ODLUKA

O OSNIVANJU APOTEKE KOSOVSKA MITROVICA

("Sl. glasnik RS", br. 9/2011)

1. Osniva se Apoteka Kosovska Mitrovica u Kosovskoj Mitrovici.

2. Naziv ustanove je Apoteka Kosovska Mitrovica u Kosovskoj Mitrovici (u daljem tekstu: Apoteka).

Sedište Apoteke je u Kosovskoj Mitrovici, ulica Lovćenska broj 20.

3. Apoteka je ustanova sa svojstvom pravnog lica.

4. U apoteci se obavlja farmaceutska zdravstvena delatnost koja obuhvata: promociju zdravlja, odnosno zdravstveno vaspitanje i savetovanje za očuvanje i unapređenje zdravlja pravilnom upotrebom lekova i određene vrste medicinskih sredstava; promet na malo lekova i određenih vrsta medicinskih sredstava, a na osnovu planova za nabavku lekova i medicinskih sredstava za redovne i vanredne potrebe; praćenje savremenih stručnih i naučnih dostignuća u oblasti farmakoterapije i pružanje građanima, zdravstvenim radnicima, drugim zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi, kao i drugim zainteresovanim subjektima, informacije o lekovima i određenim vrstama medicinskih sredstava; davanje pacijentima saveta za pravilnu upotrebu lekova i određenih vrsta medicinskih sredstava, odnosno uputstva za njihovu pravilnu upotrebu; izradu magistralnih lekova; kao i druge poslove, u skladu sa zakonom i Uredbom o Planu mreže zdravstvenih ustanova.

5. Sredstva i imovinu za osnivanje i rad Apoteke čine sredstva, imovina, prava i obaveze Apotekarske ustanove Kosovska Mitrovica, sa bilansnim stanjem na dan 31. decembra 2009. godine, koji će utvrditi organ upravljanja ustanove.

Apoteka počinje sa radom danom upisa u sudski registar.

6. Sredstva za osnivanje i rad Apoteke u državnoj su svojini.

7. Danom početka rada Apoteka preuzima sredstva, imovinu, prava, obaveze i zaposlene Apotekarske ustanove u Kosovskoj Mitrovici.

8. Organi Apoteke jesu direktor, Upravni odbor i Nadzorni odbor.

Upravni odbor Apoteke ima pet članova od kojih su dva člana iz reda zaposlenih u Apoteci.

Nadzorni odbor Apoteke ima tri člana od kojih je jedan član iz reda zaposlenih u Apoteci.

Direktora, Upravni i Nadzorni odbor Apoteke imenuje i razrešava osnivač.

9. Funkciju Upravnog i Nadzornog odbora obavljaju organi upravljanja ustanove iz tačke 5. ove odluke do isteka mandata na koji su imenovani.

Upravni odbor iz stava 1. ove tačke, doneće statut i druge opšte akte neophodne za upis u registar i početak rada Apoteke Kosovska Mitrovica.

10. Do imenovanja direktora Apoteke, njegove poslove će obavljati i vršiti njegova ovlašćenja Dragan Rakić, diplomirani farmaceut.

11. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".