PRAVILNIK

O BLIŽIM USLOVIMA I KRITERIJUMIMA ZA VREDNOVANJE RADA REGIONALNIH RAZVOJNIH AGENCIJA

("Sl. glasnik RS", br. 6/2011)

Predmet

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se bliži uslovi i kriterijumi za vrednovanje rada regionalnih razvojnih agencija.

Vrednovanje rada

Član 2

Nacionalna agencija za regionalni razvoj (u daljem tekstu: Agencija) jedanput godišnje vrši vrednovanje rada regionalnih razvojnih agencija za prethodnu kalendarsku godinu u cilju praćenja realizacije zadataka za koje su akreditovane u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju ("Službeni glasnik RS", br. 51/09 i 30/10 - u daljem tekstu: Zakon).

Uslovi za vrednovanje rada

Član 3

Uslovi za vrednovanje rada regionalnih agencija su:

1) da je regionalna agencija akreditovana u skladu sa Uredbom o utvrđivanju uslova, kriterijuma i načina akreditacije za obavljanje poslova regionalnog razvoja i oduzimanje akreditacije pre isteka roka na koji je izdata ("Službeni glasnik RS", broj 74/10);

1) da je regionalna agencija upisana u registar u skladu sa Pravilnikom o sadržini i izgledu jedinstvenog registra akreditovanih regionalnih razvojnih agencija ("Službeni glasnik RS", broj 89/10);

2) da je podnela godišnji izveštaj o radu i poslovanju Agenciji i osnivačima;

3) izveštaj Agencije o obilasku regionalne agencije u skladu sa Zakonom;

4) da je podnela podatke na obrascu koji je dat u Prilogu 1 - Evaluaciioni obrazac, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Kriterijumi za vrednovanje rada

Član 4

Kriterijumi za vrednovanje rada akreditovanih regionalnih agencija su:

1) institucionalni kriterijum;

2) organizacioni kriterijum;

3) kriterijum učinka vezan za podršku razvoju privatnom sektoru i regionalnom razvoju;

4) kriterijum vezan za promotivne aktivnosti.

Način vrednovanja rada

Član 5

Vrednovanje kriterijuma iz člana 4. ovog pravilnika vrši se na osnovu indikatora i poena koji su dati u Prilogu 2 - Tabela vrednovanja rada akreditovanih regionalnih razvojnih agencija, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 6

Ukoliko akreditovana regionalna agencija bude vrednovana:

1) sa manje od 20 poena oceniće se ocenom "ne ispunjava uslove";

2) od 20 do 30 poena oceniće se ocenom "dovoljan";

3) od 31 do 40 poena oceniće se ocenom "dobar";

4) od 41 do 50 oceniće se ocenom "vrlo dobar";

5) preko 51 oceniće se ocenom "odličan".

Minimalni uslov od 20 poena iz stava 1. tačka 2) ovog člana mora se ispuniti po svim indikatorima po kojima se zahteva minimalan broj poena iz člana 5. ovog pravilnika.

Stupanje na snagu

Član 7

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog 1

EVALUACIONI OBRAZAC

1. Osnovni podaci o akreditovanoj regionalnoj razvojnoj agenciji:

Pun naziv:

 

Skraćeni naziv (ukoliko postoji):

 

Sedište i adresa:

 

Matični broj:

 

PIB:

 

Naziv delatnosti:

 

Šifra delatnosti:

 

Tekući račun:

 

Naziv i adresa banke:

 

Kontakt osoba:

 

Adresa:

 

Grad:

 

Telefon:

 

Faks:

 

Adresa elektronske pošte:

 

Internet adresa:

 

2. Podaci o osobi koja popunjava obrazac:

Ime i prezime:

 

Funkcija u agenciji:

 

Telefon:

 

Adresa elektronske pošte:

 

Datum popunjavanja:

 

3. Upitnik

1. Navedite broj jedinica lokalne samouprave koji su osnivači vaše regionalne razvojne agencije u tekućoj godini (ne računajući minimalan broj u skladu sa Uredbom o akreditaciji)

Unesite Vaš odgovor u ovo polje:

 

2. Označite stepen saradnje vaše regionalne razvojne agencije sa Nacionalnom agencijom za regionalni razvoj

• redovno slanje svih izveštaja, učešće na svim sastancima, redovno informisanje o planiranim aktivnostima

c

• redovno slanje svih izveštaja, učešće na 50% održanih sastanaka, redovno informisanje o planiranim aktivnostima

c

• neredovno slanje izveštaja, učešće na manje od 50% održanih sastanaka, neredovno informisanje o planiranim aktivnostima

c

3. Označite broj zaposlenih vaše regionalne razvojne agencije koji su prošli obuku u odnosu na ukupan broj zaposlenih

• Preko 60%

c

• Ispod 60%

c

Navedite strukturu zaposlenih koji su prošli obuku (rukovodeći kadar, zaposleni sa visokom stručnom spremam), koje obuke su zaposleni pohađali i organizatora obuke.

Unesite Vaš odgovor u ovo polje:

 

4. Navedite stepen realizacije plana rada vaše regionalne razvojne agencije (odnos realizovanih i planiranih aktivnosti)

• Do 50%

c

• Od 50 - 70%

c

• Od 71 - 90%

c

• Od 91 - 100%

c

5. Navedite stepen realizacije plana poslovanja vaše regionalne razvojne agencije (odnos realizovanih prihoda/rashoda u odnosu na planirane prihode/rashode)

• Do 50%

c

• Od 50 - 70%

c

• Od 71 - 90%

c

• Od 91 - 100%

c

6. Navedite broj održanih obuka/broj obučenih polaznika MSPP (posebno navedite broj obuka i broj obučenih polaznika koje su održane po metodologiji Nacionalne agencije za regionalni razvoj). Kod navođenja obuka precizirati teme obuka i da li je obuka jednodnevna, dvodnevna, trodnevna ili petodnevna.

Unesite Vaš odgovor u ovo polje:

 

7. Označite % preduzeća koji su dobili usluge mentoringa na osnovu ugovora vaše regionalne razvojne agencije sa Nacionalnom agencijom za regionalni razvoj

• Do 50%

c

• Od 50 - 70%

c

• Od 71 - 90%

c

• Od 91 - 100%

c

8. Navedite broj preduzeća koji su dobili usluge mentoringa po drugoj metodologiji (Napomena: Agencija može da zatraži uvid u bazu podataka mentoring usluge - npr. naziv preduzeća, broj sati mentoringa, opis metodologije po kojoj je sprovedena usluga mentoringa, izveštaje o mentoringu itd.)

Unesite Vaš odgovor u ovo polje:

 

9. Navedite broj održanih obuka, broj jedinica lokalne samouprave po obuci, broj polaznika po jedinici lokalne samouprave i teme obuka

Unesite Vaš odgovor u ovo polje:

 

10. Navedite broj klijenata koji su dobili usluge konsaltinga, označiti posebno broj klijenata za opšti, i broj klijenata za specifični konsalting. (Opšti konsalting podrazumeva pružanje osnovnih informacija, podrška kod pronalaženja poslovnih partnera, razvojni konsalting, pravni konsalting i finansijski konsalting. Specifični konsalting obuhvata pripremu konkursne dokumentacije za različite konkurse, pripremu tehničke dokumentacije, strateški konsalting, marketing konsalting, organizacioni konsalting, i sl.). Napomena: Agencija može da zatraži uvid u bazu podataka klijenata sa detaljnim informacijama o klijentu i vrsti usluge koja je isporučena.

Unesite Vaš odgovor u ovo polje:

 

11. Navedite broj odobrenih projektnih prijava (do 10% od ukupnog broja podnetih prijava, od 11 - 60%, od 61 - 80%, i preko 81%) po programima Nacionalne agencije za regionalni razvoj.

Unesite Vaš odgovor u ovo polje:

 

12. Navedite razvojne dokumente u kojima je vaša regionalna razvojna agencija učestvovala na regionalnom, oblasnom ili na lokalnom nivou (Pod razvojnim dokumentima se podrazumevaju strategije, akcioni planovi, programi, planovi). Posebno opišite ulogu vaše regionalne razvojne agencije u izradi razvojnih dokumenata (nosilac ili partner).

Unesite Vaš odgovor u ovo polje:

 

13. Navedite broj i kratak opis lokalnih projekata na kojima vaša regionalna razvojna agencija učestvuje (Kratak opis projekta treba da sadrži: naziv projekta, cilj projekta, broj i opis partnera na projektu očekivane rezultate, budžet, strateška dokumenta na kojima je projekat zasnovan. Za svaki projekat na kome regionalna razvojna agencija učestvuje navesti da li je agencija nosilac ili partner na projektu; vrednost projekta koji je izražen % u odnosu na godišnje operativne troškove agencije)

Unesite Vaš odgovor u ovo polje:

 

14. Navedite broj i kratak opis međuopštinskih projekata na kojima, vaša regionalna razvojna agencija učestvuje (Kratak opis projekta treba da sadrži: naziv projekta, cilj projekta, broj i opis partnera na projektu očekivane rezultate, budžet, strateška dokumenta na kojima je projekat zasnovan. Za svaki projekat na kome regionalna razvojna agencija učestvuje navesti da li je agencija nosilac ili partner na projektu; vrednost projekta koji je izražen % u odnosu na godišnje operativne troškove agencije)

Unesite Vaš odgovor u ovo polje:

 

15. Navedite broj i kratak opis regionalnih projekata na kojima vaša regionalna razvojna agencija učestvuje. (Kratak opis projekta treba da sadrži: naziv projekta, cilj projekta, broj i opis partnera na projektu očekivane rezultate, budžet, strateška dokumenta na kojima je projekat zasnovan. Za svaki projekat na kome regionalna razvojna agencija učestvuje navesti da li je agencija nosilac ili partner na projektu; vrednost projekta koji je izražen % u odnosu na godišnje operativne troškove agencije).

Unesite Vaš odgovor u ovo polje:

 

16. Navedite broj i kratak opis nacionalnih projekata na kojima vaša regionalna razvojna agencija učestvuje (Kratak opis projekta treba da sadrži: naziv projekta, cilj projekta, broj i opis partnera na projektu očekivane rezultate, budžet, strateška dokumenta na kojima je projekat zasnovan. Za svaki projekat na kome regionalna razvojna agencija učestvuje navesti da li je agencija nosilac ili partner na projektu; vrednost projekta koji je izražen % u odnosu na godišnje operativne troškove agencije).

Unesite Vaš odgovor u ovo polje:

 

17. Navedite broj i kratak opis međunarodnih projekata na kojima vaša regionalna razvojna agencija učestvuje (Kratak opis projekta treba da sadrži: naziv projekta, cilj projekta, broj i opis partnera na projektu očekivane rezultate, budžet, strateška dokumenta na kojima je projekat zasnovan. Za svaki projekat na kome regionalna razvojna agencija učestvuje navesti da li je agencija nosilac ili partner na projektu; vrednost projekta koji je izražen % u odnosu na godišnje operativne troškove agencije).

Unesite Vaš odgovor u ovo polje:

 

18. Označite na koji način obaveštavate korisnike (MSPP i jedinice lokalne samouprave i druge) o uslugama podrške vaše regionalne razvojne agencije

• Internet sajt

Da c

Ne c

Ukoliko je odgovor Da, označite vidljivost usluga podrške na Vašem Internet sajtu

• Vidljivost usluga na Internet sajtu - odlična

c

• Vidljivost usluga na Internet sajtu - dovoljna

c

• Vidljivost usluga na Internet sajtu - nedovoljna

c

Navedite koje usluge su vidljive na Internet sajtu i broj poseta Internet sajtu

Unesite Vaš odgovor u ovo polje:

 

 

• Mediji

Da c

Ne c

Ukoliko je odgovor Da, navedite na koji način ste obaveštavali korisnike

Unesite Vaš odgovor u ovo polje:

 

19. Navedite broj i kratak opis održanih promotivnih aktivnosti (organizacija poslovnih susreta, privlačenje investitora dr). Posebno razdvojiti broj promotivnih aktivnosti na lokalu, na regionalnom, na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Unesite Vaš odgovor u ovo polje:

 

20. Označite ukoliko vaša regionalna razvojna agencija vodi informacioni sistem od značaja za region i oblast u skladu sa instrukcijama Nacionalne agencije za regionalni razvoj

• Da

c

• Ne

c

21. Navedite ukoliko vaša regionalna razvojna agencija obavlja i druge poslove u skladu sa osnivačkim aktom

Unesite Vaš odgovor u ovo polje:

 

 

 

Pečat i potpis direktora akreditovane regionalne razvojne agencije

 

________________________________

 

Prilog 2

TABELA VREDNOVANJA RADA AKREDITOVANIH REGIONALNIH RAZVOJNIH AGENCIJA

 

Kriterijumi

R. br.

Indikatori

Poeni

Minimum

Institucionalni kriterijum

1

Pozitivno mišljenje regionalnog razvojnog saveta

da - 2 poena
ne - 0 poena

 

2

Stepen saradnje sa Nacionalnom agencijom za regionalni razvoj

Visok (redovno slanje svih izveštaja, učešće na svim sastancima, redovno informisanje o planiranim aktivnostima) - 2 poena
srednji (redovno slanje svih izveštaja, učešće na 50% održanih sastanaka, redovno informisanje o planiranim aktivnostima - 1 poen
nizak - 0 poena

1

3

Broj jedinica lokalne samouprave koji su osnivači akreditovane regionalne razvojne agencije (ne računajući minimalan broj u skladu sa Uredbom o akreditaciji)

Dodeliti 0,5 poena za svaku narednu jedinicu lokalne samouprave

 

Organizacioni kriterijum

4

Stručno usavršavanje rukovodećih kadrova i kadrova sa visokim obrazovanjem akreditovane regionalne razvojne agencije u skladu sa sistematizacijom i opisom radnih mesta

Preko 60% - 2 poena
Ispod 60% - 0 poena

2

5

Stepen realizacije plana rada akreditovane regionalne razvojne agencije (odnos realizovanih i planiranih aktivnosti)

do 50% - 0 poena
od 50 - 70% - 1 poen
od 71 - 90% - 2 poena
od 91 - 100% - 3 poena

1

6

Stepen realizacije plana poslovanja (finansijskog plana) akreditovane regionalne razvojne agencije
- odnos realizovanih prihoda/rashoda u odnosu na planirane prihode/rashode

do 50% - 0 poena
od 50 - 70% - 1 poen
od 71 - 90% - 2 poena
od 91 - 100% - 3 poena

1

Kriterijum učinka vezan za podršku razvoju privatnom sektoru i regionalnom razvoju

7

Broj održanih obuka/broj obučenih polaznika (MSPP)

Najmanje održati 12 obuka godišnje po metodologiji Nacionalne agencije za regionalni razvoj i 180 polaznika - 1 poen
Za sve dodatne obuke dodeliti sledeće poene:
0.1 poen za svaku održanu jednodnevnu obuku
0.2 poena za svaku održanu dvodnevnu obuku
0.3 poena za svaku održanu trodnevnu obuku
0.4 poena za svaku održanu petodnevnu obuku

1

 

8

Broj preduzeća koja su dobili usluge mentoringa (% preduzeća koji su dobili usluge mentoringa na osnovu ugovora akreditovane razvojne agencije sa Nacionalnom agencijom za regionalni razvoj)

a) do 50% - 0 poena
b) od 50 - 70% - 1 poen
c) od 71 - 90% - 2 poena
d) od 91 - 100% - 3 poena
Za druge mentoring usluge koje nisu po metodologiji Nacionalne agencije za regionalni razvoj dodeliti 0.2 poena po preduzeću

1

9

Održane obuke za jedinice lokalne samouprave u oblastima: programiranje, priprema i implementacija EU projekata, priprema tehničke dokumentacije za projekte, finansije, EU politika i druge obuke u cilju podsticanja rada jedinice lokalne samouprave

Minimalno održati 2 obuke za najmanje tri opštine, sa najmanje 3 učesnika po opštini - 1 poen
Za svaku sledeću obuku dodeliti 0.3 poena za najmanje 5 opština, sa najmanje 3 učesnika po opštini

1

10

Broj klijenata koji su dobili usluge konsaltinga

a) Za minimalno 70 klijenata za opšti konsalting - 1 poen i 30 klijenata za specifični konsalting - 1 poen
b) za svakih dodatnih 10 klijenata za opšti konsalting dodeliti dodatnih 0.3 poena, za svakih dodatnih 5 klijenata za specifični konsalting dodeliti dodatnih 0.3 poena

2

 

11

Broj odobrenih projektnih prijava od ukupnog broja podnetih prijava po programima Nacionalne agencije za regionalni razvoj

do 10% - 0 poena
od 11 - 60% - 1 poen
od 61 - 80% - 2 poena
preko 81% - 3 poena

1

12

Broj razvojnih dokumenata u kojima je akreditovana regionalna razvojna agencija učestvovala na regionalnom, oblasnom i na lokalnom nivou

1 poen za svaki razvojni dokument na lokalnom nivou na kome je regionalna razvojna agencija nosilac, 0.3 poena ukoliko je partner
2 poena za svaki razvojni dokument na oblasnom nivou (nivo upravnog okruga) na kome je regionalna razvojna agencija nosilac, 0.5 poena ukoliko je partner
3 poena za svaki razvojni dokument na regionalnom nivou na kome je regionalna razvojna agencija nosilac, 1 poen ukoliko je partner

2

 

13

Broj projekata na kojima akreditovana regionalna razvojna agencija učestvuje (lokalni, međuopštinski regionalni, nacionalni, međunarodni)

za svaki projekat na kome je agencija partner dodeliti 0.5 poena za lokalni projekat, 1 poen za međuopštinski, 1.5 poen za regionalni, 2 poena za nacionalni i 2.5 poena za međunarodni projekat
za svaki projekat na kome je agencija nosilac dodeliti 1 poen za lokalni projekat, 2 poena za međuopštinski, 3 poena za regionalni, 4 poena za nacionalni i 5 poena za međunarodni projekat
dodatne poene dodati ukoliko:
1. na međunarodnom projektu učestvuju
do 5 partnera - 0.5 poena
preko 5 partnera - 1 poen
2. je vrednost projekta:
manja od 50% od godišnjih operativnih troškova agencije - 0 poena
između 50 - 70% od godišnjih operativnih troškova agencije - 0.5 poena
između 71 - 100% od godišnjih operativnih troškova agencije - 1 poen
između 101 - 200% od godišnjih operativnih troškova agencije - 2 poena
iznad 200% od godišnjih operativnih troškova agencije - 3 poena
3. značaj projekta za razvoj regiona
visok - 0.5 poen
srednji - 0.3 poena
nizak - 0.1 poena

4

Kriterijum vezan za promotivne aktivnosti

14

Vidljivost usluga podrške akreditovane regionalne razvojne agencije za korisnike podrške (MSPP, jedinice lokalne samouprave i drugi)

a) Vidljivost usluga na Internet sajtu - odlična - 2 poena
Vidljivost usluga na Internet sajtu-dobra - 1 poen
Vidljivost usluga na Internet sajtu nedovoljna - 0 poena
b) Mediji - 0.5 poena

1

15

Broj promotivnih aktivnosti
(organizacija poslovnih susreta, privlačenje investitora i dr)

promotivna aktivnost na lokalu - 0.1 poen
promotivna aktivnost na regionalnom nivou - 0.5 poena
promotivna aktivnost na nacionalnom nivou - 1 poena
promotivna aktivnost na međunarodnom nivou - 2 poena

2

16

Vodi informacioni sistem od značaja za region i oblast u skladu sa instrukcijama Nacionalne agencije za regionalni razvoj

da - 2
ne - 0 poena

2

Ukupno:

22