ODLUKA

O OSNIVANJU SLUŽBE ZA INSPEKCIJU I REVIZIJU GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 8/2010)

Član 1

Ovom Odlukom osniva se Služba za inspekciju i reviziju grada Smedereva (u daljem tekstu: Služba).

Član 2

Služba je nadležna za sprovođenje inspekcije nad:

1. direktnim i indirektnim korisnicima sredstava budžeta jedinice lokalne samouprave;

2. javnim preduzećima, osnovanim od strane jedinice lokalne samouprave, pravnim licima osnovanim od strane tih javnih preduzeće, odnosno pravnim licima nad kojima jedinica lokalne samouprave ima direktnu ili indirektnu kontrolu nad više od 50% kapitala ili više od 50% glasova u upravnom odboru, kao i nad drugim pravnim licima u kojima javna sredstva čine više od 50% ukupnog prihoda;

3. pravnim licima i drugim subjektima kojima su direktno ili indirektno doznačena sredstva budžeta jedinice lokalne samouprave za određenu namenu, pravnim licima i drugim subjektima koji su učesnici u poslu koji je predmet kontrole i subjektima koji koriste sredstva budžeta jedinice lokalne samouprave po osnovu zaduživanja, subvencija, ostale državne pomoći u bilo kom obliku, donacija, dotacija i drugo.

Služba vrši kontrolu primene zakona u oblasti materijalno finansijskog poslovanja i namenskog i zakonitog korišćenja sredstava korisnika budžetskih sredstava iz stava 2. ovog člana.

Član 3

Služba je samostalni i nezavisni organ koji obavlja poslove iz svoje nadležnosti u skladu sa Zakonom. Za svoj rad služba odgovara gradonačelniku grada, koji izdaje naloge i instrukcije za rad Službe.

Radi kontrole a na zahtev gradonačelnika, Služba dostavlja dokumentaciju i izveštaj.

Služba je obavezna da čuva tajnost službenih i poslovnih podataka.

Član 4

O svojim nalazima i mišljenju Služba dostavlja gradonačelniku izveštaj o izvršenom inspekcijskom pregledu sa nalazima i predlaže mere koje on treba da preduzme, kao i drugi organi u skladu sa njihovim nadležnostima.

Član 5

Ovu Službu sačinjava šef službe - diplomirani ekonomista i dva samostalna stručna saradnika: 1 diplomirani ekonomista i 1 diplomirani pravnik, koje na ove poslove iz redova zaposlenih iz Gradske uprave ili prijemom novih radnika odlučuje i raspoređuje, gradonačelnik grada kome i odgovaraju za svoj rad.

Član 6

Donošenjem ove Odluke prestaje da važi Odluka o osnivanju Službe za inspekciju i reviziju opštine Smederevo ("Službeni list opštine Smederevo", broj 7/2006)

Član 7

Ova Odluka stupa na snagu danom donošenja a objaviće se u "Službenom listu grada Smedereva".