ODLUKA

O UNIFORMI, OZNAKAMA NA UNIFORMI, VOZILIMA, PLOVILIMA I OPREMI KOMUNALNE POLICIJE GRADA PANČEVA

("Sl. list grada Pančeva", br. 25/2010)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuje se izgled službene uniforme komunalnih policajaca (u daljem tekstu: uniforma), oznaka na uniformi, način nošenja uniformi, način zaduženja, zamene i razduženja uniformi i vreme njihovog nošenja, boja i način označavanja službenih vozila (u daljem tekstu: vozila), službenih plovila (u daljem tekstu: plovila) i druga oprema komunalne policije.

II UNIFORMA KOMUNALNOG POLICAJCA

Član 2

Uniforma komunalnog policajca je službeno obeležje komunalnog policajca, sastavljeno od propisanih delova i oznaka. Uniforma je osnovna, dodatna i svečana.

1. Osnovna uniforma

Član 3

Delovi osnovne uniforme komunalnih policajaca su:

1. kačket muški (zimski i letnji);

2. šešir ženski (zimski i letnji);

3. pantalone zimske sa uloškom (muškog i ženskog kroja);

4. pantalone letnje (muškog i ženskog kroja);

5. kaiš;

6. opasač;

7. suknja;

8. košulja, muška, sa dugim rukavima;

9. košulja, ženska, sa dugim rukavima;

10. košulja, muška, sa kratkim rukavima;

11. košulja, ženska, sa kratkim rukavima;

12. majica sa kratkim rukavima;

13. džemper;

14. jakna zimska sa uloškom i kapuljačom;

15. jakna letnja (muška i ženska) sa kapuljačom;

16. blejzer ženski;

17. čarape zimske i letnje (muške i ženske);

18. cipele poluduboke (muške i ženske);

19. cipele plitke (muške i ženske);

20. cipele plitke ženske (nose se uz suknju);

21. rukavice (muške i ženske);

22. kišni mantil;

23. kravata muška;

24. kravata ženska;

25. ženska torba.

Član 4

Delovi osnovne uniforme komunalnih policajaca su sledećeg izgleda:

1. kačket muški zimski je sive boje, izrađen od nepromočivog materijala, sa dodatkom za pokrivanje ušiju koji je postavljen utopljavajućim materijalom crne boje. Na sredini čeonog dela, nalazi se metalna značka, dimenzija 60x40 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom "GRAD PANČEVO KOMUNALNA POLICIJA". Letnji kačket je iste boje i oblika i sa istim obeležjima kao zimski, s tim da je izrađen od tanjeg materijala i nema dodatak za pokrivanje ušiju.

(prilog br. 1)

2. šešir ženski zimski je sive boje i izrađen od nepromočivog materijala. Na sredini čeonog dela, nalazi se metalna značka, dimenzija 60x40 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom GRAD PANČEVO KOMUNALNA POLICIJA". Letnji ženski šešir je istog oblika i sa istim obeležjima kao i zimski, samo je izrađen od tanjeg materijala.

(prilog br. 2)

3. pantalone zimske, muške i ženske, izrađene su od tkanine sive boje i uobičajenog kroja, oko pojasa sa potrebnim brojem držača za kaiš širine 50 mm, ispod pojasa, sa urezanim džepovima s leve i desne strane i dva džepa s preklopom na zadnjoj strani koji se zakopčavaju dugmetom, sa nogavicama bez manžeta, i sa džepovima sa spoljne strane obe nogavice, na visini iznad kolena, sa preklopom koji se zakopčava dugmetom i oivičen je paspulom od svetlo sive tkanine. Na prednjoj strani nogavica u visini kolena, kao i na zadnjem delu pantalona nalazi se, sa unutrašnje strane, našiveno ojačanje. Pantalone imaju uložak od utopljavajućeg materijala koji se po potrebi može skidati.

(prilog br. 3)

4. pantalone letnje, muške i ženske, izrađene su od lakše tkanine sive boje i istog su kroja i izgleda kao i pantalone zimske, ali nemaju uložak.

5. kaiš je crne boje izrađen od kože, širine 30 mm.

6. opasač je izrađen od sintetičkog materijala, crne boje, širine 50 mm.

7. suknja je izrađena od tkanine sive boje, klasičnog kroja, dužine do kolena, a zakopčava se sa zadnje strane dugmetom i patent zatvaračem. Na prednjem delu suknje nalaze se dva uspravna simetrično postavljena šava, oivičena paspulom svetlo sive boje.

(prilog br. 4)

8. muška košulja, sa dugim rukavima izrađena je od deblje tkanine, sive boje, zakopčava se plastičnim dugmadima, kragna joj je klasičnog kroja, ima dva našivena džepa s preklopom u visini grudi koji se zakopčavaju. Na desnom rukavu, u visini ramena, nalazi se našiven amblem od gumiranog materijala, dimenzija 100x75 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom "GRAD PANČEVO KOMUNALNA POLICIJA". Iznad levog džepa košulje, nalazi se našiven amblem od gumiranog materijala, dimenzija 80x45 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom "GRAD PANČEVO KOMUNALNA POLICIJA". Ispod ovog amblema, na levom džepu košulje, sigurnosnom iglom prikačena je plastična pločica dimenzija 100x25 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom GRAD PANČEVO - KOMUNALNA POLICIJA, a ispod toga stoji ispisano ime i prezime komunalnog policajca i njegov registarski broj.

(prilog br. 5)

9. ženska košulja sa dugim rukavima u svemu je identična muškoj, s tim što nema džepove i blago je strukirana.

(prilog br. 6)

10. muška košulja sa kratkim rukavima izrađena je od tanjeg materijala sive boje i potpuno je istog izgleda i istih oznaka kao i košulja dugih rukava.

(prilog br. 7)

11. ženska košulja sa kratkim rukavima u svemu je identična muškoj, s tim što nema džepove i blago je strukirana.

(prilog br. 8)

12. majica sa kratkim rukavima i kragnom, muška i ženska, je pamučna, svetlo sive boje, sa kragnom i aplikacijom na rukavima koje su tamno sive u boji pantalona. Na levoj strani grudi nalazi se jedan džep bez preklopa. Na desnom rukavu, u visini ramena, nalazi se našiven amblem od gumiranog materijala, dimenzija 100x75 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom "GRAD PANČEVO KOMUNALNA POLICIJA". Iznad džepa majice, nalazi se našiven amblem od gumiranog materijala, dimenzija 80x45 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom "GRAD PANČEVO KOMUNALNA POLICIJA". Ispod ovog amblema. na levom džepu košulje, sigurnosnom iglom prikačena je plastična pločica dimenzija 100x25 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom GRAD PANČEVO - KOMUNALNA POLICIJA, a ispod toga stoji ispisano ime i prezime komunalnog policajca i njegov registarski broj.

(prilog br. 9)

13. džemper je pleteni, crne boje, s okruglim okovratnikom i ranflom na rukavima i rubu džempera. Na ramenima i laktovima je ojačan tkaninom sive boje, u nijansi sive boje pantalona. Na desnom rukavu, u visini ramena, nalazi se našiven amblem od gumiranog materijala, dimenzija 100x75 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom "GRAD PANČEVO KOMUNALNA POLICIJA". Na prednjoj levoj strani džempera, u visini grudi, nalazi se našiven amblem od gumiranog materijala, dimenzija 80x45 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom "GRAD PANČEVO KOMUNALNA POLICIJA". Ispod ovog amblema, sigurnosnom iglom, prikačena je plastična pločica dimenzija 100x25 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom GRAD PANČEVO - KOMUNALNA POLICIJA, a ispod toga stoji ispisano ime i prezime komunalnog policajca i njegov registarski broj.

(prilog br. 10)

14. jakna zimska sa uloškom i kapuljačom izrađena je od sintetičkog vodonepropusnog, dišućeg materijala sive boje, zakopčava se patent zatvaračem i metalnim kopčama. Na prednjoj strani ima dva gornja džepa s preklopima koji su oivičeni paspulom od svetlo sive tkanine i koji se zakopčavaju metalnom kopčom i dva donja džepa, bez preklopa. postavljena blago ukoso. Kada se ne koristi kapuljača je spakovana u kragnu jakne i zakopčana metalnim kopčama. Na zadnjoj strani jakne, u visini ramena, nalazi se patent zatvarač postavljen horizontalno, dužine 300 mm i sakriven preklopom od istog materijala od koga je napravljena i jakna i koji je oivičen paspulom od svetlosive tkanine. Njegovim otvaranjem, iz unutrašnjeg džepa vadi se zastavica crne boje, dimenzije 300x150 mm, na kojoj je u dva reda ispisano "KOMUNALNA POLICIJA" svetlo sivom reflektujućom bojom. Ova oznaka se vadi i koristi u posebnim prilikama i po nalogu načelnika Komunalne policije ili lica koje on ovlasti. Sa leve i desne strane jakne, vertikalno, od donje ivice, u dužini od 300 mm nalaze se patent zatvarači, čijim se povlačenjem na gore jakna lako raskopčava i omogućuje pristup opremi koja se nalazi na opasaču ispod jakne. Jakna ima uložak od utopljavajućeg materijala, koji se po potrebi može skidati. Na desnom rukavu, u visini ramena, nalazi se našiven amblem od gumiranog materijala, dimenzija 100x75 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom "GRAD PANČEVO KOMUNALNA POLICIJA". Iznad levog džepa jakne, nalazi se našiven amblem od gumiranog materijala, dimenzija 80x45 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom "GRAD PANČEVO KOMUNALNA POLICIJA". Ispod ovog amblema, na levom džepu košulje, sigurnosnom iglom prikačena je plastična pločica dimenzija 100x25 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom GRAD PANČEVO - KOMUNALNA POLICIJA, a ispod toga stoji ispisano ime i prezime komunalnog policajca i njegov registarski broj.

(prilog br. 11)

15. letnja jakna (muška i ženska) izrađena je od tankog, vodonepropusnog, dišućeg materijala crne boje. Jakna ima kapuljaču koja se može prema potrebi skidati i stavljati uz pomoć patent zatvarača. Na prednjoj strani nalaze se dva gornja džepa sa preklopom koji je oivičen paspulom od svetlo sive tkanine i koji se zakopčavaju metalnom kopčom, i dva donja džepa bez preklopa. Jakna se zakopčava patent zatvaračem i metalnim kopčama. Na zadnjoj strani jakne, u visini ramena, nalazi se patent zatvarač postavljen horizontalno, dužine 300 mm i sakriven preklopom od istog materijala od koga je napravljena i jakna i oivičen je paspulom od tkanine svetlosive boje. Njegovim otvaranjem, iz unutrašnjeg džepa vadi se zastavica crne boje, dimenzije 300x150 mm, na kojoj je u dva reda ispisano "KOMUNALNA POLICIJA" svetlo sivom reflektujućom bojom. Ova oznaka se vadi i koristi u posebnim prilikama i po nalogu načelnika Komunalne policije ili lica koje on ovlasti. Na desnom rukavu, u visini ramena, nalazi se našiven amblem od gumiranog materijala, dimenzija 100x75 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom "GRAD PANČEVO KOMUNALNA POLICIJA". Iznad levog džepa jakne, nalazi se našiven amblem od gumiranog materijala, dimenzija 80x45 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom "GRAD PANČEVO KOMUNALNA POLICIJA". Ispod ovog amblema, na levom džepu košulje, sigurnosnom iglom prikačena je plastična pločica dimenzija 100x25 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom GRAD PANČEVO - KOMUNALNA POLICIJA, a ispod toga stoji ispisano ime i prezime komunalnog policajca i njegov registarski broj.

(prilog br. 12)

16. ženski blejzer je crne boje sa reverima, klasičnog kroja i strukiran. Izrađen je od tanjeg, pamučnog materijala. Na prednjoj strani ima dva donja džepa sa preklopom koji je oivičen paspulom od tkanine svetlo sive boje. Pojedini šavovi su takođe oivičeni svetlosivim paspulom. Na desnom rukavu, u visini ramena, nalazi se našiven amblem od gumiranog materijala, dimenzija 100x75 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom "GRAD PANČEVO KOMUNALNA POLICIJA". Na prednjoj levoj strani blejzera, u visini grudi, nalazi se našiven amblem od gumiranog materijala, dimenzija 80x45 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom "GRAD PANČEVO KOMUNALNA POLICIJA". Ispod ovog amblema, sigurnosnom iglom, prikačena je plastična pločica dimenzija 100x25 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom GRAD PANČEVO - KOMUNALNA POLICIJA, a ispod toga stoji ispisano ime i prezime komunalnog policajca i njen registarski broj.

(prilog br. 13)

17. čarape zimske i letnje su pamučne, crne boje, s tim da su zimske deblje od letnjih.

18. cipele poluduboke, muške i ženske izrađene su od hidrofobirane kože iznutra postavljene vodonepropusnim, dišućim materijalom. Crne su boje s gumenim đonom iste boje, gornji deo cipele izrađen je tako da se cipela u potpunosti zatvara, jezik i kragna cipele podloženi su sunđerom, a gornji deo i đon cipele su spojeni lepljenjem.

19. cipele plitke, muške i ženske su crne boje, sličnog izgleda kao poluduboke cipele, i na vezivanje, izrađene su od hidrofobirane kože, iznutra postavljene vodonepropusnom, dišućom postavom, sa crnim gumenim đonom.

20. ženske plitke cipele koje se nose uz suknju crne su boje, modernog kroja, sa niskom potpeticom.

21. rukavice su crne boje, kožne i klasičnog kroja sa prstima.

22. kišni mantil je sive boje s kapuljačom, izrađen od gumirane tanke tkanine, zakopčava se drikerima, u spoljašnjoj ivici kapuljače je porub s trakom za zatezanje. Na zadnjoj strani kišnog mantila odštampana je oznaka "KOMUNALNA POLICIJA" svetlosivom reflektujućom bojom. Kišni mantil ima torbicu od istog materijala u koju se, složen, pakuje nakon upotrebe.

23. muška kravata je crne boje klasičnog izgleda, sa gumom za pričvršćivanje oko vrata.

(prilog br. 14)

24. ženska kravata je crne boje, dupla, modernog dizajna i sa gumom za pričvršćivanje oko vrata.

(prilog br. 14)

25. ženska torba je crne boje. izrađena od kože, formata A 5, sa poklopcem ispod koga se nalaze dva patent zatvarača, sa dve pregrade i mehanizmom za mogućnost kačenja na opasač. Torba poseduje kaiš za nošenje preko ramena, koji može da se skida.

(prilog br. 15)

2. Dodatna uniforma

Član 5

Delovi dodatne uniforme komunalnih policajaca koji obavljaju određene poslove ostvarivanja nadzora u javnom gradskom, prigradskom i drugom lokalnom saobraćaju, kao i druge poslove određene propisima grada u vezi sa saobraćajem su:

1. belo reflektujuće narukavlje;

2. reflektujući prsluk.

Član 6

Delovi dodatne uniforme komunalnih policajaca koji obavljaju poslove iz člana 5. ove odluke su sledećeg izgleda:

1. belo reflektujuće narukavlje izrađeno je od lagane tkanine bele boje na koju su po dužini prišivene trake od reflektujućeg materijala, a oblika su prilagođenog za navlačenje na oba rukava uniforme;

2. reflektujući prsluk izrađen je od laganog materijala jarke narandžaste boje s našivenim reflektujućim trakama bele boje i reflektujućim natpisom bele boje "KOMUNALNA POLICIJA" na leđima, s tim što je krojem prilagođen za nošenje na osnovnoj uniformi komunalnog policajca.

3. Svečana uniforma

Član 7

Svečana uniforma komunalnih policajaca sastoji se od određenih delova osnovne uniforme i dodatnih delova koji uniformu čine svečanom Delovi osnovne uniforme od kojih se sastoji svečana uniforma su:

1. muški kačket, odnosno ženski šešir;

2. pantalone (muške, ženske);

3. kaiš;

4. suknja;

5. jakna zimska sa kapuljačom;

6. jakna;

7. blejzer;

8. čarape (muške, ženske);

9. cipele poluduboke;

10. cipele plitke.

Dodatni delovi koji uniformu čine svečanom su:

1. bela svečana košulja sa dugim rukavima (muška, ženska);

2. bela svečana košulja sa kratkim rukavima (muška, ženska);

3. svečana kravata;

4. igla za kravatu.

Član 8

Delovi svečane uniforme iz člana 7. stav 3. ove odluke su sledećeg izgleda:

1. bela svečana košulja sa dugim rukavima (muška, ženska) klasičnog je kroja, s jednim džepom bez preklopa. Na desnom rukavu, u visini ramena, nalazi se našiven amblem od gumiranog materijala, dimenzija 100x75 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom "GRAD PANČEVO KOMUNALNA POLICIJA". Iznad levog džepa košulje, nalazi se našiven amblem od gumiranog materijala, dimenzija 80x45 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom "GRAD PANČEVO KOMUNALNA POLICIJA". Ispod ovog amblema, na levom džepu košulje, sigurnosnom iglom prikačena je plastična pločica dimenzija 100x25 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom GRAD PANČEVO - KOMUNALNA POLICIJA, a ispod toga stoji ispisano ime i prezime komunalnog policajca i njegov registarski broj;

2. bela svečana košulja sa kratkim rukavima (muška, ženska) zakopčava se sa šest dugmadi, na prednjoj strani u visini grudi ima dva džepa sa preklopima koji se zakopčavaju dugmetom. Na desnom rukavu, u visini ramena, nalazi se našiven amblem od gumiranog materijala, dimenzija 100x75 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom "GRAD PANČEVO KOMUNALNA POLICIJA". Iznad levog džepa košulje, nalazi se našiven amblem od gumiranog materijala, dimenzija 80x45 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom "GRAD PANČEVO KOMUNALNA POLICIJA". Ispod ovog amblema, na levom džepu košulje, sigurnosnom iglom prikačena je plastična pločica dimenzija 100x25 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom GRAD PANČEVO - KOMUNALNA POLICIJA, a ispod toga stoji ispisano ime i prezime komunalnog policajca i njegov registarski broj;

3. svečana kravata je crne boje, na vezivanje, sa stilizovanim grbom grada Pančeva;

4. igla za kravatu je izrađena tako da je na njenom vidljivom delu stilizovan natpis "KOMUNALNA POLICIJA".

III ZADUŽENJE, ZAMENA I RAZDUŽENJE UNIFORME

Član 9

Komunalni policajci zadužuju i nose uniformu na osnovu naloga načelnika Komunalne policije ili lica koje on ovlasti.

Član 10

Lice koje se primi u službu za obavljanje poslova komunalnog policajca ili se rasporedi na radno mesto komunalnog policajca zadužuje uniformu komunalnog policajca.

Lice koje izgubi svojstvo komunalnog policajca dužno je da vrati uniformu i oznake na uniformi.

Član 11

Delovi uniforme zadužuju se u sledećoj količini i s rokovima upotrebe pojedinih delova, i to:

1. kačket muški, zimski i letnji, po 1 kom, 2 godine;

2. šešir ženski, zimski i letnji, po 1 kom., 2 godine;

3. pantalone zimske (muške, ženske), 2 para, 2 godine;

4. pantalone letnje (muške, ženske), 2 para, 2 godine;

5. kaiš, 1 kom., 5 godina;

6. opasač, 1 kom., 5 godina;

7. suknja, 2 kom, 2 godine;

8. košulja sa dugim rukavima, (muška i ženska) 3 kom, 2 godine;

9. košulja sa kratkim rukavima, (muška i ženska) 3 kom, 2 godine;

10. majica sa kratkim rukavima i kragnom, 3 kom, 2 godina;

11. džemper, 1 kom, 2 godine;

12. jakna zimska sa kapuljačom, 1 kom, 3 godine;

13. jakna letnja, (muška i ženska) 1 kom, 4 godine;

14. blejzer ženski, 1 kom, 4 godine;

15. čarape zimske i letnje (muške, ženske), 10 pari letnjih i 5 pari zimskih, 1 godina;

16. cipele poluduboke, 1 par, 2 godine;

17. cipele plitke (muške), 1 par, 1 godina;

18. cipele plitke ženske, 1 par, 2 godine;

19. cipele plitke ženske (nose se uz suknju) 1 par, 2 godine;

20. rukavice (muške, ženske), 1 par, 4 godine;

21. kišni mantil, 1 kom, 5 godina;

22. belo reflektujuće narukavlje, 2 para, 2 godine;

23. reflektujući prsluk, 1 kom, 2 godine;

24. kravata (muška, ženska), 1 kom., 3 godine;

25. torba (ženska), 1 kom., 4 godina;

26. bela svečana košulja sa dugim rukavima (muška, ženska), 1 kom., 3 godine;

27. bela svečana košulja sa kratkim rukavima (muška, ženska), 1 kom., 3 godine;

28. svečana kravata, 1 kom., 3 godine;

29. igla za kravatu, 1 kom., 3 godine.

Član 12

Prilikom prvog zaduženja uniforme, odnosno prilikom prve nabavke delova uniforme, komunalnom policajcu otvara se lični karton zaduženja.

Član 13

Delovi uniforme koji su oštećeni ili uništeni prilikom vršenja službe ili u vezi sa vršenjem službe zamenjuju se na osnovu zahteva načelnika Komunalne policije.

U slučaju iz stava 1. ovog člana komunalni policajac prilikom zamene vraća dotrajali deo uniforme sa oznakama.

IV VREME I NAČIN NOŠENJA UNIFORME

Član 14

Načelnik komunalne policije, zavisno od godišnjeg doba i vremenskih uslova, određuje period nošenja zimske i letnje uniforme.

Član 15

Komunalni policajac ne sme nositi uniformu ili delove uniforme sa oznakama za vreme korišćenja godišnjeg odmora, bolovanja, udaljenja sa dužnosti, kao učesnik javnog okupljanja i u drugim slučajevima kad je van službe.

Član 16

Uniforma se mora stalno održavati, nositi i držati u čistom i urednom stanju.

Pojedini delovi osnovne uniforme moraju se nositi na sledeći način:

1. suknja se nosi u visini kolena, odnosno najviše 25 mm iznad ili 50 mm ispod pregiba noge iza kolena;

2. košulje se nose zakopčane i uvučene u pantalone, odnosno suknju;

3. jakne se nose zakopčane, a u zatvorenim prostorijama mogu se nositi i otkopčane.

Član 17

Po odobrenju načelnika komunalne policije delovi uniforme mogu se dati na poslugu za potrebe snimanja filma, pozorišne predstave i srodnih aktivnosti.

Član 18

Oznake na uniformi su:

1. oznaka sa natpisom "KOMUNALNA POLICIJA";

2. amblem, dimenzije 100x75 mm i 80x45 mm sa grbom grada Pančeva i natpisom "GRAD PANČEVO KOMUNALNA POLICIJA";

3. značka dimenzije 60x40 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom "GRAD PANČEVO KOMUNALNA POLICIJA";

4. plastična pločica dimenzija 100x25 mm, sa grbom grada Pančeva i natpisom GRAD PANČEVO - KOMUNALNA POLICIJA, imenom i prezimenom komunalnog policajca i njegovim/njenim registarskim brojem.

Član 19

Izgled oznaka iz člana 18. ove odluke utvrđen je u prilogu br. 16 i

prilogu br. 17.

VI VOZILA I PLOVILA

Član 20

Vozila i plovila, u smislu ove odluke, jesu službena motorna vozila i plovila, propisno obojena, označena i opremljena za održavanje komunalnog reda i obavljanje drugih poslova iz delokruga komunalne policije.

Član 21

Osnovna boja vozila komunalne policije je srebrno siva.

Osnovna boja plovila komunalne policije je bela.

Član 22

Oznake vozila komunalne policije čini:

1. Nalepnica sa izgledom grba grada Pančeva preko cele površine poklopca motora službenog vozila;

2. natpis "KOMUNALNA POLICIJA" ispisan slovima crne boje duž leve i desne bočne strane službenog vozila i nalepnica sa izgledom grba grada Pančeva na levim i desnim prednjim vratima vozila, iznad natpisa iz ovog stava.

Na vozilima mogu biti ispisani i nazivi informativnog sadržaja, kao što je identifikacioni broj radio uređaja, web adresa komunalne policije, broj kontakt telefona i drugo.

Član 23

Crtežom ili nalepnicom sa crtežom grba grada Pančeva i natpisom "KOMUNALNA POLICIJA" na odgovarajući način označavaju se i plovila komunalne policije.

VII OPREMA VOZILA

Član 24

Opremu vozila komunalne policije čini:

1. svetlosna signalizacija ugrađena na najvišem delu vozila u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima, koja se sastoji od jednog ili dva žuta rotaciona svetla ili od dva izvora trepćućeg svetla žute boje integrisana u krovnu konzolu na kojoj se sa prednje i zadnje strane nalazi natpis "KOMUNALNA POLICIJA" i koja može biti opremljena i uređajem s mogućnošću ispisivanja naređenja;

2. ugrađen uređaj za davanje zvučnih znakova u nizu tonova različitih visina sa mikrofonskom kombinacijom;

3. ugrađen kolski radio uređaj za prijem i predaju na frekvencijama koje koristi komunalna policija.

Član 25

Vozila komunalne policije, pored opreme utvrđene ovom odlukom, moraju imati opremu određenu propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima, a mogu imati i dodatnu opremu i uređaje saglasno njihovoj nameni.

VIII OPREMA KOMUNALNIH POLICAJACA

Član 26

Oprema komunalnih policajaca, u smislu ove odluke, jeste oprema za obavljanje poslova iz nadležnosti komunalne policije (u daljem tekstu: komunalno-policijska oprema) i oprema koja je potrebna za uspostavljanje informatičko - komunikacijske povezanosti (u daljem tekstu: prateća oprema).

Član 27

Pored uniforme i sredstava prinude, odnosno službene palice i sredstava za vezivanje, komunalno-policijsku opremu čine:

1. tablice "stop komunalna policija";

2. pištaljke;

3. baterijske lampe;

4. foto-video oprema;

5. dvogledi.

Načelnik komunalne policije može naložiti da se izvrši nabavka, odnosno da se Komunalna policija zaduži i drugom opremom, ukoliko oceni da je ona neophodna za obavljanje poslova iz delokruga komunalne policije.

Član 28

Prateću opremu komunalne policije čine:

1. radio uređaji i njihovi dodaci;

2. računarski sistemi sa opremom, mrežna oprema i pripadajući komunikacijski uređaji i sigurnosni sistemi sa odgovarajućim hardverskim i softverskim komponentama.

Član 29

Opremu iz čl. 27. i 28. ove odluke, zadužuju komunalni policajci određeni nalogom načelnika Komunalne policije.

IX PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 30

Skice uniformi i oznaka na uniformi komunalnih policajaca date su u prilogu ove odluke i čine njen sastavni deo.

Član 31

Pored uniformi i oznaka propisanih ovom odlukom komunalnim policajcima, kada to zahtevaju uslovi rada i propisi o bezbednosti i zdravlju na radu, obezbeđuju se i drugi delovi odeće (zaštitna pododela i sl.) koji ne predstavljaju njihovu uniformu u smislu ove odluke.

Član 32

Uniforma, vozila, plovila i oprema nabavljaju se iz sredstava budžeta grada.

Nabavku sredstava iz stava 1. ovog člana vrši Agencija za javne nabavke Gradske uprave grada Pančeva, a evidenciju o zaduživanju Komunalna policija.

Član 33

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o uniformi, oznakama na uniformi, vozilima, plovilima i opremi komunalne policije grada Pančeva ("Službeni list grada Pančeva", broj 15/10).

Član 34

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Pančeva".

Napomene

Redakcija je zadržala numeraciju odeljaka kako su objavljeni u "Sl. listu grada Pančeva", br. 25/2010.