UPUTSTVO
ZA OBAVLJANJE AUKCIJSKE SPOT/SVOP KUPOVINE/PRODAJE DEVIZA IZMEĐU NARODNE BANKE SRBIJE I BANAKA

("Sl. glasnik RS", br. 11/2011)

Opšte odredbe

1. Ovim uputstvom se, radi sprovođenja Odluke o uslovima i načinu obavljanja spot kupovine i spot prodaje deviza između Narodne banke Srbije i banaka i Odluke o uslovima i načinu obavljanja svop kupovine i svop prodaje deviza između Narodne banke Srbije i banaka (u daljem tekstu: odluke), utvrđuju bliži uslovi i način obavljanja poslova aukcijske spot/svop kupovine/prodaje deviza - evra za dinare između Narodne banke Srbije i banaka.

2. Poslovi iz tačke 1. ovog uputstva odnose se na organizovanje i sprovođenje aukcija za spot/svop kupovinu/prodaju deviza, i to na:

1) dostavljanje obaveštenja bankama o održavanju aukcije za spot/svop kupovinu/prodaju deviza;

2) dostavljanje ponuda banaka za spot/svop kupovinu/prodaju deviza;

3) obradu ponuda banaka i zaključivanje posebnog ugovora o spot/svop kupovini/prodaji deviza;

4) dostavljanje obaveštenja bankama o rezultatima aukcije;

5) druge poslove u vezi sa aukcijskom spot/svop kupovinom/prodajom deviza.

3. Poslovi iz tačke 2. ovog uputstva obavljaju se po pravilu preko veb platforme "Monetarne operacije Narodne banke Srbije" - aplikacija za trgovinu devizama (u daljem tekstu: veb aplikacija), a mogu se, pod uslovima i na način utvrđen tim uputstvom, obavljati i preko elektronskih servisa (Rojters sistema), elektronske pošte (mejla) ili telefaksa.

4. Radi obavljanja spot/svop kupovine/prodaje deviza preko veb aplikacije, banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavi Internet protokol (Internet Protocol) adresu (IP adresa), i to na Obrascu 1.

Pored podatka iz stava 1. ove tačke, banka je dužna da Narodnoj banci Srbije dostavi spisak lica koja su ovlašćena da u ime i za račun banke dostavljaju ponude za spot/svop kupovinu/prodaju deviza, zaključuju ugovore i obavljaju druge poslove u vezi sa ovom kupovinom/prodajom, sa specimenima njihovih potpisa, kao i druge podatke utvrđene na Obrascu 1.

Banka je dužna da o svakoj promeni podataka iz st. 1. i 2. ove tačke odmah obavesti Narodnu banku Srbije.

Banka je dužna da Narodnu banku Srbije odmah obavesti o svim svojim statusnim promenama, kao i o drugim podacima o svom poslovanju koji su bitni za obavljanje poslova kupovine/prodaje deviza u smislu ovog uputstva.

Obaveštenje o aukciji

5. U skladu sa odlukom o organizovanju aukcije na kojoj će se obaviti spot/svop kupovina/prodaja deviza (u daljem tekstu: odluka o aukciji) - Narodna banka Srbije, najkasnije na dan održavanja aukcije, bankama dostavlja obaveštenje o održavanju aukcije, koje sadrži sve značajne podatke iz odluke o aukciji, kao što su: redni broj aukcije, datum održavanja aukcije, vrsta spot/svop transakcije, metod aukcije, rok za dostavljanje ponuda banaka i druge podatke.

Obaveštenje iz stava 1. ove tačke dostavlja se preko veb aplikacije i mejlom.

6. Informacija o održavanju spot/svop aukcije objavljuje se na stranici Narodne banke Srbije - NBSSPOT, odnosno NBSSVOP - na Rojters ekstrasistemu (Reuters Xtra system), sa upućivanjem na dostavljeno obaveštenje o toj aukciji.

Dostavljanje ponuda banaka

7. Banka koja namerava da učestvuje na aukciji, u vremenu utvrđenom u odluci o aukciji, Narodnoj banci Srbije dostavlja preko veb aplikacije ponudu za spot/svop kupovinu/prodaju deviza (ponuda), koja sadrži osnovne elemente prema vrsti transakcije, metodu aukcije i druge elemente iz odluke o aukciji, kao i SWIFT adresu banke korespodenta i broj računa banke kod banke korespodenta kad banka spot kupuje i svop kupuje/prodaje devize.

Izuzetno od stava 1. ove tačke, ako, zbog tehničkih problema u radu veb aplikacije, banka nije u mogućnosti da ponudu dostavi na taj način - dostavlja je preko Rojters diling sistema (Reuters Dealing System), na diling kod NBST.

Ako nije u mogućnosti da ponudu dostavi na način iz stava 2. ove tačke, banka je dostavlja mejlom - na mejl adresu domace.devizno@nbs.rs, odnosno telefaksom na broj telefaksa +381113338041 (ako ponudu iz tehničkih razloga nije moguće dostaviti mejlom). Ponudu koja se dostavlja telefaksom i mejlom mora potpisati ovlašćeno lice banke.

8. Ponude koje nisu dostavljene u vremenu utvrđenom u odluci o aukciji ne uzimaju se u obradu.

Izuzetno od stava 1. ove tačke, ako zbog tehničkih problema u radu veb aplikacije banka nije u mogućnosti da ponudu dostavi u vremenu utvrđenom u odluci o aukciji - guverner ili lice koje on ovlasti može, na zahtev banke, produžiti rok za prijem ponuda. Narodna banka Srbije će o produženju ovog roka obavestiti banke preko veb aplikacije (ako je tehnički moguće) i mejlom.

9. Banka može izmeniti ili otkazati ponudu, i to u vremenu koje je u odluci o aukciji utvrđeno za dostavljanje ponuda.

Izmena ili otkazivanje ponude vrše se na način koji je tačkom 7. ove odluke utvrđen za dostavljanje ponuda.

10. Banka je odgovorna za ispravnost i tačnost ponude.

11. Narodna banka Srbije neće primiti u obradu ponudu koja je neblagovremeno dostavljena ili sadrži nepotpune podatke, kao i ako nisu ispunjeni drugi uslovi propisani za dostavljanje ponude i njenu ispravnost.

Obrada ponuda i poseban ugovor

12. Obrada ponuda vrši se u skladu sa odlukama, uključujući i rangiranje ponuda i raspoređivanje deviza po bankama, a prema sledećim osnovnim elementima:

1) graničnom kursu dinara prema evru, odnosno graničnim svop poenima - ako je aukcija organizovana po varijabilnom metodu;

2) ukupnom iznosu sredstava - deviza koje je Narodna banka Srbije spot/svop kupila/prodala.

13. Poseban ugovor o spot/svop kupovini/prodaji deviza između Narodne banke Srbije i banke (u daljem tekstu: poseban ugovor) smatra se zaključenim u trenutku okončane obrade ponuda na način iz tačke 12. ovog uputstva, odnosno u trenutku kad Narodna banka Srbije u potpunosti ili delimično prihvati ponudu.

Elementi posebnog ugovora utvrđeni su na Obrascu 2 - za spot kupovinu/prodaju deviza i na Obrascu 3 - za svop kupovinu/prodaju deviza.

14. Banci čija je ponuda potpuno ili delimično prihvaćena Narodna banka Srbije dostavlja poseban ugovor, preko veb aplikacije.

Ako zbog tehničkih problema u radu veb aplikacije nije moguće na taj način banci dostaviti poseban ugovor - Narodna banka Srbije dostavlja banci obaveštenje o zaključenom posebnom ugovoru, sa osnovnim elementima posebnog ugovora, preko Rojters diling sistema ili mejlom, odnosno telefaksom ako obaveštenje iz tehničkih razloga nije moguće dostaviti mejlom.

15. Narodna banka Srbije i banka međusobno potvrđuju elemente posebnog ugovora razmenom SWIFT poruka MT300.

Obaveštenje o rezultatima aukcije

16. Narodna banka Srbije dostavlja bankama obaveštenje o rezultatima aukcije, koje sadrži osnovne elemente iz tačke 12. ovog uputstva.

Obaveštenje iz stava 1. ove tačke dostavlja se na način koji je tač. 5. i 6. ovog uputstva utvrđen za dostavljanje bankama obaveštenja o održavanju aukcije.

Izvršenje obaveza

17. Narodna banka Srbije i banka izvršiće svoje obaveze u skladu s posebnim ugovorom, kao i okvirnim ugovorom o spot/svop kupovini/prodaji deviza.

18. Narodna banka Srbije dinarsku protivvrednost po osnovu spot i svop transakcija uplaćuje na žiro račun banke.

19. Osnovne poslovne procese utvrđene ovim uputstvom obavljaće Narodna banka Srbije - Sektor za poslove monetarnog sistema i politike - Odeljenje za politiku kursa dinara i domaće devizno tržište.

20. Obrasci iz ovog uputstva odštampani su uz to uputstvo i njegov su sastavni deo.

Završna odredba

21. Ovo uputstvo objavljuje se u "Službenom glasniku RS" i stupa na snagu 1. marta 2011. godine.

 

Obrazac 1

 

Podaci koji se odnose na Internet protokol, adresu banke i lica koja su ovlašćena da u ime i za račun banke obavljaju poslove u vezi sa kupovinom/prodajom deviza

POSLOVNO IME I SEDIŠTE BANKE

Mesto i datum:

1. 

Za obavljanje aukcijske spot/svop kupovine/prodaje deviza s Narodnom bankom Srbije preko veb platforme "Monetarne operacije Narodne banke Srbije" - aplikacija za trgovinu devizama.

 

 

 

Internet protokol (IP) adresa u koju će biti translirana (NAT) radna stanica banke:

 

 

 

 

Napomena za IT banke: Ova adresa treba da bude među prvih 30 adresa iz vama dodeljene C klase. Isključivo sa te adrese, i po portu 443, biće vidljiv server na strani Narodne banke Srbije, koji je na sledećoj adresi na kojoj će raditi ova aplikacija: 10.16.10.71.

 

2. 

Diling (Dealing) kod banke u Rojters diling sistemu (Reuters Dealing System):

 

 

 

 

3.

Radi prijema obaveštenja o održavanju aukcijske spot/svop kupovine/prodaje deviza i obaveštenja o rezultatima tih akcija, kao i radi prijema svih ostalih informacija i obaveštenja u vezi s radom domaćeg deviznog tržišta, koriste se:

 

 

Opšta i-mejl adresa:

 

Broj telefaksa:

 

 

_________________________

 

___________________

 

 

(preporuka: dostaviti adresu
koja ne glasi na ime i prezime,
već je opšteg tipa)

 

 

 

 

4. 

Lica koja su ovlašćena da u ime i za račun banke dostavljaju ponude za spot kupovinu/prodaju deviza zaključuju ugovore i obavljaju druge poslove u vezi s tom kupovinom/prodajom:

 

 

 

Ime i prezime

Potpis

I-mejl adresa

Broj telefaksa

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

   

5.

Lica koja su ovlašćena da u ime i za račun banke dostavljaju ponude za svop kupovinu/prodaju deviza, zaključuju ugovore i obavljaju druge poslove u vezi s tom kupovinom/prodajom deviza:

 

 

 

Ime i prezime

Potpis

I-mejl adresa

Broj telefaksa

1.

 

 

 

2.

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

Predsednik Izvršnog odbora banke

 

(ime i prezime)

 

___________________________

 

(potpis)

 

 

 

Član Izvršnog odbora banke

 

(ime i prezime)

 

___________________________

 

(potpis)

 

 

 

Pečat banke

 

Obrazac 2

 

Elementi posebnog ugovora za spot kupovinu/prodaju deviza

SPOT AUKCIJA

DATUM ODRŽAVANJA:

REDNI BROJ:

POSEBAN UGOVOR BR.

Redni broj

OPIS

PODACI

 

1.

Kupac:

 

Matični broj:

2.

Prodavac:

 

Matični broj:

3.

Oznaka valute:

EUR

Numerička oznaka:

4.

Iznos u stranoj valuti:

 

 

5.

Kurs:

 

 

6.

Dinarska protivvrednost:

 

 

7.

Datum izvršenja transakcije:

 

 

8.

SWIFT kod strane banke i broj računa:

 

 

9.

Broj žiro-računa:

 

Poziv na broj:

10.

Iznos naknade u dinarima:

 

 

11.

Broj žiro-računa za uplatu naknade:

 

Poziv na broj:

12.

Obaveze iz ovog posebnog ugovora proizlaze iz odluke kojom se uređuju uslovi i način rada deviznog tržišta, odluke kojom se uređuju uslovi i način obavljanja spot kupovine/prodaje deviza između Narodne banke Srbije i banaka i propisa Narodne banke Srbije za sprovođenje tih odluka, kao i okvirnog ugovora o spot kupovini/prodaji deviza

13.

Za rešavanje sporova nadležan je sud u Beogradu

 

Obrazac 3

 

Elementi posebnog ugovora za svop kupovinu/prodaju deviza

 

SVOP AUKCIJA

DATUM ODRŽAVANJA:

REDNI BROJ:

POSEBAN UGOVOR BR.

Redni broj

OPIS

PODACI

 

1.

Kupac deviza u spot transakciji i prodavac
deviza u terminskoj transakciji:

 

Matični broj:

2.

Prodavac deviza u spot transakciji i kupac
deviza u terminskoj transakciji:

 

Matični broj:

SPOT TRANSAKCIJA

 

 

3.

Oznaka valute:

EUR

Numerička oznaka:

4.

Iznos u stranoj valuti:

 

 

5.

Spot kurs:

 

 

6.

Dinarska protivvrednost po spot kursu:

 

 

7.

Datum izvršenja transakcije:

 

 

8.

SWIFT kod strane banke i broj računa:

 

 

9.

Broj žiro-računa:

 

Poziv na broj:

TERMINSKA TRANSAKCIJA

 

 

10.

Oznaka valute:

EUR

Numerička oznaka:

11.

Iznos u stranoj valuti:

 

 

12.

Svop poeni:

 

 

13.

Terminski kurs:

 

 

14.

Dinarska protivvrednost po terminskom kursu:

 

 

15.

Datum izvršenja transakcije:

 

 

16.

SWIFT kod strane banke i broj računa:

 

 

17.

Broj žiro-računa:

 

Poziv na broj:

18.

Obaveze iz ovog posebnog ugovora proizlaze iz odluke kojom se uređuju uslovi i način rada deviznog tržišta, odluke kojom se uređuju uslovi i način obavljanja svop kupovine/prodaje deviza između Narodne banke Srbije i banaka i propisa Narodne banke Srbije za sprovođenje tih odluka, kao i okvirnog ugovora o svop kupovini/prodaji deviza

19.

Za rešavanje sporova nadležan je sud u Beogradu