PRAVILNIK
O UTVRĐIVANJU KRITERIJUMA ZA NAGRAĐIVANJE BEOGRADSKIH SPORTSKIH KLUBOVA ZA UČEŠĆE I POSTIGNUTE USPEHE U EVROPSKIM LIGAMA, EVROPSKIM KUPOVIMA I REGIONALNIM TAKMIČENJIMA

("Sl. list grada Beograda", br. 50/2010)

 

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi za nagrađivanje beogradskih sportskih klubova za učestvovanje i postignute uspehe u evropskim ligama, evropskim kupovima i regionalnim takmičenjima.

II USLOVI ZA NAGRAĐIVANJE

Član 2

Sportski klubovi iz Beograda predviđeni za nagrađivanje za učestvovanje i postignute uspehe u evropskim ligama, evropskim kupovima i regionalnim takmičenjima moraju priložiti sledeću dokumentaciju:

1. Potvrdu Sportskog saveza Beograda da sportski klub učestvuje u sportskom takmičenju zahtevanog evropskog ranga.

2. Potpisanu Izjavu o prihvatanju visine sredstava subvencije - nagrade.

3. Prijavu kluba za ostvarivanje prava za nagrađivanje.

Član 3

Prijave za ostvarivanje prava za nagrađivanje dostavljaju se Sekretarijatu za sport i omladinu u periodu trajanja takmičarske sezone za koju se ustanovljava nagrađivanje.

III KRITERIJUMI ZA NAGRAĐIVANJE

Član 4

Nagrađivanje beogradskih sportskih klubova za učestvovanje i postignute uspehe u evropskim ligama, evropskim kupovima i regionalnim takmičenjima odnosi se na sledeće sportove:

1. košarku,

2. odbojku,

3. rukomet,

4. vaterpolo,

5. šah,

6. rvanje,

7. atletiku,

8. američki fudbal.

Član 5

Nagrađivanje se odnosi na sve beogradske sportske klubove, a koji su na takmičenju u Nacionalnoj ligi ostvarili rezultate kojim su se kvalifikovali za učešće u evropskim i regionalnim takmičenjima u sportovima iz člana 4. ovog pravilnika.

Spisak beogradskih sportskih klubova za nagrađivanje za svaku takmičarsku sezonu posebno utvrđuje sekretar Sekretarijata za sport i omladinu, a na predlog Sportskog saveza Beograda.

Član 6

Na predlog Sportskog saveza Beograda, sekretar Sekretarijata za sport i omladinu za svaku takmičarsku sezonu posebno utvrđuje vrstu, rang, fazu i naziv evropskih i regionalnih takmičenja po sportovima iz člana 4. ovog pravilnika, za koje se nagrađuju beogradski sportski klubovi.

Član 7

Nagrađivanje klubova po sportovima odnosi se na takmičenja kontinentalnog i regionalnog karaktera, koji se određuju zaključkom gradonačelnika grada Beograda za svaku takmičarsku sezonu posebno.

Nagrađivanje se za svaki klub koji je obezbedio učešće u evropskim i regionalnim takmičenjima vrši etapno u odnosu na fazu takmičenja u kojoj neki klub nastupa. Za prolazak u svaku narednu fazu takmičenja klubovi se posebno nagrađuju, a na osnovu zaključka gradonačelnika grada Beograda.

Član 8

Visinu nagrada koja pripada klubovima utvrđuje sekretar Sekretarijata za sport i omladinu koje se potvrđuje Zaključkom gradonačelnika grada Beograda za svaku takmičarsku sezonu posebno, a prema vrsti i fazi takmičenja i utvrđenom planu za svaku sezonu, u skladu sa Odlukom o budžetu grada Beograda za tekuću godinu i finansijskim planom Sekretarijata za sport i omladinu za tekuću godinu.

Član 9

Na osnovu dostavljene dokumentacije iz člana 1. ovog pravilnika, u visini nagrade koja je opredeljena zaključkom gradonačelnika grada Beograda, sekretar Sekretarijata za sport i omladinu donosi rešenje o prenosu finansijskih sredstava sportskom klubu kome pripada nagrada.

Član 10

Sredstva dobijena na osnovu nagrade moraju biti utrošena saglasno potpisanoj izjavi iz člana 2. ovog pravilnika.

Član 11

Sekretarijat za sport i omladinu može uz saglasnost kluba, dobitnika nagrade, da prenese deo ili ukupna sredstva nagrade sportskom centru u kome klub trenira i/ili nastupa, a za pokriće dugovanja za termine koje je klub iskoristio. Realizacija namirivanja duga prema sportskom centru vrši se zaključenjem ugovora o preuzimanju duga sa sportskim centrom u kojem nagrađeni klub trenira i/ili nastupa.

Član 12

Sportski klub koji je dobio nagradu dužan je da Sekretarijatu za sport i omladinu dostavi Izveštaj o namenskom trošenju budžetskih sredstava u roku od 15 dana od dana utroška sredstava.

Član 13

Sredstva nagrade se mogu preneti matičnom sportskom savezu, odnosno sportskom društvu ukoliko je račun nagrađenog kluba u blokadi.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 14

Izmene i dopune ovog pravilnika vrše se na način i po postupku za njegovo donošenje.

Član 15

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana po objavljivanju u "Službenom listu grada Beograda".