PROGRAM
DOTACIJA NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA U OBLASTI ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ZA 2011. GODINU NA TERITORIJI GRADA KRAGUJEVCA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 1/2011)

I Programom dotacija nevladinim organizacijama u oblasti zdravstvene zaštite za 2011. godinu na teritoriji grada Kragujevca (u daljem tekstu: Program) vrši se raspored sredstava dotacija nevladinim organizacijama predviđenih Odlukom o budžetu grada Kragujevca za 2011. godinu, na razdelu 12 - Gradska uprava za zdravstvo, socijalnu politiku i društvenu brigu o deci, funkcija 760 - zdravstvo neklasifikovano na drugom mestu, pozicija 217, ekonomska klasifikacija 481- dotacije nevladinim organizacijama u iznosu od 1.700.000,00 dinara.

II Sredstva iz poglavlja I Programa namenjena su za:

1. realizaciju obaveza preuzetih, a neizvršenih u 2010. godini u iznosu od 416.333,34 dinara i to:

- programi rada udruženja obolelih lica - 83.333,34 dinara;

- neraspoređena sredstva - 333.000,00;

2. programe rada udruženja obolelih lica u iznosu od 500.000,00 dinara;

3. projekte udruženja u oblasti zdravstvene zaštite u iznosu od 200.000,00 dinara;

4. Crveni krst u iznosu od 267.000,00 dinara:

- sprovođenje javnih ovlašćenja u oblasti prve pomoći (po Zakonu o Crvenom krstu);

- realizacija aktivnosti promocije zdravlja, unapređenja zdravlja pojedinih grupacija stanovništva i prevencije bolesti od većeg socijalno-medicinskog značaja (Selu u pohode, Svetski dan zdravlja i dr.).

5. neraspoređena sredstva u iznosu od 316.666,66 dinara.

III Gradsko veće, na osnovu predloga Komisije za davanje predloga za dodelu dotacija udruženjima u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, donosi Odluku kojom odobrava dotacije za programe rada/projekte udruženja i opredeljuje visinu sredstava za njihovu realizaciju.

IV Sredstva iz poglavlja II tačka 1. Programa imaju status preuzetih obaveza i izvršavaju se na teret aproprijacija odobrenih Odlukom o budžetu grada Kragujevca za 2011. godinu.

Sredstva iz poglavlja II tačka 2. Programa prenosiće se udruženjima, na osnovu rešenja Gradonačelnika, a u skladu sa Odlukom Gradskog veća.

Sredstva iz poglavlja II tačka 3. Programa prenosiće se udruženjima na osnovu Ugovora koji se zaključuju između Grada i udruženja čiji je projekat odobren.

Sredstva iz poglavlja II tačka 4. Programa prenosiće se Crvenom krstu Kragujevac na osnovu rešenja Gradonačelnika, a u skladu sa Odlukom Gradskog veća.

Neraspoređena sredstva iz poglavlja II tačka 5. Programa prenosiće se udruženjima na osnovu rešenja Gradonačelnika, a u skladu sa Odlukom Gradskog veća.

Prenos sredstava iz poglavlja II Programa, vršiće se srazmerno likvidnim mogućnostima budžeta Grada.

V Sredstva iz poglavlja II tačka 5. Programa koristiće se za realizaciju pojedinačnih programskih i projektnih aktivnosti u oblasti promocije i unapređenja zdravlja, sprečavanja, suzbijanja i ranog otkrivanja bolesti, prevencije bolesti, razvoja zdravih stilova života usmerenih na porodicu i zajednicu, podizanja nivoa svesti građana o važnosti zdravog načina života i slično.

VI Za realizaciju Programa dotacija nevladinim organizacijama u oblasti zdravstvene zaštite za 2011. godinu na teritoriji grada Kragujevca odgovorna je Gradska uprava za zdravstvo, socijalnu politiku i društvenu brigu o deci, koja šestomesečno dostavlja izveštaj Gradskom veću o izvršenju Programa.

VII Ovaj Program objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".