PRAVILNIK

O KATEGORIZACIJI SPORTOVA I KRITERIJUMIMA ZA RASPODELU I KORIŠĆENJE SREDSTAVA ZA FINANSIRANJE POTREBA SPORTA NA TERITORIJI GRADA SMEDEREVA

("Sl. list grada Smedereva", br. 11/2010)

 

I SPORTSKE ORGANIZACIJE I KLUBOVI KOJI SE FINANSIRAJU IZ BUDŽETA GRADA

Član 1

Pravilnikom o kategorizaciji sportova i kriterijumima za raspodelu i korišćenje sredstava za finansiranje potreba sporta na teritoriji grada Smedereva (u daljem tekstu: Pravilnik) uređuju se uslovi i način korišćenja sredstava iz budžeta grada Smedereva (u daljem tekstu: budžet Grada) za potrebe u oblasti sporta.

Za finansiranje sportskih organizacija i klubova sredstva se obezbeđuju u budžetu grada Smedereva.

Član 2

Sredstva iz člana 1. ovog Pravilnika koriste se za realizaciju programa:

1. redovnih trenažnih i takmičarskih aktivnosti sportskih organizacija koje su nosioci sporta u svojim granama,

2. aktivnosti Saveza sportova Smederevo,

3. aktivnosti Saveza za školska sportska takmičenja i olimpijsko vaspitanje Smederevo,

4. Opštinskog fudbalskog saveza Smederevo,

5. organizacije i održavanja sportskih takmičenja od značaja za Grad i

6. organizacije i održavanja manifestacija u oblasti sporta od značaja za Grad.

Član 3

Sredstva za potrebe utvrđene u članu 2. u tačkama 1., 2., 3. i 4. ovog Pravilnika sportska organizacija može da ostvari na osnovu programa aktivnosti, ukoliko ispunjava sledeće uslove:

- da je registrovana kod Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije (u daljem tekstu: nadležni organ),

- da ima sedište na teritoriji grada Smedereva,

- da u skladu sa utvrđenim rokovima dostavlja godišnje planove i programe rada sa finansijskim pokazateljima, kao i tačne podatke o ostvarenim sportskim rezultatima u prethodnoj godini,

- da u skladu sa utvrđenim rokovima dostavlja finansijsko pravdanje odobrenih sredstava,

- učestvuje u redovnom sistemu takmičenja u okviru grane sporta u skladu sa sportskim pravilima,

- angažuje najmanje jednog stručnjaka koji ima zakonom predviđene kvalifikacije za rad u sportu i

- ima obezbeđen prostor za realizaciju programa aktivnosti.

Član 4

Savez Sportova Smederevo, Savez za školska sportska takmičenja i olimpijsko vaspitanje Smederevo i Opštinski fudbalski savez Smederevo, u skladu sa sredstvima opredeljenim u budžetu Grada, donose svoje godišnje programe i finansijske planove o korišćenju i raspodeli sredstava, a u skladu sa usvojenim kalendarom takmičenja i kriterijumima i merilima utvrđenim opštim aktom svog Saveza.

Savezi iz stava 1. ovog člana su dužni da sredstva preneta i utrošena iz budžeta Grada dokumentuju nadležnom Odeljenju Gradske uprave Smederevo.

Savezi iz stava 1. ovog člana su dužni da Komisiji iz člana 13. ovog Pravilnika dostave programe i planove u tekućoj godini za narednu godinu, a u skladu sa utvrđenim budžetskim kalendarom.

II KRITERIJUMI ZA FINANSIRANJE, KRITERIJUMI KATEGORIZACIJE SPORTSKIH ORGANIZACIJA I KLUBOVA KOJI SE BAVE VRHUNSKIM, KVALITETNIM I TAKMIČARSKIM SPORTOM I RAZVRSTAVANJE U KATEGORIJE PREMA BROJU BODOVA

Član 5

Direktno iz budžeta Grada finansiraju se one sportske organizacije i klubovi koji se bave vrhunskim, kvalitetnim i takmičarskim sportom, koje predloži Savez sportova Smederevo kao nosioce razvoja sporta na period od godinu dana, a ispunjavaju sledeće kriterijume:

EKIPNI SPORTOVI

Da se takmiče u I ili II nivou ligaškog takmičenja osim za ženske ekipe gde se priznaje i III nivo

POJEDINAČNI SPORTOVI

Da ostvaruju međunarodni rezultat u okviru pravilnika Saveza sportova Smederevo, ili da osvoje jedno od prva tri mesta na Državnom prvenstvu u seniorskoj konkurenciji

Član 6

Kategorizaciju sportskih organizacija i klubova koji se bave vrhunskim, kvalitetnim i takmičarskim sportom vrši Komisija iz člana 13. ovog Pravilnika, a na osnovu sledećih kriterijuma:

1. ostvarenih rezultata;

2. tradicije;

3. masovnosti i

4. značaja za Grad.

1. OSTVARENI REZULTATI

BODOVI

EKIPNI SPORTOVI

POJEDINAČNI SPORTOVI

10

I nivo takmičenja - najviši nivo takmičenja u zemlji

Međunarodni rezultat po osnovu pravilnika Saveza Sportova Smederevo u olimpijskim disciplinama olimpijskih sportova

5

II nivo takmičenja i I nivo u sportovima u kojim postoji manje od 4 nivoa takmičenja i misaonim igrama

Međunarodni rezultat u neolimpijskim sportovima i neolimpijskim disciplinama olimpijskih sportova po osnovu pravilnika Saveza Sportova Smederevo ili 1. mesto na Državnom prvenstvu u konkurenciji seniora

2

II nivo takmičenja u sportovima u kojim postoji manje od 4 nivoa takmičenja i misaonim igrama i III nivo za žene

2. i 3. mesto na Državnom prvenstvu seniora, međunarodni rezultat u neolimpijskim sportovima i neolimpijskim disciplinama olimpijskih sportova u mlađim kategorijama

- Vrednuje se rezultat najbolje seniorske ekipe ili pojedinca iz kluba

- Kod ženskih ekipa ne postoji uslov za postojanje najmanje 4 nivoa takmičenja

2. TRADICIJA

BODOVI

GODINE POSTOJANJA

5

Više od 50

3

Od 20-50

1

Manje od 20

3. MASOVNOST

BODOVI

BROJ AKTIVNIH TAKMIČARA U SVIM STAROSNIM KATEGORIJAMA KOJI SU U PRETHODNOJ TAKMIČARSKOJ SEZONI IMALI NAJMANJE JEDAN NASTUP NA ZVANIČNOM TAKMIČENJU U ORGANIZACIJI GRANSKOG SAVEZA

5

Više od 50

3

Od 25 -50

1

Manje od 25

4. ZNAČAJ ZA GRAD

Do 3 boda najviše mogu se dodeliti sportskim organizacijama - klubovima od posebnog značaja za Grad na predlog Komisije iz člana 13. ovog Pravilnika i to:

BODOVI

MEDIJSKI ZNAČAJ, MEĐUNARODNI ZNAČAJ, POPULARNOST (KATEGORISANJE VRŠI KOMISIJA)

5

I kategorija

3

II kategorija

1

III kategorija

Član 7

Na osnovu ukupnog broja bodova po osnovu: ostvarenih rezultata, tradicije, masovnosti i značaja za Grad, sportske organizacije i klubovi razvrstavaju se u tri kategorije na sledeći način:

I kategorija

Više od 19 bodova

II kategorija

Od 14 -18 bodova

III kategorija

Manje od 14 bodova

Ukupan broj bodova po sportskoj organizaciji - klubu, dobijen na osnovu prethodne tabele množi se:

- koeficijentom 3 za klubove I grupe - kategorije;

- koeficijentom 0,75 za klubove II grupe - kategorije;

- koeficijentom 0,5 za klubove III grupe - kategorije / za žene koeficijentom 0,75.

Određivanje vrednosti boda po sportskoj organizaciji - klubu

Vrednost boda dobija se kada se sredstva opredeljena za finansiranje kvalitetnog takmičarskog i vrhunskog sporta za jednu budžetsku godinu podele sa ukupnim brojem bodova svih sportskih organizacija - klubova sa uračunatim koeficijentima.

Član 8

Sportska organizacija - klub može i dve godine ostati nosilac razvoja sporta i pored neispunjenih kriterijuma, ukoliko u istoj sportskoj grani ne postoji sportska organizacija - klub koji ispunjava date kriterijume. Ukoliko i drugu godinu za redom ne ispuni kriterijume sportska organizacija - klub neće više biti finansiran direktno iz budžeta Grada.

Verodostojnost podataka o ostvarenim rezultatima i masovnosti sportske organizacije - klubovi su dužni da dokumentuju Komisiji iz člana 13. ovog Pravilnika, a u slučaju zloupotrebe sportska organizacija - klub neće biti finansiran iz budžeta Grada u periodu od 5 godina.

Sredstva preneta i utrošena iz budžeta Grada Klubovi su dužni da dokumentuju nadležnom Odeljenju Gradske uprave Smederevo.

III ORGANIZACIJA I ODRŽAVANJE SPORTSKIH TAKMIČENJA OD ZNAČAJA ZA GRAD

Član 9

Sportska organizacija, odnosno pravno lice čiji je osnivač sportska organizacija sa sedištem na teritoriji Grada, kome je poverena tehnička organizacija zvaničnog međunarodnog sportskog takmičenja (u daljem tekstu: organizator takmičenja), može da ostvari pravo na sredstva iz budžeta Grada za organizaciju zvaničnog međunarodnog sportskog takmičenja koje se u celini održava na teritoriji Grada (u daljem tekstu: takmičenje) i ukoliko je Grad dao garancije međunarodnoj sportskoj federaciji da će ispuniti sve potrebne uslove za održavanje takmičenja.

Međusobna prava i obaveze između organizatora takmičenja i Grada, uređuju se ugovorom o dodeli sredstava za organizaciju takmičenja koji zaključuju gradonačelnik i ovlašćeno lice organizatora takmičenja.

IV ORGANIZACIJA I ODRŽAVANJE MANIFESTACIJA U OBLASTI SPORTA OD ZNAČAJA ZA GRAD

Član 10

Sportska organizacija koja je upisana u registar kod nadležnog organa i svoju aktivnost realizuje na teritoriji Grada, može da ostvari pravo na sredstva iz budžeta Grada za realizaciju programa manifestacije u oblasti sporta od značaja za Grad.

Program manifestacije iz stava 1. ovog člana sadrži:

- naziv manifestacije u oblasti sporta,

- naziv i sedište sportske organizacije koja realizuje manifestaciju,

- dokaz o upisu u registar kod nadležnog organa,

- kratak opis aktivnosti na realizaciji manifestacije,

- mesto, vreme i način realizacije manifestacije,

- finansijski plan manifestacije i

- drugu odgovarajuću dokumentaciju, odnosno podatke od značaja za realizaciju manifestacije.

Član 11

Izuzetno, sredstva iz budžeta Grada mogu da se dodele i sportskoj organizaciji iz člana 10. stav 1. ovog Pravilnika, za realizaciju manifestacije od značaja za Grad u oblasti sporta koju odobri ili čije pokroviteljstvo u ime Grada prihvati gradonačelnik.

U aktu o odobravanju manifestacije iz stava 1. ovog člana, odnosno o prihvatanju pokroviteljstva koji donosi gradonačelnik, utvrđuje se i iznos sredstava za njenu realizaciju.

Član 12

Međusobna prava i obaveze između Grada i sportskih organizacija iz člana 10. i člana 11. ovog Pravilnika, uređuju se ugovorom o dodeli sredstava za realizaciju manifestacije u oblasti sporta od značaja za Grad, koji zaključuju gradonačelnik i ovlašćeno lice sportske organizacije.

Član 13

Komisiju za kategorizaciju sportskih organizacija i klubova i raspodelu sredstava za finansiranje potreba u oblasti sporta će formirati posebnim rešenjem gradonačelnik grada Smedereva.

Komisiju će činiti lica koja poseduju odgovarajuću stručnu spremu iz oblasti sporta, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Zadatak Komisije će biti da na osnovu ovog Pravilnika i planiranih sredstava u budžetu Grada na početku svake budžetske godine izvrši raspodelu sredstava za finansiranje i realizaciju programa: redovnih trenažnih i takmičarskih aktivnosti sportskih organizacija koje su nosioci sporta u svojim granama, aktivnosti Saveza sportova Smederevo, aktivnosti Saveza za školska sportska takmičenja i olimpijsko vaspitanje Smederevo, Opštinskog fudbalskog saveza Smederevo, organizacije i održavanja sportskih takmičenja od značaja za Grad i organizacije i održavanja manifestacija u oblasti sporta od značaja za Grad.

Član 14

Po dobijanju saglasnosti od strane Gradskog veća ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Smedereva".