovo vaskrsenje.

6. Projekat "Polio plus"

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se globalni projekat "POLIO PLUS", odnosno svetska akcija za potpuno uništenje virusa poliomielitisa ili dečije paralize.

7. 50 godina wwf (world wildlife fund)

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se 50 godina od osnivanja Svetskog fonda za zaštitu divljih životinja, odnosno retkih i najugroženijih životinjskih vrsta koji ima za cilj da zaustavi degradaciju životne sredine na planeti i da izgradi budućnost u kojoj će ljudi živeti u harmoniji sa prirodom.

8. Međunarodna godina biološke raznolikosti (iyb)

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se međunarodna godina biološke raznolikosti. Generalna skupština Ujedinjenih nacija je proglasila 2010. i 2011. godinu za godine biološke raznolikosti.

9. Evropa - šuma

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica, kao i u drugim evropskim zemljama, obeležiće se zaštita šume. Prigodne poštanske marke "EVROPA", izdaju se pod pokroviteljstvom Posteurop-a, koji je od strane Svetskog poštanskog saveza ovlašćen da se stara o izdavanju i određivanju motiva prigodnih poštanskih maraka u Evropi. Ova prigodna poštanska marka je prvi put izdata 1956. godine, a izdaju se sa ciljem da probude svest o zajedničkim korenima, kulturi i istoriji evropskih zemalja.

10. 100 godina od osnivanja Saveza izviđača Srbije

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se veliki jubilej Saveza izviđača Srbije, odnosno 100 godina od osnivanja, uz koji se slavi i 135. godišnjica od rođenja dr Miloša Đ. Popovića, lekara i velikog humaniste i osnivača ovog saveza.

11. Flora

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se biljni svet u Republici Srbiji.

12. Digitalna Srbija

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se brojne aktivnosti u oblasti razvoja e-poslovanja, uključujući e-upravu, e-trgovinu, e-pravosuđe i e-obrazovanje, kao i u oblasti razvoja Interneta i komunikacione infrastrukture pomoću koje će elektronske usluge biti dostupne građanima u svim delovima Republike Srbije.

13. Evropska zaštita prirode

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se evropska zaštita prirode, odnosno zaštita prirodnih lepota Republike Srbije.

14. Nauka - mostovi

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se poznati građevinski objekti, odnosno mostovi u Republici Srbiji, kao što su:

1) Drumski most "Sloboda" preko reke Dunav u Novom Sadu, prof. Nikole Hajdina;

2) Most kod Beške preko reke Dunava, prof. Branka Žeželja;

3) Železnički most preko reke Save, prof. Nikole Hajdina.

15. Zajedničko izdanje Srbija - Mađarska: 200 godina od rođenja Franca Lista

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se 200 godina od rođenja Franca Lista (1811 - 1886), svetski poznatog kompozitora, romantičara i čuvenog pijaniste.

16. Savremeni dizajn - moda

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih marka i vrednosnica obeležiće se moderan dizajn - moda, prikazan kroz dela modnih kreatora.

17. Muzejski eksponati

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih marka i vrednosnica obeležiće se 100 godina "Dužijance", praznika Hrvata Bunjevaca i Šokaca, koji žive u Republici Srbiji i koji predstavlja završni žetveni narodni običaj, slavi se kao gradski i turistički praznik i sadrži oko trideset raznih manifestacija kulturnog, etnološkog i turističkog sadržaja.

18. 75 godina Zoološkog vrta u Beogradu

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se 75 godina postojanja Zoološkog vrta u Beogradu, koji je osnovan 1936. godine i predstavlja jedan od najstarijih vrtova u Evropi, poznat pod nazivom "Vrt dobre nade".

19. 150 godina od osnivanja Srpskog pozorišta u Novom Sadu

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se 150 godina od osnivanja Srpskog pozorišta u Novom Sadu, osnovanog na sednici Srpske čitaonice 1861. godine.

20. 50 godina od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se 50 godina od održavanja Prve konferencije Pokreta nesvrstanih, u Beogradu, od 1. do 6. septembra 1961. godine.

21. Evropsko prvenstvo za žene u odbojci

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se Evropsko prvenstvo za žene u odbojci, koje će se održati u Srbiji i Italiji, od 20. septembra 2011. godine.

22. Radost Evrope

Izdavanje ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica posvećeno je odabranim dečijim crtežima i slikama sa konkursa Dečijeg kulturnog centra iz Beograda - "Radost Evrope".

23. 100 godina od prvog srpskog filma "Karađorđe"

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se 100 godina od najstarijeg srpskog igranog filma (1911. godina).

24. Dan marke

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih marka i vrednosnica obeležiće se Dan poštanske marke. Prvi Dan marke proslavljen je u Austriji 1935. godine, a na XI kongresu Svetskog poštanskog saveza koji je održan u Parizu, doneta je odluka da se izbor datuma obeležavanja Dana marke prepusti nacionalnim poštanskim upravama. Prvo izdanje poštanskih maraka u Srbiji, pod nazivom "Dan marke", obeleženo je 31. oktobra 1989. godine.

25. 50 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se 50 godina od dodele Nobelove nagrade Ivi Andriću, proslavljenom jugoslovenskom književniku, u Štokholmu, 26. oktobra 1961. godine za celokupni književni rad i roman "Na Drini ćuprija".

26. Božić

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, kojim se proslavlja rođenje Hristovo.

27. 130 godina od osnivanja Udruženja novinara Srbije

Izdavanjem ove serije prigodnih poštanskih maraka i vrednosnica obeležiće se 130 godina od osnivanja Udruženja novinara Srbije, koje je osnovano decembra 1881. godine u Beogradu.

28. 145 godina članstva Srbije u Međunarodnoj uniji za telekomunikacije (ITU)

Izdavanjem ove serije prigodne poštanske marke obeležiće se 145 godina od dana kada je Srbija postala članica Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU). Srbija je 9. februara 1866. godine postala članica Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), bila je među prvim državama koje su pristupile Međunarodnoj uniji za telekomunikacije i učestvuje u radu svih međunarodnih tela u oblasti telekomunikacija.

29. 50 godina aviona Soko Galeb

Izdavanjem ove serije prigodne poštanske marke i vrednosnice obeležiće se 50 godina aviona Soko Galeb. Avion Soko Galeb je prvi mlazni školski avion koji je konstruisan 1959. godine, a proizveden u fabrici "Soko" u Mostaru. Prvi let aviona Soko Galeb bio je 3. maja 1961. godine kojim je pilotirao probni pilot Ljubomir Zekavica.

30. 160 godina od rođenja dr Laze Lazarevića

Izdavanjem ove serije prigodne poštanske marke i vrednosnice obeležiće se 160 godina od rođenja dr Laze Lazarevića, velikog srpskog humaniste, pisca, lekara i gerijatra. Dr Laza Lazarević rođen je 13. maja 1851. godine u Šapcu, a umro je 10. januara 1891. godine u Beogradu. Dr Laza Lazarević je 1881. godine, kao lekar Opšte bolnice, uredio Odsek za stara lica i smatra se rodonačelnikom gerijatrije.

31. 130 godina postojanja i rada Gimnazije "Bora Stanković"

Izdavanjem ove serije prigodne poštanske marke obeležiće se 130 godina rada i postojanja Gimnazije "Bora Stanković" u Vranju. Gimnazija "Bora Stanković" je osnovana 1881. godine. Ime je dobila po čuvenom srpskom piscu Bori Stankoviću.

32. 100 godina rada Hidroelektrane "Moravica"

Izdavanjem ove serije prigodne poštanske marke obeležiće 100 godina rada Hidroelektrane "Moravica" u Ivanjici. Hidroelektrana "Moravica" u Ivanjici puštena je u rad 19. decembra 1911. godine. Hidroelektranu "Moravica" u Ivanjici je projektovao viši inženjer Evgenije Avramović, opremu izabrao Đorđe Stanojević, profesor Beogradskog univerziteta, a radovi su trajali dve godine.

33. 30 godina od otkrivanja i borbe protiv AIDS-a

Izdavanjem ove serije prigodne poštanske marke obeležiće se 30 godina otkrivanja i borbe protiv AIDS-a. Izdavanjem ove prigodne poštanske marke skrenula bi se pažnja na ovu opaku bolest i doprinelo bi se podizanju svesti o potrebi stalne zaštite od virusa HIV. U toku 2010. godine, inicijativa obeležavanja 30 godina od otkrivanja i borbe protiv AIDS-a, pored Svetskog poštanskog saveza (UPU), pokrenuta je i zajedničkim programom Ujedinjenih nacija protiv HIV/AIDS (UNAIDS) i Međunarodne organizacije rada (ILO).

II MOTIVI REDOVNIH IZDANJA POŠTANSKIH MARAKA I VREDNOSNICA

1. Avalski toranj

Avalski televizijski toranj izgrađen je 1965. godine na osnovu projekta arhitekata Uglješe Kovačevića i Slobodana Jovića i konstruktora akademika Milana Krstića. Avalski toranj je u NATO bombardovanju Republike Srbije razoren 29. aprila 1999. godine. Radovi na rekonstrukciji Avalskog tornja započeti su 2005. godine, a završeni 2009. godine. Televizijski toranj je otpočeo sa radom 29. aprila 2010. godine.

2. Digitalna Srbija

Pogodnosti koje pruža Internet Portal su velike. Građani mogu u bilo koje vreme od kuće preko Portala e-Uprave popunjavati propisane formulare, plaćati administrativne takse, prosleđivati iste nadležnim organima, a nakon toga dobijati tražene potvrde, dozvole i drugu neophodnu dokumentaciju na kućnu adresu.

Digitalna škola predstavlja niz aktivnosti usmerenih na opremanje digitalnih kabineta u svim osnovnim školama u Republici Srbiji savremenim personalnim računarima pomoću kojih će đaci pored informatike, na interaktivan i deci zanimljiv način, moći da uče i ostale nastavne predmete u uslovima za učenje kakvi su dostupni njihovim vršnjacima u zemljama Evropske unije.